De giftige taal van verdeeldheid: “Wij zijn het volk. Wie zijn jullie?”

De giftige taal van verdeeldheid: “Wij zijn het volk. Wie zijn jullie?”

30 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Een meerderheid van Britten vindt het gebruik van geweld tegenover politici gerechtvaardigd indien dat hen toelaat hun doel te bereiken. Dat is de conclusie van een onderzoek van de universiteiten van Cardiff en Edinburgh bij meer dan 4.000 kiezers in Engeland, Schotland en Wales. Hoewel dit soort peilingen best met een korrel zout worden genomen, lijkt het er toch op dat het Verenigd Koninkrijk in de aanloop naar de brexit een meer gewelddadige plek is geworden.

In de drie landen vindt zowel een meerderheid van brexiteers als remainers dat het gebruik van geweld tegenover politici gerechtvaardigd is als daarmee het einddoel bereikt kan worden. De ondervraagden gaven niet aan dat ze zelf geweld zouden gebruiken om hun doelstelling te bereiken.

Wales (47%) uitgezonderd denkt een meerderheid Engelsen (52%) en Schotten (61%) ook dat de brexit uiteindelijk tot het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk zal leiden.

Ook gevorderde maatschappijen kunnen dus ten prooi vallen aan geweld en dat geweld begint altijd met opruiend taalgebruik. Duitsland was bij het begin van vorige eeuw een van de meest ontwikkelde naties ter wereld op zowel cultureel als technologisch vlak. Hetzelfde geldt voor Groot-Brittannië. In zulke beschaafde landen leek het gebruik van geweld in de maatschappij ondenkbaar. Maar in Groot-Brittannië wordt nu de politie ingezet om politici of straat te beschermen (foto).

Rusland en Turkije hebben verkiezingen, maar zijn daarom geen democratieën

De Turkse schrijver Elif Shafak trekt in een opiniestuk op de website van Politico een interessante parallel.

Lees ook:  Ondanks de corona-crisis: de groene en Aziatische industrieën eisen verdere massa-immigratie

“Democratie is veel kwetsbaarder dan algemeen wordt aangenomen. Het is een delicaat ecosysteem van ‘checks and balances’. Referendums en verkiezingen, hoe cruciaal ook, volstaan niet om de ​​democratie te handhaven. Laten we niet vergeten dat Rusland verkiezingen heeft. Ook Turkije heeft verkiezingen. Geen van beide is een democratie. Naast de stembus gaat democratie over de rechtsstaat, de scheiding van machten, vrije media, academische onafhankelijkheid, mensenrechten, vrouwenrechten en rechten van minderheden.“

Shafak ondersteunt zijn stelling met wat in zijn eigen land is gebeurd. De regering Erdoğan kwam er aan de macht door hervormingen, vrijheid en pluralisme te beloven. Hij deed exact het tegenovergestelde. De media werd gemuilkorfd, academici en journalisten belandden in de gevangenis, burgerbewegingen werden monddood gemaakt. Ooit kandidaat voor toetreding tot de EU, parkeerde Erdogan zijn land in een mum van tijd in de marge van het Europese project.

‘Wij tegen zij’ en ‘het volk tegen het establishment’

Aan de origine van dit traject: de giftige taal van de verdeeldheid. ‘Wij tegen zij’ en ‘het volk tegen het establishment’, aldus Shafak. Erdogans AKP deed zich voor als de enige vertegenwoordiger van het volk. “Wij zijn het volk”, zei Erdoğan. “Wie zijn jullie?”

Wie de regering bekritiseert heeft als gevolg daarvan kritiek op het volk. Waarbij elke oppositie wordt gedwarsboomd in de naam van het volk. Volgens Shafak verschilt wat in Hongarije en Polen aan de gang is trouwens niet veel van wat in Turkije gebeurt.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Poetin stelt voor, Trump beschikt over

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Zweden waarschuwt burger klaar te zijn voor mogelijke oorlog maar de binnenlandse burgeroorlog wordt verzwegen
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments