Vuilnis Apocalyps nu! Bedrijven zijn te lang aan de schuld ontsnapt

Vuilnis Apocalyps nu! Bedrijven zijn te lang aan de schuld ontsnapt

26 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Van alle ontelbare krantenkoppen die nu het nieuws domineren, is de wereldwijde afvalcrisis ongetwijfeld de minst ‘meest sexy’. In vergelijking met oorlog, bijvoorbeeld, mist afval de verleidelijke botsing van persoonlijkheden; het heeft geen militaire strategie om te ontrafelen, en geen enorme hoeveelheden ‘oorlogsbuit’ voor het militaire industriële complex om naar huis te slepen.

Wanneer we het hebben over het enorme afvalprobleem van de aarde, is het in wezen een kwestie van schaal, cijfers en saaie statistieken. Met andere woorden, ongeveer net zo bewogen als het kijken naar verf droog. Toch is het probleem net zo dodelijk als dat van militaire confrontaties, en mogelijk zelfs nog groter. We negeren het op eigen risico.

Tegenwoordig is het bewijs van het afvalprobleem van de mensheid niet alleen beperkt tot stortplaatsen en vuilstortplaatsen, die tot nu toe ‘uit het oog, uit het hart’ blijven. Sporen van chemicaliën uit de productie van plastic, evenals pesticiden, worden bijvoorbeeld gedetecteerd in drinkwater en de moedermelk van moeders. Ondertussen wordt een van de meest productieve bijdragers aan de wereldeconomie, de bestuivende honingbij, in schokkende aantallen over een breed deel van de planeet weggevaagd, waardoor hele segmenten van de landbouw worden bedreigd . Het gebruik van pesticiden op industriële schaal is grotendeels te wijten.

Op zee dobbert ondertussen op een waterig voetstuk het grootste eerbetoon aan de krankzinnige obsessie van de mensheid met materialisme en consumentisme dat bekend staat als de Great Pacific Garbage Patch – een eiland van afval in de Stille Oceaan waarvan wordt gezegd dat het ongeveer drie keer zo groot is als Frankrijk.

Naar schatting komt jaarlijks ongeveer 8 miljoen ton plastic de oceanen binnen – acht van de rivieren waar het grootste deel van het afval de wateren binnenkomt, bevinden zich in Azië. Maar dat zou geen westerling veel troost moeten geven, omdat we niet alleen een kleine planeet delen, samen met de oceanen, onze bedrijven vertrouwen op Azië voor een groot deel van hun productiebasis. Als wij, toegewijde consumenten van de cornucopia van bedrijven, de waterwegen met de huidige snelheid blijven vervuilen, zou er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen kunnen zijn.

Zo wijdverspreid is de crisis dat ‘microplastics’, het eindresultaat van plastic nadat het in kleine deeltjes is afgebroken, zelfs in de lucht en water in het Noordpoolgebied zijn ontdekt .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  LIVE de hoorzitting over beschuldigingen zullen wetgevers beraadslagen over een dodelijk wapen dat werd gebruikt bij de aanval op Capitol Hill - de woorden van president Trump

Op het land is het probleem veel moeilijker te negeren. Als de huidige trends in de verwijdering van bedrijfsafval doorgaan – en er is alle reden om aan te nemen dat het inderdaad zal verergeren, gezien de steeds groter wordende snelheid van menselijke bevolking en consumptie – zal er ongeveer 12.000 ton plastic afval zijn dat de stortplaatsen en de natuurlijke omgeving vervuilt. tegen 2050. En wanneer wordt overwogen dat de mens een relatief kleine en eindige plaats bewoont die de aarde wordt genoemd, zal de vraag waar al dat afval uiteindelijk naartoe zal gaan (niet in mijn achtertuin!) het allerbelangrijkste probleem van de zeer nabije toekomst worden.

In een poging onze hersenen rond die aantallen te brengen, produceert de wereld genoeg gemeentelijk afval om elk jaar meer dan 800.000 Olympische zwembaden te vullen. En misschien zal het geen verrassing zijn dat het land met de meeste afvalproductie de Verenigde Staten is, waar Amerikanen driemaal het wereldwijde gemiddelde van afval weggooien, inclusief plastic en voedsel.

Maar als het gaat om recycling, toont Amerika opnieuw slecht, slechts 35 procent van het vaste afval hergebruiken. Duitsland is het meest efficiënte land met 68 procent van zijn wegwerpartikelen.

Wat vooral frustrerend is aan het afvalprobleem, is dat het niet alleen een probleem is waar iedereen – ongeacht politieke ideologie – mee eens kan zijn dat het bestaat, maar dat het gemakkelijk beheersbaar moet zijn.

Greta Thunberg on Twitter

Edmonton AB, right now!! #FridaysForFuture #ClimateStrike

In plaats van de wereld gegijzeld te houden door kinderactivisten, zoals Greta Thunberg, de Zweedse tiener-milieuactiviste die de planeet verdeelt over haar hysterie over klimaatverandering, zou de wereld kunnen samenkomen en eerst zijn act opruimen. Dat zou een cruciale stap zijn om van het kapitalisme een duurzamere onderneming te maken. Momenteel is dat verre van het geval. Tenslotte kunnen maar weinig mensen ontkennen – zoals velen doen als het gaat om het argument van de klimaatverandering – dat er een ernstig afvalprobleem is. Het is iets dat we elke dag in onze eigen huizen zien opstapelen.

Bedrijven, gedreven door weinig anders dan de bottom line, moeten een rol gaan spelen bij het beheersen van de afvalproductie. Maar momenteel verergeren ze alleen het probleem met non-stop productie, terwijl ze lokale maffia’s laten ruziën over het afval. In feite worden bedrijven betaald om zoveel mogelijk te vervuilen, omdat energiebedrijven enorme subsidies ontvangen voor fossiele brandstoffen. Volgens het IMF, zijn bedrijven toegekend $ 14 miljard dollar per dag aan subsidies (ja, je leest het goed, per dag). In plaats van te worden betaald om onze wateren te vervuilen, moeten deze bedrijven betalen voor hun plastic afval dat wordt gerecycled. Momenteel worden die astronomische kosten opgepikt door de overbelaste belastingbetaler.

Er is een uitdrukking dat de gemiddelde manier voor de gemiddelde persoon om verandering in de wereld te beïnvloeden, is door ‘lokaal te handelen’. Voor bedrijven echter, ‘s werelds meest dominante’ persoon ‘, moeten deze kolossale organisaties beginnen te handelen – indien nodig door wetgeving – als verantwoordelijke spelers in de internationale economie. We zitten tenslotte allemaal op de tak waar we dagelijks wegzagen. Het is of we beginnen te werken om van het kapitalisme een duurzaam project te maken, of we storten allemaal ineen – samen.Lees ook:  Een glimp hoe een burgeroorlog kan beginnen

Comments

comments