Derde journalist in een jaar vermoord tijdens onderzoek naar EU-corruptie.

Derde journalist in een jaar vermoord tijdens onderzoek naar EU-corruptie.

20 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De Bulgaarse televisieverslaggever Viktoria Marinova is de derde journalist die het afgelopen jaar en de vierde sinds begin 2017 in de Europese Unie is vermoord.

eu

Het lichaam van de 30-jarige werd zaterdag gedumpt in de buurt van de rivier de Donau gevonden in de stad Ruse, in het noorden van Bulgarije. De politie zei dat ze geslagen, verkracht en gewurgd was.

Het is niet bekend of Marinova’s moord verband houdt met haar journalistieke werk. Onderzoekers proberen nog steeds potentiële getuigen op te sporen en een motief voor haar moord vast te stellen. Bulgaarse media hebben echter gemeld dat Marinova onlangs Roemeense journalisten heeft geïnterviewd die politici en zakenmensen hebben onderzocht op vermeende corruptie van EU-middelen.

Het lichaam van de 30-jarige Viktoria Marinova, die door de autoriteiten alleen door haar initialen werd geïdentificeerd, werd zaterdag in een park gevonden, zei de regionale aanklager Georgy Georgiev van Ruse op zondag. “Haar mobiele telefoon, autosleutels, bril en een deel van haar kleding misten,” zei hij. Ze werd gedood door slagen op het hoofd en verstikking, zei Georgiev, en voegde eraan toe dat officieren van justitie alle aanwijzingen onderzocht – zowel persoonlijk als gekoppeld aan Marinova’s werk. Minister van Binnenlandse Zaken Mladen Marinov bevestigde later aan journalisten dat het slachtoffer ook was verkracht.

Victoria Marinova rapporteerde over vermeend misbruik van EU-fondsen op het moment van haar overlijden. Ten tijde van haar moord rapporteerde Victoria Marinova, een verslaggever en producent bij omroep TVN, over een onderzoek naar vermeende corruptie waarbij EU-fondsen betrokken waren.

De laatste uitzending van Marinova betrof een onderzoek door een groep Bulgaarse journalisten naar bedrijven die betrokken zijn bij door de EU gefinancierde infrastructuurprojecten beheerd door lokale autoriteiten. Er werd beweerd dat 30-40 procent van de door een groep bedrijven ontvangen middelen verloren was gegaan door corruptie en steekpenningen. Eind september interviewde Marinova twee verslaggevers die aan het verhaal werkten, die volgens de Organised Crime and Corruption Reporting Project door de Bulgaarse politie waren vastgehouden.

Atanas Tchobanov, redacteur bij de Bulgaarse onderzoeksportal Bivol.bg, een van de verkooppunten bij het corruptieonderzoek, zei dat Marinova’s volgende opdracht was om een ​​site in het dorp Hitrino te bezoeken waar vragen waren gerezen over een overheidsopdracht. “TVN is een van de weinige Bulgaarse media die verslag uitbrengen over onze onderzoeken,” zei Tchobanov en merkte op dat ” het in dit stadium onduidelijk is of de moord verband houdt met haar werk. 

Oorspronkelijk artikel: LINK

Eerder dit jaar veroorzaakte de moord op Slowaakse journalisten verontwaardiging en protest!

kuciak

‘Ján Kuciak’ had waarschijnlijk te maken met zijn journalistieke activiteiten ‘, zei de politiechef van Slowakije. Ján Kuciak en zijn verloofde, Martina Kušnírová, beiden 27, werden op 25 februari dood aangetroffen in hun huis nabij Bratislava. De politie heeft gezegd dat de dood van Kuciak ‘hoogstwaarschijnlijk’ gerelateerd was aan een onderzoek naar hem dat resulteerde in een artikel over vermeende banden tussen de toppolitici van Slowakije en de Italiaanse maffia, dat zijn werkgever postuum publiceerde.

Lees ook:  Voormalig president van Egypte Morsi stierf, of werd vermoord, tijdens het reciteren van een patriottisch gedicht in een kooi

Kuciak werkte voor de nieuwswebsite Aktuality.sk, waar hij zich vooral richtte op verhalen over belastingontduiking.

De moord op de Slowaakse journaliste Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova in februari veroorzaakte een golf van woede, resulterend in het aftreden van premier Robert Fico. Een half jaar later is de persvrijheid in het land echter nog steeds in het ongewisse. Sinds Slowakije 25 jaar geleden onafhankelijk werd, was Kuciak de eerste journalist die ooit werd vermoord voor zijn werk in het kleine land. Hoewel een half jaar is verstreken, hebben onderzoekers niet vastgesteld wie de journalist heeft vermoord. Voor zijn dood werkte Kuciak aan een onderzoeksrapport, waarbij banden werden ontdekt tussen Slowaakse regeringsfunctionarissen en een Italiaans maffia-syndicaat, die zogenaamd samenwerkten om fraude te plegen met EU-subsidiefondsen.

