Organisaties verwerpen de onderdrukking van Piñera in Chili en roepen een dag van nationaal protest op

Organisaties verwerpen de onderdrukking van Piñera in Chili en roepen een dag van nationaal protest op

20 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Een veelheid van organisaties van verschillende aard hebben gesproken in de context van de golf van protesten die gemotiveerd zijn door de stijging van de prijs van het openbaar vervoer in de Metropolitan Region. Ze zijn het erover eens dat de demonstraties, die deze vrijdag hun meest energieke en massieve uitdrukking hadden, het resultaat zijn van een reeks rampzalig beleid voor het leven van de arbeidersklasse en daarom zijn transformaties in de politieke sfeer noodzakelijk.

De reactie van de regering die gisteren is geïmplementeerd en die de vrijheid van voortbeweging en vergadering beperkt, door een noodtoestand uit te vaardigen in de gebieden waar de protesten hebben plaatsgevonden, toont een aftreden aan om de leiding te nemen over de eisen van de bevolking, door de criminalisering van sociale activiteit. In dit verband is een nationale protestdag belegd op maandag 21 oktober. In Concepción is het bijeengeroepen om 18.00 uur op het plein van de Rechtbanken van Justitie.

Een van de eerste entiteiten die zichzelf uitsprak was de Federatie van Metro-vakbonden. Een van zijn vertegenwoordigers verklaarde: ” Men kan de formulieren wel of niet delen, maar we delen absoluut de legitimiteit van de rechtszaak tegen de toename van de Transantiago-passages. Het lijkt ons dat het tijd is dat de overheid de politie van de stations neemt en leg werknemers en studenten op een tafel om te praten .  Dat voegde hij eraan toe“Deze toename van de overgang is in ieder geval niet te wijten aan een definitie van Metro-werknemers, laat staan ​​een definitie van Metro-leidinggevenden, het is een tariefmodel gericht op een privatiseringsperspectief. We weten allemaal dat het tarief in deze regering veel meer gegroeid dan tijdens de vorige regering, omdat er fouten zijn gemaakt, zoals het kopen van elektrische bussen zonder biedbodems, wat uiteraard de waarde van het ticket verhoogt ».

Met betrekking tot de reactie van de regering zei hij: “We zijn het niet eens met de militarisering die de Metro vandaag lijdt. Er is een communicatieve installatie van de regering die ernaar op zoek is, ten eerste, om het debat over de verhogingen en haar politieke verantwoordelijkheid te ontwijken en, ten tweede , installeer je criminaliserende agenda met jongeren … “

De coördinator van werknemers van de Transantiago (CTT) verklaarde in een mededeling dat:
“De stijging van de prijs van het ticket het product is van een” openbaar “transportsysteem, dat de overeenkomst heeft geïnitieerd en de huidige rechtse regering verdiept, en dat wil de winst, winst, van de privé, van de transportzakenlieden (de Red-Transantiago) garanderen …

“We verwerpen de repressieve, politie- en criminalisering” -oplossing “van de sociale bewegingen die door de regering van Piñera worden gepromoot om de zakelijke voordelen te behouden. We zoeken mee naar een echte oplossing, die voortkomt uit de sociale bewegingen, de studenten, en de arbeiders

Lees ook:  Chaos en massaprotest: vier brandhaarden wereldwijd

We sluiten ons aan bij de eisen die vandaag worden gesteld:
– Voor een betaalbaar sociaal ticket –
Gratis voor studenten en senioren
– Voor de rechten van werknemers en werknemers
– Om Red-Transantiago te nationaliseren “

De Confederatie van studenten van Chili (Confech) heeft op haar beurt, naast de deelname aan de oproep tot nationaal protest voor maandag 21 oktober, ook steun verleend aan “ongehoorzaamheid” die tegenwoordig wordt uitgevoerd en “doorgaan met grotere forceer deze mobilisatie . ” In hun verklaring leggen ze uit dat de slechte kwaliteit en hoge kosten van het openbaar vervoer een nationaal probleem is dat verweven is met anderen, zoals het bedrijf dat de AFP’s momenteel doen met de pensioenfondsen van werknemers.

De Nationale Vereniging van Fiscale Medewerkers (Anef) verklaarde dat “Wij betreuren dat zij erop aandringen dat het sociale protest tegen de misbruiken, vandaag uitgedrukt in de ontduiking van transport, strafbaar wordt gesteld, de demonstranten belasteren, hen vandalen of criminelen noemen, wanneer zij zich daadwerkelijk als massaal manifesteren Vermoeide testamenten van ongevoelig en dwaas beleid die de waardigheid van burgers aantasten en ons herinneren aan de gruwelijke momenten van de dictatuur van Pinochet die door het recht wordt gesteund. “

Ze verwezen ook naar de aflevering die bekend staat als de Chaucha-revolutie, toen op 16 en 17 augustus 1949 in Santiago een ‘populaire minachting’ plaatsvond vóór een verhoging van de prijs van het openbaar vervoer . Ten slotte verklaarden ze dat ” de ANEF, net als de Chileense mensenrechtencommissie, bevestigt dat de massale ontwijkingen in de metro geen misdaad vormen, maar de legitieme uitoefening van het recht op sociaal protest tegen geïnstitutionaliseerd misbruik.”

Om een ​​algemene staking voor te bereiden, was het de oproep van de Chileense Port Union , die luidde:

Lees ook:  De Boogaloo-beweging is gevaarlijker dan Antifa maar Trump verbied deze niet

“Hoewel het epicentrum van sociaal protest vandaag de stijging van de waarde van de metropassage in de hoofdstad is, kunnen we alleen maar benadrukken dat deze woede vandaag opgebouwd wordt uitgedrukt door de afwijzing van de eindeloze sociale, economische en arbeidsrechtelijke onrechtmatigheden die werkende en hardwerkende mensen
treffen. Met het lef om door te willen gaan met het financieren van degenen die profiteren van het openbaar vervoer, verbergt de overheid haar politieke verantwoordelijkheid, toevlucht nemen tot een politierepressie, donkere tijden waardig in de geschiedenis van ons land.

Wij geloven dat de onderliggende reflectie het economische en ontwikkelingsmodel is dat de arbeidersklasse heeft met ellende lonen en pensioenen, ziek worden in hun baan, zich verplaatsen in stedelijke centra tegen exorbitante prijzen en met een slechte en slechte dekking van de sociale zekerheid.
Santiago is ook geen Chili en vandaag hebben de regio’s te maken met de toename van licht, brandstof, tekorten en slechte waterkwaliteit. We willen dat de politieke klasse begrijpt dat Chili ons allemaal is en dat de oplossing voor deze onrechtvaardigheden de transformatie van het volledige model vereist. “Comments

comments