‘We zijn in oorlog’: hoe de virale hitfabriek van de Brexit-partij de Britse politiek ten val bracht

‘We zijn in oorlog’: hoe de virale hitfabriek van de Brexit-partij de Britse politiek ten val bracht

22 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De Brexit-partij heeft amok gehouden in het Europees Parlement. Nu maakt het zich op voor een serieuzere campagne

Het is de ochtend van 18 september 2019 en leden van het Europees Parlement komen bijeen in Straatsburg voor wat een omstreden debat belooft te worden: ze zullen Brexit bespreken. Opnieuw. Brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en voorzitter van de commissie van de Europese Unie Jean-Claude Juncker nemen hun plaats aan de voorkant van de kamer in. Boven hen in de uiterste hoek, rechts op het podium, schuifelen alle 29 leden van de Brexit-partij op hun stoel. Bij aankomst gaat partijleider Nigel Farage naar Barnier en Juncker en schudt handen, grijnzend alsof hij oude vrienden begroet. Het zal het laatste hartelijke moment tussen hen in de hele dag zijn.

Tijdens het debat schreeuwen de leden van de Brexit-partij – die samen de grootste partij in het parlement vormen – andere leden van het Parlement naar beneden alsof ze schreeuwen van voetbalterrassen. De toespraak die de luidste jeers aantrekt, is van Guy Verhofstadt, de Brexit-stuurgroepcoördinator. Smirking, Verhofstadt lijkt hiervan te genieten : “Het is fantastisch dat de Brexit Party en Mr. Farage zoveel lawaai maken, omdat ze het niet kunnen doen in Westminster.” Hij merkt vervolgens op dat Boris Johnson zichzelf de Incredible Hulk noemt – Verhofstadt zegt hij lijkt meer op mevrouw Doubtfire.

Het was aan Martin Daubney van de Brexit-partij om wraak te nemen. In een nauwsluitend, glanzend grijs geruit pak lijkt hij meer op een dag van de races dan op een parlementair debat. Vasthoudend aan filmreferenties noemt Daubney Verhofstadt de “Darth Vader” van Europa en vergelijkt het Straatsburgse parlement met de “Death Star … waar democratie sterft”. Binnen enkele minuten is de toespraak van Daubney afgeknipt en breed gedeeld op sociale media media.

Martin Daubney MEP ➡️ on Twitter

WATCH! My maiden EU speech where I compare @guyverhofstadt to Darth Vader & call the EU Parliament “a place where democracy comes to die” I will continue to fight for the 17.4 million – and to deliver the Brexit they so richly deserve #ChangePoliticsForGood @brexitparty_uk https://t.co/ZqphoJLrhB

“Dat was de eerste keer dat ik in het Europees Parlement sprak – geen druk!” Vertelt Daubney me na het debat in zijn grotendeels lege kantoor, weggestopt in de verste hoek van het gebouw. Daubney, 49, die wordt gebruikt om te bewerken mag lads’ Loaded . Meer recent werd hij een semi-regulier gezicht op tv, krachtig achter Brexit. De spraakzame en nuchtere Daubney uit Nottingham gelooft dat hij opkomt voor arbeidersklasse Leavers die Labour is vergeten. Hij publiceert voortdurend op sociale media en zijn profiel is snel gestegen in de Brexit Party.

Daubney legt uit dat hij de regel van Verhofstadt over mevrouw Doubtfire online tractie had gezien en besloot op het laatste moment zijn bit “Darth Vader” aan te passen. Hij had zijn toespraak doelgericht voor sociale media gebouwd. Daubney kadert dit in als onderdeel van een ‘directe communicatie’ die zijn partij met zijn volgelingen heeft opgebouwd. “We omcirkelen volledig de traditionele mediastream, die het onder ogen zien, zijn vaak vijandig tegenover ons en houden niet van ons. En meer ter zake, onze kiezers houden hen niet in de gaten, ‘zegt hij.

Daubney gelooft dat het feit dat duizenden mensen de Brexit Party-bijeenkomsten bijwonen en de livestreams ervan bekijken, baanbrekend is – een “digitale massabeweging van open en directe democratie” die verder ging dan de linker- en rechterpolitiek. Maar als de pers hun gebeurtenissen behandelt, klaagt hij, dan knoeit het met ‘verschillende versies van de waarheid’. En dus heeft de partij een beslissing genomen: “Laten we de nieuwsbron zijn.”

Met zijn frequente en gelikte online video’s is de Brexit Party snel een luidruchtige, prominente stem in de Britse politiek geworden. Het centrale digitale team in Londen, samen met belangrijke partijfiguren zoals Daubney, biedt een doorlopend commentaar dat een sneeuwstorm is geworden van Brexit-vriendelijke informatie. De Europarlementariërs hebben ook een YouTube-show in de stijl van een nieuwspaneel gemaakt met de naam Brexbox, die tot nu toe bijna een half miljoen views heeft gehad en uitgebreid wordt geknipt voor sociale media. Er is zelfs een pseudo-krant, The Brexiteer , uitgedeeld in stadscentra en pubs door vrijwilligers, samengesteld uit artikelen en columns van Farage en Ann Widdecombe, en Wetherspoons-eigenaar Tim Martin.

Hoewel de Brexit-partij veel inhoud creëert, heeft het bijna geen beleidsplatform buiten de Brexit. Volgens Daubney maakt het publiek zich niet druk om beleidsminuten, “wat, laten we eerlijk zijn, de meeste mensen in verwarring brengt” en tegenstanders gemakkelijke aanvalslijnen geeft. “Manifest is een woord dat stenografie is geworden”, voegt hij eraan toe.

Er is een slimme politieke strategie achter dit alles, nauw verbonden met Nigel Farage, die eigenaar is van 60 procent van de Brexit partij, die hij zelf heeft beschreven als een “onderneming” in plaats van een politieke partij. Farage lijkt het perfecte digitale populistische beest te hebben gemaakt, volgens een strategie die hij al jaren aan het honen is – ironisch genoeg, vanuit het hart van de EU.

Brexit

Nigel Farage heeft nooit een zetel in het Britse parlement gewonnen, maar hij is al sinds 1999 lid van het Europees Parlement. Hoewel het Europees Parlement zelden grote belangstelling wekte in het VK, maakte Farage optimaal gebruik van het platform dat door Brussel werd aangeboden, waardoor een betrouwbare oplossing werd gevonden. stroom van brandende toespraken – zoals de tijd dat hij voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy in 2010 een ‘vochtige doek’ noemde. Deze tirades leken schandalig in de parlementaire kamer, maar ze werden al snel viral op YouTube en werden gedeeld door andere Eurosceptici in het VK en over het continent. Ze gaven Farage iets dat enkele andere EP-leden hadden: een online aanhang.

Negen jaar vooruitspoelen en Brussel gebruiken om virale inhoud te genereren is een belangrijke tactiek geworden van de Brexit-partij, die in april van start is gegaan (Farage verliet UKIP, zijn partij van 25 jaar, in december 2018 na het decileren van de spil naar uiterst rechts) . Toen het Europees Parlement in juli werd ingewijd, haalde de Brexit-partij herhaaldelijk de krantenkoppen terug, waarbij Ann Widdecombe Groot-Brittannië vergelijkt met “slaven” van de “meesters” van de EU, en de hele groep leden van de Brexit-partij de rug toekeert tijdens de Ode om Vreugde, het volkslied van de EU.

Dit alles vormt geen fundamenteel nieuwe strategie. “We hebben ons allemaal in 2014 de rug toegekeerd en bleven dat elk jaar doen”, zegt Steven Woolfe, een voormalige UKIP-lid en contender van het leiderschap, die verrast is dat de act deze keer zoveel aandacht heeft getrokken. De Brexit-partij is niet aangesloten bij een Europese parlementaire groep, waardoor ze minder spreektijd heeft – vandaar Farage en co. zijn verdubbeld in opvallende tactieken, “omdat stunts onmiddellijk en impactvol zijn”, voorspelt Woolfe. Het vinden van de doorgaande lijn, de soundbite die vlam zou vatten op zowel traditionele als sociale media, is nu belangrijker dan ooit. “En Nigel is daar een meester in.” Woolfe merkt op dat, in vergelijking met UKIP uit het Farage-tijdperk, de meeste recent aangekondigde kandidaten voor de Brexit-partij nieuw voor de politiek waren en weinig tot geen ervaring hadden met campagne voeren. “Daar’ is daar veel gebrek aan kennis, ‘zegt hij. “Wat me vertelt dat ze het vanuit het centrum zullen runnen” rond een “centrale mediacampagne”.

Deze benadering wordt gedeeltelijk mogelijk gemaakt door het feit dat de Brexit-partij niet wordt gehinderd door traditionele partij-intermediairs zoals lokale verenigingen of een nationaal uitvoerend comité. Het nieuwe partijmodel werd ongeveer zes maanden van tevoren uitgezet door Farage en Richard Tice, een zakenman die betrokken was bij de campagne Verlof, en nu de voorzitter van de Brexit-partij.

Vooruitlopend op de lancering van de partij op 12 april, benoemden Farage en Tice Steven Edginton, een 19-jarige en diehard Leaver met een nieuw gezicht als chief digital strateeg. Edginton had laatst gewerkt bij Leave Means Leave, een campagnegroep opgericht door Tice. Het gebruik van interne polling en kennis van Leave Means Leave gaf het embryonale digitale team van de Brexit Party een voorsprong: volgens een bron die bijvoorbeeld voor de partij werkte, wisten ze dat het gebruik van emotionele woorden als “vernedering” diep resoneerde met Leavers.

Maar om een ​​bredere aantrekkingskracht te hebben, leek het digitale team – dat op zijn hoogtepunt ongeveer tien leden telde, met een mix van personeel met een rechtse en linkse achtergrond – woede en bitterheid over de Brexit-vertraging op 29 maart te veranderen in een nieuw hoop. “We wisten dat er in feite een plafond was met afgezaagde mensen”, zegt de bron. “Om onze horizon te openen en meer kiezers te bereiken, wilden we een veel optimistischere boodschap.” Dit veranderde in de basis van de hele campagne: “Je begon met de echt emotionele verraad, en toen het einde van de boodschap zou zijn: ‘Laten we de politiek voorgoed veranderen’. “

brexit

Een van de eerste doelen was om te schaduwen met een andere nieuwe partij, de Remain-ondersteunende Change UK, gevormd door ex-Labour en Tory parlementsleden. Het team heeft Change UK tweets gekopieerd en geplakt, trefwoorden gedolven over het ‘genezen van een’ gebroken politiek ‘en ze opnieuw gebruikt voor de sociale media-output van de Brexit Party. Het idee was om eigenaar te worden van het “optimistische veranderingsverhaal”, dat volgens hun peilingen de kiezers aansprak.

Toen Change UK begon te imploderen, stak het digitale team het vuur op Labour, ervan overtuigd dat de meeste conservatieve kiezers al aan de kant stonden. De Brexit-partij besteedde “belachelijke bedragen” aan het peilen van Labour-leden en kiezers om te vernemen over welke kwesties zij zorgden, zegt de bron, om advertenties af te stemmen op individuele kiesdistricten. “We zouden een profiel opbouwen van wat we dachten dat een Labour-kiezer eruit zou zien en proberen die mensen op Facebook te richten met de relevante berichten.”

De sleutel hiervoor was het spelen van wat zij zagen als meer traditionele Labour-stemmers tegen het “moderne Noord-Londense” contingent, gezien het feit dat Labour’s MEP-kandidaten meestal sterke Remainers waren zoals voormalig minister van het Blair-tijdperk Andrew Adonis.

De partij slaagde erin om een ​​publiek op te bouwen in een verbluffend tempo, met meer dan 120.000 Facebook-likes aan het einde van de campagne, vijf keer meer dan Change UK. Zijn berichten werden meer gedeeld dan alle andere partijen samen, volgens media consultancy 89up. De nieuwe partij steunde Farage’s Facebook-publiek van meer dan 900.000 volgers, evenals ondersteunende verlofgroepen. Bij de Europese verkiezingen behaalde de Brexit-partij 30,5 procent van de stemmen – de Labour en de conservatieven omverwerpen, respectievelijk op 13,6 en 8,8 procent.

Na de campagne verliet Edginton zijn hoofdstrateeg en een ander lid van het team, Ed Jankowski, 24, trad in. Jankowski had eerder voor Labour gewerkt – zo recent als de lokale verkiezingen in begin mei – en werd aangenomen via Westminster Digital, een adviesbureau dat de output van sociale media, met name video-inhoud, van Boris Johnson, Penny Mordaunt en anderen heeft vernieuwd .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Een volk dat voor tirannen zwicht…..

Jankowski verdiende zijn digitale karbonades werkend als een journalistiekleerling bij de BBC. Vervolgens ging hij comms afhandelen voor twee Labour-parlementsleden, de schaduwrechtspraak en de schaduwsecretarissen van Noord-Ierland, voordat hij terugkeerde naar zijn woonplaats Bolton om de digitale campagnes in drie nabijgelegen kiesdistricten te coördineren. Zelfs op lokaal niveau zag Jankowski hoe uitgebreid Labo gebieden in kaart bracht, locatiespecifieke berichten creëerde op speciale software en brugsoftware bouwde tussen zijn krachtige database en Facebook-advertentieaandrijving. (Om te concurreren met de geavanceerde methoden van Labour, heeft de Brexit-partij onlangs een nieuwe canvassing-app genaamd Pericles onthuld, die volgens een partijbron is ontwikkeld door Voter Gravity, een Amerikaans bedrijf dat is gekoppeld aan Amerikaanse Republikeinse campagnes.)

“Dat is wat interessant is om vanuit Labour naar de Brexit-partij te komen”, zegt Jankowski. “Wat ik zag in Bolton was dat je deze geweldige technologie had, maar je had geen bericht.”

In vergelijking met Labour’s pogingen om een ​​middelmatige houding aan te nemen, was de compromisloze steun van de Brexit-partij voor een no-deal Brexit gemakkelijk te begrijpen. Maar de partij van Farage had zichzelf ook succesvol afgeschilderd als een nieuw en opwindend merk. Jankowski’s verleden als terughoudend Remainer hielp hier: “Dat begrip van de mensen die geen Brexiteers zijn, is van nature zo van onschatbare waarde.” Dit heeft de inhoud beïnvloed die ze produceerden – de gelikte beelden van jubelende bijeenkomsten, wankele camerabeelden van roerende toespraken met vegen schoten. “Het gaf mensen het gevoel dat dit ongepolijste soort rebellenalliantie uit volledige chaos werd gesmeed”, zegt Jankowski. In plaats van te vertrouwen op knipsels uit nieuwsuitzendingen, verschoof de partij naar “feitelijk zelf contentmakers”, legt hij uit.

Om succesvol te zijn, presenteren populistische bewegingen zich meestal als authentieker dan politieke rivalen, en zoals Jankowski me vertelt: “authenticiteit en duidelijkheid hebben alles doorlopen wat we hebben gedaan.” Farage is de sleutel hier: “Nigel kan worden gefilmd op een iPhone, of, je weet wel, een camera van topkwaliteit, en nog steeds doorsnijden, nog steeds authentiek zijn, nog steeds onze boodschap overbrengen. “

Maar er zijn nu 28 andere leden van de Brexit-partij en 650 parlementaire kandidaten. En deze rang en bestand werden ook essentiële componenten van de digitale campagnes van de partij.