Volgens de openbare aanklager van Slowakije was het het corruptieonderzoek dat hem op de hitlijst plaatste. Een andere van de onvoltooide artikelen van de journalist beschrijft drugskartels in Oost-Europa.

De moord op journalist Daphne Caruana Galizia op Malta.

Dit is echter geen volledig Oost-Europees fenomeen De moord op journalist Daphne Caruana Galizia op Malta of de vijandigheden tegenover de pers in West-Europa tonen aan dat dit een veel breder probleem is. Met de opkomst van populistische politiek en “sterke” leiders, zal de neerwaartse trend van Europa waarschijnlijk doorzetten, volgens RSF.

BIDNIJA, Malta – Op 16 oktober om 1:41 uur werd in dit Maltese dorp een mobiele simkaart geactiveerd. Het was het moment, zeggen onderzoekers, toen een op afstand bestuurbare bom vol met TNT bewapend was en onder de bestuurdersstoel van de beroemdste en meest provocerende journalist van dit kleine land werd geplaatst.

galiza
De volgende middag verliet de journaliste, Daphne Caruana Galizia, haar huis en liep naar haar grijze Peugeot 108, met de bedoeling weer toegang te krijgen tot haar bankrekening. Haar bezittingen waren bevroren als onderdeel van een smaadzaak, een van de 47 aanklachten tegen haar. Dit kwam voort uit een artikel dat ze op haar blog had gepubliceerd over Christian Cardona, de minister van Economische Zaken van Malta, die naar verluidt een bordeel in Duitsland bezocht terwijl hij op zakenreis was.

Haar zoon Matthew hoorde een krachtige explosie en voelde de ramen van het huis trillen. Hij rende naar buiten en sprintte op blote voeten over de lange, onverharde rit van hun huis naar de hoofdweg, waar een kolom zwarte rook omhoog de herfstlucht in keerde. Scherven van glas en plastic waren overal, en, meest gruwelijk, brokken vlees werden op de weg uitgestrooid, allemaal vergezeld door het dreunende gebrom van een autohoorn.

Lees ook:  Madame "uniek" heeft het weer gedaan

Caruana Galicië stelde ongemakkelijke vragen over vermeende brandstofsmokkel, georganiseerde misdaad en de verkoop van Maltese paspoorten, die vrij verkeer door de EU mogelijk maken. Ze dook in het witwassen van geld en beschuldigingen van fraude bij Pilatus Bank, gerund door Ali Sadr Hasheminejad, die strafrechtelijke vervolging ondergaat in de Verenigde Staten. Ze kamde door de gelekte advocatenkantoren die bekend staan ​​als de Panama Papers en vond offshore rijkdom verbonden aan de binnenste cirkel van de Maltese premier.

De zoektocht naar haar moordenaars vormde een test voor Malta, zijn politieke partijen en instellingen, en voor de Europese Unie, waarvan het land lid is. Het is een test waarvan de familie beweert dat het land faalt. Drie mannen die door de politie carrièrecriminelen worden genoemd, werden in december gearresteerd en beschuldigd van het planten en laten ontploffen van de bom. Maar vragen over wie er achter hen zat en waarom ze mevrouw Caruana Galizia dood wilden hebben, blijven onbeantwoord. “De brute moord op Daphne Caruana Galizia was bedoeld om iedereen angst aan te jagen”, zei een delegatie van het Europees Parlement naar Malta in een in januari uitgebracht rapport, “vooral degenen die betrokken zijn bij het onderzoeken en vervolgen van gevallen van witwassen en corruptie.” Caruana Galicia ook gerapporteerd over het in Panama gevestigde advocatenkantoor Mossack Fonseca AKA the Paradise

Papers.

Oorspronkelijk artikel: LINK

EU-minister genoemd in Panama Papers is Konrad Mizzi op Malta

Maltese journalisten en bloggers hebben geconstateerd dat de minister van een EU-lidstaat die in de Panama-kranten van cliënten van belastingontduiking wordt genoemd, de minister van Gezondheid en Energie van Malta, Konrad Mizzi, is.

