WTF: Windmolens toch niet zo milieuvriendelijk: honderden kilo’s giftige gassen de lucht in

WTF: Windmolens toch niet zo milieuvriendelijk: honderden kilo’s giftige gassen de lucht in

29 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Amsterdam – Windmolens en schakelstations bevatten een extreem zwaar en schadelijk broeikasgas als isolatiemateriaal. Jaarlijks lekken alleen al in ons land honderden kilo’s van dit zwavelhexafluoride de atmosfeer in.

De Nederlandse netwerkbedrijven en drie van de grootste internationale bouwers van transmissie-apparatuur, ABB, Siemens en General Electric, bevestigen het gebruik van het broeikasgas.

Zwavelhexafluoride, kortweg SF6, wordt al sinds de jaren zestig gebruikt om schakelstations in het elektriciteitsnetwerk te isoleren, zoals het trafohuisje om de hoek, maar vooral bij midden- en hoogspanningsstations. Ook in het binnenste van windmolens wordt het gas vaak gebruikt. Het gebruik van SF6 verkleint namelijk het risico op kortsluiting.

Jaarlijks lekken echter alleen al in ons land honderden kilo’s de atmosfeer in. Een SF6-molecuul is heeft 23.000 maal zo’n groot broeikaseffect als een CO2-molecuul en blijft duizenden jaren actief. De Britse omroep BBC betitelde SF6 in september dan ook als het ’dirty little secret’ van duurzame energie, nadat twee Britse universiteiten alarmerende publicaties hadden geschreven over een stijging van het gebruik en de lekkage van SF6 wereldwijd.
Tennisballen

Producenten van schakelapparatuur en windmolens zoeken wel naar alternatieven, zeggen ze in reactie op vragen van deze krant. Maar ze laten desgevraagd ook weten dat klanten vaak liever voor een goedkopere en bewezen oplossing kiezen. Die klanten, netwerkbedrijven als Tennet en Liander, laten weten dat alternatieven vaak technisch nog niet voorhanden zijn.

Lees ook:  Over 30 jaar zullen onze (achter)kleinkinderen dagelijks een appje ontvangen: “Nederland gáát verdwijnen.”

Opmerkelijk is dat SF6 niet voorkomt in het klimaatakkoord, hoewel het in 1992 in Kyoto al werd benoemd als een extreem te bestrijden broeikasgas. In de jaren negentig werd het fluorgas ook nog gebruikt in tennisballen, de zolen van sportschoenen, en bij dubbele beglazing. Dat mag echter niet meer sinds een Europees verbod uit 2014.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEn wij maar denken dat alles veilig is

En dan breekt me de klomp. Hoeveel schadelijke gassen/stoffen gaan we nu nog meer ontdekken. Elke week een andere. Na de stikstof, de pfas, co2, n02, SF6, en weet ik veel wat nog meer. Nu blijkt dus dat de zwavelhexafluoride(SF6) al jaren onder de pet wordt gehouden. Past niet in het beeld wat we bij duurzame energie kennen. Wordt niet over gesproken in Klimaatakkoord, terwijl gebruik van de schadelijke stof al jarenlang bekend is en flink oploopt bij het groeiende aantal windmolens. Is booming business toch? Wat gebeurt hier? Dit is hypocrisie ten top. Tijd om klimaatakkoord open te breken, maar dan echt alles op tafel. De klimaattafels na een nieuw akkoord zijn ontelbaar en de discussie zal vastlopen. Te nemen maatregelen blijken onbetaalbaar te zijn.

Lees ook:  SCHOKKEND: Wat je nooit wilde weten over windenergie ...

De macht van de lobby

Ik begin het te begrijpen. Het klimaatakkoord is halfbakken en er worden zaken bewust achtergehouden. Een mondiaal akkoord was anders niet haalbaar en onbetaalbaar. Maar juist nu gaan we volop SF6 uitstoten bij de planning van meer windmolenparken. Dan moet je echt een klap van de molenwiek hebben gehad om door te gaan met windmolens. Het is mij volkomen duidelijk. De sterkste lobby wint. Politiek is onbetrouwbaar en alleen gevoelig voor een sterke lobby. Ach ja, politici zijn ook maar mensen. Klein hartje en grote mond. De stemmen van de kiezers worden gebruikt voor eigen gewin. Daarna is het de beurt aan de lobby. De lobbyisten lopen de deur plat bij Kamerleden. De beloning volgt later wanneer men de politiek verlaat. Leuke baantjes bij de lobbyisten die vroeger de deur bij je plat liepen. Hé Sjefke, ben je me nog niet vergeten? Ik heb nog wat lijntjes naar Den Haag, wat schuift het…?

Niet boos worden op Rutte

En nee, ik ben niet boos op Rutte. Hij kan er helemaal niets aan doen. Het zijn de Kamerleden en de toppers op de ministeries die in gesprek zijn met de lobby. Rutte doet goed werk. Een beetje pendelen tussen zijn collega’s in Europa en op andere continenten. Een bakkie doen voor de goede vrede en verstandhouding. Goede banden onderhouden is belangrijk voor onze handel en klimaat. Hij kent een paar goeie windmolenbouwers die graag leveren over de grens. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Ze leveren schone energie plus nog wat fluoride. Maar dat meten we maar niet, wordt wel gecompenseerd door de schone wind(?!).

Lees ook:  We hebben een herstart van Europa nodig na de Corona-crisis

Vette scheet

Wat we lang niet wisten is nu dan eindelijk openbaar via een studie van 2 Britse universiteiten, die de BBC nu in de openbaarheid brengt. Sir David Attenborough? De frisse westenwind waait op de wieken af en verlaat de molen aan de oostkant als een dikke vette scheet. Het is maar dat u het weet.Comments

comments