Zesde nacht van Catalonië-protesten

Zesde nacht van Catalonië-protesten

20 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Het verhaal van de protesten van zaterdagavond in Catalonië – op de zesde dag van demonstraties sinds de gerechtelijke uitspraken van afgelopen maandag – was grotendeels een van ingehouden spanning tussen politie en demonstranten in Barcelona. 

Meer dan 6 uur van een vreedzame demonstratie-sit-in op Plaça Urquinaona – het toneel van veel van de gewelddadige afleveringen van de vorige nacht – eindigde met het inpakken en vertrekken van de Spaanse politie, ondanks enkele spanningen in de nacht, waaronder branden en incidenten.

Het was echter nog niet voorbij, toen enkele kleinere groepen vuren begonnen te starten en barrières op de top van de nabijgelegen Rambla begonnen te bouwen, wat leidde tot een Mossos-politie door de beroemde straat van Barcelona, ​​salvos schietend vanuit hun crowd-control geweren.

Dertien arrestaties werden verricht door de politie tijdens de botsingen op zaterdagavond – veel minder dan de vorige nacht. De laatste twee gearresteerden waren op de Rambla.

Kleine groepen radicalen hielden de politie in beweging en leidden hen naar de Rambla en de straten van de aangrenzende wijken van Ciutat Vella in. De Mossos-oproerpolitie waarschuwde bij een brand in de buurt van de Canaletes-fontein en vuurde projectielen af ​​en liep eerst de Rambla te voet binnen. Een ingewikkeld gebied om met bestelwagens in te manoeuvreren.

De oproerpolitie bracht uiteindelijk hun paddywagons over de centrale voetgangersboulevard van de Rambla en won terrein aan de groepen met kap die verdwenen waren in de smalle straatjes van de Raval.

catalonie

Lees ook:  Baudet zaait twijfel over verklaring NS na treinincident

Eerder was de nacht begonnen met 6000 demonstranten die op Plaça Urquinanona zaten. Er was sprake van beheersing van spanningen zowel door de politie als binnen de massa demonstranten op Plaça Urquinaona, maar uiteindelijk werden barricades en branden ingesteld en ondernam de politie actie. Er waren politielijnen in de straten van Ronda San Pere en Carrer Pau Claris waar schuimprojectielen werden afgevuurd.

Het grootste deel van de nacht was een confrontatie tussen de vreedzame demonstranten, voor het grootste deel van de tijd gezeten, en de politie. De demonstranten slaagden erin om grote politie-aanklachten te vermijden, waarbij groepen in het protest zich toelegden op het controleren van de frontlinie tegenover de politie, ervoor zorgden dat mogelijke gewelddadige elementen werden tegengehouden en iedereen beledigden die dingen gooide. 

Om 23.00 uur, na meer dan zes uur beleg, besloot de Spaanse nationale politie Via Laietana te verlaten. En met de terugtrekking, zingt de overwinning.

Op zaterdagavond waren de belangrijkste barricades in de straten van Ausiàs March en Pau Claris.

Op de frontlinie, spanning en enkele provocateurs.

In de verte wordt vuurwerk gegooid en stijgt rook op tijdens een eerste barricade op Ausias March. De politie van Mossos hield het gebied grotendeels leeg.

Ook heeft een pro-Spaanse vakbondsman de woede van de menigte grootgebracht, waarbij sommige mensen de provocaties probeerden te verdragen en anderen werkten om incidenten te voorkomen. Op dit punt werden echter steeds meer objecten gegooid. Maar liefst zes waarschuwingen werden door de politie gegeven voor aanstaande actie en er werd een arrestatie uitgevoerd.

De speechmaker van de vakbond eindigde verklaringen af ​​aan de pers en gaf zijn versie van de gebeurtenissen, waarin hij verklaarde dat de demonstranten gewelddadig waren.Lees ook:  Eerste campagneverschijning met Biden - Obama valt Trump aan

Comments

comments