Vrouwen staan ​​uitdagend in de voorhoede van de protestbeweging van Libanon

Vrouwen staan ​​uitdagend in de voorhoede van de protestbeweging van Libanon

27 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De frontlinie van vrouwen heeft moedige veiligheidstroepen en het geweld van aanhangers van Hezbollah om de demonstraties zo vreedzaam mogelijk te houden trotseren.

In de oproepen tot revolutie van Beiroet staat een apart leger dat de massaprotesten beschermt tegen geweld: de frontlinie van de vrouwen.

Tijdens de uitgestrekte anti-regeringsprotesten die Libanon tot stilstand hebben gebracht, hebben de vrouwen van het land zich aan de frontlinie van protesten geplaatst. Omdat ze hun rol in de demonstraties laten gelden, herdefiniëren ze ook hun rol in Libanon.

Al meer dan een week vormen ze menselijke muren tussen demonstranten en veiligheidstroepen om ervoor te zorgen dat de Libanese revolutie vreedzaam is. Nu worden ze geconfronteerd met nieuw verzet, omdat de politie vrouwelijke officieren heeft ingezet om de wegversperringrevolutie te helpen oplossen en gewelddadige aanhangers van Hezbollah naar de hoofdstad zijn afgedaald.

De frontlijn van de vrouw begon op de derde dag van de demonstraties, toen een kleine groep vrouwen tussen oproerpolitie en demonstranten stond voor een van de belangrijkste overheidsgebouwen van Beiroet.

Na de eerste twee nachten van anti-regeringsbijeenkomsten, waarin traangasbussen, rubberen kogels en waterkanonnen werden ingezet tegen demonstranten, wilden ze geen verdere botsingen zien.

‘Ze zouden nooit een vrouw slaan, dus als we hier in grote aantallen zijn, stopt het geweld aan beide kanten’

– Heba, 19

“Ze zouden nooit een vrouw slaan, dus als we hier in groten getale zijn, stopt het geweld aan beide kanten,” zei Heba, een 19-jarige student economie aan de American University van Beiroet.

Lees ook:  Wij zijn uw boeren, kapiteins!

Terwijl het nieuws zich snel verspreidde over wat ze aan het doen waren, groeide de frontlinie van de vrouwen in kracht.

Sinds die eerste zaterdag bewaken de vrouwen, vaak drie of vier rijen diep, de ruimte tussen de protesterende massa’s en veiligheidstroepen.

Buiten het centrum van Beiroet zijn vrouwen een sleutelfactor geweest in het succes van protestacties in het hele land. Gedurende de afgelopen week hebben demonstranten geprobeerd wegen te sluiten, in de hoop het land tot stilstand te brengen en de druk op de regering te maximaliseren.

Terwijl de politie wegversperringen probeerde te ontmantelen en de wegen te openen, kwam de frontlinie van de vrouwen opnieuw in actie.

Op een normaal druk kruispunt aan de rand van het centrum van Beiroet, heeft de Libanese politie op zaterdag vrouwelijke officieren ingezet om de vrouwelijke demonstranten te verwijderen die aan een sit-in deelnamen. Een tijd lang slaagde de politie erin één rijstrook van de snelweg te heropenen, maar naarmate meer demonstranten toetraden, gaf de politie uiteindelijk toe.

De nieuwe tactiek van de veiligheidstroepen maakte weinig kans tegen de vastberadenheid van de demonstranten om de wegen gesloten te houden. “We gaan nergens heen,” zei Fay Abu Hassan, 30. “Ze kunnen hondenpolitie brengen en we gaan niet van de straat af.”

“Het deed er niet echt toe of het mannen of vrouwen waren die ons van de straat probeerden te halen”, stemde haar zus Fairuz in. De 27-jarige acteur gelooft dat de demonstranten een belangrijk voordeel hebben: “De politie is bij ons, zij zijn met wat we proberen te zeggen.”

Lees ook:  Gaat de Europese Unie onze pensioenfondsen leeggraaien? JA DAT IS HET PLAN VAN TIMMERMANS

‘Geweld is niet onze revolutie’

Gendergelijkheid, LGBT-rechten en empowerment van vrouwen zijn allemaal gemeenschappelijke thema’s van de protesten. Voor sommigen maken de protesten duidelijk welke vitale rol vrouwen spelen in de samenleving van het land.

“Wat we proberen te doen is laten zien dat vrouwen … een rol spelen bij het beschermen van de vrede in het land,” zei de 42-jarige Naila Saba. “Dit is een vreedzaam protest en het moet zo blijven.”

Premier Saad Hariri heeft meermaals gezegd dat de regering vreedzame protesten steunt. Naila gelooft dat als de protesten in geweld dalen, de regering de noodtoestand zou verklaren en de protesten volledig met geweld zou afsluiten.

Als het in rellen verandert, kunnen ze de noodtoestand verklaren en alles afsluiten”, zei ze. “We kunnen niet vechten tegen geweren en traangas, het gaat niet gebeuren.”

Volgens Naila heeft haar rol als moeder bijgedragen aan het verhogen van de steun voor de frontlinie van de vrouw. “Ik begon net te verschijnen om solidariteit te tonen en besefte toen dat er veel hulp was die ze nodig hadden,” legde ze uit.

De vrouwen waren midden in de week slecht voorbereid op regenbuien. Naila verstuurde donderdagavond laat enkele moedersgroepen van haar kinderscholen: tegen middernacht waren drie luifels geschonken en negen tenten beloofd voor de volgende dag.

Nadat het geweld in Beiroet’s protesten meer dan een week was uitgebroken, stond de frontlinie van de vrouw voor enkele van de grootste uitdagingen van de afgelopen dagen. Een groep aanhangers van Hezbollah begon op donderdag en vrijdag met gewelddadige botsingen waarbij een aantal demonstranten gewond raakte.

Lees ook:  Amerika's nep-burgeroorlog

“Ik denk niet dat het veilig en vredig meer zal blijven, maar we gaan de uitdaging aan en proberen ons best te doen,” zei de 20-jarige Christine.

Naar schatting stonden er donderdag meer dan 100 vrouwen tussen de hoofdgroep van demonstranten en de aanhangers van Hezbollah.

Toen Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, op het punt stond vrijdag voor het eerst met het land te spreken sinds de protesten uitbraken, groeide het geweld van zijn aanhangers.

Mannen en vrouwen zonder onderscheid aanvallen wanneer ze de oproerpolitie konden doorbreken, en stenen naar de demonstranten gooien als ze dat niet konden – de vrouwen en meisjes van de frontlinie stonden overal sterk.

Terwijl Nasrallah zijn toespraak afrondde en zijn aanhangers aanspoorde het geweld te vernietigen en de protesten te verlaten, ondergingen ze opnieuw een nieuwe golf van geweld toen ze het Riad al-Solh-plein van Beiroet verlieten en naar de snelweg liepen.

“We zijn hier om ons leger te beschermen”, zei Sepan, een van de organisatoren van de frontlinie van de vrouw, verwijzend naar de massa demonstranten.

“Geweld is niet onze revolutie. We willen een vreedzame revolutie. “

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments