Catalaans protestplatform Democratic Tsunami roept internationale gemeenschap op

Catalaans protestplatform Democratic Tsunami roept internationale gemeenschap op

20 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Een nieuw bericht van het Catalaanse protestplatform Tsunami Democrátic (in het Engels, Democratic Tsunami). Na de massale demonstratie en ernstige incidenten die vrijdag in Barcelona plaatsvonden, heeft het platform een ​​bericht naar de internationale gemeenschap gestuurd:

Tsunami Democràtic on Twitter

📣We call on the international community to take a clear position in favour of the resolution the conflict between Catalonia and Spain based on dialogue and respect. There is only one path: sitting down and talking, sitting down and talking.💬

Het geweldloze protestplatform, dat slechts een paar weken geleden in Catalonië werd opgericht en met meer dan 250.000 mensen zich heeft aangemeld voor zijn Telegram-berichtenaccount , vraagt ​​de internationale gemeenschap om ” een duidelijk standpunt in te nemen ” ten gunste van de oplossing van het conflict, en één waarin dialoog en respect de toon zetten.

Om dit te doen “is er maar één manier: ga zitten en praat”, zeggen ze. Woorden die vrijdag ook werden gebruikt in een persconferentie van de Catalaanse voetbalcoach Pep Guardiola.

Het Catalaanse protestplatform Tsunami Democràtic – Democratische Tsunami – is ontstaan ​​om te reageren op de uitspraken in het proces tegen Catalaanse pro-onafhankelijkheidsleiders. En als een enorme golf, afgelopen maandag, een paar uur na de aankondiging dat negen mensen gevangenisstraffen van 9 tot 13 jaar hadden ontvangen, werd een protest gehouden in Barcelona’s Plaça Catalunya. Daar was de grond voorbereid om naar het vliegveld van Barcelona te gaan, El Prat. Om 13.00 uur werd de actie aangekondigd en blokkeerde het niet alleen de toegang tot beide belangrijke terminals, maar creëerde het ook een patstelling op de toegangswegen van de luchthaven.

Het was geen geïmproviseerde actie. Daar waren maanden voorbereiding op. Er moest geweest zijn. Want alleen met voorbereiding konden die 1200 voertuigen ‘s middags Barcelona verlaten voor Madrid uit verschillende gemeenten rond Catalonië, die een week eerder werden aangeworven om deel te nemen aan een van de secundaire acties van de dag, een “langzame rit” om congestie te creëren op de toegangen tot Madrid-Barjas luchthaven. En alleen met voorbereiding stonden de posters klaar die demonstranten van Barcelona bij zich hadden – met de slogan “Iedereen naar de luchthaven”.

De Tsunami is niet geïmproviseerd. Het is zorgvuldig voorbereid en doordacht, met alle nodige beveiligingsmaatregelen zodat de uitgevoerde acties een verrassingsfactor, een impactfactor, een garantie voor het bereiken van hun doelstellingen en de juiste beveiligingsmaatregelen voor degenen die de logistiek organiseren hebben, een taak die kan natuurlijk niet vanzelf gebeuren. In het tijdperk van internet is alles eenvoudiger, maar ook onveiliger als de juiste maatregelen niet worden genomen.

De golven van de Democratische Tsunami zullen ons op een geprogrammeerde manier breken. Ondertussen spreekt een Tsunami-vertegenwoordiger met El Nacional om ons te helpen de beweging, haar acties en haar doelstellingen te contextualiseren. Dit is een interview met een beweging die op dit moment voor velen onvoorspelbaar is. Een interview uitgevoerd via een beveiligd digitaal systeem om de identiteit en integriteit van de logistieke aparatus van de Democratische Tsunami te behouden.

Waarom de term “tsunami”? Waar kwam het vandaan?
Om vele redenen. Omdat het in veel talen wordt begrepen, omdat het krachtig is, omdat je het zelfs kunt gebruiken om grappen te maken. Het is gemakkelijk om te promoten en te onthouden.

Lees ook:  Iran verslaat vijandige Amerikaanse spion-drone in zijn luchtruim

Wat zijn de doelstellingen van de Democratische Tsunami?
Tsunami heeft zijn doelen herhaald in al zijn uitspraken en acties. Er zijn drie hoofdlijnen: de uitoefening en erkenning van het recht op zelfbeschikking; vrijheid voor de gevangenen, ballingen en degenen die wraak nemen door de staat; en volledige uitoefening van grondrechten. Met een uitgangspunt dat van de staat wordt geëist: Spanje, ga zitten en dialoog.

