De Chileense lente (deel twee): het is dertig jaar, geen dertig peso

De Chileense lente (deel twee): het is dertig jaar, geen dertig peso

29 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De tweede in een driedelige serie legt uit hoe de huidige protesten in Chili zijn geworteld in decennia van neoliberale programma’s die rijkdom naar een kleine elite hebben geleid ten koste van miljoenen gewone mensen.

Major nieuws verkooppunten lijken te suggereren dat de huidige situatie in Chili is uitsluitend gebaseerd op de dertig-peso prijsstijging in de ondergrondse tarief. Dit is echter verre van waar. Hoewel veel mensen – vooral middelbare scholieren – de maatregel ongelooflijk oneerlijk vonden en in protest begonnen te ontwijken, gaan de onderliggende problemen waarmee Chileense burgers nu worden geconfronteerd meer dan dertig jaar terug naar het ontstaan ​​van neoliberale hervormingen die het land hebben hervormd tot wat het nu is.

Na de staatsgreep van 1973 begon het Pinochet-regime met het uitvoeren van een neoliberale agenda. Een groep economen opgeleid onder leiding van Milton Friedman aan de Chicago School of Economics – bekend als The Chicago Boys – ontwikkelde een programma om hervormingen in Chili door te voeren. Veel van de Chicago Boys bekleedden hoge posities in het regime: hierdoor kon het neoliberale beleid snel worden opgelegd aan een volk dat door een avondklok werd onderworpen aan onderdrukking en het ontketenen van militair geweld.

Tot de prominente leden van de Chicago Boys behoorde Sergio de Castro, die tussen 1975 en 1977 minister van Financiën van Pinochet was; José Piñera – broer van de huidige president Sebastián Piñera – die tussen 1978 en 1980 minister van Werk en Pensioenen was en het brein achter het geprivatiseerde pensioenstelsel; en Christian Larroulet, die tijdens de eerste administratie van Piñera (2010-2014) als minister-secretaris-generaal van het voorzitterschap diende.

De retoriek achter economische veranderingen opgelegd tijdens de dictatuur schilderde Chili af als een stervende patiënt die behandeling nodig had. De manier om neoliberalisatie na te streven was eenvoudig, zoals David Harvey schrijft: ‘Ze keerden de nationalisatie en geprivatiseerde openbare middelen om, openden natuurlijke hulpbronnen (visserij, hout, enz.) Voor niet-gereguleerde exploitatie (in veel gevallen ruw rijdend over de claims van inheemse inwoners) ), geprivatiseerde sociale zekerheid en vergemakkelijkt buitenlandse directe investeringen en vrijere handel. Het recht van buitenlandse bedrijven om de winst van hun Chileense activiteiten te repatriëren was gewaarborgd. ‘ Het meest radicale privatiseringsproces in de hedendaagse wereld vond inderdaad plaats tussen 1985 en 1989 in Chili, zoals de Chileense analiste María Olivia Monckeberg beschrijft.

Voor de gemiddelde Chileense vond dit proces zeer snel plaats op een manier die moeilijk te doorgronden was. Duizenden mensen werden gevangengezet, terwijl vele anderen verdwenen. De meeste Chilenen leefden in een klimaat van angst dat verhulde wat er echt gebeurde achter het donkere gordijn: de neoliberalisering van het land. Degenen die profiteerden van de plundering van voormalige staatsbedrijven en diensten waren dezelfde groepen die het leger en de politie tegenwoordig beschouwen als gewapende bewakers wiens taak het is de heersende belangen te beschermen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren



Lees ook:  Duitsland is van de ene dag op de andere open dictatuur geworden

Het neoliberalisme – en de daaruit voortvloeiende beloningen voor een select aantal – werd opgelegd aan de ruggen van miljoenen Chilenen die nu een rechtvaardiger land eisen. In haar baanbrekende boek uit 2001, El saqueo de los grupos económicos al Estado chileno (The Pillage of the Chilean State by Economic Groups), schrijft Monckeberg ‘diegenen die werkten in ministeries, strategische adviesbureaus of vanuit voormalige staatsbedrijven die [de neoliberalisatieproces] tijdens het militaire regime zijn degenen die vandaag genieten van de resultaten van hun werk destijds ‘(mijn vertaling, 25). De huidige repressie in Chili is een wanhopige poging van de elites om de winst te beschermen die ze onder het neoliberalisme hebben behaald.

Chilenen wisten in het algemeen niet zeker wat privatisering tot vele jaren na de implementatie zou inhouden. Een van de meest extreme voorbeelden betreft pensioenen. José Piñera heeft een systeem opgezet dat het openbare pay-as-you-go-systeem heeft vervangen door een systeem waarbij mensen elke maand een deel van hun salarissen moeten sparen, met hun bijdragen vervolgens geïnvesteerd in particuliere fondsen. Vandaag is het gemiddelde pensioen, na een leven lang werken, 243.000 Chileense peso (£ 250). Het vorige pensioenstelsel in staatseigendom zorgde voor veel hogere pensioenen en de fondsen werden gelijkmatiger verdeeld onder de gepensioneerden, in plaats van op basis van hun individuele bijdragen.

Het huidige pensioen van ongeveer £ 250 is niet voldoende om rond te komen. Bovenop zo’n laag maandelijks inkomen, zijn gepensioneerden verplicht om zeven procent kosten voor gezondheidszorg te betalen en hun eigen medicijnen te kopen. Het weinige dat ze elke maand ontvangen, levert geen behoorlijke levensstandaard op. Er zijn veel verhalen over gepensioneerden die door de straten van Santiago en andere steden dwalen om geld te smeken, ambachten verkopen die ze hebben gemaakt of gewoon optreden. Een van de meest trieste gevallen was een video van een 90-jarige man die aan een touw huppelde om tips te krijgen omdat hij niet in staat was om van zijn pensioen te leven. Dit en vele andere gevallen illustreren de precaire omstandigheden waarmee Chileense gepensioneerden worden geconfronteerd, waarbij pensioenhervorming een kernelement van de huidige protesten is.

Dinsdag richtte president Piñera zenuwachtig het land op televisie aan met een pakket sociale hervormingen om de protesten te onderdrukken. Zijn voorstellen voor pensioenverbeteringen werden echter algemeen gezien als onvoldoende en als een mislukking om de neoliberale hervormingen aan te pakken die zijn broer José tijdens de dictatuur had bedacht. Er is grote teleurstelling en woede over de economische elite. Chilenen op straat voelen nu een kans om 30 jaar van ellende en leugens te beëindigen.

Het laatste artikel in deze serie zal uitleggen hoe, na de terugkeer naar democratie, gekozen regeringen het neoliberale model hebben geconsolideerd en hoe de economische elite zichzelf boven de wet heeft gezien als het gaat om het behoud van eigenbelangen.



Lees ook:  Duitse Vereniging van Ambtenaren waarschuwt: Het systeem zal instorten

Comments

comments