Hé, Republikeinen: wil je de VS draaiende houden? is het tijd om Trump te dumpen

Hé, Republikeinen: wil je de VS draaiende houden? is het tijd om Trump te dumpen

23 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

De getuigenis van Bill Taylor laat zien dat Trump een bedreiging vormt voor de wereldorde – en Republikeinen zijn daar ook van afhankelijk

Het is geen groot mysterie waarom Republikeinen Donald Trump blijven verdedigen, zelfs terwijl zijn overduidelijke misdaden en corruptie zich opstapelen: ze denken dat dit de beste manier is om de macht te behouden. Trump is misschien chaotisch en gênant, maar hij tekent af voor belangrijke Republikeinse prioriteiten, meestal voor rechters en belastingverlagingen voor de rijken. 

Republikeinse kiezers, voornamelijk gemotiveerd door onverdraagzaamheid en een verlangen om het aan liberalen te houden , zijn dol op het troosteloze gedrag van Trump en aanbidden hem over het algemeen als een god. Dus de leidende politieke figuren van de partij zijn het met het geheel eens, maken transparant dwaze argumenten en maken zichzelf in het algemeen belachelijk bij het oranje gremlin in het Witte Huis.

Met andere woorden, Trump is een prijs die Republikeinen moeten betalen om hun deal van meerdere decennia – of, om meer direct te zeggen, hun langetermijngrens – in stand te houden. Deze deal is eenvoudig genoeg: Republikeinse kiezers blijven ambtenaren kiezen die de Amerikaanse droom ontmantelen door alle rijkdom aan de top te concentreren. In ruil daarvoor zullen die gekozen functionarissen pijn doen bij de mensen die Republikeinse kiezers haten, zoals onafhankelijke vrouwen, gekleurde mensen, immigranten en LGBTQ-mensen.

Deze deal heeft decennia lang gewerkt voor Republikeinse politici, terwijl veel van hun basisstemmers de opioïdencrisis in de gaten houden en de verslechterde economische ongelijkheid hun gemeenschappen verwoest. Het heersende bewijs suggereert dat ze deze inspanning tientallen jaren kunnen volhouden – maar alleen als er geen ernstige verstoring is van de Amerikaanse of wereldorde die rechtse kiezers uit hun Fox News-stupor zou kunnen wekken. Zoiets als een grote oorlog. Mogelijk zelfs een wereldoorlog.

Media-aandacht van de getuigenis van het House House dinsdag van carrièrediplomaat Bill Taylor,  momenteel de Amerikaanse chargé d’affaires in Oekraïne, heeft begrijpelijkerwijs gefocust op Taylor’s bevestiging dat Trump militaire hulp heeft achtergehouden in een poging om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te dwingen Trump’s samenzweringstheorieën publiekelijk terug te dringen zijn Democratische rivalen. Maar het lezen van de volledige getuigenis van Taylor, het is ook opvallend hoeveel Trump bereid was de Oekraïense onafhankelijkheid te riskeren – een tactiekexpert denkt dat de Europese vrede kan destabiliseren – als onderdeel van zijn zelf-geïnteresseerde plan om vals te spelen in de verkiezingen van 2020.

“Oekraïne is belangrijk voor de veiligheid van de Verenigde Staten,” benadrukte Taylor in zijn opmerkingen, eraan toevoegend dat als Amerika gelooft “in het principe van soevereiniteit van naties waarvan onze veiligheid en de veiligheid van onze vrienden en bondgenoten afhangt”, Oekraïne steunend in tegen Russische agressie is noodzakelijk.

Tot voor kort diende de relatieve terughoudendheid van Trump om betrokken te raken bij buitenlandse oorlogen als een rationalisatie voor voortdurende Republikeinse steun. Wat voor gekke onzin Trump thuis ook zou kunnen doen, en hoe vreselijk en wreed zijn beleid (zoals het behandelen van politieke vluchtelingen als criminelen), het leek er niet echt op dat hij een directe bedreiging voor de wereldvrede was of waarschijnlijk de VS zou trekken of zijn bondgenoten in een serieuze oorlog. Daarom was het ook niet waarschijnlijk dat hij thuis het soort politieke chaos zou creëren dat oorlog vaak kan veroorzaken, zoals toen de Tweede Wereldoorlog de Amerikaanse politiek tientallen jaren opnieuw regelde, waardoor het soort rechtse belastingstelsels die Republikeinen verkiezen ondenkbaar te maken.

Maar nu wordt duidelijk dat Trump geen trekkerige militarist hoeft te zijn om de internationale politiek te destabiliseren of een grote oorlog te beginnen. Gewoon door buitenlands beleid te behandelen zoals hij het grootste deel van binnenlands beleid behandelt – als een spaarpot om neer te halen voor zijn eigen persoonlijk gewin, ongeacht de gevolgen – opent Trump de deur naar internationale chaos. En dat is precies wat slechte acteurs zoals de Russische president Vladimir Poetin willen: het soort chaos dat zou kunnen, als de dingen slecht gaan (en hoe kunnen ze niet, met Trump in het Witte Huis?) Leiden tot het soort militair conflict dat de wereld opnieuw regeert .

Lees ook:  Arizona, laboratorium en tegengif voor Trumpisme

Het is niet alleen dat, zoals Taylor beschreef, Trump kip speelde met militaire hulp op een manier die bijna als een uitnodiging voor Poetin wordt gelezen om de invasie van Oekraïne te escaleren. Het is ook het feit dat Trump, schijnbaar als een leeuwerik, groen licht gaf aan de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan om Noord-Syrië binnen te  vallen , in een flagrante daad van etnische zuivering tegen de Koerden.

Die keuze is aantoonbaar slechter dan het spel van Trump met Oekraïense militaire hulp. De rampzalige beslissing in Syrië zal de regio zeker verder destabiliseren en kan heel goed leiden tot een heropleving van ISIS, omdat Koerdische troepen in het gebied een rol hebben gespeeld bij het breken van de macht van het zogenaamde kalifaat. In tegenstelling tot veel van het destructieve binnenlandse beleid dat Trump heeft gevoerd, is er geen gemakkelijke manier om de schade van deze keuze terug te vorderen, en er is ook geen manier om te weten wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn – behalve dat ze niet goed en zal waarschijnlijk leiden tot meer geweld in een bijzonder volatiel gebied van de wereld.

We weten ook niet echt waarom Trump het deed, hoewel iedereen met een werkend brein zijn reden moet veronderstellen om Koerdische levens op te offeren en de ongemakkelijke vrede in de regio was puur eigenbelang, waarschijnlijk financieel van aard . Er is alle reden om zich zorgen te maken dat de arrogante, zelfzuchtige benadering van Trump van het buitenlands beleid de vrede op soortgelijke manieren over de hele wereld zou kunnen verstoren.

“Het zou zelfs buitengewoon zijn als Trump’s andere buitenlandse betrekkingen allemaal helemaal juist waren, en als Trump geen misbruik had gemaakt van de voorrechten en geheimhouding van zijn kantoor om corruptie te verbergen in enig gebied buiten het Oekraïense beleid,” schrijft Brian Beutler van Crooked Media in een stuk dat betoogt dat het onderzoek naar beschuldigingen moet worden uitgebreid tot een volledige audit van de internationale transacties van Trump.

“We weten dat er een beveiligde server in het Witte Huis is met meer onjuist geclassificeerde, politiek schandalige samenvattingen van Trump’s oproepen met wereldleiders,” voegt hij eraan toe.

Dit feit moet niet alleen betrekking hebben op democraten, die begrijpelijkerwijs bezorgd zijn over het feit dat Trump buitenlandse hulp heeft ingeroepen om vals te spelen bij de verkiezingen, en niet te vergeten de algemene corruptie van Trump. Deze realiteit moet ook betrekking hebben op Republikeinen. Op dit moment lijken velen van hen niet echt om ons land of zijn bevolking te geven, maar als ze om hun eigen macht geven – en wat dat betreft hun vermogen om regressieve, roofzuchtige en hypocriete wetgeving te blijven voeren – moeten ze zich zeker zorgen maken over Trump’s grillige benadering van buitenlands beleid.

Het was moeilijk genoeg voor de Republikeinen om de politieke gevolgen van het Amerikaanse debacle in Irak af te schudden, ook al waren de effecten aan de staat relatief beperkt. Dat was een belangrijke factor bij het verliezen van de Republikeinen van de 2008 verkiezingen, ondanks de gerrymandering die hen minderheidsregel geeft. Stelt u zich eens voor hoe moeilijk het voor hen zal zijn om te herstellen als Trump’s eerste buitenlandse beleidsbenadering leidt tot internationale instabiliteit die leidt tot een meer uitgebreide oorlog, misschien een waarbij Rusland en onze Europese bondgenoten betrokken zijn, of tal van landen in het Midden-Oosten?

Republikeinen moeten echt diep nadenken over hoe dergelijke dingen verstrekkende en onvoorspelbare politieke gevolgen hebben, het soort dat de politieke dynamiek in naties tientallen jaren verandert. Het soort waardoor machtige partijen uit elkaar vallen. Natuurlijk kan dit niet gebeuren. Maar nogmaals, misschien wel. Waarom zo’n enorm en onnodig risico nemen door een man wiens enige interesse in beknatting, ongeacht de gevolgen, buitenlands beleid te laten dicteren?

Natuurlijk, Fox News-kijkers zullen het niet leuk vinden als de Republikeinen schakelen en Donald Trump dumpen. Maar ze houden er ook niet van om voor elke cent droog te worden uitgewrongen en ze hielden er eigenlijk niet van om de Irak-oorlog te verliezen, en ze bleven daardoor ook bij hun partij. Hun geloof kan kleine schokken aan. Dat geloof komt misschien niet voorbij de echt grote schokken die Trump uitnodigt met zijn roekeloosheid.

Als Republikeinen nog resterende politieke slimheid hebben, en enig instinct voor zelfbehoud, zullen ze Trump uit zijn ambt verwijderen om zichzelf te beschermen. Maar dat is ook riskant: de wervelwind van chaos die Trump heeft veroorzaakt, is groot genoeg nu het de Republikeinse Partij van haar grondvesten zou kunnen scheuren.

Lees ook:  De Balkan en hun gevolgen


Comments

comments