Veel mensen vragen zich tegenwoordig af wie er achter Democratische Tsunami zit. En mensen hebben zelfs gewezen op bijeenkomsten van leiders van politieke partijen met Carles Puigdemont als een ideoloog van de beweging. Zonder te proberen je te laten onthullen wie de beweging leidt, kun je zeggen of achter de Democratische Tsunami, de mensen zijn? Is het een beweging zoals die die het referendum op 1 oktober mogelijk heeft gemaakt? Een keten van mensen in samenspanning?
Ja. Tsunami is een horizontaal en variabel netwerk. Met leden in verschillende landen. Het heeft geen leiders omdat het niet op deze manier is gestructureerd (het is niet effectief). Het werkt dynamisch om specifieke acties te definiëren en te bereiken.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska heeft gezegd dat de democratische tsunami wordt onderzocht. Wordt dit met bezorgdheid gezien of was het meer een voorspelbare factor voor de organisatie?
De minister heeft beweerd dat “we uiteindelijk zullen weten wie er achter Tsunami zit”. Het antwoord is dat er achter de Tsunami dezelfde mensen zijn die  vooraan staanervan. Praten over ‘mensen erachter’ is al een mentaal raamwerk dat een zekere criminalisering van mensen die zich bij de vereniging aansluiten impliceert. We vragen ons af of ze ook de rest van de sociale protestbewegingen onderzoeken. Misschien zou de minister moeten uitleggen of ze ook onderzoeken wie ‘achter’ de feministische beweging zit die stakingen organiseert. Of wie achter Fridays for Future staat. Of elke beweging die wil veranderen hoe dingen zijn. Als dat zo is, is dat zeer zorgwekkend en hebben Spanjaarden een serieus probleem.

Hebben de arrestaties op 23 september van negen CDR-activisten die beschuldigd zijn van terrorisme en hun daaropvolgende gevangenzetting, uw plannen veranderd?
Nee.

Had je de reactie van de politie op het protest op de luchthaven verwacht?
Tsunami heeft het gebruik van rubberen kogels door de politie al veroordeeld. We zijn te allen tijde een geweldloze campagne. De politie-acties tegen geweldloosheid zijn al maanden verrassend.

En de reactie van mensen tegenwoordig op de protesten en de daaropvolgende spanningsmomenten toen er aanklachten van de politie waren?
Het is niet de bedoeling van Tsunami om een ​​nieuw element te worden dat meningen over het nieuws biedt.

Is er een verband tussen de Democratische Tsunami en de protesten die tegenwoordig plaatsvinden?
Dat we in dezelfde samenleving zijn. Dat misschien veel mensen die naar het vliegveld gingen ook in de straten van Catalonië zaten. Of de Marches for Freedom. Of zijn er om huisuitzettingen te stoppen. Of bij feministische protesten of betrokken bij klimaatactie.

De bewering van de Democratische Tsunami is dat het reageert op de gerechtelijke straffen, maar reageert het ook op de politieke fase die we doormaken in Catalonië, de politieke blokkade van Spanje en de positie van de regering van Catalonië?
Tsunami is niet alleen een reactie op de rechterlijke uitspraken. Het heeft zijn eigen agenda, zoals uitgelegd in de persberichten en hierboven samengevat.

De Democratische Tsunami-app heeft iedereen gedesoriënteerd gemaakt. Degenen die zeggen dat ze je onderzoeken en degenen die op alle mogelijke manieren proberen erin te komen en al dagen op zoek zijn naar QR-codes. Is dit ook een opzettelijke situatie?
De app is ontworpen om nieuwe vormen van protest mogelijk te maken. En tegelijkertijd om een ​​meer vertrouwd netwerk te vergroten. Het zoeken naar een QR-code is een voorbeeld. Je krijgt het van mensen in je vertrouwde kring. Het creëert een netwerk op twee manieren: op de app en op straat.

En nu? Wat zal de volgende golf van de Tsunami zijn?
De volgende actie zal degene zijn die het beste voldoet aan de doelstellingen die zijn uiteengezet op het moment dat deze plaatsvindt.Lees ook:  Over Europeanen

Comments

comments