Honderdduizenden in Londen komen staart op om Brexit referendum te eisen

Honderdduizenden in Londen komen staart op om Brexit referendum te eisen

19 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Honderdduizenden aanhangers van een Final Say- referendum over Brexit zullen zaterdag de straten van Londen overspoelen in wat naar verwachting een van de grootste politieke protesten is die Groot-Brittannië ooit heeft gezien.

Terwijl parlementsleden in het Lagerhuis stemmen over de EU-terugtrekkingsovereenkomst die Boris Johnson in Brussel heeft bereikt, zullen enorme aantallen kiezers buiten op straat luid hun eis eisen dat het definitieve besluit door het publiek moet worden genomen.

In de vierde grote People’s Vote-mars sinds het referendum van 2016, ondersteund door de campagne The Say van The Independent , zullen ze zich een weg banen van Park Lane naar Parliament Square, met hoge spandoeken waarin wordt opgeroepen tot een nieuwe publieke stemming met de optie om te blijven in de EU.

Organisatoren hopen dat het Together for the Final Say- evenement de meer dan een miljoen marchers zal overtreffen die zich bij de laatste demonstratie in het voorjaar hebben aangesloten, met 172 coaches – meer dan voor een eerdere People’s Vote-bijeenkomst – die supporters uit het hele land meebrachten.

Ze zullen het horen van sprekers, waaronder schaduw kanselier John McDonnell , wiens aanwezigheid op de mars een teken is van Labour’s verschuiving naar het ondersteunen van een Final Say-stem. Hoewel het van plan is om naar de volgende verkiezingen te gaan over een belofte om te onderhandelen over haar eigen Brexit-overeenkomst, is de partij toegewijd aan een referendum over een “geloofwaardige” deal en vorige week gaf het aan dat het inspanningen zou ondersteunen om het plan van Johnson aan een publieke stemming te onderwerpen.

McDonnell zei: “Ik ben er trots op dat ik met honderdduizenden mensen sta te eisen dat zij, niet rijke, bevoorrechte en uit de hand gelopen hard-recht Tory Kamerleden, het laatste woord hebben over een nog slechtere deal dan Theresa May’s.

 “Ons beleid is duidelijk: laat de mensen beslissen.”

Marchers zullen ook een video-oproep horen van voormalige premiers Tony Blair en Sir John Major die parlementsleden pleiten om geen deal te steunen waarvan zij vrezen dat deze het vredesproces in Noord-Ierland zal “slopen” en het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk dreigt.

Blair zal de behandeling van Noord-Ierland in de Johnson-deal beschrijven als “een schande en een verontwaardiging”, terwijl Sir John zal zeggen dat hij het “buitengewoon” vindt dat de conservatieve en unionistische partij die hij ooit leidde nu klaar is om een ​​cursus te volgen die “Kan het Verenigd Koninkrijk in de toekomst uit elkaar vallen”.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump's pad naar 270 verkiezingsstemmen (overwinning) , uitgelegd

Onder degenen die deelnemen aan de massale mars zal moeder van vier Pauline Hardman uit het mijndorp Ushaw Moor in County Durham zijn, die voor het eerst naar Londen reist om haar stem te laten horen.

“Als je de kranten leest, zou je denken dat iedereen in het noordoosten precies hetzelfde denkt, dat we allemaal Brexit willen hebben, ongeacht de kosten,” zei ze.

“Maar dat is niet wat ik hoor als ik met mijn buren en vrienden spreek. We kennen de feiten van de Brexit nu, we kennen de schade die het zal veroorzaken en we weten dat ons deel van het land het eerst en het hardst zal worden getroffen. Hoe meer we over Brexit leren, hoe meer ik mensen van mening zie veranderen. ”

Een andere marcher zal de 97-jarige Brigadier Stephen Goodall zijn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Britse strijdkrachten in het Verre Oosten diende en naar het protest reist vanuit zijn huis in Zuid-Devon.

Hij zei: “Bijna 80 jaar geleden vocht ik om vrede te creëren, en op zaterdag zullen vier generaties van mijn familie marcheren om die vrede te bewaren, Europa bij elkaar te houden en het beste voor ons land te doen in plaats van het beste voor de korte termijn politiek.

“Ik ben 97 jaar oud, mijn knieën zijn gehavend van rugby spelen, en ik zal in een rolstoel zitten, maar zolang ik nog leef en schop, marcheer ik om de democratie te verdedigen die ik altijd heb gevochten beschermen.”

Joanne Chapman maakt deel uit van een groep die van Sheffield naar Brussel fietste en op zaterdag naar Londen rijdt. 

“We gaan een stap verder, fietsen van Sheffield naar Londen via Brussel, dus we kunnen onze Europese buren bellen en eraan herinneren dat Boris Johnson en zijn harde Brexit-menigte in Downing Street niet voor vele miljoenen mensen in dit land spreken, ” ze zei.

Ondertussen moest Sally Campbell van de Schotse Creel Fishermen’s Federation de veerboot vanaf haar huis op het eiland Arran op vrijdag om 7.40 uur halen om op tijd in de hoofdstad te zijn.

Ze zei dat de vissers van kreeft en sint-jakobsschelpen met wie ze werkt voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van wrijvingsloze handel met Europa.

“Boris Johnson en zijn extreme Brexit-menigte in Downing Street bevinden zich in een ander universum dan de onafhankelijke vissers van Schotland,” zei ze. “Ze zijn doof voor onze zorgen en zijn van plan om koste wat het kost Brexit te leveren, wat dat ook betekent voor gemeenschappen als de onze.

“Daarom ga ik zaterdag naar Londen, met honderdduizenden andere mensen die door deze regering zijn vergeten: we gaan tot aan de poorten van het parlement, ze zullen het moeilijk hebben om ons te negeren vervolgens.”

Sprekers tijdens de bijeenkomst op Parliament Square komen uit het hele politieke spectrum, allemaal verenigd in hun vastberadenheid om ervoor te zorgen dat kiezers het laatste woord hebben over een Brexit-deal.

Ze zullen Labour’s burgemeester Sadiq Khan, liberaal-democraatleider Jo Swinson, conservatieve voormalige vice-premier Michael Heseltine, schaduw Brexit-secretaris Keir Starmer, groene parlementslid Caroline Lucas en speerpunten van de parlementaire en juridische veldslagen om no-deal te stoppen, Dominic Grieve, Hilary Benn en Joanna Cherry.

Star Trek- acteur Sir Patrick Stewart en Great British Bake-Off co-presentator Sandi Toksvig verlenen ook hun steun en coaches die supporters uit het hele land brengen, worden gesponsord door beroemdheden zoals tv-chef Delia Smith, satirist Armando Iannucci, Harry Potter- ster Jason Isaacs en actrice Natascha McElhone.

Campaigners verzamelen zich zaterdagmiddag vanaf 12.00 uur op Park Lane, waarbij de mars 20 minuten later vertrekt en zich een weg baant door Piccadilly en via Trafalgar Square om om 14.00 uur op Parliament Square aan te komen.Lees ook:  Poetin cruciale bemiddelaar voor vrede in het midden-oosten

Comments

comments