Geen hoop voor de Koerden – 40 miljoen mensen zonder land

Geen hoop voor de Koerden – 40 miljoen mensen zonder land

29 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Gebleken is dat terugkijken in de geschiedenis niet aantrekkelijk was voor degenen die de militaire rampen in Afghanistan, het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben voorgezeten. Als GW Bush op de hoogte was van de nederlagen van het koloniale Groot-Brittannië in Afghanistan, zou hij zijn invasie opnieuw hebben kunnen overwegen die militair zinloos was en resulteerde in een verdeeld, door geweld geteisterd, door drugs besmet, corrupt land dat nu onbestuurbaar is. En net voor de rampzalige invasie van Irak in 2003 dacht de historicus Charles Tripp nain de jaren 1914-21 ‘toen Groot-Brittannië de drie Ottomaanse provincies Basra, Bagdad en Mosul veroverde en ze in de nieuwe staat Irak las. Het feit dat er echo’s zijn van het huidige en mogelijke toekomstige scenario’s in Irak heeft minder te maken met een onherleidbare essentie uit de Iraakse geschiedenis dan met de logica van imperiale macht. “

De keizerlijke macht wordt al geruime tijd door de Verenigde Staten uitgeoefend en het is moeilijk te concluderen dat iemand heeft geprofiteerd van zijn oorlogen. De VN merkt bijvoorbeeld op dat er 70 miljoen ontheemden zijn – meer dan ooit tevoren in de wereldgeschiedenis. Maar verder gaat het huiveringwekkende drama, waarbij de laatste gepubliceerde slachtoffers de Koerden in Noord-Syrië zijn, een door de VS gecreëerde puinhoop die voor zover mogelijk wordt opgelost na een overeenkomst tussen presidenten Erdogan en Poetin.

Maar de problemen van de Koerden in het Midden-Oosten zijn breed en diepgaand en betreffen landen die niet objectief kijken naar de ellende en de nood van zoveel Koerdische mensen.

De Koerden hebben geen eigen land, ondanks dat er zo’n 30-40 miljoen zijn. (Niemand weet precies hoeveel.) Ze “wonen in een bergachtig gebied langs de grenzen van Turkije, Irak, Syrië, Iran en Armenië en vormen de vierde grootste etnische groep in het Midden-Oosten, maar hebben nooit een permanente natiestaat verkregen. ”

Het werd spaarzaam gemeld in de westerse media dat op 23 oktober in Genève een Koerdische Syrische man zichzelf in benzine heeft overgoten en zichzelf in brand heeft gestoken buiten het hoofdkwartier van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR). Volgens Reuters zei de woordvoerder van de politie in Genève: “Gezien zijn staat was het onmogelijk om hem naar zijn motief te vragen, maar we stellen ons voor dat het de politieke situatie was.” Misschien. Maar ik ben er zeker van dat het pure wanhoop, kwelling en uiterste ellende was, vergelijkbaar met die ik vijftien jaar geleden beschreef in een stuk over de benarde toestand van Koerden.

Vijfentwintig jaar geleden woonde ik in de hoofdstad van Pakistan, Islamabad, en mijn dagelijkse wandeling voerde me langs het UNHCR-kantoor, waar tegenover enkele Koerdische vluchtelingen een netjes en opgeruimd tentengehucht aan de kant van de weg hadden gebouwd. Terwijl ik een avond lang levendig doorliep, begroette een van hen, een bijzonder schurkachtige kerel, me met een charmante glimlach. Zijn flinty blauwe ogen verzachtten toen hij me vroeg Hallo, en na een paar dagen van wederzijdse begroeting begonnen we te praten.

Het verhaal van zijn groep ging over onopgeloste vervolging en ontbering. Nadat ze de wrede represailles van Saddam Hoessein waren ontvlucht, na aanmoediging door Bush senior voor Koerden en Shias om tegen hun onderdrukker op te staan ​​(waarna Bush precies niets deed om hen te helpen), begaven ze zich vanuit Irak over Iran naar de provincie Balochistan in Pakistan, en vervolgens noordwaarts naar Islamabad, een trektocht van ongeveer tweeduizend mijl. Daar hoopten ze, zou de UNHCR vriendelijk naar hen kijken en hen verplaatsen naar een land waar ze als mensen konden leven, wat voor hen, wat betreft de talloze miljoenen wanhopige ontheemden over de hele wereld, het paradijs zou zijn.

De UNHCR heeft zijn problemen, intern en opgelegd door buitenstaanders, maar is over het algemeen een bijzonder heilige, lastiggevallen en onvergeeflijk onderfinancierde organisatie wiens toegewijde ambtenaren ten einde raad zijn over het helpen van de miljoenen ballingen die hun hulp hard nodig hebben.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump zegt "Wetenschap weet het niet" en geeft bladafval de schuld van California Fires

Waar konden ze zich in vredesnaam vestigen, deze Koerdische wezen van de operatie Desert Storm in Washington? Wie zou ze nemen? Er kwam geen antwoord, hoewel degenen die naar Pakistan vluchtten tenminste enige hoop op aandacht van de UNHCR hadden. Maar helaas was Pakistan voor hen het leengoed van premier Nawaz Sharif, een corrupte en olieachtige boer wiens oplossing erin bestond de Koerden in het holst van de nacht te verzamelen en velen terug te brengen naar de woestijnen van Balochistan, honderden kilometers verderop.

In feite zijn ze niet helemaal allemaal; want in een van de tenten was een kleine baby, ontdekt bij het ochtendgloren door de aaseters die zich snel verzamelden om te zien wat de Koerden, de armsten van de armen, misschien hadden achtergelaten nadat ze opnieuw van de ene hel naar de andere waren opgejaagd.

Geschokt lokale Pakistani en sommigen van ons, buitenlandse goedwillende bezetters, vroegen naar het lot van het kind. Maar ondanks onze inspanningen stuitten we op de gebruikelijke bakstenen muur van bureaucratische onverschilligheid. “Er is geen probleem”, werd ons verteld. Nee ; natuurlijk niet. Want die baby was slechts één van miljoenen anonieme en hulpeloze mijten geboren in een wereld die te gewend was aan afschuwelijke onmenselijkheid. Maar waar kwam het kind terecht?

En vandaag vroeg ik me af of de man die zichzelf in Genève in brand heeft gestoken misschien die baby is geweest.

Wie hij ook is, hij is slechts een van de miljoenen Koerden zonder thuis. Volgens het CIA Factbook vertegenwoordigen de 30-40 miljoen Koerden in het Midden-Oosten ongeveer 10% van de bevolking van Syrië , 19% van de Turken , 15-20% van de Irakezen en zijn de tweede grootsteetnische groep in Iran – met 7 miljoen zijn ze ongeveer 10% van de bevolking. Het idee om een ​​nationaal huis voor de Koerden te creëren is verre van nieuw en werd voor het eerst ter sprake gebracht in 1920 toen het Verdrag van Sèvres de erkenning van verschillende onafhankelijke staten, waaronder het land Koerdistan, voorstelde. Het was maar al te goed en het verdrag werd nooit geratificeerd. Erger nog, de kwestie Koerdistan werd zelfs niet genoemd in het Verdrag van Lausanne, dat in 1923 de grenzen van het moderne Turkije afbrak.

Vanaf daar ging het verder bergafwaarts, en geen van de landen waar Koerdische bevolkingsgroepen waren, had de minste intentie om hen toe te staan ​​onafhankelijk te zijn van centrale heerschappij, laat staan ​​dat een bescheiden deel van hun grondgebied een Koerdische natie kon vormen. Zoals te zien is op de kaart, zijn de gebieden aaneengesloten en eenvoudig te bepalen, net zoals honderd jaar geleden door zoveel koloniale kaarten werd gedaan.

syrie

Naarmate de tijd verstreek, was er een toenemende internationale afhankelijkheid van olie, en het gebeurde gewoon dat er veel olie was en is in Koerdische gebieden. Dat verklaart al heel lang precies waarom Washington zo geïnteresseerd is in de regio en sinds kort op 24 oktober de wereld heeft laten zien dat olie en winsten het meest belangrijk zijn, van de jaren van het cretinous Bush tot die van het giftige Trump.

Na alle Trump-Pentagon over de terugtrekking uit Syrië, was er een abrupte heroverweging, waarbij defensie-secretaris Esper op 24 oktober aankondigde dat “we onze positie versterken” in Syrië en een onbepaald aantal tanks inzet in het noordoosten. Toen tweet Trump : “Wanneer deze experts die het Midden-Oosten al 20 jaar verkeerd noemen, vragen wat we uit de deal halen, zeg ik eenvoudig: WE HEBBEN DE OLIE EN WE BRENGEN ONZE SOLDATEN TERUG, ISIS BEVEILIGD!”

Vergeet vrijheid, Koerden. Je zit op olie, en dat is wat gewenst is. Er is geen hoop dat je ooit een eigen land zult hebben.Lees ook:  Van bleekmiddel tot warm weer: het gevaarlijke coronavirus van Trump 'geneest'

Comments

comments