Orban zegt dat het ‘geweld moet gebruiken’ als Turkije ‘poorten opent’ voor vluchtelingen

Orban zegt dat het ‘geweld moet gebruiken’ als Turkije ‘poorten opent’ voor vluchtelingen

19 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Hongarije zou “geweld gebruiken” aan de zuidelijke grens met Servië om de grens van de Europese Unie te beschermen als Turkije doorgaat met zijn dreiging om de poorten voor Europa open te stellen voor vluchtelingen, zei Viktor Orban in Hongarije.

De Hongaarse premier plaatste een hek aan de grens van het land met Servië om de Balkan-migratieroute te blokkeren, waar honderdduizenden mensen op het hoogtepunt van de crisis in 2015 door het Midden-Oosten naar West-Europa marcheerden.

De EU is afhankelijk van Turkije om de aankomst van vluchtelingen in Europa te verminderen nadat een overeenkomst van 2016 om de Egeïsche route af te sluiten werd ondertekend.

Turkije – dat momenteel 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen huisvest – dreigde “de poorten te openen” om degenen die zich al in het land bevinden hun weg naar Europa te laten voortzetten als de EU tegen de NAVO-bondgenoot zou optreden vanwege haar invasie in Noordoost-Syrië.

“De komende weken zullen beslissen wat Turkije met deze mensen doet”, vertelde Orban de particuliere omroep HirTV in een interview laat op woensdag. “Het kan ze in twee richtingen sturen: breng ze terug naar Syrië of zet ze op weg naar Europa.

“Als Turkije voor het laatste kiest, zullen deze mensen massaal aan de zuidgrens van Hongarije arriveren,” zei Orban, eraan toevoegend dat de EU meer geld aan Turkije zou moeten verstrekken om Syrische steden te helpen herbouwen.

Lees ook:  Duidelijke diagnose

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren“Als Turkije daarenboven honderdduizenden verder gaat, dan zullen we geweld moeten gebruiken om de Hongaarse grens en de Servisch-Hongaarse grens te beschermen en ik wens niemand dat we daar onze toevlucht toe moeten nemen,” zei.

Orban heeft nauwe banden met Turkije gesmeed als onderdeel van een oostelijk openingsinitiatief.

De Turkse president Tayyip Erdogan komt begin volgende maand naar Boedapest voor een bezoek.

Ook op donderdag zei kanselier Angela Merkel dat ze Turkije verschillende keren had aangespoord om zijn militaire operatie in Noord-Syrië te beëindigen.

“De afgelopen dagen heb ik Turkije dringend opgeroepen … zijn militaire operatie tegen het Koerdische leger te beëindigen en dat benadruk ik nu opnieuw”, zei Merkel tegen het Duitse parlementshuis.

“Het is een humanitair drama met enorme geopolitieke effecten, zodat Duitsland geen wapens aan Turkije zal leveren onder de huidige omstandigheden,” voegde ze eraan toe.

Sinds de lancering van het offensief op 9 oktober hebben Turkse troepen noordelijke steden onder controle van de Koerden gebombardeerd sinds ze de zogenaamde Islamitische Staat (IS) in Syrië versloegen, met Amerikaanse steun.

De Amerikaanse vice-president Mike Pence is in Ankara om Turkije te overtuigen het offensief tegen Koerdische jagers te stoppen.

Lees ook:  Erdogan en Merkel in problemen ze raken langzaam hun macht kwijt


Comments

comments