De witwaspraktijken van Porosjenko

De witwaspraktijken van Porosjenko

23 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Het eerste artikel in een reeks over de vermeende praktijken van de voormalige Oekraïense president Petro Porosjenko en aanverwante functionarissen om honderden miljoenen dollars wit te wassen via de Oekraïense markt voor staatsobligaties, met de hulp van de centrale bank van Oekraïne.

Sinds de nieuwe president van Oekraïne Zelensky aan de macht is, is de vorige president en miljardair, chocoladefabrikant Porosjenko, zo goed als geheel uit onze mainstream media verdwenen. Ook geen melding over de corruptie in het land en de rol van Porosjenko daarin.

In dit artikel geven we informatie over de vermeende praktijken van de voormalige Oekraïense president Petro Porosjenko en aanverwante functionarissen om honderden miljoenen dollars wit te wassen via de Oekraïense markt voor staatsobligaties, met de hulp van de Bank van Oekraïne (!).
Het verhaal over een zaak die nu wordt onderzocht door de Oekraïense procureur-generaal, terwijl de nodige informatie is verstrekt aan de FBI.

Eerst even wat achtergrondinformatie.

PorosjenkoValeriya Gontareva, het voormalige hoofd van de Bank of Ukraine (NBU – Oekraïense centrale bank) heeft haar reputatie opgebouwd bij ING Bank filiaal in Kiev, waar zij verantwoordelijk was voor de lokale handel in Oekraïense schulden. Ze ontmoette Porosjenko toen ze bij ING werkte en werd een vertrouwelijk financiële adviseur van de (toen) aanstaande minister en vervolgens president van Oekraïne.

Bij het verlaten van ING Ban verkreeg Gontareva financiering van Porosjenko en investeerders. Zij en anderen uit de financiële sector creëerden ICU Capital – een beleggingsmakelaardij en later investeringsbank. Haar partner bij ICU was Makar Paseniuk, een neef van Oleksandr Paseniuk, en Konstantin Stetsenko. Het werkteam was afkomstig uit verschillende hoeken, waaronder BNP Paribas, ING, Calyon Bank, enz.

Lees ook:  Sparen kost nu geld ING voert negatieve rente in: slechts een begin!

Als hoofd van de Bank of Ukraine heeft Gontareva liquiditeitsfinanciering uitgegeven voor “peciale banken”. In Oekraïne staat deze procedure bekend als “refinans” – een korte naam voor “herfinanciering” van-krediet op basis van door commerciële banken bij de centrale bank gedeponeerd onderpand.
Klagers bij het kantoor van de Oekraïense officier van justitie beweren dat Gontareva en haar “herfinancieringsteam” 10-15% van deze procedure hebben teruggekregen. De keuze van banken om kredieten te verstrekken staat volledig onder de controle van een paar specifieke personen bij NBU – het hoofd van de centrale bank, het hoofd van de monitoring en het hoofd van de bankensector. Gontareva ging over de herfinancieringsrente. Even onthouden dat Gontareva drie jaar lang hoofd van NBU was en daarnaast de hele tijd mede-eigenaar van ICU bleef.

In Oekraïne werkt het hoofd van de centrale bank samen met het hoofd van de interne schuld bij het Oekraïense ministerie van Financiën (MOF). De MOF geeft lokale obligaties (OVGZ) uit voor verkoop aan staatsbanken (Privat Bank, Ukrasbank, Oschadbank), met een korting. De treasury-hoofden van staatsbanken werken samen met het hoofd van de NBU om financiering van de NBU te verkrijgen. De NBU zou IMF-hulpgeld kunnen gebruiken voor de financiering.

Nadat de staatsbanken OVGZ kopen, verkopen ze de effecten met een grotere korting aan bepaalde “shell-bedrijven” in Oekraïne, of offshore, beheerd door ICU Capital en anderen. De shell-bedrijven verkopen de obligaties vervolgens tegen een hogere prijs terug aan de staatsbanken, en ICU of andere beursvennootschappen houden de spread. De banken die in staatseigendom zijn wachten dan op aflossing of gebruiken de obligaties als repo-onderpand bij de Bank of Ukraine.

Lees ook:  Raak niet te opgewonden over de "sombere" toon van Trump - hij zal spoedig weer normaal worden

U begrijpt het al: het eindresultaat is dat staatsbedrijven verliezen boeken en de beursvennootschappen winsten behalen, zeer grote winsten. De zwendelpraktijken zijn elke keer een beetje anders en kunnen meerdere “tussenpersonen”/shellbedrijven als intermediair omvatten. Wat zeker is, is dat alle transacties zichtbaar zijn voor NBU. Het hoofd van de monitoring van de NBU en de plaatsvervanger van de NBU zien de transacties, maar kijken een andere kant op en markeren de illegale regelingen niet, beweren officieren van justitie.

Volgens bronnen, die op dit moment niet (willen) worden bekendgemaakt vanwege angst voor vergelding, worden deze regelingen uitgevoerd met veel banken in Oekraïne. In Oekraïne zijn er meer dan 100 lopende zaken tegen witwassen met behulp van OVGZ. De hoeveelheid geld wat betreft het witwassen loopt in de miljarden dollars.

Het Openbaar Ministerie van Oekraïne heeft 2 verzoeken bij Valeriya Gontareva ingediend, waarvan in de mainstream media wordt verklaard dat zij deze beschuldigingen moet beantwoorden; ze heeft geweigerd met de officier van justitie te spreken en is naar Londen gevlucht. Verzoeken om vragen te beantwoorden zijn ook gedaan aan Makar Paseniuk en Konstantin Stetsenko. Volgens de Oekraïense wettelijke regels kan een bevel worden uitgevaardigd voor de arrestatie van Gontareva en mogelijk is dit al gebeurd.

Lees ook:  Zwart geld: VS wast 2 biljoen dollar per jaar in het VK

Dit kan zich weleens ontwikkelen tot een explosieve zaak. We lezen niet-bevestigde berichten dat zowel Barack Obama als Joe Biden hiervan afgeweten hebben, en meegeholpen hebben dit onder het tapijt te vegen. Als blijkt dat dit op waarheid berust dan kon het wel eens escaleren, want de mensen daar in de Oekraïne die worden aangepakt zullen dit allemaal zéker niet over hun kant laten gaan. We denken dan nog even niet aan een gewapende opstand maar we hebben het hier wel over mensen die voor altijd gevangen gezet kunnen worden of zelfs de doodstraf kunnen krijgen.

Het schijnt dat de crimineel (op de foto rechts links), Porosjenko, de vorige president, een beetje nerveus is – er zijn berichten dat mensen met vrachtwagens zijn woning aan het leeghalen zijn, één van zijn afgevaardigden is een paar dagen geleden gearresteerd en een tweede lijkt de “als een dief in de nacht” te zijn verdwenent, met Poroshenko misschien vlak achter hem.

We kunnen ons voorstellen dat de Russische president Poetin nu dubbel ligt van het lachen…..Comments

comments