‘This Charge Is 100% False’: Grayzone-editor Max Blumenthal gearresteerd maanden na rapportage over Venezolaanse oppositie

‘This Charge Is 100% False’: Grayzone-editor Max Blumenthal gearresteerd maanden na rapportage over Venezolaanse oppositie

30 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De Grayzone-redacteur Max Blumenthal is gearresteerd wegens valse beschuldigingen na melding van Venezolaans oppositiegeweld buiten de DC-ambassade. Hij beschrijft de gefabriceerde zaak als onderdeel van een bredere campagne van politieke vervolging.

Ben NORTON

Max Blumenthal, de redacteur van de nieuwssite The Grayzone, werd gearresteerd in de ochtend van 25 oktober op een verzonnen aanklacht in verband met het beleg van de Venezolaanse ambassade in Washington, DC die plaatsvond tussen april en mei.

Een team van DC-politieagenten verscheen om 9.00 uur aan de deur van Blumenthal, eisten binnenkomst en dreigden zijn deur open te breken. Een aantal officieren had posities aan de zijkant van zijn huis ingenomen alsof ze voorbereid waren op een inval in SWAT-stijl.

Blumenthal werd in een politiebusje getrokken en uiteindelijk naar de centrale gevangenis van DC gebracht, waar hij twee dagen in verschillende cellen en kooien werd vastgehouden. Hij werd meer dan vijf uur geketend door zijn handen en enkels in een dergelijke kooi samen met andere gevangenen. Zijn verzoek om een ​​telefoontje werd geweigerd door DC-politie en correctiemedewerkers, waardoor hij de toegang tot de buitenwereld werd ontzegd.

Blumenthal werd geïnformeerd dat hij werd beschuldigd van eenvoudige mishandeling door een Venezolaans oppositielid. Hij verklaarde de aanklacht volledig ongegrond.

“Deze aanklacht is een 100% valse, verzonnen, nep, onware en kwaadaardige leugen,” verklaarde Blumenthal. “Het is duidelijk onderdeel van een campagne van politieke vervolging die is opgezet om mij en de The Grayzone het zwijgen op te leggen voor onze feitelijke journalistiek die de misleidingen, corruptie en geweld van de extreemrechtse Venezolaanse oppositie blootlegt.”

Het aanhoudingsbevel was vijf maanden oud. Volgens een persoon die bekend is met de zaak, werd het aanhoudingsbevel voor Blumenthal aanvankelijk verworpen. Vreemd genoeg werd deze valse aanklacht maanden later nieuw leven ingeblazen zonder medeweten van de verdachte.

“Als de regering me op zijn minst had verteld dat ik een bevel had, had ik me vrijwillig kunnen overgeven en naar mijn eigen voorgeleiding zijn verschenen. Ik heb niets te vrezen omdat ik volledig onschuldig ben aan deze neplading, ‘verklaarde Blumenthal. “In plaats daarvan heeft de federale overheid in wezen de DC-politie ingeschakeld om mij te SWATEN, zodat ik zou worden onderworpen aan een vroege ochtendinval en vervolgens dagenlang in de gevangenis zou wegkwijnen zonder zelfs de mogelijkheid om een ​​advocaat te bellen.”

Achtergrond van het beleg van de ambassade

In april en mei begonnen door Washington gesteunde Venezolaanse coupleiders eigendommen in de Verenigde Staten over te nemen die behoren tot de internationaal erkende regering van de democratisch gekozen president Nicolás Maduro van Venezuela  , in strijd met het internationale recht.

Een groep activisten reageerde door een wake te houden in de Venezolaanse ambassade in Washington, DC, om het te beschermen tegen een illegale inbeslagname door de door de VS gesteunde staatsgreepleiders. De activisten vormden wat zij het Embassy Protection Collective noemden. De internationaal erkende Venezolaanse regering gaf hen toestemming om te verblijven in haar ambassade, die volgens het internationale recht zijn eigen soevereine grondgebied is.

Als reactie lanceerden hordes gewelddadige rechtse activisten die de Venezolaanse oppositie steunen een de facto 24/7 belegering van de ambassade, waardoor mensen, voedsel en voorraden het gebouw niet konden binnenkomen.

De Grayzone-verslaggever  Anya Parampil  en Alex Rubinstein, een medewerker van The Grayzone, waren  ingebed in de ambassade  met verschillende vredesactivisten.

Parampil en journalisten, waaronder Blumenthal, documenteerden de rechtse maffia die uithaalden met racistische en seksistische gewelddadigheden en geweld tegen Venezolaanse solidariteitsactivisten die zich buiten de ambassade verzamelden om steun voor de beschermers te tonen.

