Bezorgdheid over persvrijheid in Catalonië door politie-aanvallen op journalisten

Bezorgdheid over persvrijheid in Catalonië door politie-aanvallen op journalisten

20 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Het aantal journalisten dat de afgelopen week in Catalonië mishandelingen of agressie heeft gemeld, neemt toe. Volgens de media watchdog-groep media.cat hebben 58 mediaprofessionals klachten geregistreerd over de verschillende soorten aanvallen die ze hebben ondergaan gedurende de vijf dagen sinds het vonnis van het Hooggerechtshof van Spanje werd aangekondigd in 12 leiders van onafhankelijke pro-onafhankelijkheid Catalaans.

Op vrijdagavond voegden verschillende mediaorganisaties en beroepsverenigingen hun stem toe aan de zorgen. De journalistenvereniging van Catalonië, Col·legi de Periodistes de Catalunya , deed een beroep op sociale media om te eisen dat “veiligheidstroepen en verantwoordelijke politici krachtig reageren om een ​​einde te maken aan deze spiraal tegen journalisten” en verklaarde solidair te zijn met al degenen die zijn aangevallen en gearresteerd.

Col·legi de Periodistes de Catalunya on Twitter

El Col·legi de Periodistes @periodistes_cat exigeix a les forces de seguretat i als responsables polítics una reacció ferma per acabar amb aquesta espiral contra els periodistes. #ProuAgressionsPeriodistes solidaritat amb periodistes detinguts i agredits https://t.co/9nD3CwBr74

Deze verklaringen zijn overgenomen door de Ramon Barnils Journalists ‘Group , een vereniging die werkt voor rigoureuze en professionele journalistiek in de Catalaanse sprekende landen, die ook aankondigde dat ze de aanslagen zullen rapporteren aan internationale mensenrechtenorganisaties . Bovendien riepen ze op tot het onmiddellijke ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaksa en zijn tegenhanger in de Catalaanse regering, Miquel Buch . “Het is een ongekende aanval op de vrijheid van informatie ,” zei de groep in een tweet.

Grup de Periodistes Ramon Barnils on Twitter

Denunciem les actuacions intolerables de la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra agredint i detenint periodistes. Atac sense precedents al dret a la informació. Exigim la dimissió de Buch i Marlaska. N’informarem a instàncies internacionals de protecció dels drets humans.

Binnen de Catalaanse regering zelf is er echter ook bezorgdheid over het geweld dat door de politie wordt gebruikt tegen mediaprofessionals over de straatconflicten. Het Bureau voor burgerrechten en politieke rechten van de Catalaanse regering heeft via sociale media gewaarschuwd dat “het grote aantal journalisten gewond door acties”, vooral door de politie, “een zeer zorgwekkende indicator is voor de kwaliteit van interventies in de openbare orde”.

Drets Civils i Polítics on Twitter

ProuAgressionsPeriodistes https://t.co/441NxwJSiq

Het Bureau voor burgerrechten en politieke rechten sprak vrijdagavond over de Spaanse politie die rubberen kogels zonder onderscheid afvuurde en knuppels oplegde tegen verschillende groepen goed geaccrediteerde en geïdentificeerde journalisten die de verontrustende straat bedekten.

Drets Civils i Polítics on Twitter

L’elevat nombre de periodistes ferits per l’acció de la @policia és un indicador molt preocupant de la qualitat de les intervencions d’ordre públic d’aquesta setmana. #ProuAgressionsPeriodistes https://t.co/CQrHenCsKS

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Lezerspost: Stel dat coronavirus...?

Specifieke gevallen

Een aantal journalisten heeft specifieke gevallen van agressie gemeld die zij of andere mediaprofessionals hebben geleden door acties van de politie in de Catalaanse straten op vrijdagavond , de meeste in Barcelona .

De zaak die verontwaardiging moet hebben veroorzaakt is de arrestatie van fotojournalist , Albert Garcia , werken voor El Pais, in Plaza Urquinaona in Barcelona en het werken toen ik flitsfoto’s van een gewelddadige arrestatie. Geïdentificeerd door een persarmband, werd ik beschuldigd van het slaan van een officier, wat ik ontkende. Spaanse nationale politieagenten  arresteerden hem zeer ruw en hij werd meegenomen.

Anna Punsí on Twitter

Aquest és el moment de la detenció del fotoperiodista del @elpaiscatalunya Albert Garcia a Plaça Urquinaona. https://t.co/4jLE0hOgCf

Uren na de arrestatie, in de vroege uren van de ochtend, werd Garcia vrijgelaten, nadat hij 5 uur in hechtenis was geweest.

Fotojournalist Emili Puig veroordeelde via sociale media dat een rubberen balprojectiel zijn gezicht aan de linkerkant van de kaak raakte en een tand uitschakelde. Bovendien meldde hij ook dat de Spaanse nationale politieagent hem bij het verlaten van het ziekenhuis van Sant Pau verbaal had misbruikt.

Emili Puig on Twitter

🔴 Avui m’ha rebotat una pilota de goma a la cara. Una contusió a la part esquerra de la mandíbula i un queixal enfonsat. Ha sigut curiós perquè a Sant Pau hi havia dos furgos de CNP, i al sortir de l’hospital, s’han rigut de mi i m’han increpat.

ACN-journalist Bernat Vilaró meldde ook dat de Spaanse nationale politie een rubberen bal schoot op vier, ook goed geïdentificeerde, journalisten in de Ronda de Sant Pere in Barcelona. De rubberen kogel sloeg op zijn nek, maar veroorzaakte geen verwonding omdat hij een gasmasker droeg en zichzelf beschermde tegen het traangas dat de Spaanse politie ook lanceerde.

Bernat Vilaró on Twitter

La @policia acaba de disparar bala de goma contra 4 periodistes identificats, a Ronda Sant Pere. Cop al coll. Sort de la màscara anti-gas.

De professionals van ElNacional.cat zijn ook gewond geraakt bij aanvallen, met name fotojournalist Sergi Alcázar , die tijdens zijn werk werd geraakt met een fagot in Fontanella-straat , terwijl hij de juiste uitrusting droeg. Bovendien, toen hij klaagde over mishandeling en geïdentificeerd als een lid van de pers, zei de politieagent dat hij “geen verdomde”.

ElNacional.cat on Twitter

ATENCIÓ | Un policia espanyol agredeix el fotoperiodista @SergiAlcazar d’ @elnacionalcat degudament acreditat mentre cobreix els aldarulls https://t.co/rkfWtpO9Gz https://t.co/jeMj51zfYy

Dit zijn slechts enkele van de aanvallen op journalisten die de afgelopen uren in Catalonië zijn aangeklaagd in verband met de protesten en straatonrust in Barcelona.Lees ook:  De zondebokken

Comments

comments