Protesten in Londen, Libanon, Catalonië, Chili, Ecuador, Hong Kong, Algerije en #boeren in de EU

Protesten in Londen, Libanon, Catalonië, Chili, Ecuador, Hong Kong, Algerije en #boeren in de EU

22 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Brexit protesten

De politieke onrust rondom de Brexit laat weinig Britten onberoerd. Het afgelopen weekend trokken duizenden Britten door de straten in verschillende steden. Ook zijn er dagelijks kleinere demonstraties. Met sit-down protesten, marsen, spandoeken en toneelstukjes proberen ze hun onvrede kenbaar te maken en de regering van koers te doen veranderen.

De strijd over de brexit is ook in de Londense straten losgebarsten. Tienduizenden mensen zijn daar bijeen om een nieuw referendum te eisen. Op hetzelfde moment debatteert en stemt het Britse Lagerhuis over de deal die premier Boris Johnson heeft gesloten met de Europese Unie voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

James McGrory, directeur van de ‘People’s Vote campaign’ en organisator van de mars, wil dat de overheid rekening houdt met de verontwaardiging van de pro-Europeanen en een nieuw referendum houdt. “Deze nieuwe deal vertegenwoordigt niet wat de mensen eerder beloofd werd en is het dus niet meer dan correct dat de bevolking een nieuwe kans krijgt om hun stem uit te brengen”, zei McGrory.

Bij het referendum in 2016 stemden 17,4 miljoen kiezers voor een Brits vertrek uit de EU. 16,1 miljoen mensen wilden blijven. De tegenstanders van de brexit, die ook wel remainers (‘blijvers’) worden genoemd, ijveren al sinds de oorspronkelijke volksraadpleging voor een nieuw referendum.

brexit

Protesten in Libanon

Gedurende de week vond een aantal protesten plaats in verschillende landen over de hele wereld. In Libanon begonnen op de avond van 17 oktober demonstraties tegen het nieuwe belastingbeleid van de regering. De demonstranten toonden hun afwijzing van het besluit van de regering om een ​​belasting van $ 6 dollar per maand in te voeren voor oproepen via de populaire sociale media-app WhatsApp (en andere boodschappers). De autoriteiten hebben de maatregel uiteindelijk geannuleerd, maar de protesten hielden niet op en begonnen in plaats daarvan de bredere economische problemen in het land aan te pakken.

Lees ook:  Wie zijn die globalisten waar Baudet het over heeft?

libanon

Onrust in Catalonië

De Spaanse regering heeft een voorstel voor onderhandelingen met Catalaanse sepratistische activisten verworpen. Demonstranten gaan sinds half oktober de straat op.

Pedro Sanchez, het waarnemend hoofd van de Spaanse regering, bepaalde dat de regering van Catalonië de rellen officieel veroordeelde voordat er gesprekken begonnen..

catalanen

Massaprotesten in Ecuador

Ecuador is sinds begin oktober opgeschrikt met grootschalige protesten. De eerste demonstraties werden georganiseerd tegen de afschaffing van overheidssubsidies voor brandstof en andere economische hervormingen. Honderden mensen zijn vastgehouden of gewond geraakt en er zijn enkele doden gemeld. Tijdens de demonstraties werden veel infrastructuurfaciliteiten en particuliere ondernemingen in beslag genomen.

Op 13 oktober kwamen beide partijen overeen de confrontatie te beëindigen en een compromis te vinden.

equador

Algerijnse protesten

Protesten in Algerije zijn al sinds februari van dit jaar aan de gang, ondanks het feit dat hij president Abdelaziz Bouteflika in april al vroeg had teruggetrokken, een man die het land vier opeenvolgende termijnen had geregeerd. In overeenstemming met de grondwet van het land werd Abdelkader Bensalah, de voorzitter van het Hogerhuis, voor 90 dagen aangesteld als interim-hoofd van Algerije. Nadat hij de macht had aangenomen, vaardigde hij een besluit uit voor nieuwe presidentsverkiezingen op 4 juli. Echter, oppositietroepen verzetten zich tegen verkiezingen terwijl vertegenwoordigers van het “oude regime” nog steeds aan de macht zijn. De verkiezingen werden vertraagd nadat verschillende potentiële kandidaten hadden beloofd het proces te boycotten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenalgarije

Chili onrust

In Chili zijn vijf mensen omgekomen bij een brand in een kledingfabriek in het noorden van de Chileense hoofdstad Santiago. In totaal zouden er nu al elf doden zijn gevallen bij het protest. Het is al dagen bijzonder onrustig in Chili nadat de prijzen van de metrokaartjes gestegen waren. Die maatregel is intussen wél teruggedraaid, maar de demonstraties blijven duren.

Lees ook:  Rutte wil een ander Nederland, wij ook

De avondklok die de overheid afgelopen weekend instelde, mag niet baten. De protesten in Chili houden aan. In een fabriek in de hoofdstad Santiago, zijn de lichamen gevonden van vijf mensen. Ze kwamen om door een brand, aangestoken door plunderaars.

Twee andere mensen kwamen in de nacht van zaterdag op zondag al om bij een brand in een supermarkt, die ook geplunderd werd door manifestanten, in het zuiden van de hoofdstad. Eerst was er sprake van drie doden, maar die balans is later bijgesteld. Officieel zijn er bij het protest in Chili al elf doden gevallen.

chili

Op 21 oktober 2019 protesteerden mensen in Valparaiso, Chili. Het dodental is de afgelopen dagen gestegen naar 11, aldus de autoriteiten maandag. President Sebastian Pinera beweert dat het land ‘in oorlog’ is.

Protest Hong Kong

Het voorstel voor een nieuwe uitleveringswet maakt het de autoriteiten van Hongkong mogelijk om verdachten van een misdrijf uit te leveren aan landen waarmee het geen uitleveringsakkoord heeft gesloten. De nieuwe wet geldt ook voor uitlevering van verdachten aan China, die daar dan berecht worden.

Aanleiding voor de wet is een Hongkonger die ervan verdacht wordt zijn vrouw in Taiwan te hebben vermoord. De man vluchtte daarna naar Hongkong. Taiwan wil zijn uitlevering om hem te kunnen berechten. Omdat er geen uitleveringsakkoord is tussen beide regio’s, kan de man niet worden uitgeleverd. Vandaar de plannen voor een nieuwe wet. Volgens de regering gaat het in de wet om uitlevering van verdachten van misdrijven die zo ernstig zijn dat je er ten minste zeven jaar voor de gevangenis in moet. Politieke of religieuze misdrijven vallen hier niet onder. En een rechter moet een beslissing over uitlevering goedkeuren.

Lees ook:  Brexit-Brittannië - De serieuze kwestie om een ​​mislukte staat te worden

hong-kong

Boeren protesten in de EU

Waar zijn de boeren zo boos over?

Ze voelen zich al langer het afvoerputje van de samenleving, zegt Arjen Schuiling uit Tynaarlo, akkerbouwwoordvoerder voor Farmers Defence Force (FDF).

Het lijkt of de boeren de schuld krijgen van alle milieuproblemen en ze daarom ook allemaal moeten oplossen. Ze worden afgeschilderd als dierenmishandelaars en milieuvervuilers, vinden de boeren.

Volgens hen worden die beschuldigingen zelden onderbouwd. Zoals de manier waarop wordt bepaald hoeveel stikstof er in natuurgebieden neerslaat. „Dit gebeurt nu te veel aan de hand van rekenmodellen. Wij willen dat er concrete metingen plaatsvinden, door echt onafhankelijke deskundigen”, zegt voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

boeren

Wat willen de boeren met hun protest bereiken?

Ze willen in het algemeen meer erkenning voor het grote belang van de boeren voor de welstand van Nederland. Daarom doen ook vissers mee aan het protest. Zonder akkerbouwers, veeboeren en vissers komt er geen eten op tafel, is de belangrijkste boodschap.

Concreet hebben de organiserende partijen, verenigd in Agractie, de volgende punten geformuleerd:

  1. Geen gedwongen verdere inkrimping van de veestapel.
  2. Strikt onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof door een onafhankelijke partij die door de gehele sector wordt ondersteund en geaccepteerd. Geen rekentools.
  3. Het beleid rondom gewasbeschermingsmiddelen moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten. Niet op aannames en emotie.

Daarnaast willen ze:

  1. De kloof tussen boer en burger verkleinen
  2. Balans in het maatschappelijke debat
  3. Een verenigde stem vanuit de agrarische sector laten horen
  4. Nederlandse boeren weer trots maken
  5. Positieve beïnvloeding van de politiek


Comments

comments