Burn, Neoliberalism, Burn

Burn, Neoliberalism, Burn

23 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Neoliberalisme is – letterlijk – brandend. En van Ecuador tot Chili, Zuid-Amerika wijst opnieuw de weg. Tegen het kwaadaardige, one-size-fits-all IMF-bezuinigingsrecept, dat massavernietigingswapens inzet om de nationale soevereiniteit te breken en sociale ongelijkheid te bevorderen, lijkt Zuid-Amerika eindelijk klaar om de macht terug te vorderen om zijn eigen geschiedenis te smeden.

Drie presidentsverkiezingen zijn in het spel. Bolivia lijkt afgelopen zondag geregeld te zijn – ook al roepen de gebruikelijke verdachten “fraude!” Argentinië en Uruguay zijn aanstaande zondag.

Terugslag tegen wat David Harvey uitstekend heeft opgevat als accumulatie door onteigening is en blijft een teef. Het zal uiteindelijk Brazilië bereiken – dat in zijn huidige vorm nog steeds aan stukken wordt gescheurd door Pinochetistische geesten. Brazilië zal uiteindelijk, na immense pijn, weer opstaan. De buitengesloten en vernederde mensen in heel Zuid-Amerika ontdekken tenslotte dat ze een Joker in zich dragen.

Chili privatiseert alles

De vraag van de Chileense straat is grimmig: “Wat is erger, om belastingen te ontwijken of de metro binnen te vallen?” Het is allemaal een kwestie van wiskunde in de klassenstrijd. Het BBP van Chili groeide vorig jaar met 1,1%, terwijl de winst van de grootste bedrijven tien keer meer groeide. Het is niet moeilijk om te vinden waar de enorme kloof is weggenomen. De Chileense straat benadrukt hoe water, elektriciteit, gas, gezondheid, medicijnen, transport, onderwijs, de salar (zoutvlaktes) in Atacama, zelfs de gletsjers werden geprivatiseerd.

Dat is klassieke accumulatie door onteigening, omdat de kosten van levensonderhoud ondraaglijk zijn geworden voor de overgrote meerderheid van 19 miljoen Chilenen, wiens gemiddelde maandelijkse inkomen niet hoger is dan $ 500.

Paul Walder, directeur van het Politika-portaal en analist voor het Latijns-Amerikaanse Centrum voor Strategische Analyse (CLAE), merkt op dat minder dan een week na het einde van de protesten in Ecuador – die de neoliberale gier Lenin Moreno dwong een stijging van de gasprijs te dumpen – Chili ging in een zeer vergelijkbare cyclus van protesten.

Walder definieert de Chileense president Sebastian Pinera correct als de kalkoen in een langlopend banket waarbij de hele Chileense politieke klasse betrokken is. Geen wonder dat de gekke Chileense straat nu geen verschil maakt tussen de regering, de politieke partijen en de politie. Pinera, voorspelbaar, criminaliseerde alle sociale bewegingen; stuurde het leger naar de straten voor onomkeerbare repressie; en installeerde een avondklok.

Pinera is de 7e rijkste miljardair van Chili , met een waarde van $ 2,7 miljard, verspreid over luchtvaartmaatschappijen, supermarkten, tv, creditcards en voetbal. Hij is een soort turbo-geladen Moreno, een neoliberale Pinochetist. Pinera’s broer, Jose, was eigenlijk een minister onder Pinochet en de man die het geprivatiseerde socialezekerheidsstelsel van Chili implementeerde – een belangrijke bron van sociale desintegratie en wanhoop. En het is allemaal met elkaar verbonden: de huidige Braziliaanse minister van Financiën Paulo Guedes, een jongen uit Chicago, woonde en werkte destijds in Chili en wil nu het absoluut rampzalige experiment in Brazilië herhalen.

Het komt erop neer dat het economische ‘model’ dat Guedes in Brazilië wil opleggen volledig is ingestort in Chili.

De belangrijkste bron van Chili is koper. Kopermijnen waren, historisch gezien, eigendom van de VS, maar werden vervolgens in 1971 genationaliseerd door president Salvador Allende; aldus het plan van oorlogsmisdadiger Henry Kissinger om Allende te elimineren, wat culmineerde in de oorspronkelijke 9/11 in 1973.

De dictatuur van Pinochet heeft de mijnen later opnieuw geprivatiseerd. De grootste van allemaal, Escondida, in de Atacama-woestijn – die goed is voor 9% van ‘s werelds koper – behoort tot de Anglo-Australische reus Bhp Billiton. De grootste koper op de wereldmarkt is China. Ten minste tweederde van het inkomen van Chileens koper gaat niet naar het Chileense volk, maar naar buitenlandse multinationals.

Het Argentijnse debacle

Vóór Chili was Ecuador semi-verlamd: inactieve scholen, geen stadsvervoer, voedseltekorten, ongebreidelde speculatie, ernstige verstoringen bij de olie-export. Onder vuur door de mobilisatie van 25.000 inheemse volkeren op straat, liet president Lenin Moreno laf een machtsvacune achter in Quito en bracht de regeringszetel over naar Guayaquil. Inheemse volkeren namen het bestuur over in veel belangrijke steden en dorpen. De Nationale Vergadering was bijna twee weken AWOL, zonder de wil om zelfs maar te proberen de politieke crisis op te lossen.

Door een noodtoestand en een avondklok aan te kondigen, legde Moreno een rode loper voor de strijdkrachten – en Pinera herhaalde de procedure naar behoren in Chili. Het verschil is dat in Ecuador Moreno wedden op verdeel en heers tussen de bewegingen van de inheemse volkeren en de rest van de bevolking. Pinera neemt bruut geweld over.

Afgezien van het toepassen van dezelfde oude tactieken om prijzen te verhogen om meer IMF-fondsen te verkrijgen, vertoonde Ecuador ook een klassieke articulatie tussen een neoliberale overheid, big business en de spreekwoordelijke Amerikaanse ambassadeur, in dit geval Michael Fitzpatrick, een voormalig assistent-secretaris voor zaken op het westelijk halfrond in belast met de Andesregio, Brazilië en de Zuidelijke Kegel tot 2018.

Lees ook:  Politieagenten schoten in Amerikaanse protesten toen Trump zwoer het leger binnen te halen

Het duidelijkste geval van volledig neoliberaal falen in Zuid-Amerika is Argentinië. Minder dan twee maanden geleden zag ik in Buenos Aires de vicieuze sociale effecten van de peso in vrije val, inflatie op 54%, een feitelijke noodsituatie voor voedsel en de verarming van zelfs solide sectoren van de middenklasse. De regering van Mauricio Macri heeft letterlijk het grootste deel van de IMF-lening van $ 58 miljard verbrand – er komt nog $ 5 miljard aan. Macri zal de presidentsverkiezingen verliezen: Argentijnen zullen zijn gigantische rekening moeten betalen.

Macri’s economische model kan niet anders zijn dan Pinera’s – eigenlijk Pinochet’s, waar openbare diensten als een bedrijf worden gerund. Een belangrijke connectie tussen Macri en Pinera is de ultraneoliberale Freedom Foundation gesponsord door Mario Vargas Llosa, die op zijn minst de verlossende kwaliteit heeft dat hij een lange tijd geleden een behoorlijke romanschrijver was.

Macri, een miljonair, leerling van Ayn Rand en niet in staat empathie te tonen tegenover iedereen, is in wezen een cijfer, geprefabriceerd door zijn Ecuadoraanse goeroe Jaime Duran Barba als een robotproduct van datamining, sociale netwerken en focusgroepen. Een hilarische kijk op zijn onzekerheden is te vinden in La Cabeza de Macri: Como Piensa, Vive y Manda el Primer Presidente de la No Politica , door Franco Lindner.

Onder talloze shenanigans is Macri indirect gekoppeld aan fantastische witwasmachines HSBC. De president van HSBC in Argentinië was Gabriel Martino. In 2015 werden vierduizend Argentijnse accounts ter waarde van $ 3,5 miljard ontdekt bij HSBC in Zwitserland. Deze spectaculaire kapitaalvlucht werd ontworpen door de bank. Toch werd Martino in wezen gered door Macri en werd hij een van zijn topadviseurs.

Pas op voor de giervennootschappen van het IMF

Alle ogen moeten nu op Bolivia gericht zijn. Vanaf dit moment heeft president Evo Morales de presidentsverkiezingen van zondag in de eerste ronde gewonnen – met een slanke marge de benodigde 10% spread voor een kandidaat om te winnen als hij niet de 50% plus een van de stemmen behaalt. Morales had het uiteindelijk helemaal goed, toen stemmen uit plattelandsgebieden en uit het buitenland volledig werden geteld, en de oppositie al de straat op ging om druk uit te oefenen. Het is niet verrassend dat de OAS – die dienstbaar is aan de Amerikaanse belangen – een “gebrek aan vertrouwen in het verkiezingsproces” heeft afgekondigd.

Evo Morales vertegenwoordigt een project van duurzame, inclusieve ontwikkeling, en cruciaal, onafhankelijk van internationale financiering. Geen wonder dat het hele Washington Consensus-apparaat zijn ingewanden haat. Minister van Economie Luis Arce Catacora sneed de achtervolging: “Toen Evo Morales zijn eerste verkiezingen won in 2005, had 65% van de bevolking een laag inkomen, nu heeft 62% van de bevolking toegang tot een gemiddeld inkomen.”

De oppositie, zonder enig project behalve wilde privatiseringen, en geen enkele zorg voor enig sociaal beleid, blijft over om “Fraude!” Te schreeuwen, maar dit zou de komende dagen een heel vervelende wending kunnen nemen. In de levendige buitenwijken van Zuid-La Paz is klassehaat tegen Evo Morales de favoriete sport: de president wordt ‘indio’, een ‘tiran’ en ‘onwetend’ genoemd. Cholos van de Altiplano worden routinematig gedefinieerd door witte landeigen elites in de vlakte als een ‘kwaadaardig ras’.

Dit verandert niets aan het feit dat Bolivia nu de meest dynamische economie in Latijns-Amerika is, zoals de Argentijnse topanalist Atilio Boron heeft benadrukt .

De campagne om Morales in diskrediet te brengen, die nog wreeder zal worden, maakt deel uit van de imperiale 5G-oorlog, die volgens Boron volledig “de chronische armoede vernietigt die de absolute meerderheid van de bevolking eeuwenlang heeft geleden”, een staat die altijd ” handhaafde de bevolking onder totaal gebrek aan institutionele bescherming “en” plundering van natuurlijke rijkdom en het algemeen belang “.

Natuurlijk zal het spook van IMF-gierenbedrijven niet verdwijnen als een charme in Zuid-Amerika. Zelfs als de gebruikelijke verdachten, via rapporten van de Wereldbank, nu ‘bezorgd’ lijken over armoede; Scandinaviërs bieden de Nobelprijs voor de economie aan drie academici die armoede bestuderen; en Thomas Piketty, in Capital and Ideology , probeert de hegemonische rechtvaardiging voor accumulatie van rijkdom te ontmantelen.

Wat voor de bewakers van het huidige wereldsysteem nog steeds absoluut verboden is, is om hardcore neoliberalisme echt te onderzoeken als de oorzaak van hyperconcentratie van rijkdom en sociale ongelijkheid. Het is niet genoeg om Band-Aids meer aan te bieden. De straten van Zuid-Amerika zijn in brand. Blowback is nu volledig van kracht.Lees ook:  USA "FREEDOM" ACT: Democraten hebben onlangs gestemd om Trump nog MEER politiemacht te geven

Comments

comments