Chilenen demonstreren voor de Brandenburger Tor

Chilenen demonstreren voor de Brandenburger Tor

21 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie
0
()

In Chili zijn er dagenlang protesten geweest tegen de regering, de noodtoestand werd uitgeroepen. Demonstranten verzamelen zich ook bij de Brandenburger Tor in Berlijn.

In het centrum van Santiago de Chile kwamen duizenden demonstranten maandag bijeen om te protesteren tegen de regering. Het was de grootste bijeenkomst van mensen in het centrale Plaza Italia sinds het begin van de rellen afgelopen vrijdag, wat sindsdien heeft geleid tot de verklaring van noodtoestand in grote delen van het land.

Noodtoestand in meer dan de helft van het land

Gezien de ernstige onrust van de afgelopen dagen heeft de regering in Chili de noodtoestand uitgebreid tot meer dan de helft van de regio’s in het land. Na een weekend van gewelddadige protesten steeg het dodental op maandag volgens officiële cijfers tot elf. President Sebastián Piñera sprak over ‘oorlog’.

“We zijn in oorlog met een krachtige, meedogenloze vijand,” zei Piñera op zondagavond (lokale tijd) na een spoedvergadering met generaal Javier Iturriaga, belast met de beveiliging in de hoofdstad Santiago de Chile. De tegenstander is klaar om onbeperkt geweld en misdaad te gebruiken, zei Piñera. Alle Chilenen zouden nu hun krachten moeten bundelen.

Volgens Karla Rubilar, de gouverneur van de hoofdstad, werden drie mensen gedood in de protesten op zaterdag en acht mensen op zondag. Ten minste zeven van hen stierven aan bosbranden in een geplunderde kledingfabriek en een geplunderde supermarkt.

Aanvallen op metrostations

In de gewelddadige protesten, die aanvankelijk waren gericht tegen de stijging van de ticketprijzen in het openbaar vervoer, zijn sinds vrijdag bijna 80 metrostations aangevallen en talloze bussen afgebrand. Bovendien werden supermarkten en benzinestations geplunderd en in brand gestoken. Ongeveer 1500 mensen werden gearresteerd.

Minister van Binnenlandse Zaken Andrés Chadwick heeft de noodtoestand uitgebreid tot negen van 16 regio’s in Chili. De escalatie van geweld wordt georganiseerd om Chili te schaden, zei Chadwick. Een nachtelijke avondklok in Santiago de Chile tussen 19.00 en 06.00 uur is uitgebreid. Op de luchthaven van de hoofdstad werden honderden vluchten geannuleerd en duizenden passagiers gestrand.

Lees ook:  Must Read: Duitse Actrice komt sinds het compleet afmaken van Merkel op Facebook niet meer aan de bak

Na de eerste botsingen tussen demonstranten en politie op vrijdag heeft Piñera de tariefverhoging op zaterdag opgeschort. Maar de rellen gingen door.

Militair in Santiago de Chile

Op 21 oktober 2019 protesteerden mensen in Valparaiso, Chili. Het dodental is de afgelopen dagen gestegen naar 11, aldus de autoriteiten maandag. President Sebastian Pinera beweert dat het land ‘in oorlog’ is.

De conservatieve regering mobiliseerde bijna 10.000 politieagenten en soldaten. Het is de eerste keer sinds het einde van de dictatuur onder generaal Augusto Pinochet in 1990 dat het leger patrouilleert in de Chileense hoofdstad.

Verschillende Chileense voetbalsterren riepen de regering op om “naar mensen te luisteren” en oplossingen te vinden voor het ergste sociale conflict in decennia. “Ik bid dat mijn geliefde Chili het beter doet”, schreef Arturo Vidal, de middenvelder van Barcelona, ​​op Twitter. “Dit is het moment voor antwoorden en oplossingen”, zegt Claudio Bravo, aanvoerder van het nationale team van Chili.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn riep Chileense reizigers op bijzonder voorzichtig te zijn. Verdere rellen in grotere steden kunnen niet worden uitgesloten. Reizigers moeten daarom openbare plaatsen en drukte vermijden, de instructies van de lokale veiligheidstroepen volgen en contact opnemen met lokale media.

Achtergrond van de protesten is de diepe kloof tussen arm en rijk in het Zuid-Amerikaanse land. Chili, dat wordt beschouwd als een van de meest stabiele landen van Latijns-Amerika, heeft het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in de regio. De economische groei wordt dit jaar geschat op 2,5 procent en de inflatie is slechts twee procent.

Voor een groot deel van de bevolking heeft deze positieve economische trend echter weinig gevolgen. Met stijgende kosten voor gezondheid en levensonderhoud en lagere pensioenen is de frustratie groot.

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is van mening dat het helpen van lezers om op de hoogte te blijven van de gevolgen van de coronaviruscrisis een vorm van openbare dienstverlening is. Om die reden is dit artikel en al onze coronavirus-dekking gratis. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Godfather of the Year: Erdogan bouwt vluchtelingenkampen - Europa betaalt de beschermingskosten


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments