Verraad en misleiding: Syrië is een uitstekend voorbeeld van het buitenlands beleid van de VS

Verraad en misleiding: Syrië is een uitstekend voorbeeld van het buitenlands beleid van de VS

20 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Trump kondigde de terugtrekking aan van Amerikaanse troepen die de SDF (Syrische democratische krachten) in het noordoosten van Syrië hadden beschermd, waardoor Koerdisch leiderschap en de Damascus regeerden om een ​​deal te sluiten waardoor het Syrische Arabische leger de controle over de grens met Turkije na bijna zes opnieuw kon overnemen jaar.

Nu de Amerikaanse troepen zich terugtrekken in een nummer van ongeveer 150 tot 200 (van de 2.000 tot 3.000 illegaal gehurkt in Syrië), is het duidelijk dat de beslissing van Trump om andere dan de genoemde redenen is.

De primaire indruk die Trump aan zijn kiezers wil overbrengen, is dat hij zijn verkiezingsbeloften nakomt, inclusief die van het verslaan van ISIS in Syrië, wat betekent dat Amerikaanse troepen nu terug naar huis kunnen komen.

Hoewel het duidelijk is (althans voor degenen die niet door de reguliere media worden beheerst) dat ISIS niet volledig is verslagen en dat de VS nooit echt tegen het kalifaat hebben gevochten, wordt toch de indruk gewekt dat de “hoofdwinnaar” heeft gezegevierd en brengt de jongens naar huis.

Gezien het feit dat de diepe staat de ultieme controle behoudt over het buitenlands beleid van de VS, mag Trump doen en zeggen wat hij wil – op voorwaarde dat het alleen binnen de grenzen van zijn mediabox is, veilig in de wetenschap dat zijn motivaties puur electoraal zijn en niet echt gericht en het verhogen van de consensus van het Amerikaanse establishment over het buitenlands beleid.

Als we verder kijken dan de histrionics van Trump, kunnen we zien dat de Amerikaanse diepe staat zijn illegaal verblijf in Syrië voortzet, waarbij Trump in werkelijkheid niet van plan is zich te verzetten tegen het militair-industriële complex (inderdaad vaak zijn leden benoemen om in zijn regering te dienen), met deze twee partijen vinden een gemeenschappelijk punt van overeenstemming in de vermeende dreiging van Iran.

Amerikaanse troepen zullen alleen in de buurt van Irak verschuiven en kijken naar elke vorm van samenwerking tussen Bagdad, Damascus en Teheran.

Trump’s Saoedische en Israëlische bondgenoten in de regio werken al lang samen met het Pentagon om de Islamitische Republiek Iran neer te halen.

Dat gezegd hebbende, sluit de mogelijkheid van oorlog met Iran niet goed aan bij Trump’s focus op het veiligstellen van een tweede termijn. In een dergelijke oorlog zouden Israël en Saoedi-Arabië de dupe worden van vijandelijkheden en hun steun voor Trump zinloos maken. De olieprijs zou fors stijgen en de financiële markten in chaos brengen; en dit alles zou samenspannen om ervoor te zorgen dat Trump de verkiezingen in 2020 verloor. Trump heeft daarom niets te winnen bij oorlog en zal de voorkeur geven aan dialoog en onderhandeling met onder meer Noord-Korea, ook al werpt het weinig vruchten af.

Het grootste probleem van Trump ligt in de langetermijnschade die zijn acties en verklaringen kunnen toebrengen aan de geloofwaardigheid van het Amerikaanse imperium. De foto-op met Kim werd bekritiseerd door velen in de reguliere media voor het geloofwaardig maken van een “dictator”. Maar de woede van de militaire en inlichtingengemeenschap lag echt in het verlaten van Washington met nergens om te gaan nadat de dreigementen van vernietiging van Trump alleen maar leidden tot onderhandelingen die nergens heen gingen.

Ik heb eerder geschreven over de effectiviteit van de nucleaire en conventionele afschrikking van Pyongyang, iets dat de Amerikaanse beleidsmakers goed bekend is, waardoor ze ervoor moeten zorgen dat ze zichzelf niet teveel blootstellen zodat Pyongyang hun bluf noemt, waardoor de wereld wordt onthuld dat de bast van Washington erger is dan beet. Om een ​​dergelijke gênante situatie te voorkomen, waren Obama en zijn voorgangers altijd voorzichtig om de Noord-Koreaanse leider niet te ontmoeten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump-verklikker zou CIA-agent zijn: Trump wil achter zijn bronnen gaan

De Verenigde Staten baseren een groot deel van hun militaire kracht op het tonen van macht, reclame voor hun theoretische vermogen om overal iemand te vernietigen. Door Noord-Korea te bluffen en te onthullen dat het machtigste land ter wereld het in feite niet kan aanvallen, wordt het geprojecteerde beeld van Amerikaanse onoverwinnelijkheid aldus doorboord.

