EU geeft jaarlijks miljoenen aan homofoob Oeganda

EU geeft jaarlijks miljoenen aan homofoob Oeganda

30 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

Terwijl het Europees Parlement met een grote meerderheid een resolutie goedkeurde die de mogelijke invoering van de doodstraf voor holebi’s in Oeganda veroordeelt, vloeien er jaarlijks ettelijke miljoenen vanuit de Europese Unie naar het land. Dat meldt onderzoeksjournalist Thierry Debels. 

De Oegandese minister van Ethiek en Integriteit Simon Lokodo zei op 10 oktober dat Oegandese regering van plan was om binnen enkele weken opnieuw een wetsvoorstel tegen homoseksualiteit in het parlement in te dienen om de verspreiding van homoseksualiteit tegen te gaan. Dat plan werd nadien echter herhaaldelijk ontkend door de Oegandese regering. Momenteel bedraagt de maximumstraf voor homoseksualiteit in Oeganda levenslang.

Bob De Brabandere on Twitter

@SammyMahdi @vlbelang Bovendien verzet de resolutie zich tegen de doodstraf in het algemeen, overal dus, ook buiten Oeganda. Voor ons is dat een soevereine beslissing van elk land om al dan niet de doodstraf te handhaven. Vandaar onze onthouding.

Rel om onthouding Vlaams Belang

De resolutie stelt dat het Europees Parlement “ten zeerste bezorgd [is] over het feit dat de antihomowet opnieuw opduikt in het Oegandese politieke debat”. Het EP veroordeelt verder met klem de retoriek van Simon Lokodo die homofobie en haat aanwakkert, en herhaalt dat het fel gekant is tegen alle vormen van discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en tegen het aansporen tot haat en geweld jegens LGBTI-personen”.

Lees ook:  De hel op aarde branden, branden en branden

De resolutie werd goedgekeurd met 521 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 110 onthoudingen. Alle Belgische Europarlementariërs stemden voor, met uitzondering van de onthoudingen van Vlaams Belang. De onthouding leidde tot een kleine media-rel.

“Wij zijn tegen elke vorm van geweld of vervolging van holebi’s overal ter wereld. De resolutie stipuleert duidelijk dat het om een onbestaande spookwet gaat die nooit door de Oegandese regering zou worden ingevoerd“, zegt Bob De Brabandere (Vlaams Belang). “Bovendien verzet de resolutie zich tegen de doodstraf in het algemeen, overal dus, ook buiten Oeganda. Voor ons is dat een soevereine beslissing van elk land om al dan niet de doodstraf te handhaven. Vandaar onze onthouding.”

thierry debels on Twitter

EU geeft jaarlijks miljoenen euro’s aan Oeganda (FTS) https://t.co/OHyay9bIOx via @SlideShare

Miljoen aan ontwikkelingssamenwerking

Terwijl de Europarlementariërs over elkaar vielen om hun verontwaardiging over Oeganda te uiten, vloeien er jaarlijks ettelijke miljoenen euro’s aan ontwikkelingssamenwerking naar het Afrikaanse land. Dat meldt onderzoeksjournalist Thierry Debels. Het gaat onder meer om steun voor duurzame landbouw of landbouwvernieuwingen, NGO’s ter verdediging van de mensenrechten en steun voor de gezondheidszorg.Comments

comments