Waarom het verhogen van het metrotarief de grootste crisis van Chili in tientallen jaren veroorzaakte

Waarom het verhogen van het metrotarief de grootste crisis van Chili in tientallen jaren veroorzaakte

25 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Over het hele land strijden Chilenen tegen ongelijkheid.

Santiago, Chili – Ik werd vroeg wakker op 20 oktober na de eerste nacht van de stad met een avondklok sinds 1987. Toen ik naar buiten stapte, was er niemand op straat, en de overblijfselen van een ruwe barricade en een verkeerslicht lagen opgestapeld in de buurt van mijn appartement . Een paar blokken verderop was een apotheek geplunderd en zaten de verbrande kaften van zes bussen midden op de weg. Toen een tank met een soldaat die uit het luik gluurde voor me passeerde, huilde ik bijna.

Voor iemand die opgroeide tijdens een militaire dictatuur, is het idee van het leger dat de stad patrouilleert angstaanjagend en hartverscheurend. Die zondagochtend, terwijl ik door mijn buurt liep, vroeg ik me af: wat was er mis in Chili?

Ik stopte bij Plaza Italia, het hart van Santiago, waar elke grote demonstratie plaatsvindt. Er was een groep studenten die een laken hingen met een gekrabbelde boodschap: Por Una Vida Digna, No Más Negocios Con Nuestras Vidas – “Voor een waardig leven, geen zaken meer met ons leven.” Voor mij vat die zin de demonstranten samen ‘ eisen.

Wat de onrust veroorzaakte, klinkt misschien triviaal, maar het spreekt tot de kern van de woede. Na de analyse van een panel van experts, kondigde de regering begin oktober aan dat de prijs van een metrorit met 30 peso (4 cent) zou stijgen. De stijging van het tarief leidde tot het protest van middelbare scholieren, die met metro tourniquets begonnen te springen. Op 18 oktober waren er massale ritprijsontduiking die door de regering werd behandeld als misdaden, niet als protesten.

Die dag, nadat de metrostations halverwege de middag waren gesloten, begonnen de rellen. ‘S Avonds, toen de demonstraties zich over de stad hadden verspreid, deelde iemand in sociale media een foto van president Sebastián Piñera die in een restaurant in een dure wijk dineerde. De woede nam toe.

Demonstranten verbrandden metrostations en plunderden supermarkten. De regering verklaarde een constitutionele noodtoestand en gaf controle over de veiligheid aan het leger. Sindsdien hebben tienduizenden burgers zich elke dag verzameld om zich tegen de regering te verzamelen.

Hoe veroorzaakte een kleine toename van het metrotarief de grootste crisis sinds de terugkeer van de democratie in 1990?

Het sleutelwoord is ongelijkheid. ‘Chili ontwaakte’ is een van de meest populaire slogans van de protesten, wat aangeeft dat de bevolking eindelijk reageert op sociale onrechtvaardigheden. Sociaal onvrede wordt gevoed door ongelijkheid en een economisch systeem waarmee particuliere bedrijven kunnen profiteren van en controle hebben over openbare middelen.

Het was tijdens de dictatuur dat de overheid veel van de pijlers van het huidige systeem bouwde. Op advies van de econoom Milton Friedman van de Universiteit van Chicago en zijn ‘Chicago boys’ privatiseerde de militaire overheid verschillende openbare instellingen, begon het openbare onderwijs naar een tegoedbonsysteem te duwen en zoog het middelen uit het gezondheidszorgsysteem door rijke mensen te laten vertrouwen op particuliere verzekeringen. Zelfs het water was geprivatiseerd.

Deze manoeuvres helpen de huidige crisis te verklaren. Ondanks economische groei en een afname van armoede, blijft een gevoel van oneerlijkheid bestaan. In 2017 publiceerde het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties een rapport met de naam ‘ Ongelijk. Oorsprong, veranderingen en uitdagingen in de sociale kloof van Chili . ”De ongelijkheidsgegevens in dat onderzoek raken de woede.

Lees ook:  Protesten en politiegeweld in Catalonië beelden zeggen meer dan woorden

Na Mexico is Chili het op één na meest ongelijke land onder de 36 leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, volgens de Gini coefficeint, een veelgebruikte maat voor ongelijkheid. De kloof is enorm: 0,1 procent van de rijkste Chilenen verovert 19,5 procent van het inkomen van het land. Ondanks statistieken die een afname van ongelijkheid laten zien, tonen peilingen een toename van het percentage Chilenen die vinden dat de kloof tussen arm en rijk te groot is. Van 2000 tot 2016, volgens UNDP-gegevens, is dat aantal gestegen van 42 procent naar 52 procent.

Hoewel er subsidies zijn om kwetsbare burgers te helpen, blijven de salarissen laag. De helft van de Chilenen verdient minder dan $ 550 per maand, te weinig voor dure steden als Santiago. Ongeveer datzelfde percentage Chilenen verdient niet genoeg om een ​​gezin te onderhouden, volgens de UNDP-statistieken.

In 1982 privatiseerde de militaire dictatuur het pensioenstelsel met de belofte van betere omstandigheden voor ouderen. Vandaag verdient de helft van de gepensioneerde Chilenen minder dan $ 193 per maand, wat minder is dan de helft van het maandelijkse minimuminkomen van $ 400.

Ongelijkheid heeft gevolgen die verder gaan dan het inkomen. Uit een UNDP-enquête bleek dat 41 procent van de mensen erkent een soort mishandeling te hebben meegemaakt, meestal op basis van klasse en geslacht. In interviews verklaarden Chilenen dat de manier waarop je eruit ziet bepaalt hoe mensen je behandelen: als je gekleed bent als arbeider in een winkelcentrum, zien mensen je als een crimineel, vertelde een man aan het UNDP.

Tot op zekere hoogte zijn ras en klasse met elkaar verbonden vanwege segregatie. Rijke mensen in Chili zijn meestal witter en de armen hebben meer kans op inheemse wortels. Vanwege een gebrek aan sociale mobiliteit heeft de etnische welvaartskloof eeuwenlang geduurd.

In steden als Santiago is sociale segregatie dramatisch. Rijke en arme buurten zijn duidelijk verdeeld, en mensen met verschillende achtergronden mengen niet als leeftijdsgenoten.

Educatieve segregatie is zelfs nog grimmiger dan in huisvesting. De internationale Pisa-test toont aan dat kinderen die openbare scholen bezoeken iets beter presteren dan Mexicanen, terwijl Chileense kinderen op privéscholen net zo goed presteren als Duitse of Finse studenten, wat aanzienlijk beter is dan de gemiddelde Amerikaanse student.

Afgezien van gegevens is het gevoel bij een groot deel van de Chileense bevolking dat rijke mensen speciale privileges krijgen en dat particuliere bedrijven met hoge winsten hun dagelijkse leven beheersen. Mensen voelen zich voortdurend misbruikt. Daarom is waardigheid tegenwoordig een sterk woord.

Bij het begin van de onrust concentreerden de autoriteiten zich op geweld en vandalisme en negeerden de onderliggende oorzaken. Het kostte president Piñera vijf dagen om een ​​sociale agenda aan te kondigen, waaronder het verhogen van het maandelijks minimuminkomen tot $ 480 en een verhoging van 20 procent van de laagste pensioenen.

Maar het plan van Piñera verandert niets aan de onderliggende structuren van het systeem. Behalve een marginale belastingverhoging voor hoge inkomens blijft het privilege onaangeroerd.

Terwijl ik dit stuk schrijf, zijn de statistieken van de afgelopen dagen dramatisch: 19 doden, 2.840 gevangenen, 295 mensen gewond met vuurwapens.

We beginnen onze zesde avondavond. Elke avond, vóór het begin van de avondklok, coördineren de mensen hun ramen en openen ze een lied van Víctor Jara , een volkszanger die is vermoord tijdens het regime van Augusto Pinochet. Het nummer heet “El Derecho de Vivir en Paz” – The Right to Live in Peace. Om die vrede op lange termijn te bereiken, moeten we eerst onze ongelijke samenleving aanpakken,

Comments

comments