Net als de meeste andere Brexit partij afgevaardigden, David Bull had niet veel ervaring met de politiek. Hij volgde een opleiding tot arts voordat hij eind jaren negentig begon aan een succesvolle tv-carrière – hij presenteerde Newsround , Watchdog Healthcheck , Tomorrow’s World en Most Haunted Live . Bull was ooit de kandidaat van de Conservative Party voor Brighton Pavilion tijdens het David Cameron-tijdperk, maar stond niet op. Openlijk homo, Bull marcheerde ooit naar Brighton Pride met een T-shirt versierd met “Ik ben gekomen … en ik ben een Tory”.

Toen een vertegenwoordiger van de Brexit-partij vroeg of hij bereid zou zijn op te staan, zei Bull dat hij geïnteresseerd zou zijn. Hij was op vakantie toen hij terug hoorde: “Ik pakte mijn koffer uit, droeg een boxershort en de telefoon ging,” herinnerde hij zich. “Deze stem zei: ‘Hallo David, het is Nigel Farage.’ Nou, ik viel bijna over het balkon. ‘Bull en Farage hadden elkaar nog nooit eerder ontmoet. “De ironie is, om snel vooruit te gaan, ik had nooit in mijn wildste dromen verwacht dat ik een platform zou delen met Nigel en Ann Widdecombe,” zegt Bull. “Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat ik altijd een fiscale Tory en een sociale liberaal en ik denk dat ik UKIP nooit zou hebben aangeraakt. ‘

In Straatsburg, de dag vóór het Brexit-debat, begon Bull’s day al vroeg met een bijeenkomst van alle leden van het Europees Parlement, inclusief Farage en Tice, waarin ze debatteerden over hoe te stemmen in resoluties die aan de kamer werden voorgelegd. Ze kwamen tot gemeenschappelijke standpunten: “Het is democratisch. We zijn niet geslagen, ‘zegt Bull, erop aandringend dat de partij geen’ centraal commando ‘had.

Later die dag kwamen de EP-leden voor het eerst in maanden bijeen om het beleid te bespreken. Volgens een afdruk van de discussiepunten die ik zag, had de bijeenkomst ook betrekking op algemene verkiezingsplanning, gebruik van sociale media en het belang van het afsnijden van toespraken door MEP. Onderaan de pagina had Bull gekrabbeld: “Zet video op Twitter.”

De rest van Bull’s dag in Straatsburg werd besteed aan de voorbereiding van de introductie van de Brexbox van deze week – hij was net bevestigd als de permanente gastheer van de show – en het schrijven van zijn twee maagdelijke toespraken in het Europese parlement – een over kanker, de andere over het Colombiaanse vredesproces – waarvoor hij nerveus was (“Iets te zeggen over Colombia – wat weet ik over Colombia?” Zei hij). Hij legde uit dat het doel van de toespraken gedeeltelijk was, zodat ze konden worden geknipt en op sociale media konden worden geplaatst, wat ook gebeurde kort na de levering.

“Ik heb mijn eigen Twitter-account”, zegt Bull. “We treden allemaal op als onafhankelijke agenten.” Bull is een van de meer actieve leden van de Brexit-partij op sociale media, vooral op Twitter, waar hij 24.000 volgers heeft. Bull besteedt ook veel aandacht aan wat het centrale digitale team uitbrengt, en houdt er vaak van en deelt de inhoud ervan, hoewel alleen als hij het ermee eens is, zegt hij. Social media heeft de partij een directe lijn gegeven aan supporters, voegt Bull toe.

“We krijgen echt een ruwe rit van nieuwswinkels”, zegt Bull. “Dus we dachten: ‘Nou, weetje, we doen het zelf en we proberen de boodschap over te brengen’.” Dat leidde tot Brexbox. De bestaansreden van de YouTube-show is om licht te schijnen op “wat er echt gebeurt” in Europa in een formaat Bull in vergelijking met Andrew Neil’s vorige politieke show, deze week . Afgezien van de gasten – zelf – hebben de EP-leden een kant-en-klare locatie, de tv-studio’s van het Europees Parlement, die beschikbaar zijn voor gebruik door alle EP-leden: “We dachten dat we ze net zo goed konden gebruiken, Groot-Brittannië betaalt ervoor.”

Kort na het Brexit-debat op 18 september staat Farage op het punt zijn debuut op Brexbox te maken. De drie Europarlementariërs op de show beginnen zich rond de studio te verzamelen, wat een open plek is in het parlementsgebouw, wachtend op Farage om een ​​interview met ITV af te ronden.

Alexandra Phillips en collega-Europarlementariër Belinda de Lucy, beiden te gast in de show, houden de Italiaanse Europarlementariër Marco Zanni in de gaten en spreken met verslaggevers in de buurt. “We zijn fangirls,” grapt Phillips tegen collega’s. “We willen hem bedanken,” voegt ze eraan toe, “voor de geweldige toespraak die hij verdedigde in Groot-Brittannië.” Zanni – een lid van de Liga, de hard-rechtse partij van Matteo Salvini – heeft een toespraak gehouden waarin de EU wordt bekritiseerd voor het ondermijnen van de Britse democratie, waardoor gejuich van de Brexit Party.

“Ogen omhoog,” zegt een medewerker: Farage loopt over. De leider geeft een vluchtig knikje en gaat zitten met de andere gasten. “Hij is zo goed,” fluistert een medewerker, terwijl het filmen begint en Farage begint de discussie te domineren. Hij kruist zijn benen en onthult sokken met het merk Union Jack. Farage merkt eerder een meer verzoenende toon op van Barnier en Juncker in de kamer. “Wat het tegen me zegt, is dat we een paar centimeter verwijderd zijn van een overeenkomst die wordt gesloten”, zegt Farage. “Onze taak is om te zeggen: ‘Dit is de deal van mevrouw May, net opgewarmd!’

Hoewel de Brexit onopgelost blijft, kan de partij doorgaan met deze single-issue focus. In de tussentijd blijven mensen hun video’s bekijken, berichten delen, reageren. En misschien het allerbelangrijkste, zich tot hun verzamelingen wendend: “Dat is echt de showcase”, vertelt Ed Jankowski, de digitale strateeg van de partij. “Dat is waar de inhoud is gemaakt.”

In plaats van een weekendconferentie te houden zoals andere partijen, bracht de Brexit-partij september door op een conferentietour, waarbij supporters £ 10 betaalden voor evenementen in het hele Verenigd Koninkrijk. Het evenement op 26 september in Maidstone’s Kent Event Center is de voorlaatste nacht. Camera’s rond de locatie voeren video naar een livestream die ook wordt uitgezonden naar twee gigantische schermen aan weerszijden van het podium. Een man met een fisheye-camera volgt Ann Widdecombe.

Een menigte van ongeveer 1.000 zitplaatsen, terwijl de schermen gelikte video’s tonen van eerdere rally’s en interviews met potentiële kandidaten. Het publiek is overwegend wit en grijsharig, hoewel niet helemaal. Een 18-jarige man, die zegt dat hij verwant is aan een parlementaire kandidaat, is gekomen om aan te tonen dat niet alle aanhangers van de Brexit-partij oud en blank zijn: hij zegt dat hij zelf Aziatische afkomst heeft.