Alex Rubinstein on Twitter

The Secret Service is endangering the public with its dereliction of duty https://t.co/pMJIrj23Up

‘Deze vergunde claim … is gewoon vals’

Gerechtelijke documenten wijzen op de valse beschuldiging van eenvoudige mishandeling komt voort uit de deelname van Blumenthal aan een levering van voedsel en sanitaire voorzieningen aan vredesactivisten en journalisten in de Venezolaanse ambassade op 8 mei 2019.

De aanklacht werd gefabriceerd door een Venezolaans oppositielid dat een van de mensen was die de ambassade belegerde in een voortdurende poging om de activisten binnen te verhongeren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Schandaal rond de moord op een journalist - EU twijfelt aan de rechtsstaat in Malta

“Ik was geen partij bij gewelddadige acties rond de Venezolaanse ambassade,” herhaalde Blumenthal. “Deze vergaande claim van eenvoudige aanval is gewoon vals.”

Volgens gerechtelijke documenten heeft Ben Rubinstein, de broer van journalist Alex Rubinstein, ook deelgenomen aan de geweldloze en legale voedselbezorging. Rubinstein werd meer dan 12 uur later na de voedsellevering gearresteerd door politieofficieren van de geheime dienst.

Hij bracht 20 uur in de gevangenis door, samen met Gerry Condon, president van Veterans for Peace, die werd gearresteerd nadat hij was  gearresteerd  door geheime dienstofficieren voor een poging een komkommer in een ambassadievenster te gooien.

“De oppositieleden verzonnen deze leugens over Max en ik weet dat ze liegen, en ze gebruiken de overheid en politie duidelijk als middelen om wraak te nemen,” vertelde Ben Rubinstein aan The Grayzone.

Vergelding voor de rapportage van The Grayzone over de gewelddadige Venezolaanse oppositie

Max Blumenthal rapporteerde uitvoerig van buiten de Venezolaanse ambassade in mei. Hij  diende een verhaal in  waarin hij uitlegde hoe ‘de pro-coup-menigte buiten gewelddadige, fysiek aanvallende ambassadebeschermers werd en racistisch, seksistisch en homofoob misbruik naar anderen slingerde’.

Blumenthal documenteerde een oppositieactivist die de ambassade inbrak en vervolgens vernielde, in strijd met het internationale recht. Hij rapporteerde ook over leden van de oppositie die de beveiligingscamera’s van de ambassade vernietigden, terwijl de autoriteiten werkeloos toekeken.

Max Blumenthal on Twitter

To the left of the fascist is “Mohamed,” the right-wing vigilante who broke into the embassy two days ago and ransacked an entire room: https://t.co/eIEjlKj4M7 @DCPoliceDept has taken no action beyond aiding and abetting this squalid mob https://t.co/RIQy5bkHZ2

De veronderstelde ambassadeur van het Venezolaanse staatsgreepregime in de Verenigde Staten, Carlos Vecchio, die niet wordt erkend door de Verenigde Naties en de overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap, heeft bijgedragen aan het leiden van deze agressieve menigte tijdens de belegering van de ambassade.

Anya Parampil van de Grayzone  stelde Vecchio bloot als voormalig advocaat voor het oliebedrijf Exxon . De Grayzone heeft zijn nauwe banden met de Amerikaanse regering gedocumenteerd en heeft uitvoerig gerapporteerd over  beschuldigingen van corruptie . Vecchio was regelmatig aanwezig buiten de DC-ambassade en verscheen met zijn mond om de situatie te beheren.

De Grayzone heeft ook talloze exposés gepubliceerd  over de Venezolaanse staatsgreep Juan Guaidó , die door de Amerikaanse regering werd gekozen als de zogenaamde “interim-president” in Caracas, waarin hij zijn uitgebreide banden met Washington en zijn beruchte corruptie beschrijft.

Blumenthal werd letterlijk gearresteerd uren nadat The Grayzone een artikel publiceerde  over USAID dat de salarissen van het team van Guaidó betaalde  terwijl ze lobbyden bij de Amerikaanse overheid.

“Ik ben er vast van overtuigd dat deze zaak deel uitmaakt van een bredere campagne van politieke vervolging waarbij het juridische systeem wordt gebruikt om onze feitelijke onderzoeksjournalistiek over de staatsgreep tegen Venezuela en het bredere beleid van economische oorlogvoering en regime-verandering van de Trump-regering af te sluiten,” Blumenthal verklaard.

Als dit een journalist in Venezuela was overkomen, zou elke westerse mensenrechten-ngo en nieuwsdraad huilen over het autoritarisme van Maduro. Het zal onthullend zijn om te zien hoe dezelfde elementen reageren op een duidelijk geval van politieke repressie in hun eigen achtertuin.

thegrayzone.comLees ook:  De pandemie onthult een Europa dat meer verenigd is dan de Verenigde Staten...

Comments

comments