Andere EU-ambtenaren genoemd en verbonden met de Tax gelekte papieren inbegrepen.

kroes

Neelie Kroes, EU-commissaris van 2004 tot 2014, hield aanvankelijk toezicht op het krachtige directoraat Concurrentie en vervolgens op de digitale agenda van Europa. Het was haar door de gedragscode van de commissarissen verboden om externe functies te bekleden in de functies. De code vermeldt: “Commissarissen mogen geen andere professionele activiteit uitoefenen, of ze nu winstgevend zijn of niet.” Kroes was ook verplicht om een ​​volledige verklaring af te leggen van haar eerdere financiële en zakelijke belangen, die 10 jaar teruggingen. Ze heeft misschien beide regels overtreden.

De voormalige Europese commissaris Neelie Kroes, die nu betaald adviseur is van de Bank of America en Uber, heeft haar bestuursmandaat van een offshore-onderneming in de Bahama’s niet verklaard, terwijl zij de machtigste handhavende onderneming in Brussel was. Uit een cache van eerder ongeziene documenten die woensdag is gepubliceerd, blijkt dat Kroes werd aangeworven door een onderneming die werd gefinancierd door de Verenigde Arabische Emiraten, die de internationale activa van het energiebedrijf Enron wilde opnemen in een deal van $ 7 miljard (£ 5,4 miljard).

Oorspronkelijk artikel: LINK

Waarom publiceert Brussel geen rapport over EU-brede corruptie?

Campagnevoerders willen weten waarom Brusselse bureaucraten weigeren een rapport over corruptiebestrijding uit te geven. EU-leiders hadden beloofd om om de twee jaar te rapporteren over hoe goed landen in het blok met graft vochten. Maar na het eerste rapport in 2014 is er niets meer gebeurd. Er was een update gepland voor 2016, maar deze werd plotseling geschrapt door Frans Timmermans, vice-president van de Europese Commissie. Campagnevoerders op het gebied van transparantie zeggen dat het zo’n last-minute beweging was dat de gegevens al zouden zijn verzameld. Ze hebben om de rapporten gevraagd via verzoeken om vrijheid van informatie, maar de Europese Commissie heeft tot nu toe hun eisen afgewezen en zei dat het een huiveringwekkend effect zou hebben op mensen die met hen over corruptie praten.

Lees ook:  Kardinalen waarschuwen voor NWO: "Er zijn bevoegdheden die Corona misbruiken omdat ze de wereld willen domineren"

“Het hele punt van deze rapporten [in de eerste plaats] was dat ze openbaar zouden worden gemaakt, dus het is niet logisch dat ze zeggen dat deze mensen niet wisten wat ze zouden zeggen dat ze openbaar zouden worden gemaakt, “Aldus Andreas Pavlou, een campagnevoerder en onderzoeker bij Access Info. “Vermoedelijk was dit informatie die sowieso zou worden gepubliceerd, dus om plotseling te zeggen dat ze geen vragen gaan oproepen over waarom en hoe en welke informatie ze wel hebben. “In Europa zijn er enorme vragen over de rechtsstaat en of er meer corruptie is dan voorheen. “Dus deze rapporten zouden enorm nuttig en enorm belangrijk zijn voor het maatschappelijk middenveld.

“De enorme inspanning om vergelijkende informatie te verzamelen over de stand van de corruptiebestrijdingsmaatregelen in 28 EU-lidstaten is in de vuilnisbak gegooid door de Europese Commissie, die abrupt heeft besloten ze niet te publiceren en weigerde ze te publiceren na verzoeken om toegang. Gezien de huidige uitdagingen voor de Europese democratieën, maakt het besluit van de Commissie om de publicatie van deze anticorruptieverslagen op te schorten het steeds moeilijker voor burgers en het maatschappelijk middenveld om ambtenaren ter verantwoording te roepen en corruptie aan te pakken. ” Drie jaar geleden heeft de EG zei corruptie de Europese economie jaarlijks 120 miljard euro kost en er moet meer worden gedaan om het te “straffen en voorkomen”.

Een aantal corruptieschandalen zijn tot nu toe dit jaar in Europa uitgebarsten, met name in Roemenië en de Franse presidentskandidaat Francois Fillon. Een woordvoerster van de Europese Commissie zei: “Toen we eind 2016 de beslissing namen over de weg vooruit, was er geen ontwerpverslag of iets dat op een ontwerpverslag leek. Ons werk aan anti-corruptie ging echter door. De Commissie heeft besloten haar anticorruptiebeleid te integreren in het Europees semester en in te bedden in het DNA van haar economische beleidsdialoog tussen de lidstaten en de EU-instellingen. Alle voorbereidende werkzaamheden hebben dat proces aangewakkerd. ”

Oorspronkelijk artikel: LINK

Comments

comments