Staatsrepressie en militarisering: een onverwachte overreactie in Chili

Staatsrepressie en militarisering: een onverwachte overreactie in Chili

21 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De Chileense regering moet de opschorting van rechten en garanties intrekken, het burgerbevel en de controle over het land herstellen en de strijdkrachten van de straten verwijderen om een ​​dialoog te starten in antwoord op de eisen van de burgers.

De Chileense regering heeft op 19 oktober 2019 de noodtoestand uitgeroepen. Hoewel het aanvankelijk slechts voor één regio van het land gold, werd het al snel uitgebreid tot drie. In het licht van deze noodtoestand,

Ciudadanía Inteligente veroordeelt staatsrepressie en de inzet van militair geweld. Het roept de regering ook op om de schorsing van rechten en garanties in te trekken, het civiele bevel en de controle van het land te herstellen en de strijdkrachten van de straten te verwijderen om een ​​dialoog aan te gaan als reactie op de eisen van de burgers.

Vandaag beleeft Chili de tweede dag van de noodtoestand in zes regio’s van het land en de uitbreiding ervan is niet uitgesloten, noch is de implementatie van een avondklok buiten de mogelijkheden.

De minister van Binnenlandse Zaken van de Chileense regering heeft aangekondigd dat de strijdkrachten meer bevoegdheden zouden krijgen om de vrijheden van de burgers te beperken. Ze hebben deze aankondiging gedaan zonder een concreet plan aan te bieden en zonder te verwijzen naar het verzoek tot dialoog dat gistermiddag door president Sebastián Piñera is aangekondigd.

In deze zin eist Ciudadanía Inteligente, als vertegenwoordiger van het maatschappelijk middenveld van Chili, dat de overheid investeert in effectieve mechanismen en protocollen om te luisteren naar de eisen van de bevolking.

Verder is de organisatie van mening dat de overheid de nodige middelen moet toewijzen om strategieën te ontwikkelen voor het beheer van sociale conflicten en het vermijden van escalatie, evenals strategieën om meerdere overheidssectoren te betrekken bij het oplossen van aankomende problemen.

Evenzo eist de organisatie de activering van verschillende openbare, particuliere en sociale verzoeken, waaronder de media, onderwijsinstellingen en georganiseerde maatschappelijke organisaties om tijdig te handelen en escalatie van sociale conflicten te voorkomen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De hoop van Venezuela in Oslo: breuk in EU- en VS-beleid

Renata Ávila, de uitvoerend directeur van Cuidadanía Inteligente, wees erop dat “Cuidadanía Inteligente helaas de fouten heeft waargenomen die zijn gemaakt door de regering van Sebastián Piñera en zijn kabinet van ministers, die Chileense burgers niet langer tolereren. Als de burgers eenmaal het zwijgen opgelegd zijn en opgesloten zijn in hun huizen door een avondklok die wordt gehandhaafd door de strijdkrachten die de stad patrouilleren, zal de kleine waardigheid die de regering had achtergelaten, aanzienlijk worden verminderd. “

Bovendien voegde de directeur eraan toe dat “de militaire inzet om burgerprotesten in een van de veiligste landen ter wereld te beheersen en tot zwijgen te brengen een fout is die onmiddellijk moet worden toegegeven en ingetrokken. Het is staatsgeweld, wat internationale verantwoordelijkheid met zich meebrengt. ‘

De wortel van de demonstraties die de afgelopen vijf dagen in Chili hebben plaatsgevonden, is de enorme ontevredenheid van de burgers over de sociale onrechtvaardigheden en ongelijkheden op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, pensioenen, banen, transport en nog veel meer.

De stijging van de kosten van metrokaartjes was de katalysator voor deze maatschappelijke onrust, maar de eisen van de burgers zijn veel dieper en vereisen onmiddellijke overheidsmaatregelen.

De militaire interventies die de afgelopen jaren in Latijns-Amerika hebben plaatsgevonden, weerspiegelen een wijdverbreid probleem van geweld en een gebrek aan veiligheid voor burgers.

Regeringsinefficiënties bij het aanpakken van deze maatschappelijke problemen brengen hoge kosten met zich mee; tijdens de tien maanden van interventie door de Braziliaanse strijdkrachten in Río de Janeiro in 2018, rapporteerde de stad een toename van 59% in schietpartijen, meer dan 4.000 moorden en 40% meer sterfgevallen veroorzaakt door politieke interventie dan het voorgaande jaar.Lees ook:  De muren van Chili spreken van een onderdrukte woede

Comments

comments