Trump dichter bij afzetting: 6 hoogtepunten uit de ‘explosieve’ getuigenis van Oekraïense gezant Bill Taylor

Trump dichter bij afzetting: 6 hoogtepunten uit de ‘explosieve’ getuigenis van Oekraïense gezant Bill Taylor

23 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Taylor’s getuigenis gaf aanleiding tot ernstige bezorgdheid over Trump’s ontkenning van een tegenprestatie.

President Donald Trump heeft erop aangedrongen dat er geen “tegenprestatie” was in zijn omgang met de Oekraïense regering en “geen druk” op de president van Oekraïne om een ​​onderzoek in te stellen naar voormalig vice-president Joe Biden en zijn zoon.

Maar in zijn opmerkelijke verklaring van 15 pagina’s die dinsdag aan het Congres werd afgeleverd, schilderde Trump’s topdiplomaat in Oekraïne een afbeelding van beide.

“Ik weet niet hoe je naar de getuigenis van vandaag door de ambassadeur, ambassadeur Taylor, zou luisteren en een andere conclusie zou trekken, behalve dat de president zijn macht misbruikte en buitenlandse hulp achterhield,” zei Rep Debbie Wasserman Schultz, D-Fla. “Het is een directe lijn.”

Rep. Adriano Espaillat, DN.Y., noemde de getuigenis “explosief”.

Hier zijn zes van de meest verbazingwekkende scènes van de verklaring die zijn beschreven in Taylor’s getuigenis, die een mijlpaal kunnen worden in het beschuldigingsonderzoek van de Democraten:

1. Taylor detailleert ‘zeer onregelmatig’ backchannel

Taylor, die ambassadeur was in Oekraïne tijdens de regering-Bush, keerde terug naar de dienst om Marie Yovanovitch te vervangen, die in mei uit de functie werd teruggeroepen. Taylor zei dat staatssecretaris Mike Pompeo hem destijds verzekerde dat het Amerikaanse ‘beleid van sterke steun voor Oekraïne zou doorgaan en dat hij mij zou steunen bij het verdedigen van dat beleid’.

“Maar toen ik eenmaal in Kiev aankwam, ontdekte ik een rare combinatie van bemoedigende, verwarrende en uiteindelijk alarmerende omstandigheden,” schreef Taylor in zijn verklaring.

“Ik vond een verwarrende en ongebruikelijke regeling voor het maken van VS-beleid ten aanzien van Oekraïne. Er bleken twee kanalen voor VS-beleidsvorming en -uitvoering te zijn, één regelmatig en één zeer onregelmatig.”

Het “onregelmatige, informele kanaal” omvatte toen-speciale gezant Kurt Volker, ambassadeur Gordon Sondland van de Europese Unie, energie-secretaris Rick Perry en Trump’s persoonlijke advocaat, Rudy Giuliani.

“De drang om president Zelenskiy publiekelijk te engageren voor onderzoek naar Burisma en vermeende inmenging in de verkiezingen van 2016 liet zien hoe het officiële buitenlands beleid van de Verenigde Staten werd ondermijnd door de onregelmatige inspanningen onder leiding van Giuliani,” voegde Taylor later toe.

2. Taylor beschrijft wanneer hij hoorde over de steunstop van Oekraïne

Op 10 juli zei Taylor dat een Oekraïense functionaris hem had verteld dat Giuliani hem had laten weten dat een gepland telefoongesprek tussen Trump en de nieuwe Oekraïense president Volodomyr Zelenskiy ‘onwaarschijnlijk was’. Een week later hoorde Taylor van een Office of Management and Budget-medewerker in een telefonische vergadering van de Nationale Veiligheidsraad dat de steun van Oekraïne is uitgesteld.

“Het enige dat de OMB-stafmedewerker zei, was dat de richtlijn van de president naar de stafchef van OMB was gekomen. Ik realiseerde me meteen dat een van de belangrijkste pijlers van onze krachtige steun voor Oekraïne werd bedreigd,” schreef Taylor.

Hij zei dat hij er later achter kwam dat in een ontmoeting met Oekraïense functionarissen en NSC-medewerkers dat Sondland ‘onderzoeken’ had verbonden met een Oval Office-vergadering voor president Zelenskiy. ‘

3. Een Oekraïense functionaris vertelt Taylor dat Zelenskiy ‘niet als pion wilde worden gebruikt’

Terwijl Taylor bleef werken aan het opzetten van de oproep tussen de twee leiders, zei hij: ‘Sondland vertelde me dat hij president Zelenskiy had aanbevolen de uitdrukking te gebruiken:’ Ik zal geen steen ongemoeid laten ‘met betrekking tot’ onderzoeken ‘wanneer ze spreken .”

Lees ook:  Rechtse economen vinden de enorme bailout niet erg: "Ze houden van Trump. Hij vernietigt de regering"

Een Oekraïense functionaris vertelde Taylor dat Zelenskiy “niet als pion in de herverkiezingscampagne van de VS wilde worden gebruikt,” een bezorgdheid Taylor doorgegeven aan Sondland en Volker.

Trump zei dat hij en Zelenskiy vijf dagen later spraken. “Ik heb het telefoontje van het Witte Huis niet gelezen,” zei Taylor.

4. Taylor zegt dat het hem duidelijk is geworden dat de bevriezing van de hulp aan de Biden-sonde was gebonden

Oekraïense functionarissen kwamen op 29 augustus te weten over het achterhouden van hulp, nadat een artikel verscheen in Politico.

“Het was me nog steeds niet opgevallen dat de wacht op de beveiligingsbijstand verband kon houden met de” onderzoeken “. Dat zou echter snel veranderen, “schreef Taylor.

Begin september zei Taylor dat hij sprak met een NSC-functionaris die een gesprek beschreef dat Sondland had met een Oekraïense functionaris tijdens een evenement in Polen. Sondland zei tegen de ambtenaar: “het geld voor veiligheidshulp zou niet komen voordat president Zelenskiy zich ertoe had verbonden het Burisma-onderzoek voort te zetten” – een verwijzing naar het bedrijf waar Hunter Biden voor werkte.

Taylor zei dat hij Sondland sms’te, die hem vroeg te bellen. “Tijdens dat telefoongesprek vertelde ambassadeur Sondland me dat president Trump hem had verteld dat hij wil dat president Zelenskiy publiekelijk verklaart dat Oekraïne Burisma en vermeende Oekraïense inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 zal onderzoeken,” schreef Taylor.

“Ambassadeur Sondland vertelde me ook dat hij nu inzag dat hij een fout had gemaakt door de Oekraïense ambtenaren tot wie hij sprak eerder te vertellen dat een bijeenkomst van het Witte Huis met president Zelinskiy afhankelijk was van een openbare aankondiging van onderzoeken – in feite zei ambassadeur Sondland, ‘alles’ was afhankelijk van een dergelijke aankondiging, inclusief veiligheidshulp. Hij zei dat president Trump president Zelenskiy ‘in een openbare doos’ wilde hebben door een openbare verklaring af te leggen over het bevelen van een dergelijk onderzoek. ‘

5. Taylor zegt dat ambtenaren van Trump een tegenprestatie hebben geweigerd, terwijl zij aandrongen op wat een tegenprestatie leek te zijn

Op 7 september vertelde de NSC-functionaris Taylor over een ander verontrustend gesprek tussen Sondland en Trump.

‘President Trump vertelde ambassadeur Sondlond dat hij niet om een’ tegenprestatie ‘vroeg. Maar president Trump stond erop dat president Zelenskiy naar een microfoon ging en zei dat hij onderzoeken opent naar verkiezingsinterferentie in Biden en 2016, en president Zelenskiy zou dit zelf willen doen. “

De volgende dag zei Taylor dat hij en Sondland aan de telefoon spraken. Volgens Taylor zei Sondland dat hij Zelenskiy en een van zijn topadviseurs had verteld “dat, hoewel dit geen tegenprestatie was, als president Zelenskiy de dingen niet in het openbaar zou ophelderen”, we in een patstelling zouden belanden.

“Ik verstond onder een ‘patstelling’ dat Oekraïne niet de broodnodige militaire hulp zou ontvangen. Ambassadeur Sondland zei dat dit gesprek werd afgesloten met president Zelenskiy die ermee instemde een openbare verklaring af te leggen in een interview met CNN,” schreef Taylor.

6. Taylor zei dat Sondland hem vertelde dat het gewoon business was zoals gewoonlijk

Taylor zei dat hij bezwaar maakte tegen de plannen van Trump en Sondland vertelde dat het “gek” was om veiligheidsbijstand op te houden “voor hulp bij een politieke campagne.”

De twee spraken telefonisch op 8 september en ‘Sondland probeerde me uit te leggen dat president Trump een zakenman is. Wanneer een zakenman op het punt staat een cheque te ondertekenen aan iemand die hem iets verschuldigd is, zei hij, vraagt ​​de zakenman die persoon om betaal voordat u de cheque ondertekent. “

Taylor zei: ‘De Oekraïners waren president Trump niets’ schuldig ‘, en het ophouden van veiligheidshulp voor binnenlands politiek gewin was’ gek ‘.’

Het steunbedrag werd op 11 september opgeheven.

Lees ook:  ANALYSE Trump's avonturen op het gebied van buitenlands beleid zijn niet allemaal geflopt

Comments

comments