Brexit – De koude harde waarheid duikt op

Brexit – De koude harde waarheid duikt op

30 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Brexit is een soort quasi-kruistocht gebleken voor radicaal rechts en hun acolieten in de vorm van boekanierende Brexiteers en roekeloze ‘Spartanen’. De waarheid over de Brexit is echt vrij eenvoudig wanneer deze wordt samengevat. Nadat al het borrelende water in stoom is veranderd, worden zijn echte ingrediënten uiteindelijk onthuld. En wat is onthuld is niets anders dan een zure en bittere nasmaak zodra we onze eerste hulp hebben genomen. Er is een soort handelsovereenkomst gesloten – maar niet met onze Europese buren, maar met die van de Amerikanen.

De door Boris Johnson overeengekomen terugtrekkingsovereenkomst met de EU is slechter dan de deal van Theresa May die drie keer werd afgewezen. Dit is hoe rampenkapitalisme werkt. De bevolking verkleinen en vervolgens iets aanbieden om de pijn te beëindigen is de modus operandi. En zo is het – we hebben een slechtere deal dan de oorspronkelijke slechte deal.

Bijvoorbeeld: de EU-douaneregelingen binnen de nieuwe wet op de terugtrekkingsovereenkomst (WAB) mogen routinematig worden bijgewerkt. Dat stukje verklaart (in Para 23) dat “dergelijke updates van kracht kunnen worden zonder dat er verdere nationale wetgeving nodig is.” Kleine dingen zoals dat laten de deur wijd open voor het later zonder debat instemmen met allerlei dingen.

De DUP is, ondanks zijn bezwaar eigenlijk gloeiend van woede dat de deal van Johnson Noord-Ierland effectief in een EU-kolonie verandert. Vreemd hoe de zeerovers Brexiters en hun Spartanen helemaal zwijgen over hoe de premier Groot-Brittannië in vazalage verkoopt nu de waarheid naar boven komt. En deze vassalage is een tweesnijdend zwaard dat uiteindelijk Groot-Brittannië jarenlang zal bloeden.

De handelsovereenkomst buiten beschouwing gelaten, zal Groot-Brittannië eindigen wanneer het eindelijk het grootste handelsblok ter wereld heeft verlaten – het heeft al een deal gesloten met Amerika.

Neem maar één voorbeeld van wat er gaat gebeuren in de omgang met de VS. Het onderzoek door Channel4’s actualiteitenprogramma ‘ Dispatches ”op de handelsovereenkomst tussen de VS en het VK komt hier op neer. Het constateerde dat niet minder dan zes geheime bijeenkomsten hebben plaatsgevonden tussen hoge ambtenaren en vertegenwoordigers van Amerikaanse farmaceutische bedrijven waar de prijs die de NHS betaalt voor zijn geneesmiddelen is besproken. Amerikaanse farmaceutische bedrijven hebben directe toegang gekregen tot Britse handelsonderhandelaars en Britse topambtenaren en hebben die bijeenkomsten vervolgens niet verklaard. Er is een akkoord bereikt dat de prijslimieten voor geneesmiddelen voor Amerikaanse farmaceutische bedrijven worden opgeheven. Het feit dat Amerikaanse farmaceutische bedrijven in staat zullen zijn om de prijzen te verhogen en de gezondheid van de natie op peil te houden, zoals ze dat in de VS doen, is een feit dat we ons allemaal bewust moeten zijn. Dit ene voorbeeld moet worden opgemerkt. Als een regering in Groot-Brittannië toestaat dat de NHS verplicht wordt gesteld tot Amerikaanse farmaceutische bedrijven – letterlijk alles wat je maar kunt bedenken ligt voor het grijpen. De NHS in Groot-Brittannië is heilig en ontheiligt zijn functie aan de samenleving die het voor winst dient, is een kardinale zonde. Als er één ding is dat de Britten van Groot-Brittannië verontwaardigt, dan is het de schuld van de NHS. Er zullen niet alleen protesten zijn – er zullen rellen volgen. Als niets anders, blijft of verliet – beide zullen vechten voor de NHS. En toch – de overheid zal hoe dan ook afzien van dergelijke ontheiligingen.