Er is een kraam met merchandise van het Brexit Party-merk – T-shirts, sokken, mutsen, teddyberen, mokken – waar Julie Waller, een bebrilde vrouw van in de vijftig die een zwart T-shirt draagt, een herbruikbaar koffiekopje koopt. Ze zegt dat ze hier is omdat ze de Brexit wil zien afleveren. Dit is Waller’s eerste keer op een politiek evenement. Ze volgt geen traditionele media – “Ik lees geen kranten, ik zou hun onzin niet lezen” – en krijgt informatie rechtstreeks van de Brexit-partij. Ze geeft vaak commentaar op en deelt zijn berichten op sociale media. “Ik ben op Twitter, waarschijnlijk te veel om eerlijk te zijn,” zegt Julie. “Het maakt mijn man gek.” Hij stemde Remain.

brexit

De lichten dimmen en Richard Tice marcheert het podium op naar een soundtrack van generieke rockmuziek en een enorm applaus. Met een hoofdmicrofoon over het podium lijkt Tice een motiverende spreker op een marketingconferentie. De menigte lacht vriendelijk om zijn grappen. De sfeer is vrolijk. Tice introduceert Ann Widdecombe, die de furore over Boris Johnson’s gebruik van het woord “overgave” in het Lagerhuis de vorige dag aanpakt. Chatten die ik vóór het evenement met aanwezigen had gehad, waren vriendelijk, maar het gejuich van de menigte klinkt dreigend omdat Widdecombe parlementsleden veroordeelt omdat ze zacht zijn en de democratie verraden.

Op een van de grote schermen op het podium, herken ik het gezicht van de 18-jarige die ik eerder heb ontmoet – zijn gezicht wordt ook uitgestraald naar de duizenden mensen die thuis kijken. Gedurende de avond blijven de camera’s de jongere, meer diverse gezichten in de menigte uitkiezen. Op de schermen heeft het evenement de uitstraling en het gevoel van een concert, met schoten, juichende en grijnzende publieksleden, armen omhoog zwaaiend met ‘I’m ready’-borden, die op elke stoel zijn achtergelaten.

Eindelijk is het tijd voor de headliner. De lichten vallen, rockmuziek klinkt opnieuw en Nigel Farage schrijdt naar het podium. Er klinkt een geraas van goedkeuring terwijl hij de menigte begroet. Hij begint met grappen – telkens wanneer de liberale elite zijn naam hoorde, gaf hij “de heebie-jeebies”, roept hij, voordat hij toevoegt: “Ze moeten bang zijn!”

Terwijl de toespraak voortgaat, wordt de toon van Farage donkerder. Hij brengt het woord “overgave” opnieuw ter sprake en woedt hoe parlementariërs spreken over het afzwakken van taal, gezien hoe hij en zijn collega’s zijn bedreigd en zijn onderworpen aan “geweld”. Vervolgens wendt hij zich tot immigratie – een primeur sinds hij de Brexit-partij lanceerde, blijkbaar aangespoord door Labour’s pro-immigratiebeleidsvoorstellen op de conferentie van het afgelopen weekend. “We zijn geen intolerant land of partij,” dringt Farage aan, alvorens te schelden tegen Labour’s veronderstelde omhelzing van “open grenzen”, opgedrongen door de EU en Tony Blair.

Online wordt zijn speech praktisch in realtime geknipt en op sociale media geplaatst. Belangrijke citaten verschijnen op Twitter seconden nadat Farage ze heeft gezegd. Immigratie ontbreekt echter als een geheim bewaard voor de aanwezigen.

Farage’s toespraak loopt ten einde en het is nu duidelijk waar hij de wapens van de partij op richt: “We zijn politiek in oorlog met de PvdA”, zegt hij. Hij eindigt met een roepende oproep aan het euforische publiek: “We hebben je nodig! – om erop uit te gaan en ons te helpen. We hebben je nodig om ons meer abonnees aan te melden. We hebben je nodig om uit te gaan en vissers van mensen te zijn. ‘Lees ook:  Elon Musk is een stap dichter bij het verbinden van een computer met je hersenen

Comments

comments