Evenzo, toen Trump de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit het noordoosten van Syrië aankondigde (snel ingekrompen door het Pentagon), en vooral groen licht gaf aan Turkije om het vrijgekomen gebied te bezetten, kwamen het politieke establishment en de reguliere media in actie om Trump te ontmoedigen van communiceren naar de wereld dat Amerika niet bij zijn bondgenoten blijft. Zelfs Fox News, nu aan de kant van de Democraten, begon uitgebreid verslag te doen van het beschuldigingsverhaal van Trump en nodigde daarbij een boze Twitter-reactie van Trump uit.

Trump is zich er natuurlijk meer dan bewust van dat een volledige terugtrekking van de VS uit Syrië in strijd zou zijn met de belangen van Riyad en Tel Aviv, degenen die daadwerkelijk invloed op hem hebben.

De ambities van Turkije om het noordoosten van Syrië te bezetten, maken deel uit van de strategie van Erdogan om de onderhandelingsposities met Damascus en Moskou met betrekking tot de jihadisten in Idlib te verbeteren. Erdogan hoopt het Syrische grondgebied te kunnen annexeren en te vullen met de jihadisten en hun families die de oorlog in Syrië hebben verloren en die anders het veiligheidsrisico vormen om Turkije binnen te vallen vanuit Idlib. Erdogan lijkt overeenstemming te hebben bereikt met de VS, die tot nu toe de beschermer van de SDF is geweest.

Erdogan en Trump leken niet de mogelijkheid te overwegen dat de SDF en Damascus een gemeenschappelijke basis vonden, maar dit is precies wat er gebeurde.

Het Syrische Arabische leger bevindt zich nu in het noordoosten van het land en beschermt zijn grenzen tegen een binnenvallend leger. Rusland en Iran zullen Erdogan proberen te overtuigen om de operatie te bagatelliseren in ruil voor een soort regeling met betrekking tot Idlib. De Syrische regering zou in de nabije toekomst de rijke olievelden moeten kunnen terugnemen en haar economie een boost geven.

Turkije en de VS hebben jarenlang gewapend en gefinancierd terrorisme in de regio, net als Qatar en Saoedi-Arabië (ondanks hun ideologische verschillen). Zelfs de Syrische Democratische Krachten (SDF) waren betrokken bij de destabilisatie van Syrië.

Al deze chaos wordt uiteindelijk gecontroleerd en geregisseerd door de Verenigde Staten, die al jaren coördineren in de regio kleurrevoluties, de Arabische lente en proxy-oorlogen. Elke andere interpretatie van gebeurtenissen zou oneerlijk en onwaar zijn.

De terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië versterkt eenvoudigweg de positie van Damascus als de enige legitieme autoriteit in Syrië, ondermijnt het vertrouwen van Europese bondgenoten in de VS en benadrukt de consistentie van de acties van Moskou, die altijd tegen de chaotische acties van Washington in de regio is geweest.

Temidden van deze algemene chaos en verwarring proberen Rusland, Iran en Syrië het huis weer op orde te brengen, waaronder het internationale systeem waarin soevereine staten worden gerespecteerd.

De unipolaristen hebben de laatste tijd grote tegenslagen gekend. De dure luchtverdedigingssystemen van de Verenigde Staten bleken de Houthi’s de afgelopen maand tamelijk ondoeltreffend; Saoedische troepen leden kort daarna een vernederende nederlaag in het zuiden van hun eigen land; Washington zag zijn hightech drone neergeschoten door Iran; en veel Europese en Midden-Oosterse bondgenoten hebben het vertrouwen in de VS verloren, terwijl ze zien hoe facties met elkaar vechten over de controle voor het buitenlands beleid van de VS

De VS is het slachtoffer van een unipolaire wereldorde waaraan ze wanhopig hangt zonder enige gedachte aan loslaten, zelfs terwijl de rest van de wereld onverbiddelijk op weg is naar een multipolaire wereldorde, die steeds moeilijker te onderwerpen is aan elke wakkere dag.Lees ook:  Europa, VS sterfgevallen door virussen nemen toe als Trump de lockdown-dreiging in New York ongedaan maakt

Comments

comments