3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Duizenden Duitse @boeren in Bonn voor ‘Nederlands’ protest

boeren

 9 total views,  5 views today

In Bonn demonstreren duizenden boeren tegen het landbouwbeleid van de Duitse regering. Al de hele ochtend ondervindt het verkeer rond de Duitse stad grote hinder door lange stoeten tractoren, die volgens de politie tot tien kilometer lang zijn.

Bij een protest op het centrale plein in Bonn, later vanmiddag, worden zo’n 10.000 boeren uit heel Duitsland verwacht. Daar zijn overigens geen tractoren toegestaan. Dat zouden het plein en de parkeergarage daaronder niet aankunnen.

Nederland

Het boerenprotest is mede een gevolg van de betogingen in Nederland. De initiatiefnemers voelden zich door beelden uit Den Haag geïnspireerd om ook de straat op te gaan. “Tienduizenden boeren zijn lid geworden van een Facebookgroep en dat heeft geleid tot deze demonstratie”, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in Bonn.

Wouter Zwart NOS on Twitter: “Enkele van duizenden Duitse boeren die -in navolging van hun Nederlandse collega’s- protesteren tegen de in hun ogen te strenge klimaatregels. Hier in Bonn staat het hoofdkantoor van het Ministerie van Landbouw. #boerenprotesten pic.twitter.com/Khnnm47C8P / Twitter”

Enkele van duizenden Duitse boeren die -in navolging van hun Nederlandse collega’s- protesteren tegen de in hun ogen te strenge klimaatregels. Hier in Bonn staat het hoofdkantoor van het Ministerie van Landbouw. #boerenprotesten pic.twitter.com/Khnnm47C8P

Aanleiding voor het protest is de, volgens boeren, opeenstapeling van nieuwe regels voor onder meer mestgebruik en dierenwelzijn. “Boeren zeggen dat ze al die maatregelen bij elkaar niet kunnen bijbenen”, zegt Van de Hulsbeek. Vooral middelgrote en kleine bedrijven zouden onder de regeldruk bezwijken.

‘Andere problemen dan in Nederland’

De uitstoot van stikstof speelt bij de Duitse boeren geen rol, zegt Van de Hulsbeek. “Het zijn echt andere problemen dan in Nederland. ”

Een probleem is wel het stikstof dat in de grond zakt en het grondwater verontreinigt. Volgens Van de Hulsbeek is boeren daarom in drie jaar tijd twee keer strengere regels voor bemesting opgelegd. “Boeren zeggen: we kunnen niet eens de ene regel implementeren en dan komt er alweer een andere maatregel.”

Ook een gebrek aan waardering speelt mee bij het protest van vandaag. De boeren voelen zich de boeman van deze tijd, zegt Van de Hulsbeek. Sommige boeren zeggen tegen haar dat ze middelvingers krijgen als ze op hun land aan het werk zijn.

Eerder protest

Vorige week was er in Bonn ook al een boerenprotest. Voor het Ministerie van Landbouw, dat nog steeds in de voormalige hoofdstad is gevestigd, stonden toen enkele honderden boeren om te demonstreren tegen de regeldruk.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments