Feitencontrole: Trump heeft vorige week 87 valse claims ingediend, waaronder 40 op één dag

Feitencontrole: Trump heeft vorige week 87 valse claims ingediend, waaronder 40 op één dag

29 oktober 2019 1 Door Indignatie redactie

Washington (CNN)President Donald Trump heeft vorige week 87 valse claims gemaakt, waarbij hij meedogenloze oneerlijkheid gebruikte om zijn omgang met Oekraïne en zijn beslissingen over Syrië te verdedigen.

Trump maakte afgelopen donderdag alleen al 40 valse claims, waaronder 30 tijdens zijn campagnevergadering in Dallas . Dertig valse claims is zijn hoogste totaal voor een enkele rally gedurende de 15 weken die we bij CNN hebben gerekend; 40 valse claims is zijn op één na hoogste totaal van één dag gedurende die 15 weken.
Trump’s totaal van 87 valse claims was de derde hoogste in de 15 weken, hoewel het was gedaald van 129 valse claims in de week ervoor.
Dit was bedrog van gelijke kansen. Trump deed 17 valse beweringen over militaire zaken, 17 over het onderzoek naar beschuldigingen van de Democraten, 15 over de economie en 12 over handel. Hij trakteerde een bezoeker van het Witte Huis, de Italiaanse president Sergio Mattarella, op 25 valse claims in hun opeenvolgende gezamenlijke interacties met de media.
De meest ernstige valse claim de veiligheid van de Koerden
Trump maakte het moeilijk om een ​​zeer ernstige valse claim over Syrië en Turkije te kiezen. Hij beweerde onder andere dat troepen die hij vanuit Syrië naar elders in het Midden-Oosten zendt ‘thuis’ komen, dat de Koerdische PKK een ernstiger terreurdreiging is dan ISIS en dat zijn enge, concessionele staakt-het-vuren deal met Turkije gezocht door andere administraties gedurende 10 jaar of 15 jaar.
We denken dat dit de ergste was: toen Turkije de Koerdische gebieden van Noordoost-Syrië aanviel, zei Trump: “Ondertussen zijn onze soldaten niet in gevaar – zoals ze niet zouden moeten zijn – aangezien twee landen vechten om land dat heeft niets met ons te maken. En de Koerden zijn nu veel veiliger, maar de Koerden weten hoe ze moeten vechten. “
De Koerden waren duidelijk helemaal niet veiliger.
De meest onthullende valse claim: Obama en HIV / AIDS
Tegen het einde van zijn toespraken herhaalt Trump meestal een scriptbelofte over hoe zijn regering de HIV / AIDS-epidemie in de VS over 10 jaar of minder zal beëindigen.
In Dallas hechtte hij iets nieuws aan de belofte: een ongegronde aanval op zijn voorganger.
“De vorige regering heeft daar geen geld aan uitgegeven”, zei hij.
Trump leek de afgelopen twee weken vooral gefixeerd op voormalig president Barack Obama, en suggereerde ongegrond dat Obama’s post-presidentiële deal met Netflix iets geks heeft en dingen verzet over Obama’s omgang met Noord-Korea.
De hiv / aids-claim was niet eens in de buurt van waar. De Obama-administratie besteedde miljarden aan anti-HIV / AIDS-inspanningen – $ 10,8 miljard aan binnenlands HIV / AIDS-onderzoek tussen het fiscale jaar 2013 en het fiscale jaar 2016 alleen, volgens een beoordeling door de Kaiser Family Foundation, plus $ 85,1 miljard meer aan binnenlandse HIV / AIDS-zorg, huisvesting en preventieprogramma’s in die vier jaar, plus $ 26 miljard aan wereldwijde programma’s in dezelfde periode.
De meest absurde valse claim: het Gloria-verhaal
Trump liegt voor strategische doeleinden en probeert systematisch de realiteit te herformuleren in zijn eigen politieke voordeel. Hij zegt ook gewoon kleine onjuiste dingen zonder een bepaalde reden, omdat hij er niet om geeft om te controleren of ze waar zijn.
Trump verwelkomde de Stanley Cup-kampioen St. Louis Blues op 15 oktober in het Witte Huis en vertelde het leuke verhaal over hoe de Laura Branigan uit 1982 “Gloria” werd, het overwinningslied van het team werd in 2019. Hij legde uit een tekst dat alles begon toen de Blues in januari de Philadelphia Flyers versloegen. Hij voegde de Flyers toen toe “waren hot”.
The Flyers hadden zes opeenvolgende wedstrijden verloren.
Hier is de volledige lijst van 87 deze week, beginnend met degene die we nog niet eerder in een wekelijkse update hebben opgenomen:

Het Oekraïne-schandaal en afzetting

Oekraïne en “de server”
“Waar is de server? Ik wil de server zien. Laten we eens kijken wat er op de server staat. De server is dus in handen van een bedrijf waarvan de primaire eigenaar afkomstig is uit Oekraïne. Ik zou graag de server willen zien. ” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Feiten Eerste : Trump leek te verwijzen naar CrowdStrike , een beursgenoteerde cybersecurity bedrijf dat was ingehuurd om de hack van DNC servers te onderzoeken in 2016. Het bedrijf werd mede-opgericht door Dmitri Alperovitch, een Amerikaanse burger die werd geboren in Rusland , niet Oekraïne . Er is geen bewijs dat een fysieke DNC-server momenteel wordt “vastgehouden” door CrowdStrike.
CrowdStrike – die, net als voormalig speciale raadsman Robert Mueller, de hack aan Rusland toeschreef – zei in een eerdere verklaring: “Met betrekking tot ons onderzoek naar de DNC-hack in 2016 hebben we alle forensisch bewijs en analyse aan de FBI verstrekt. As we hebben eerder gezegd, we blijven bij onze bevindingen en conclusies die volledig worden ondersteund door de Amerikaanse inlichtingendienst. “
Tom Bossert, de voormalige veiligheidsadviseur van Trump, zei in september op ABC dat hij gefrustreerd was door de “samenzweringstheorie” en voegde eraan toe: “Het is niet alleen een samenzweringstheorie. Het is volledig ontkracht.”
CrowdStrike is ingehuurd door zowel Republikeinen als Democraten. Het is betaald tijdens het presidentschap van Trump door de Nationale Republikeinse Congrescommissie en de Nationale Republikeinse Senatoriale Commissie, blijkt uit openbare registers.
Schiff’s immuniteit
“Ik begrijp dat hij immuniteit heeft, maar hij heeft geen immuniteit wanneer hij deze op zijn Twitter zet, wat hij deed.” – 18 oktober teleconferentie met deelnemers van eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling op International Space Station
Feiten eerst : de grondwettelijke bepaling die Schiff immuniteit biedt voor vervolging over zijn opmerkingen in een hoorzitting van het congrescomité, geeft hem ook immuniteit voor zijn tweet van een video van die opmerkingen, zeggen experts.
Zoals de Congressional Research Service uitlegt , is de Speech of Debate-clausule van de Grondwet geïnterpreteerd “om alle ‘wetgevende handelingen’ van leden of hun medewerkers,” inclusief hun commissieactiviteiten, te omvatten.
“De bescherming strekt zich duidelijk uit tot de aanstootgevende tweets,” zei William Banks, een professor in de rechten aan de Syracuse University.
Republikeinen en afzetting
“Republikeinen zijn volledig beroofd van hun rechten in deze beschuldiging Witch Hunt. Geen advocaten, geen vragen, geen transparantie!” – 16 oktober tweet
Feiten eerst : Zoals CNN senior congrescorrespondent Manu Raju vorige week opmerkte : “Republikeinen hebben vragen kunnen stellen aan alle getuigen in de gesloten deurafzettingen. Elke partij wisselt af en stelt vragen, en de afzettingen hebben ongeveer 8-10 uur geduurd. . “
Republikeinen hebben geen “rechten” om getuigen op te roepen of te verhoren als onderdeel van een proces van beschuldiging in de Tweede Kamer. Een president die is afgezet kan niet uit zijn ambt worden verwijderd zonder een proces in de Senaat, maar het Huis hoeft niet zoiets als een proces te houden voordat het afzetten plaatsvindt.
Een citaat van Jason Chaffetz
” Omdat het Parlement al tegen de beschuldigingsprocedure heeft gestemd, is het huidige onderzoek volledig ongeldig. De huidige schijnvertoning van een zogenaamd onderzoek is niets meer dan een ongrondwettelijke machtsgreep. Het moet eindigen. ‘ @JasonChaffetz @seanhannity Corrupt Adam Schiff “- 18 oktober tweet
Eerst de feiten : we geven Trump de ruimte om kleine fouten te maken wanneer hij mensen citeert, maar we denken dat het een valse claim is als hij wijzigingen en weglatingen aanbrengt die de betekenis van het citaat aanzienlijk veranderen. In dit geval liet Trump een belangrijke kwalificatie achterwege van Chaffetz, het voormalige Republikeinse congreslid.
Chaffetz zei eigenlijk het volgende: “Omdat het Parlement al tegen een beschuldigingsprocedure heeft gestemd, is het huidige onderzoek volledig ongeldig tenzij er nog een formele stemming wordt gehouden.” Trump liet de “tenzij een andere formele stemming” weggelaten – waardoor de suggestie van Chaffetz werd gewist dat het onderzoek in de toekomst geldig zou kunnen worden.
De klokkenluiders zijn ‘allemaal weg’
“Waar is de klokkenluider, of de 2e klokkenluider, of de ‘informant?’ Allemaal weg omdat hun zogenaamde verhaal niet eens in de buurt kwam van het exacte transcript van het telefoongesprek. ” – 20 oktober tweet
Eerst de feiten : er is geen bewijs dat de eerste klokkenluider (die de klacht heeft ingediend over de omgang van Trump met Oekraïne) of de tweede klokkenluider (wiens advocaat zei dat ze informatie uit de eerste hand hebben die beweringen van de eerste klokkenluider bevestigt) nu op de een of andere manier zijn “verdwenen” , “laat staan ​​dat ze” verdwenen “zijn vanwege de eerste klokkenluider die onnauwkeurig bleek te zijn.
“De klokkenluiders zijn niet verdwenen,” Bradley Moss, een collega van Mark Zaid, een advocaat van de twee klokkenluiders, zei op Twitter.
Paul Ryan en dagvaarding
“En de Republikeinen zijn zeer oneerlijk behandeld door de Democraten. Ik zal dit zeggen: Paul Ryan zal nooit een dagvaarding afgeven. Ik zeg niet goed of fout. Hij zou het niet doen. Hij had teveel respect voor onze land.” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Feiten eerst : Zoals FactCheck.org opmerkte , werden tijdens de ambtstermijn van Paul Ryan als voorzitter van het Huis tal van republikeinse dagvaardingen aan de Obama-regering uitgegeven.
Een enquête van Fox News
“De Fox Impeachment-enquête is onjuist gebleken. Dit werd vrijdag aangekondigd. Desondanks gebruikte de Corrupt New York Times deze enquête in een van zijn verhalen, zonder melding van de correctie die ze goed wisten!” Fox News Pollster Braun Research Misrepresented Impeachment Poll: Analysis ‘@NYPost “- 14 oktober tweet
“Gewoon weer een FAKE SUPPRESSION POLL, dit keer natuurlijk van @FoxNews!” – 19 oktober tweet
Eerst de feiten : er was geen aankondiging dat de peiling – die 51% steun vond voor het afzetten en verwijderen van Trump – “onjuist” was. Trump verwees misschien naar het artikel in New York Post dat de peiling bekritiseerde, maar dat is verre van de officiële aankondiging die Trump leek te suggereren. En er is geen bewijs dat de peiling opzettelijk was opgezet om de steun van Trump te onderdrukken.
Het argument van de Post en van Trump-assistent Kellyanne Conway was dat de enquêteurs te veel democraten ondervraagden. Anderen zijn het daar niet mee eens. ( Hier is CNN’s Chris Cillizza over waarom de steekproef steek houdt. ) Hoe dan ook, de pollster kondigde geen enkele fout aan.
Het is ook vermeldenswaard dat de Post en Trump bij het citeren van de Post de pollster verkeerd hebben geïdentificeerd. De enquête werd gezamenlijk uitgevoerd door het democratische bedrijf Beacon Research en het Republikeinse bedrijf Shaw & Company Research. Braun Research werd ingehuurd om het veldwerk te doen om contact op te nemen met de deelnemers; het heeft de peiling niet ontworpen.
Dana Blanton, vice-president van de opinie van Fox News, zei in een verklaring aan CNN: “Onze polling-eenheid staat al lang hoog aangeschreven als een niet-partijgebonden onderzoeksbron. Onder de gezamenlijke leiding van Beacon Research (D) en Shaw & Company (R), de laatste FNC-enquête omvatte interviews met willekeurig gekozen geregistreerde kiezers en – zoals onze standaardpraktijk is – rapporteerden we de partijdige verdeling die we onder de kiezers vonden. Braun Research is uitsluitend onze partner voor gegevensverzameling. onze nieuwste peiling. “

Turkije en Syrië

Een citaat van Mark Esper
” Het staakt-het-vuren houdt heel goed stand. Er zijn enkele kleine schermutselingen die snel zijn afgelopen. Nieuwe gebieden worden hervestigd met Koerden. Amerikaanse soldaten bevinden zich niet in een gevechts- of staakt-het-vurenzone. We hebben de olie beveiligd. ‘ Mark Esper, minister van Defensie. Eindeloze oorlogen beëindigen! ” – 20 oktober tweet
Feiten eerst : dit was de tweede versie van deze tweet; de eerste, die Trump verwijderde, verwees ten onrechte naar Mark Esper als ‘Mark Esperanto’. De tweede versie van de tweet was echter ook onjuist: Esper zei niet alle woorden die Trump aan hem toeschreef, althans niet in het openbaar.
Esper had verslaggevers verteld op weg naar Afghanistan: “Wel, ik denk dat het algemeen het staakt-het-vuren over het algemeen lijkt te zijn. We zien een stabilisatie van de lijnen, als je wilt, op de grond. En we krijgen meldingen van periodieke branden, dit en dat. Het verbaast me niet noodzakelijk. Maar dat is wat we oppikken. “
Het transcript toont geen Esper-opmerkingen over olie of Koerden. Idrees Ali, een Reuters-verslaggever die met Esper reist, zei dat er geen dergelijke opmerkingen waren.
Trump heeft een geschiedenis van misbruik of slordig gebruik van aanhalingstekens, herhaaldelijk zijn eigen opmerkingen invoegen in veronderstelde citaten van andere mensen zonder onderscheid te maken tussen de twee.
De deal met Turkije
“Deze uitkomst is iets dat ze al 10 jaar proberen te bereiken – iedereen – en ze konden het niet bereiken, andere administraties. En ze zouden het nooit hebben kunnen krijgen tenzij je enigszins onconventioneel bent geworden. Ik denk dat Ik ben een onconventioneel persoon. ” En: “We hebben het geprobeerd – we hebben het geprobeerd, maar iedereen heeft 15 jaar lang geprobeerd deze deal te sluiten.” En: “Omdat de conventionele oplossing is om te gaan zitten, te onderhandelen, en dat doen ze al 15 jaar. Eigenlijk meer dan dat, begrijp ik. En dat zou nooit werken.” – 17 oktober uitwisseling met verslaggevers bij aankomst van Air Force One in Texas
“Dit is een geweldige dag voor de beschaving. Ik ben trots op de Verenigde Staten omdat ze me hebben bijgestaan ​​in het volgen van een noodzakelijk, maar ietwat onconventioneel pad. Mensen proberen al jaren deze ‘Deal’ te sluiten.” – 17 oktober tweet
“… het was onconventioneel, maar ze vochten een paar dagen en het was behoorlijk gemeen – de Koerden, die onze vrienden zijn; Turkije is onze vriend; maar ze vochten. Het was moeilijker, ik bedoel het was smerig, en jij konden geen deal sluiten voor 15, denk er eens aan, gedurende 15 jaar, 20 jaar, ze konden geen deal sluiten. ” – 17 oktober campagnereally in Dallas
“Dit is een deal die 15 jaar geleden, 10 jaar geleden, in de afgelopen jaren onder de Obama-regering had moeten worden gesloten.” – 18 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens teleconferentie met deelnemers van eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling op International Space Station
Feiten eerst : de claims van Trump zijn ongegrond tot op het punt dat ze onzinnig zijn. De deal is een enge overeenkomst die specifiek is gekoppeld aan het Turkse offensief dat volgde op het besluit van Trump om Amerikaanse troepen terug te trekken uit een Koerdisch gebied in Noord-Syrië, geen overeenkomst die langdurige regionale geschillen oplost. Verder hebben presidenten Barack Obama en George W. Bush nooit geprobeerd Turkije iets te geven zoals de concessionele voorwaarden van Trump’s deal. Bovendien was de Syrische burgeroorlog niet eens 10 jaar geleden of 15 jaar geleden begonnen.
U kunt een langer feit check lezen hier .
Soldaten worden teruggetrokken uit Syrië
“We brengen onze soldaten terug naar huis, en we hebben het geweldig gedaan.” – 16 oktober persconferentie met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Eerst de feiten : de soldaten worden niet ‘thuis’ gebracht, althans nog niet. Trump kondigde afgelopen maandag aan dat “Amerikaanse troepen die uit Syrië komen, zich nu opnieuw zullen inzetten en in de regio blijven om de situatie te volgen en een herhaling van 2014 te voorkomen, toen de verwaarloosde dreiging van ISIS woedde over Syrië en Irak.” Hij kondigde ook aan dat 1.800 extra troepen naar Saoedi-Arabië zouden worden ingezet.
Erdogan’s opmerkingen
Vraag: “Gaat het goed met (Turkse president Recep Tayyip) Erdogan die zegt dat hij geen wapenstilstand gaat doen?” Trump: “Dat heeft hij helemaal niet gezegd. Hij komt samen. En hij komt vandaag samen met enkele van onze vertegenwoordigers.” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Feiten eerst : Erdogan had inderdaad gezegd dat: ” Wapenstilstand verklaren, zeggen ze. ‘ We zullen nooit een staakt-het-vuren verklaren, ” zei Erdogan tegen verslaggevers op 15 oktober.
De veiligheid van de Koerden
“In de tussentijd zijn onze soldaten niet in gevaar, zoals dat niet zou moeten – aangezien twee landen vechten om land dat niets met ons te maken heeft. En de Koerden zijn nu veel veiliger, maar de Koerden weten hoe vechten.” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Eerst de feiten : het is duidelijk niet waar dat de Koerden “nu” veiliger waren – nadat Amerikaanse troepen hun posities in Noord-Syrië hadden verlaten, nadat Turkije met het bombardement was begonnen en voordat een staakt-het-vuren werd aangekondigd – dan voorheen. Volgens de Verenigde Naties werden meer dan 160.000 Koerden ontheemd door het Turkse offensief.
De Koerdische Rode Halve maan zei in een verklaring van maandag: “Sinds het staakt-het-vuren hebben we 21 burgers gedood en 27 gewonden gedocumenteerd.” De Rode Halve maan zei dat het totaal zou stijgen.
De PKK en ISIS
“Nu is de PKK, die deel uitmaakt van de Koerden, zoals u weet, waarschijnlijk in veel opzichten slechter in terreur en meer in terroristische dreiging dan ISIS.” – 16 oktober persconferentie met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Eerst de feiten : hoewel de Amerikaanse regering de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) als een terroristische entiteit beschouwt, beschouwen de regering en onafhankelijke experts ISIS als een veel gevaarlijkere en veel meer wereldwijde bedreiging. ISIS heeft ook veel meer aanvallen uitgevoerd.
“De PKK is een binnenlandse Turkse terroristische organisatie die zich uitsluitend richt op haar strijd voor Koerdische onafhankelijkheid van Turkije,” zei Bryan Gibson, een expert in Koerdistan en universitair docent geschiedenis aan de Hawaii Pacific University. “Het heeft nooit een bedreiging voor de VS gevormd, noch specifiek op Amerikanen gericht … ISIS is een wereldwijde terroristische organisatie, die zich specifiek op Amerikanen heeft gericht in terroristische aanslagen, een oorlog met de VS heeft gevoerd en blijft een duidelijk en aanwezig gevaar voor Amerikanen in binnen- en buitenland. “
Zoals de New York Times meldde , telt een database van terreuraanslagen die wordt beheerd door het National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism aan de University of Maryland 2.455 PKK-aanvallen sinds de organisatie in 1978 werd opgericht – versus 6.451 aanvallen door de islamitische Staat “sinds het formeel bekend werd onder zijn naam in 2013.” In 2018 telde het consortium 122 aanvallen en 136 doden door de PKK versus 735 aanvallen en 2.221 doden door ISIS.
The Times merkte ook op: “laatste jaarlijkse terrorisme van het State Department rapport bevat meer dan 500 referenties (to) ISIS, met inbegrip van een lange inleiding de beoordeling van haar invloed in de regio, in vergelijking met minder dan 30 vermeldingen van de PKK.”

Orkaan Harvey

Reliefgeld voor Texas
Trump noemde de “miljarden en miljarden dollars” aan hulpgeld die hij voor Texas autoriseerde na orkaan Harvey in 2017 – en plaagde de wetgevers in Texas over hun verzoeken om meer uit te geven – Trump zei: “U verdiende een fortuin met de orkaan.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : Texas verdiende geen geld met orkaan Harvey.
Harvey creëerde kosten van $ 125 miljard, schat de federale overheid. Vanaf woensdag zegt de regering dat Texas sinds 2017 $ 26,6 miljard is toegewezen aan federale rampenfondsen.
Het Texas Department of Insurance schatte in april dat persoonlijke en commerciële verzekeringsuitkeringen met betrekking tot Harvey in totaal $ 19,6 miljard zouden bedragen.
Afgezien van de persoonlijke tol van de ramp, waarbij tientallen mensen zijn omgekomen, hebben duizenden inwoners van Texas ernstige financiële verliezen geleden waarvan ze niet zijn hersteld.
Kustwacht redt
Trump zei over orkaan Harvey: “Onze kustwacht heeft 16.000 levens gered.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Eerst de feiten : de kustwacht zegt dat het juiste aantal 11.022 mensen is gered.

Democraten

De Bidens
Trump combineerde zijn beschuldigingen tegen voormalig vice-president Joe Biden en zijn zoon Hunter – tekeer tegen de zakelijke transacties van Hunter Biden en zei toen dat Joe Biden “vijfduizend miljard” uit China haalt en “hij gaat verder en hij staat toe dat China ons afzet .” Hij voegde eraan toe: “Dus de Bidens werden rijk terwijl Amerika werd beroofd.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : er is geen bewijs dat Joe Biden grote sommen geld uit China heeft ontvangen of anderszins rijkdom heeft verworven als gevolg van de zakelijke transacties van zijn zoon in het buitenland.
Trump heeft eerder de “miljard-vijf” beschuldiging tegen Hunter Biden gemaakt. Hoewel een conservatieve auteur dit cijfer heeft gebruikt, is het niet bewezen. Een advocaat voor Hunter Biden, George Mesires, zegt dat de investeringsmaatschappij waarin Hunter Biden een aandelenbelang heeft, met een totaal van ongeveer $ 4,2 miljoen is gekapitaliseerd tegen de wisselkoersen van vandaag, ‘niet $ 1,5 miljard’. Zelfs deze investering was geen directe betaling aan Hunter Biden; Hij heeft een belang van 10% in de onderneming, zegt Mesires , en heeft tot nu toe geen winst gemaakt.
Obama en AIDS
“We zullen nieuwe doorbraken bereiken in wetenschap en geneeskunde, nieuwe geneeswijzen vinden voor kanker bij kinderen en de AIDS-epidemie in Amerika binnen minder dan 10 jaar beëindigen – we doen dat. Wie had geloofd dat we dat konden doen? We zijn dat doen. En de vorige regering heeft daar geen geld aan uitgegeven … “- Campagnevergadering op 17 oktober in Dallas
Eerst de feiten : de Obama-administratie gaf tussen het fiscale jaar 2013 en het fiscale jaar 2016 alleen al $ 10,8 miljard uit aan binnenlands HIV / AIDS-onderzoek, volgens een beoordeling door de Kaiser Family Foundation, en $ 85,1 miljard meer aan binnenlandse HIV / AIDS-zorg, huisvesting en preventie programma’s in die vier jaar. Het gaf in dezelfde periode ook $ 26 miljard uit aan verschillende soorten HIV / AIDS-initiatieven.
Democraten en mensen zonder papieren
Trump merkte op dat alle 10 Democratische presidentskandidaten tijdens een debat in juni hun hand opstaken om te zeggen dat ze de gezondheidszorg zouden uitbreiden naar mensen zonder papieren, en vervolgens beweerden dat de Democraten ‘meer willen geven aan illegale vreemdelingen dan aan Amerikaanse burgers. ” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Eerst de feiten : de democraten willen deze immigranten dezelfde toegang tot zorg bieden die burgers hebben, niet meer.

Dallas menigte

De menigte buiten zijn verzameling in Dallas
“… buiten hebben ze bijna 30.000 mensen. En ik vraag me af of ik de brandweer zou kunnen vragen om dit kleine gebied te vullen, ze binnen te laten.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : Trump’s schatting was ver weg. “We hadden geen 30K buiten. Waarschijnlijk hadden we 5K buiten,” zei Sgt. Mitchell Warren vertelde CNN in een e-mail.
De menigte in de Dallas-rally
“En trouwens, ik moet dit zeggen. Dus buiten hebben ze bijna 30.000 mensen, en ik vraag me af of ik de brandweer zou kunnen vragen: vul dit kleine gebied op, laat ze binnen. Weet je, ze hebben een zeker max. We hebben het record vanavond verbroken. ” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : Trump heeft het aanwezigheidsrecord op het American Airlines Center niet verbroken. Jason Evans, een woordvoerder van de Dallas Fire-Rescue Department, vertelde CNN dat de brandweer en de arena een aanwezigheid van 18.500 hadden berekend. De Dallas Mavericks, die in de arena spelen, hadden volgens de ESPN- gegevens vorig seizoen gemiddeld 20.013 bezoekers per wedstrijd, een van de hoogste in de NBA .

Economie, handel en internationale zaken

Iran’s economie
“Ik denk dat we ons in een zeer goede positie bevinden in het Midden-Oosten. Ik denk dat we heel, heel sterk zijn in het Midden-Oosten. Iran gaat naar de hel; hun economie zit diep in de problemen. Hun BBP daalde met 20%, waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Waarschijnlijk 25%. ” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Feiten eerst : Trump overdreef. Terwijl de economie van Iran krimpt, meldde het Statistisch Centrum van Iran dat het bbp van het land in het jaar 2018-2019 met 4,9% daalde.
Experts zeggen dat er geen duidelijke basis is voor de “20%” en “25%” cijfers van Trump, hoewel de officiële economische gegevens van Iran minder betrouwbaar zijn dan de officiële gegevens in de VS.
“Het is nog steeds geen ijzersterk spul, maar als de situatie ergens met ongeveer 25% afneemt, zouden de officiële statistieken in ieder geval in de tienerjaren zijn. Dit is ook de reden waarom mensen deze cijfers vergelijken met onafhankelijke en wereldwijde institutionele gegevens (zoals IMF’s.) Mijn vermoeden is dat het dichter bij een daling van 13-15% komt, waardoor het nog steeds een goede 10% punten lager is dan Trump’s claim, “zei Hussein Banai, een universitair docent die Iran studeert aan de School of International Studies van Indiana, in een e-mail.
Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dit jaar een krimp van 9,5% in de economie van Iran – lager dan een eerdere schatting van een krimp van 6%, maar nog steeds geen 20% of 25%. De Wereldbank voorspelt een krimp van 8,7% in de periode 2019-2020.
Beursparticipatie
“Als je kijkt naar de aandelen van mensen, hun 401 (k) s, als je naar iets kijkt waar je naar wilt kijken, zijn ze nu veel beter af dan ze waarschijnlijk ooit in dit land zijn geweest. Record aandelenmarkten. En don ‘ vergeet niet dat de aandelenmarkt niet alleen rijke mensen zijn. Het zijn allemaal mensen. Omdat alle mensen de aandelenmarkten bezitten. ” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Eerst de feiten : Trump had gelijk dat niet alleen rijke mensen aandelen bezitten, maar het is niet waar dat “alle” mensen aandelen bezitten. Volgens academische studies en peilingen bezat ongeveer de helft van de Amerikanen aandelen vanaf 2017.
Rijke mensen hebben een onevenredig groot aandeel aandelen. Uit een paper van New York University-econoom Edward Wolff 2017 bleek dat de top 10% van de huishoudens in 2016 84% van de aandelen bezat.
Het ‘inkrimpen’ van de Sovjetunie
“Weet je, Rusland was betrokken in Afghanistan. Het heette vroeger de Sovjetunie – nu wordt het Rusland genoemd om een ​​reden. Omdat ze zoveel geld verloren in Afghanistan dat ze moesten inkrimpen. Een hele grote inkrimping.” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Feiten eerst : dit was overdreven. Experts zeggen dat de mislukte oorlog van de Sovjet-Unie in Afghanistan verre van de enige reden was voor de ineenstorting, hoewel het er wel aan bijdroeg. (We negeren het gebruik van Trump van de term “inkrimpen” om de ontbinding van de Sovjetunie te beschrijven.)
U kunt een langer feit check lezen hier .
Louis Vuitton
“En ze openen een fabriek in Texas. De eerste keer geloof ik – een van de grote bedrijven ter wereld – de eerste keer ooit in de Verenigde Staten.” – 17 oktober uitwisseling met verslaggevers bij aankomst van Air Force One in Texas
Feiten eerst : de Louis Vuitton-workshop die Trump in Texas heeft bezocht, is de derde workshop van het bedrijf in de Verenigde Staten. Het heeft ook twee in Californië.
Amerikaanse tariefgeschiedenis
Trump pochte over een besluit van de Wereldhandelsorganisatie om de VS toe te staan ​​om $ 7,5 miljard aan tarieven op te leggen aan Europese landen in reactie op hun subsidies aan vliegtuigfabrikant Airbus.
“We winnen, in het geval van de Europese Unie, $ 7,5 miljard. En Italië heeft een percentage daarvan te betalen. En in de – in andere gevallen hebben we gewonnen. En we hebben veel geld op komst voor het eerst naar de Verenigde Staten. Geweldige hoeveelheden geld in veel verschillende vormen, inclusief tarieven. ” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Feiten eerst : dit is onzinnig. Dit is duidelijk niet de eerste keer dat de VS tariefinkomsten hebben; de VS genereerde $ 32 miljard uit tarieven in 2016, het laatste volledige jaar vóór het presidentschap van Trump, volgens de Congressional Research Service , en $ 41,6 miljard in het fiscale jaar 2018, volgens douane- en grensbescherming .
Trump had het mis, zelfs als hij het specifiek had over tarieven die door de WTO waren goedgekeurd. “Airbus is niet het enige geval waarin ‘vergelding’ was toegestaan ​​en de Amerikaanse tarieven van kracht werden”, zegt Dan Ikenson, directeur van het Herbert A. Stiefel Centre for Trade Policy Studies aan het libertarian Cato Institute. Ikenson wees op het geval van met hormonen behandeld rundvlees, waarbij de WTO de door de VS in 1999 opgelegde vergeldingsrechten heeft goedgekeurd .
Handelstekorten
“En we verliezen vele jaren $ 500 miljard per jaar met China en vele andere landen, we verliezen miljarden. We verliezen met iedereen – maar dat is nu allemaal aan het veranderen.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Eerst de feiten : “We verliezen met iedereen” is overdreven, zelfs door Trump’s betwiste karakterisering van handelstekorten als “verliezen”. Hoewel de VS in 2018 een algeheel handelstekort met de wereld hadden, hadden ze volgens de gegevens van de Amerikaanse overheid overschotten met meerdere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië, Brazilië, Canada en Singapore.
We leggen in een afzonderlijk item uit dat de VS nooit een handelstekort van $ 500 miljard met China heeft gehad.

De media en de G7

“Zo interessant dat, toen ik aankondigde dat Trump National Doral in Miami zou worden gebruikt voor het hosten van de G-7 en vervolgens werd ingetrokken vanwege Do Nothing Democrat / Fake News Anger, zeer weinig in de media zeiden dat GEEN WINST zou worden genomen, of zou GRATIS worden gegeven, indien wettelijk toegestaan! ” – 20 oktober tweet
“Ik dacht dat ik iets heel goeds voor ons land deed door Trump National Doral, in Miami, te gebruiken voor het hosten van de G-7-leiders … Ik kondigde aan dat ik bereid zou zijn om het zonder winstoogmerk te doen of, indien wettelijk toegestaan, tegen NUL KOSTEN naar de VS. Maar, zoals gebruikelijk, werden de vijandige media en hun democraatpartners gek! ” – 19 oktober tweet
Feiten eerst : Talrijke nieuwsuitzendingen meldden de bewering van het Witte Huis dat Trump geen winst zou maken op een G7-top in zijn resort. (CNN’s artikel citeerde bijvoorbeeld waarnemend stafchef Mick Mulvaney als zeggende: “Trump zal op geen enkele manier profijt trekken”; het artikel in de New York Times zei : “Mr. Mulvaney zei dat het hotel op de top ‘tegen kostprijs’. ‘Ik denk dat de president sinds zijn komst vrijwel duidelijk heeft gemaakt dat hij er niet van profiteert hier te zijn,’ zei hij. ‘Hij heeft geen interesse in winst van hier te zijn.’ “)
Nieuwswinkels meldden niet dat iets “GRATIS” zou worden gegeven, omdat Mulvaney en de perssecretaris van het Witte Huis Stephanie Grisham de uitdrukking ” tegen kostprijs “, niet “gratis” of “nulkosten” gebruikten.

De verkiezingen van 2016

Facebook en de verkiezingen
“En ik ben geen fan van die bedrijven. Ze waren tegen mij. Iemand zei dat ik misschien twee miljoen stemmen heb verloren, misschien meer, vanwege Facebook.” – 16 oktober persconferentie met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Eerst de feiten : Trump leek te verwijzen naar een gebrekkig onderzoek dat dubieus beweerde dat Google vooringenomen genoeg was om ten minste 2,6 miljoen stemmen van Trump weg te hebben geschoven bij de presidentsverkiezingen van 2016. Hoewel de auteur, Robert Epstein, Facebook bekritiseerde in een getuigenis van het congres in juli, vond hij niet dat Facebook Trump 2 miljoen stemmen kostte. U kunt een langer feit controle over deze studie te lezen hier .
Trump was vaag en zei dat “iemand” zei dat hij 2 miljoen stemmen of meer had verloren, dus het was mogelijk dat hij naar iets anders verwees. Hoe dan ook, er is geen bewijs voor de bewering dat hij miljoenen stemmen verloor vanwege een aantal snode daden van sociale media-bedrijven.
Het aantal Republikeinse kandidaten
“Ik heb nooit gedebatteerd, mijn hele leven is een debat geweest, maar ik heb nooit gedebatteerd zoals met een podium en dit en dat. Dus, ik zei wie ze zijn? En we hadden 17 mensen plus mij. We hadden 18, het was eigenlijk niet 17, het was 18, weet je nog? Gilmore, niemand herinnert zich hem, maar we hadden 18 mensen. ‘ – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : er waren 17 kandidaten in de vroege Republikeinse primaire debatten in 2015, waaronder Jim Gilmore, de voormalige gouverneur van Virginia.
We negeren het meestal wanneer Trump zegt dat er 18 waren, omdat hij er maar één was, maar we markeren het hier omdat Trump specifiek het juiste aantal, 17, heeft afgewezen.
‘Corruptie’
Trump reciteerde zijn gebruikelijke klachten over hoe hij werd behandeld door Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen die betrokken waren bij het onderzoeken van de relatie van zijn campagne met Rusland. Hij voegde eraan toe: “Er was veel corruptie. Misschien gaat het rechtstreeks door tot president Obama. Ik denk toevallig dat het zo is.” – 16 oktober persconferentie met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Feiten eerst : er is gewoon geen bewijs van corruptie door Obama.

Vrouwen in de ruimte

“Bij ons tijdens hun ruimtewandeling buiten het internationale ruimtestation – en dit is de eerste keer voor een vrouw buiten het ruimtestation – zijn Flight Engineers Christina Koch en Flight Engineer Jessica Meir.” – 18 oktober teleconferentie met deelnemers van eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling op International Space Station
Feiten eerst : Trump werd onmiddellijk gecontroleerd door Meir, die opmerkte dat dit niet ‘de eerste keer is voor een vrouw buiten het ruimtestation’.
Meir zei: “Bedankt. Allereerst willen we niet te veel eer aannemen, want er zijn veel andere vrouwelijke ruimtewandelaars voor ons geweest. Dit is slechts de eerste keer dat er twee vrouwen buiten waren dezelfde tijd.”

De Internal Revenue Service

“Ik zal nooit toestaan ​​dat de IRS wordt gebruikt als een politiek wapen – behalve in het geval van mezelf, waar ze het tegen mij gebruiken.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : Er is geen basis voor de bewering van Trump dat hij toestaat dat de IRS tegen zichzelf wordt gebruikt. De IRS wordt gerund door een Trump-aangestelde, Charles Rettig, en er is geen bewijs dat het tegen Trump wordt gebruikt; Democraten zoeken toegang tot zijn belastingaangifte, maar dat is niet hetzelfde.

De St. Louis Blues en Philadelphia Flyers

“Maar zij (de Blues) verzamelden zich in een bar in Philadelphia, waar ze de 1982-hit ‘Gloria’ hoorden. Dat was waar je was – daarom speelden we dat lied, voor degenen onder jullie die niet weten wat hier is gebeurd. ‘Gloria.’ De volgende dag sloot u de Flyers uit, die hot waren, en ‘Gloria’ werd uw nieuwe ‘win-nummer’. “- 15 oktober toespraak tijdens ceremonie voor Stanley Cup-kampioenen St. Louis Blues
Eerst de feiten : we realiseren ons dat dit gek klinkt, maar omdat we elke valse claim van Trump, hoe klein ook, tellen, moeten we opmerken dat hij het tegenovergestelde van correct was toen hij zei dat de Flyers ‘hot’ waren op het moment dat de Blues tegenover hen stonden op 7 januari. The Flyers speelden een six-game losing streak .
Hier zijn de claims die Trump vorige week heeft gemaakt dat we eerder een van deze wekelijkse roundups hebben gecontroleerd:

Het Oekraïne-schandaal

De nauwkeurigheid van de klokkenluider
Trump beweerde vorige week zes keer, in tweets en openbare opmerkingen, dat het verslag van de klokkenluider over zijn oproep aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zeer onnauwkeurig was – de beweringen van de klokkenluider ‘zooo verkeerd, niet eens dichtbij’, zo ver van de feiten, ‘en’ totaal anders dan de daadwerkelijke getranscribeerde oproep ‘.
Feiten eerst : het klokkenluidersverslag van de oproep is grotendeels bewezen accuraat. In feite bleek uit het ruwe transcript dat Trump zelf had vrijgegeven dat de drie primaire beschuldigingen van de klokkenluider over de oproep correct waren of zeer dicht bij juist waren.
U kunt een volledige feit check lezen hier .
De tijdlijn van Schiff’s opmerkingen
‘Dus hij (Adam Schiff) had een volledig vals gesprek met de Oekraïense president en we vingen hem koud. Iedereen wist het toch. Zie? We hebben één ding gedaan – je moet altijd het onverwachte doen. d laat het gesprek met de Oekraïense president vrij. ” – 17 oktober campagne rally in Dallas
Feiten eerst : Schiff leverde zijn vertolking van Trump’s oproep op de dag nadat Trump het transcript had vrijgegeven, niet eerder. Trump vertelde de tijdlijn aanvankelijk correct en nam vervolgens deze onjuiste tijdlijn aan.
De wettigheid van de opmerkingen van Schiff
“Ik hoop dat alle huisrepublikeinen en eerlijke huisdemocraten morgen tegen CENSURE Rep. Adam Schiff zullen stemmen voor zijn brutale en onwettige daad van het verzinnen (verzinnen) van een volledig nepgesprek met de Oekraïense president en de Amerikaanse president, ik. De meeste hebben nog nooit gezien zo iets!” – 16 oktober tweet
Eerst de feiten: hoewel het eerlijk is dat Trump wordt nep over de opmerkingen van Schiff – Schiffs mix van bijna-citaten van Trump, zijn eigen analyse en veronderstelde ‘parodie’ was op zijn minst verwarrend – de woorden van Schiff waren niet illegaal.
Nogmaals, de Grondwet bevat een specifieke bepaling waarmee leden van het Congres tijdens officiële vergaderingen vrijuit kunnen spreken.
Het ruwe transcript
Trump beweerde tweemaal dat hij een “exact” transcript van zijn telefoongesprek met Zelensky had vrijgegeven.
Feiten eerst : het document uitgegeven door het Witte Huis zegt expliciet op de eerste pagina dat het geen exact transcript van de oproep is.
“Een Memorandum van een telefoongesprek (TELCON) is geen letterlijk transcript van een discussie. De tekst in dit document bevat de notities en herinneringen van Situation Room Duty-officieren en NSC-beleidsmedewerkers die zijn toegewezen om het gesprek in schriftelijke vorm te luisteren en te herdenken als de gesprek vindt plaats. Een aantal factoren kan de nauwkeurigheid van het record beïnvloeden, waaronder slechte telecommunicatieverbindingen en variaties in accent en / of interpretatie, “zegt het document.

Immigratie

Democraten en de muur
“Democraten hielden altijd van Walls, totdat ik ze bouwde. Zie je wat hier gebeurt?” – 17 oktober tweet
“En weet je, vijf jaar geleden, wilde bijna iedereen (Democraten) een muur.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : Democraten steunden Republikeinse eisen voor schermen in de alomvattende immigratiehervormingswet zes jaar geleden, maar dat was schermen – en Democraten stemden ermee in het alleen te onderschrijven in ruil voor Republikeinse steun voor hun eigen voorkeursbeleid, zoals een pad naar burgerschap voor immigranten zonder papieren.
De muur
“… de WALL wordt gebouwd!” – 14 oktober tweet
“We bouwen een grote muur langs de zuidelijke grens en deze gaat snel omhoog.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : Per 30 september waren er geen extra mijlen van de grensmuur gebouwd tijdens het presidentschap van Trump op plaatsen waar nog geen barrières hadden bestaan, volgens een informatieblad van Douane en grensbescherming. Tijdens de ambtstermijn van Trump waren 69 mijl van barrières gebouwd op plaatsen waar voorheen “vervallen en verouderde” barrières bestonden; dat is een tempo van ongeveer een halve mijl vervangingsbarrière per week.
Trump zei drie keer dat de Democraten ‘open grenzen’ steunen.
Democraten en grenzen
Eerst de feiten : zelfs 2020 democratische presidentskandidaten die pleiten voor de decriminalisering van de daad van illegaal het land binnenkomen, zoals Massachusetts Sen. Elizabeth Warren en voormalig minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling Julián Castro, ondersteunen geen volledig onbeperkte migratie, zoals Trump suggereert.
Mexicaanse troepen
“Mexico had vandaag 27.000 soldaten aan onze grens en we hebben deze vreselijke migratie van mensen gestopt …” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : Mexico heeft een aanzienlijk aantal troepen ingezet, maar Trump heeft overdreven hoeveel er in het bijzonder bij de Amerikaanse grens zijn gestationeerd. Waarnemend commissaris voor douane en grensbescherming, Mark Morgan, vertelde verslaggevers in september dat 10.000 van de ongeveer 25.000 Mexicaanse troepen die werden ingezet zich op de eigen zuidelijke grens van Mexico bevonden: “Ze hebben een nieuwe nationale garde in hun land gecreëerd: 10.000 troepen aan de zuidelijke grens; 15.000 troepen naar de noordelijke grens met de Verenigde Staten, ” zei hij .

Handel en China

De Wereldhandelsorganisatie
“Ik denk dat de WTO-prijs getuigt van veel goed werk van de Trump-regering. We hebben nooit met de WTO gewonnen, of in wezen nooit gewonnen. Zeer zelden hebben we gewonnen. En nu winnen we veel. We zijn veel winnen omdat ze weten dat als we niet eerlijk worden behandeld, we vertrekken. ” En: “Maar de WTO – dat is de Wereldhandelsorganisatie – is heel oneerlijk geweest tegenover de Verenigde Staten. Ze weten dat ik me zo voel, en ik denk dat omdat ze weten dat ik me zo voel, we ineens beginnen met het winnen van zeer grote prijzen. ” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
“We hebben geen zaken gewonnen bij de WTO … En we hebben de laatste tijd veel zaken gewonnen, praktisch hebben we al jaren niets gewonnen.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Eerst de feiten : de VS hebben al lang zaken gewonnen bij de Wereldhandelsorganisatie en er zijn geen aanwijzingen dat WTO-juryleden hun gedrag ten opzichte van de VS plotseling hebben veranderd. Terwijl de regering van Trump de 15-jarige Airbus-zaak in 2017 overnam, was met name de laatste Amerikaanse overwinning in dat geval slechts de meest recente in een reeks overwinningen die teruggaat tot de vroege regering-Obama.
In tegenstelling tot de herhaalde bewering van Trump, zijn de VS al lang succesvol in WTO-geschillen – zijn eigen Raad van Economische Adviseurs zei in een rapport in februari 2018 dat de VS 86% van de gevallen had gewonnen die het sinds 1995 heeft gebracht. Het wereldwijde gemiddelde was 84% en China’s cijfer 67%, volgens de raad.
Zoals gebruikelijk is voor de WTO, hebben de VS de neiging gevallen te verliezen waarin ze de zaak verdedigen in plaats van aan te brengen – maar zelfs in die gevallen merkten de adviseurs van Trump op dat de VS het beter deden (een overwinningspercentage van 25%) dan de wereld gemiddelde (17%) of China’s tarief (slechts 5%).
Uit een Bloomberg Law review in maart bleek dat het slagingspercentage van de VS in zaken die het tot de WTO brengt, zeer licht was gestegen sinds Trump aantrad, van 84,8% in 2016 tot 85,4%.
De economische geschiedenis van China
“En China werd rijk vanwege de WTO. Dat is het moment waarop China echt opsteeg. Dat is het moment waarop China omhoog ging. Dat was het moment waarop ze hun grote opmars maakten. Ze waren aan het afvlakken, en toen, rond het jaar 2000, 2001, toen ze raakten betrokken bij de WTO, het werd een heel ander verhaal. ” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Eerst de feiten : de Chinese economie was niet “flatlining” voordat het eind 2001 lid werd van de Wereldhandelsorganisatie. China had jaren eerder een aanzienlijke groei doorgemaakt.
Volgens cijfers van de Wereldbank groeide China met 7,7% in 1999, 8,5% in 2000 en 8,3% in 2001. Het groeide vervolgens met 9,1% in 2002, 10,0% in 2003 en 10,1% in 2004. De groei na de WTO piekte op 14,2% in 2007 – bijna identiek aan zijn groei in 1992.
Nicholas Lardy van het Peterson Institute for International Economics schreef in 2008: “China is al bijna drie decennia de snelst groeiende economie ter wereld en groeit in reële termen met 10 procent per jaar.” In een e-mail aan CNN in juli, toen Trump een andere versie van deze opmerking maakte, zei Lardy: “Niet-geïnformeerd zou de beste karakterisering van de opmerking van de president zijn.”
De economische prestaties van China
“Ze hebben (China) het slechtste jaar gehad dat ze in 27 jaar hebben gehad en we hebben het beste jaar dat we ooit hebben gehad, dus dat is goed, dat is goed.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
“En ze hebben het slechtste jaar dat ze in 57 jaar hebben gehad.” – 18 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens teleconferentie met deelnemers van eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling op International Space Station
Eerst de feiten : de VS heeft niet zijn beste economische jaar ooit door de maatstaf waarmee China zijn slechtste jaar in 27 jaar heeft .
De groei van het BBP in het tweede kwartaal van China met 6,2% en de groei van het BBP in het derde kwartaal met 6% was de ergste sinds 1992, 27 jaar geleden . De groei in het tweede kwartaal van de VS was 2%, lager dan in hetzelfde kwartaal van 2018 en 2017.
Wie betaalt de tarieven
“We hebben tientallen miljarden dollars aan tarieven in rekening genomen en China heeft de kosten opeten, omdat ze hun valuta devalueerden …” – 17 oktober campagnevergadering in Dallas
Eerst de feiten : een hele reeks economische studies hebben aangetoond dat Amerikanen de overgrote meerderheid van de tariefkosten dragen en dat Amerikanen de werkelijke tariefbetalingen verrichten.
Chinese landbouwuitgaven
“Dus ik hoor dat het meeste dat de boeren ooit deden (in zaken met China) $ 16 miljard was, dus ik zei: ‘Vraag om 70.’ Ze zeiden: ‘Nee, je bedoelt niet 70. Zestien.’ ‘Vraag om 70.’ “- 15 oktober toespraak tijdens ceremonie voor Stanley Cup-kampioenen St. Louis Blues
“Het meeste dat ze ooit deden was $ 20 miljard aan product van onze boeren, onze grote boeren, onze patriotboeren.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : China gaf in 2012 $ 25,9 miljard uit aan Amerikaanse landbouwproducten, volgens cijfers van het ministerie van Landbouw.
Het handelstekort met China
Trump zei tweemaal dat de VS een handelstekort van $ 500 miljard hebben met China.
Feiten eerst : tot en met 2018 is er nooit een handelstekort van $ 500 miljard met China geweest. Het tekort van 2018 bedroeg vorig jaar $ 381 miljard bij het tellen van goederen en diensten, $ 420 miljard bij het tellen van goederen alleen.
Het handelstekort met de Europese Unio n
“Ze doen het heel goed met ons op het gebied van handel. Ze hadden een handelsoverschot met de Verenigde Staten, de afgelopen vijf of zes jaar, van ongeveer $ 150 miljard per jaar.” Hij voegde eraan toe dat het Amerikaanse tekort ‘zelfs $ 178 miljard zou kunnen zijn’. – 16 oktober persconferentie met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Feiten Eerste : De handel tekort met de Europese Unie was $ 114.600.000.000 in 2018, $ 101.200.000.000 in 2017 en $ 92500000000 in 2016.
Het tekort bedroeg $ 169,6 miljard in 2018 als u alleen de handel in goederen meetelt en de handel in diensten negeert. Maar Trump gaf zoals gewoonlijk niet aan dat hij deze beperktere maatregel gebruikte.

Militaire zaken

Militaire uitgaven
“Ons leger is volledig herbouwd … We hebben de afgelopen drie jaar twee en een half biljoen dollar besteed aan de wederopbouw.” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
“We hebben meer dan $ 2,5 biljoen geïnvesteerd om onze strijdkrachten te herstellen …” – Campagnevergadering op 17 oktober in Dallas
Eerst de feiten : de defensie-uitgaven voor de fiscale jaren 2017, 2018 en 2019 bedroegen $ 2,05 biljoen, en dat omvat meer dan drieënhalve maand Obama’s ambtstermijn, sinds het fiscale jaar 2017 begon in oktober 2016.
Todd Harrison, directeur van defensiebudgetanalyse bij het Centre for Strategic and International Studies, zei dat hij denkt dat Trump voor het fiscale jaar 2020 militaire financiering moet hebben opgenomen om het “$ 2.5 biljoen” cijfer te bereiken – maar het fiscale jaar 2020 heeft net begon en Harrison merkte op dat het defensietoekenning nog niet door het Congres is goedgekeurd.
Het nucleaire arsenaal
“Onze nucleaire is volledig bijgewerkt en in sommige gevallen nieuw.” – 16 oktober persconferentie met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Feiten eerst : Experts zeggen dat Trump nog geen belangrijke veranderingen in het Amerikaanse nucleaire arsenaal heeft doorgevoerd. “Ik weet niet dat Trump beweert iets te hebben gedaan voor de toestand van het nucleaire arsenaal – maar er hoeft toch niets dringends te worden gedaan”, aldus Scott Kemp, directeur van het Massachusetts Institute of Technology Laboratory for Nuclear Security and Policy, die vroeg in de Obama-administratie diende als adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
U kunt een langer feit check lezen hier .
NAVO-bijdragen
“En ik wil gewoon secretaris-generaal Stoltenberg bedanken omdat hij rondgaat en zegt dat president Trump vorig jaar meer dan 100 miljard dollar kon ophalen, wat waar is.” – 16 oktober persconferentie met de Italiaanse president Sergio Mattarella
Feiten eerst : dit is op zijn minst een lichte overdrijving – en een Stoltenberg probeerde zachtjes te corrigeren toen hij Trump in april ontmoette. Hoewel Stoltenberg inderdaad Trump krediet heeft gegeven voor het onder druk zetten van de NAVO-landen om de uitgaven te stimuleren, heeft hij tegen Trump en in andere fora gezegd dat de extra $ 100 miljard die de landen aan hun eigen militairen zullen uitgeven, eind 2020 zal komen , niet dat gebeurde “vorig jaar.”
Veterans Choice
“We zijn geslaagd voor de veteranen VA Choice en VA Accountability namens die geweldige mensen. Ze proberen het ons 50 jaar te laten passeren, ze konden het niet voor elkaar krijgen. Maar die jongens daar en ik, we hebben het gedaan.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Eerst de feiten : Obama tekende het Keuze-programma in 2014 in wetgeving. Trump tekende in 2018 een wet, de VA MISSION Act, om het programma uit te breiden en te wijzigen.
Een tijdlijn voor Syrië
“Maar we zouden daar 30 dagen zijn; we verbleven 10 jaar.” – 16 oktober uitwisseling met verslaggevers tijdens ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella
“We zouden een maand in Syrië verblijven. Dat was tien jaar geleden.” – 16 oktober persconferentie met de Italiaanse president Sergio Mattarella
“En trouwens, we hebben het sterkste leger ter wereld. Maar we zijn er al 10 jaar.” – 17 oktober uitwisseling met verslaggevers bij aankomst van Air Force One in Texas
Feiten eerst : er was nooit een specifieke tijdlijn voor de betrokkenheid van het Amerikaanse leger in Syrië, laat staan ​​een tijdlijn van slechts 30 dagen. De VS begonnen Syrië in 2014 te bombarderen en zetten in 2015 grondtroepen in – vijf jaar geleden en vier jaar geleden, niet tien jaar geleden.
“Er was nooit een tijdschema van 30 dagen over de aanwezigheid van de VS in Syrië”, zei Syrië-expert Steven Heydemann, professor in de regering en directeur van het Middle East Studies-programma aan het Smith College. “De vorige regering en ambtenaren in deze regering hebben nooit een vast tijdschema voor de Amerikaanse missie aangeboden. Officiële verklaringen hebben benadrukt dat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen kort, beperkt in omvang en klein zou zijn. Maar verder dan algemene opmerkingen daarover regels, er is geen verklaring dat het na 30 dagen zou eindigen. “
Nieuwswinkels, waaronder The New York Times, meldden medio 2012 dat een klein aantal CIA-officieren ter plaatse waren in Turkije om beleidsmakers te helpen beslissen hoe de oppositie tegen de Syrische regering te bewapenen, zodat u een redelijk argument kunt aangaan dat de Amerikaanse betrokkenheid teruggaat meer dan zeven jaar. Toch blijft “10 jaar geleden” overdreven.

Prestaties, beloften en popualiteit

Goedkeuring met Republikeinen
“Goedkeuring van 95% in de Republikeinse partij. Bedankt!” – 16 oktober tweet
“Goedkeuring van 95% in de Republikeinse partij!” – 17 oktober tweet
Eerst de feiten : de goedkeuring van Trump onder Republikeinen is erg hoog, regelmatig in de jaren 80 en soms sluipend in de jaren 90, maar het was niet 95% in een recente grote peiling die we konden vinden.
Trump was op 88% met Republikeinen in een Quinnipiac University- peiling die werd gehouden van 11 tot 13 oktober, 84% in een Ipsos / Reuters- peiling die werd gehouden op 14-15 oktober en 87% in Gallup- gegevens die werden verzameld van 1 tot 13 oktober.
Reeds bestaande voorwaarden
“We zullen patiënten altijd beschermen met reeds bestaande aandoeningen.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : we controleren beloften meestal niet op feiten, maar deze is al onwaar gebleken. De regering-Trump en congresrepublikeinen hebben herhaaldelijk wetsvoorstellen ingediend en rechtszaken aangespannen die Obamacare’s bescherming voor mensen met reeds bestaande aandoeningen zouden verzwakken. Trump steunt momenteel een Republikeins proces dat Obamacare ongeldig wil verklaren. Hij heeft geen plan uitgegeven om de bescherming van de wet te herstellen voor mensen met reeds bestaande aandoeningen als de rechtszaak slaagt.
De werkloosheidsgraad
“Vorige maand bereikte de werkloosheid het laagste niveau in 51 jaar.” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten Eerste : The September tarief , 3,5% en was daarmee het laagste niveau sinds december 1969 iets minder dan 50 jaar geleden.
Ivanka Trump en banen
“Hoewel ze familie van mij zijn, zal ik je een klein beetje vertellen wat een baan is. Ivanka is verantwoordelijk voor 14 miljoen banen dit jaar, de laatste jaren, met bedrijven die mensen trainen. En het is een ongelooflijk succes. Ze begon twee en een half jaar geleden; ze wilde 500.000 banen. Dat is veel. Maar het was typisch Ivanka. Het eindigde – en nu, het aantal, ik denk dat het net 14 miljoen banen kruiste Walmart, naar ExxonMobil, naar de grote bedrijven. En ze leiden mensen op. En de cijfers zijn ongelooflijk, en dat is een van de redenen dat onze cijfers zo goed zijn. ” – 17 oktober toespraak bij opening van Louis Vuitton workshop in Alvarado, Texas
Eerst de feiten : aangezien er tijdens het hele Trump-voorzitterschap tot september minder dan 6,5 miljoen banen zijn gecreëerd, is Ivanka Trump, de dochter van de president en de adviseur van het Witte Huis, duidelijk niet “verantwoordelijk voor 14 miljoen banen dit jaar”. De president verwees naar Pledge to America’s Workers, een initiatief waarvoor bedrijven hadden beloofd om vanaf dinsdag 14,3 miljoen “nieuwe kansen” voor werknemers te creëren – maar veel van deze “kansen” zijn interne opleidingsmogelijkheden, geen nieuwe banen.
De webpagina voor het belofteprogramma beschrijft ze als ‘onderwijs- en opleidingsmogelijkheden’. Zoals CNN eerder al heeft gemeld , hadden veel bedrijven deze kansen al gepland voordat Ivanka Trump het initiatief lanceerde.
Energie productie
“We hebben de oorlog tegen Amerikaanse energie beëindigd. Amerika is nu de nummer één producent van olie en aardgas in de wereld …” – 17 oktober toespraak bij opening van Louis Vuitton workshop in Alvarado, Texas
Trump beweerde dat het ‘de oorlog tegen een ding dat Amerikaanse energie heet’ was beëindigd, en pochte toen dat de VS ‘nu de nummer één producent van olie en aardgas overal ter wereld’ is. – 17 oktober campagnereally in Dallas
Eerst de feiten : de VS zijn niet alleen ‘nu’ de grootste energieproducent ter wereld geworden en hebben deze status niet bereikt vanwege het beleid van Trump: het nam de eerste plaats in 2012 , onder de president die hij ervan beschuldigde de ‘oorlog’ in stand te houden .” De VS werden met name tijdens de ambtstermijn van Trump de topproducent van ruwe olie.

De rechterlijke macht

Obama en gerechtelijke vacatures
“Dus ik stapte in en zei: ‘Hoeveel federale rechters heb ik?’ ‘Mijnheer, u hebt 142 twee federale rechters.’ “Nee, u begrijpt de vraag niet. Dat is onmogelijk. Dat zou betekenen dat president Obama geen 142 rechters heeft benoemd.” En dan zeggen ze: ‘Obama, was hij niet zo’n geweldige president?’ Hoe bent u een geweldige president – hoe bent u een geweldige president wanneer het belangrijkste dat u kunt doen u aan de Republikeinen hebt overgedragen, 142? ” – 17 oktober campagnereally in Dallas
Feiten eerst : Trump overdreven. Er waren 104 vacatures op 1 januari 2017, net voordat Trump werd ingehuldigd, volgens Russell Wheeler, een gast op bezoek bij de Brookings Institution die gerechtelijke benoemingen volgt.
De geschiedenis van gerechtelijke vacatures
“Weet je, toen ik in functie kwam, zeggen ze dat het belangrijkste wat een president kan doen, ik denk eigenlijk dat het verdediging is, maar ze zeggen dat het de benoeming van federale rechters is. Dus toen ik instapte – altijd wanneer je instapt, er zijn er geen. Hoeveel heb je? ‘Ik heb er geen, geen.’ “- Campagnevergadering op 17 oktober in Dallas
Feiten eerst : het is niet waar dat presidenten meestal helemaal geen juridische vacatures hebben. Volgens Wheeler waren er 53 vacatures op 1 januari 2009, net voordat Obama aantrad; 80 vacatures op 1 januari 2001, net voordat George W. Bush aantrad; 107 vacatures op 1 januari 1993, net voordat Bill Clinton aantrad.
Dus had Trump de meeste rechters om te benoemen sinds Clinton, maar het was duidelijk dat ook andere presidenten moesten benoemen.

Windenergie

Trump vertelde in zijn gebruikelijke semi-komische verhaal over hoe, als “windmolens” worden gebruikt voor energie, zoals hij zei dat Democraten willen, de televisies van mensen zullen uitgaan als de wind momenteel niet waait: “Windmolens, weet je?” Schat, ik wil kijk hoe Trump vanavond spreekt. We kunnen niet, schat, de wind waait niet. ” – 17 oktober campagnevergadering in Dallas
Feiten eerst : Democraten ondersteunen het gebruik van windturbines. Het gebruik van windenergie als onderdeel van een combinatie van stroombronnen veroorzaakt geen stroomuitval, zelfs wanneer de wind niet waait, zoals het federale ministerie van Energie op zijn website verklaart . “Studies hebben aangetoond dat het net geschikt is voor grote penetraties van variabel hernieuwbaar vermogen zonder in te boeten aan betrouwbaarheid en zonder de noodzaak van ‘back-up” generatie, “zegt het ministerie van Energie.

Comments

comments