Lees ook:  "Dit is geen crisis, maar een ramp"

Hoe is Boros Johnson hier doorheen gekomen? Hij heeft het nog niet. Maar zijn plan zal ontvouwen wanneer het algemene verkiezingsresultaat is aangekondigd. Laten we aannemen dat Johnson wint met een werkbare meerderheid. Hij heeft zichzelf iets verleend dat bekend staat als ‘ Henry VIII-krachten ‘. Ze zijn vernoemd naar Henry VIII omdat hij de eerste persoon in Groot-Brittannië was die ze gebruikte. Wat ze deden was hem wetten laten veranderen zonder nieuwe aan te nemen. En met Brexit heeft Johnson negentien van deze wetten verleend. Gegroet – Ceasar.

In wezen – een Henry VIII-macht stelt een minister in staat om een ​​parlementaire wet te wijzigen zonder een andere parlementaire wet nodig te hebben. Normaal wordt dit gedaan door voorschriften uit te vaardigen. Dit is meer dan alleen controversieel omdat het de verantwoordingsplicht van de regering tegenover het Parlement vermindert. Met andere woorden – het geeft de uitvoerende macht van de regering aan het toezicht op het Parlement (representatieve democratie). Terwijl Kamerleden wetten kunnen wijzigen, kunnen ze dat niet doen aan voorschriften.

Een van deze Henry VIII-bevoegdheden stelt de regering in staat om de WAB te wijzigen – elk deel ervan. Dit heeft de DUP woedend gemaakt omdat ze kunnen zien wat er komt in clausule 21 van de WAB. De regering heeft zichzelf de bevoegdheid gegeven om zelfs de onafhankelijke toezichthoudende instantie te schrappen, die alleen de rechten van EU-burgers moet beschermen. Een andere van die bevoegdheden zegt – dat een minister regels kan stellen die hij of zij ‘geschikt acht’.

Dit overdreven opgezette document van 102 pagina’s dat naast de terugtrekkingsovereenkomst is gepubliceerd, geeft de regering feitelijk ongekende bevoegdheden die geen enkele vredesregering ooit in Groot-Brittannië heeft gehad. Stel je voor dat in handen van mensen zoals Dominic Cummings en Jacob Rees-Mogg, laat staan ​​Boris Johnson. Dit is waar Donald Trump natte dromen over heeft – niet verantwoordelijk zijn voor het congres.

Johnson duikt en duikt en vermijdt elk soort onderzoek – of het nu in het parlement is, bepaalde commissies of zelfs tv-uitzendingen. Hij weet dat een reeks quick-fire vragen een nieuw pakket leugens zal dwingen over de kwestie van deze krachten.

Luister goed naar dit  interview met ex-baas van de Bank of England, Mervyn King . Hij zegt duidelijk dat er een grimmige realiteit schuilgaat achter de Brexit – dat de enige deal die vereist is om vrijheid te krijgen van de regulering van anderen zoals de EU, een harde no-deal Brexit is. En dus wil Boris Johnson dat bereiken door een verkiezing af te dwingen. Corbyn weet dat het spel voorbij is als hij verliest. Hij en zijn volgelingen zullen het slachtoffer worden van een daaruit voortvloeiende zuivering – en werknemersrechten zullen in een rivier worden verkocht.

Jim Pickard bij de FT heeft de WAB en de bijbehorende documenten geplukt  en concludeert dit  : ” De Britse regering is van plan na de Brexit van de EU af te wijken inzake regelgeving en werknemersrechten, ondanks haar belofte om een” gelijk speelveld “te handhaven de deal van premier Boris Johnson. “Pickard ging verder om dit te beschrijven als een” significante afwijking “waarbij de regering niet van plan is zich aan de EU te houden en dat het gelekte regeringsdocument ook zei dat het opstellen van de rechten van werknemers en verplichtingen op het gebied van milieubescherming” ruimte laat voor interpretatie . ”Toen Johnson aankondigde dat hij toegewijd is aan“ de hoogst mogelijke normen ”binnen de WAB – het is niet overdreven om te zeggen dat hij liegt – alweer.

Lees ook:  Franse consumenten hebben een tekort aan meel ... dankzij Duitsland

Een woordvoerder van de regering zei dat de Britse regering “niet van plan is de normen voor werknemersrechten of milieubescherming te verlagen nadat we de EU hebben verlaten”. Toen Jenny Chapman, de schaduw Brexit-minister van Labour, de  gelekte documenten zag, zei ze:  ‘ Deze documenten bevestigen onze ergste angsten. De Brexit van Boris Johnson is een blauwdruk voor een gedereguleerde economie, die vitale rechten en bescherming zal verscheuren . ”

De handigheid is hier niet alleen Henry VIII-krachten en andere trucjes – volgens Johnson’s deal zijn de wettelijk bindende “level playing field” -bepalingen waarover ze opscheppen die in het exit-verdrag blijven vrijwel uitsluitend beperkt tot Noord-Ierland – maar niet tot de rest van het VK.

Dus de koude harde waarheid over Brexit is dit. Er is slechts één Brexit zoals Mervyn King zegt – een harde Brexit. En je kunt het verpakken in allerlei zachte, geruststellende soundbites en officiële documentatie die druipt van zegels van hete was en triomfantelijke fotoshoots. De regering gaat naar de stembus om haar bevoegdheden uit te breiden tot het punt van autoritarisme om de representatieve democratie te omzeilen en te doen wat ze wil. Zijn erfenis zal zijn om een ​​deregulatiefestival aan Groot-Brittannië op te leggen als het wint.

Iedereen die ouder is dan 65 jaar die voor Brexit heeft gestemd, moet er rekening mee houden. Je had het voordeel van de tientallen jaren durende strijd die je arbeidsrechten, pensioenrechten, moederschapsrechten en meer gaf – samen met een groeiende naoorlogse economie die je wereld verrijkte voorbij de wildste dromen van je voorouders – en een enorm lichaam hebt uitgedeeld blaas op uw kinderen en hun kinderen om hen deze dingen te ontzeggen. Het is pure fabricage om iets anders te denken. Als de Brexit zo goed was, waarom zou de regering dan wetten moeten aannemen om haar de macht te geven om de representatieve democratie te omzeilen? Dit is wat Brexit echt is – over uitvoerende macht.

Als de Brexit zo goed was, waarom zou de regering dan wetten moeten aannemen om haar de macht te geven om de representatieve democratie te omzeilen? Dit is wat Brexit echt is – over uitvoerende macht.

Uitbuitende bedrijfsmacht onder controle gehouden door de politieke kracht van de naoorlogse sociale democratie staat op het punt te worden uitgeschakeld. Het is een staatsgreep . Het Singapore-scenario waarover we schreven wordt binnenkort een waarheid en het is een erg lelijke waarheid als je aan de verkeerde kant staat – en 90% van de bevolking staat aan de verkeerde kant.

En nog een laatste gedachte voor de roekeloze Brexiteers en hun medereizigers. Wanneer een vreemd land gaat zitten met het VK en een handelsovereenkomst wil sluiten – hun eerste vraag zal zijn – met wie zij te maken hebben. We zullen dat niet eens kunnen beantwoorden. Schotland heeft zojuist ingestemd met deze regering te stemmen voor algemene verkiezingen, maar alleen omdat het een onafhankelijk referendum wil. De komende jaren zullen handelsonderhandelaars niet weten of Schotland (40% van het VK-land, 60% van de Britse visserij en enorme nieuwe oliebevindingen) een EU-lidstaat zal worden of wanneer. Noord-Ierland stelt zichzelf nu dezelfde vraag – en er zijn zelfs murmureringen die Wales overweegt.

Lees ook:  Racisme in VK: debat bereikt nieuwe hoogte van Farce terwijl liberalen overwinning behalen op Laurence Fox

Er was een Amerikaanse cabaretier voor nodig om ons te vertellen wat er echt gebeurt in Amerika: ‘ Ze zullen het krijgen. Ze zullen het allemaal van je krijgen, vroeg of laat, omdat ze deze verdomde plek bezitten. Het is een grote club en je zit er niet in. Jij en ik zijn niet in de grote club. En trouwens, het is dezelfde grote knuppel waarmee ze je de hele dag over je hoofd slaan als ze je vertellen wat je moet geloven. ‘  George Carlin , zegen zijn ziel – staat op de knop met deze onsterfelijke woorden. Als Boris Johnson deze verkiezing wint, komt dat omdat we allemaal in de war zijn en je gaat ontdekken hoe het is om niet in zijn club te zitten.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments