Trump geeft toe we blijven in Syrië voor de olie

Trump geeft toe we blijven in Syrië voor de olie

26 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

Amerikaanse troepen blijven in Syrië om ‘de olie te behouden’ – en hebben er al honderden voor gedood

Honderden Amerikaanse soldaten blijven in Syrië om zijn oliereserves te bezetten en de Syrische regering te blokkeren van inkomsten die nodig zijn voor de wederopbouw. Trump zei openlijk: “We willen de olie behouden.”

Ben NORTON

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de aanhangers gerustgesteld dat hij ‘soldaten thuisbrengt’ van de ‘eindeloze’ oorlog in Syrië. Maar dat is gewoon niet het geval.

Hoewel Trump opdracht heeft gegeven tot een gedeeltelijke terugtrekking van de ongeveer 1.000 Amerikaanse troepen op Syrisch grondgebied – die volgens het internationale recht een illegale militaire bezetting hebben afgedwongen – hebben Amerikaanse functionarissen en de president zelf toegegeven dat sommigen zullen blijven. En ze zullen op Syrische bodem blijven, niet om de veiligheid van een groep mensen te waarborgen, maar om de controle over olie- en gasvelden te behouden.

Het Amerikaanse leger heeft al honderden Syriërs gedood, en mogelijk zelfs enkele Russen, precies om deze Syrische fossiele brandstofreserves te behouden.

De obsessie van Washington met het omverwerpen van de Syrische regering weigert te sterven. De Verenigde Staten blijven zich inzetten om te voorkomen dat Damascus zijn eigen olie en zijn graanproducerende graanschuurregio herovert om de regering van inkomsten te verhongeren en te voorkomen dat zij wederopbouwinspanningen financiert.

De Washington Post merkte in 2018 op dat de VS en zijn Koerdische bondgenoten militair een massaal “30 procent stuk Syrië bezetten, waar waarschijnlijk 90 procent van de vooroorlogse  olieproductie  plaatsvond.”

Nu heeft Trump voor het eerst openlijk de imperialistische bijbedoelingen bevestigd achter het handhaven van een Amerikaanse militaire aanwezigheid in Syrië.

” We willen de olie houden ,” bekende Trump in een kabinetsbijeenkomst op 21 oktober. “Misschien hebben we een van onze grote oliemaatschappijen om naar binnen te gaan en het goed te doen.”

Drie dagen eerder tweette de president: “De VS hebben de olie veiliggesteld.”

Donald J. Trump on Twitter

Just spoke to President @RTErdogan of Turkey. He told me there was minor sniper and mortar fire that was quickly eliminated. He very much wants the ceasefire, or pause, to work. Likewise, the Kurds want it, and the ultimate solution, to happen. Too bad there wasn’t…..

“President Trump leunt voor een nieuw Pentagon-plan om een ​​klein contingent Amerikaanse troepen in Oost-Syrië, misschien wel ongeveer 200, te houden om de Islamitische Staat te bestrijden en  de opmars van de Syrische regering en Russische strijdkrachten naar de felbegeerde olievelden in de regio te blokkeren .

…  Een bijkomend voordeel zou zijn  dat de Koerden de olievelden in het oosten onder controle houden , zei de functionaris. ‘

Trump herhaalde dit beleid vervolgens expliciet in een  persconferentie  van het Witte Huis over de terugtrekking van Syrië op 23 oktober.

“We hebben de olie beveiligd (in Syrië), en daarom zullen een klein aantal Amerikaanse troepen in het gebied blijven  waar ze de olie hebben ,” zei Trump. “En we gaan het beschermen. En we zullen beslissen wat we er in de toekomst mee gaan doen. “

ISIS gebruiken als excuus om de olievelden van Syrië te bezetten

Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper – de voormalige vice-president van regeringsrelaties bij topwapenfabrikant Raytheon, voordat hij door Trump werd gepromoveerd tot hoofd van het Pentagon – onthulde het feitelijke Amerikaanse beleid ten aanzien van Syrië in een  persconferentie  op de 21e:

“We hebben troepen in steden in het noordoosten van Syrië die zich naast de olievelden bevinden. De troepen in die steden bevinden zich niet in de huidige terugtrekkingsfase.

…  Onze strijdkrachten zullen blijven in de steden die zich in de buurt van de olievelden bevinden . “

Esper voegde eraan toe dat het Amerikaanse leger ‘een gevechtsluchtpatrouille boven al onze strijdkrachten ter plaatse in Syrië handhaaft’.

In tegenstelling tot Trump bood Esper een excuus om de aanhoudende Amerikaanse militaire bezetting van de olievelden in Syrië te rechtvaardigen. Hij stond erop dat Amerikaanse soldaten blijven om de door Koerdisch geleide Syrische Democratische Krachten (SDF) te helpen de middelen vast te houden en te voorkomen dat ISIS jihadisten deze overnemen.

Dit bracht mainstream zakelijke media zoals  CNN  ertoe om te rapporteren: “De minister van Defensie zegt dat sommige Amerikaanse troepen tijdelijk in Syrië zullen blijven om olievelden tegen ISIS te beschermen.”

Maar elke waarnemer die  tijdens zijn persconferentie de opmerkingen van Esper zorgvuldig  ontleende, zou het echte doel achter de langdurige Amerikaanse aanwezigheid in het noordoosten van Syrië hebben kunnen achterhalen. Zoals Esper zei: “Een doel van die [VS] strijdkrachten, in samenwerking met de SDF, is de toegang tot die olievelden te weigeren door ISIS  en anderen  die mogelijk profiteren van inkomsten die kunnen worden verdiend.”

olie

Een fragment uit het officiële transcript van het Pentagon van de Mark Esper-persconferentie

“En anderen die kunnen profiteren van hun verdiende inkomsten” is een cruciale kwalificatie. In feite gebruikte Esper deze taal – “ISIS en anderen” – nog twee keer in zijn pers.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Vloeken in de kerk

Wie precies Esper bedoelde met “anderen” is duidelijk: de Amerikaanse strategie is om te voorkomen dat de door de VN erkende regering van Syrië en de Syrische meerderheid die onder haar controle leeft, hun eigen olievelden heroveren en de vruchten plukken van hun inkomsten.

Amerikaanse militairen hebben honderden afgeslacht om controle te houden over de Syrische olievelden

Dit is niet alleen speculatie. CNN maakte het duidelijk toen het  het volgende rapporteerde  in een onmiskenbaar botte passage, onder vermelding van anonieme Amerikaanse militaire topambtenaren:

“Het Amerikaanse leger heeft al lang militaire adviseurs ingebed bij de Syrische Democratische strijdkrachten nabij de Syrische olievelden bij Deir Ezzoir sinds het gebied werd veroverd vanuit ISIS. Door het verlies van die olievelden was ISIS een belangrijke bron van inkomsten, een eenmalige geldbron die de organisatie heeft onderscheiden van andere terreurgroepen.

De olievelden zijn activa waarnaar ook lang gezocht is door Rusland en het Assad-regime, dat na jaren van burgeroorlog vastzit voor contant geld. Zowel Moskou als Damascus hopen olie-inkomsten te gebruiken om West-Syrië opnieuw op te bouwen en de greep van het regime te verstevigen.

In een poging de olievelden te grijpen, vielen Russische huurlingen de gebieden aan, wat leidde tot een botsing waarbij tientallen, zo niet honderden Russische huurlingen werden gedood in Amerikaanse luchtaanvallen , een aflevering die Trump heeft aangeprezen als bewijs dat hij hard is tegen Rusland. Die actie hielp Russische of regime-troepen ervan af te houden vergelijkbare biedingen te doen voor de olievelden.

De Amerikaanse troepen in de buurt van de olievelden blijven op hun plaats en hooggeplaatste militaire functionarissen hadden CNN eerder verteld dat zij waarschijnlijk tot de laatsten zouden behoren die Syrië zouden verlaten. “

CNN erkende dus dat het Amerikaanse leger tot ‘honderden’ door Syrische en door Rusland gesteunde jagers had gedood die toegang wilden krijgen tot de olievelden van Syrië. Het vermoordde deze jagers niet om humanitaire redenen, maar om te voorkomen dat de Syrische regering “olie-inkomsten gebruikte om West-Syrië weer op te bouwen”.

Deze schokkend directe erkenning vloog in het gezicht van de populaire mythe dat de VS troepen in Syrië hielden om de Koerden te beschermen tegen een aanval door het NAVO-lid Turkije.

Het CNN-rapport was een duidelijke verwijzing naar de Slag om Khasham, een weinig bekende maar belangrijke aflevering in de acht jaar durende internationale proxyoorlog tegen Syrië.

De strijd vond plaats op 7 februari 2018, toen het Syrische leger en zijn bondgenoten een aanval lanceerden om te proberen de grote olie- en gasreserves in Syrië’s Deir ez-Zour-gouvernement te heroveren, die werden bezet door Amerikaanse troepen en hun Koerdische volmachten.

De New York Times leek te genieten van het nieuws dat het Amerikaanse leger 200 tot 300 jagers afslachtte na uren van ‘ meedogenloze luchtaanvallen uit de Verenigde Staten’ .

The Times benadrukte herhaaldelijk dat Deir ez-Zour ‘olierijk’ is. En het citeerde anonieme Amerikaanse functionarissen die beweerden dat veel van de afgeslachte jagers Russische onderdanen waren van het particuliere militaire bedrijf de Wagner Group. Deze naamloze ‘Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen’ vertelden de Times dat de vermeende Russische jagers ‘in Syrië waren om olie- en gasvelden te grijpen en te beschermen namens de regering van Assad’.

The Times merkte op dat Amerikaanse speciale operatietroepen van JSOC met Koerdische troepen werkten op een buitenpost naast de belangrijke Conoco-gasfabriek van Syrië. De door Koerdische geleide SDF had deze faciliteit in beslag genomen door ISIS in 2017 met de hulp van het Amerikaanse leger. De Wall Street Journal merkte destijds op dat de “fabriek in staat is om bijna 450 ton gas per dag te produceren  ,” en een van de belangrijkste financieringsbronnen van ISIS was.

De krant voegt toe: “De Koerdische geleide Syrische Democratische Krachten, gesteund door de VS geleide coalitie luchtaanvallen, zijn race tegen het regime van president Bashar al-Assad voor terreinwinst in het oosten van Syrië.” De grondstoffen bewaken websites  MarketWatch  en  OilPrice.com  werden het verhaal nauwlettend volgen en analyseren welke troepen een van de belangrijkste gasfabrieken van Syrië zouden overnemen.

Syrië verhongeren van olie en tarwe, de basis van overleven

Voor de Syrische regering is het terugwinnen van controle over haar olie- en gasreserves in het oostelijke deel van haar grondgebied cruciaal voor het betalen van wederopbouwinspanningen en sociale programma’s – vooral in een tijd waarin verstikkende Amerikaanse en EU-sancties de economie hebben verlamd,  brandstoftekorten hebben veroorzaakt , en ernstig schade toegebracht aan de burgerbevolking van Syrië.

De VS hebben ernaar gestreefd te voorkomen dat Damascus winstgevend gebied opnieuw inneemt en het uithongert van natuurlijke hulpbronnen van fossiele brandstoffen tot basisvoedingsmiddelen.

In 2015 heeft de toenmalige president Barack Obama Amerikaanse troepen ingezet in het noordoosten van Syrië om de Koerdische militie te helpen de People’s Protection Units (YPG) te bestrijden in ISIS. Wat begon als enkele tientallen speciale operatietroepen van de VS, barstte snel in ongeveer 2.000 troepen, grotendeels gestationeerd in het noordoosten van Syrië.

Omdat deze Amerikaanse soldaten het YPG-heroverwegingsgebied van ISIS mogelijk maakten, versterkten ze de controle van Washington over bijna een derde van het Syrische soevereine grondgebied – grondgebied dat toevallig 90 procent van de olie van Syrië omvatte, evenals 70 procent van de tarwe.

De VS dwongen vervolgens de door Koerdisch geleide YPG om de SDF te  hernoemen en behandelden hen vervolgens als proxy’s om te proberen de Syrische regering en haar bondgenoten Iran en Rusland te verzwakken.

In juni bevestigde Reuters dat de door Koerdisch geleide autoriteiten hadden ingestemd met  de verkoop van tarwe aan Damascus , nadat de Amerikaanse regering hen daartoe had gedwongen.

De Grayzone heeft gerapporteerd hoe het Center for a New American Security, een vooraanstaande denktank van de Democratische Partij die door de Amerikaanse regering en de NAVO is gelanceerd, heeft voorgesteld het  “tarwewapen” te gebruiken om de burgerbevolking van Syrië te verhongeren .

Een voormalige onderzoeker van het Pentagon die senior was geworden bij de denktank verklaarde openlijk: “Tarwe is een wapen van grote macht in deze volgende fase van het Syrische conflict.” Hij voegde eraan toe: “Het kan worden gebruikt om druk uit te oefenen op het Assad-regime, en via het regime tegen Rusland om concessies af te dwingen in het door de VN geleide diplomatieke proces. “

Donald Trump leek deze strategie te weerspiegelen in zijn kabinetsvergadering van 21 oktober.

“We willen de olie houden, en we zullen iets met de Koerden uitwerken, zodat ze wat geld hebben, wat cashflow hebben,” zei hij. “Misschien hebben we een van onze grote oliemaatschappijen om het goed te doen.”

Hoewel Trump heeft toegezegd Amerikaanse soldaten naar huis te brengen en een einde te maken aan hun militaire bezetting van Syrisch grondgebied – wat illegaal is volgens het internationale recht – is het duidelijk dat de bredere oorlog tegen het regime verandert.

Een brutale economische oorlog tegen Damascus escaleert, niet alleen door sancties, maar ook door de diefstal van de natuurlijke schatten van Syrië door buitenlandse mogendheden.Lees ook:  De tol van de pandemie op het federalisme

Comments

comments