Zuid-Amerika leidt opnieuw de strijd tegen het neoliberalisme

Zuid-Amerika leidt opnieuw de strijd tegen het neoliberalisme

31 oktober 2019 0 Door Indignatie redactie

De presidentsverkiezingen in Argentinië hebben het volk afgezet tegen neoliberalisme en de mensen hebben gewonnen. Wat er daarna gebeurt, zal een enorme impact hebben in heel Latijns-Amerika en als een blauwdruk dienen voor diverse wereldwijde Zuid-worstelingen.

De presidentsverkiezingen in Argentinië waren niet minder dan een game-wisselaar en een grafische les voor het hele Zuiden. Kort samengevat, het volk versus het neoliberalisme. De mensen wonnen – met nieuwe president Alberto Fernandez en voormalig president Cristina Fernández de Kirchner (CFK) als zijn vice-president.

Neoliberalism werd vertegenwoordigd door Mauricio Macri: een marketingproduct, voormalig miljonair playboy, president van voetballegendes Boca Juniors, fan van New Age bijgeloof en CEO geobsedeerd door bezuinigingen, die unaniem werd verkocht door westerse reguliere media als het nieuwe paradigma van een post -moderne, efficiënte politicus.

Welnu, het paradigma zal binnenkort worden geëvacueerd en een woestenij achterlaten: $ 250 miljard aan buitenlandse schulden; minder dan $ 50 miljard aan reserves; inflatie op 55 procent; de Amerikaanse dollar op meer dan 60 peso (een gezin heeft ongeveer $ 500 nodig om in een maand uit te geven; 35,4 procent van de Argentijnse huizen kan het niet redden); en, ongelooflijk als het lijkt in een zelfvoorzienend land, een noodgeval in voedsel.

Macri, in feite de president van de zogenaamde Antipolitiek, Geen Politiek in Argentinië, was een volledige IMF-baby, die volledige “steun” genoot (en begaafd met een gigantische lening van $ 58 miljard). Nieuwe kredietlijnen zijn voorlopig opgeschort. Fernandez zal het heel moeilijk krijgen om te proberen de soevereiniteit te behouden terwijl hij onderhandelt met buitenlandse schuldeisers, of “gieren”, zoals massa’s Argentijnen hen definiëren. Er zullen gehuil op Wall Street en in de stad Londen gaan over ‘vurig populisme’, ‘markt in paniek’, ‘paria’s onder internationale investeerders’. Fernandez weigert zijn toevlucht te nemen tot een soevereine standaard, wat nog meer ondraaglijke pijn zou toevoegen voor de algemene openbaar.

Het goede nieuws is dat Argentinië nu het ultieme progressieve laboratorium is voor het opnieuw opbouwen van een verwoeste natie, weg van het vertrouwde, overheersende kader: een staat verstrikt in schulden; roofzuchtige, onwetende comprador-elites; en “inspanningen” om het budget in evenwicht te brengen, altijd ten koste van de belangen van mensen.

Wat er daarna gebeurt, zal een enorme impact hebben in heel Latijns-Amerika, en niet te vergeten als een blauwdruk voor diverse wereldwijde Zuid-worstelingen. En dan is er de bijzonder explosieve kwestie van hoe het buurland Brazilië zal beïnvloeden, dat op dit moment wordt verwoest door een “Captain” Bolsonaro, nog giftiger dan Macri.
Het duurde minder dan vier jaar voordat neoliberaal barbarisme, geïmplementeerd door Macri, Argentinië vrijwel volledig vernietigde. Voor het eerst in zijn geschiedenis ervaart Argentinië massale honger.

Bij deze verkiezingen was de rol van charismatische voormalige president CFK essentieel. CFK voorkwam de fragmentatie van het peronisme en de hele progressieve boog, en benadrukte altijd op het campagnespoor het belang van eenheid.

Maar het meest aantrekkelijke fenomeen was de opkomst van een politieke superster: Axel Kicillof, geboren in 1971 en de voormalige minister van economie van CFK. Toen ik twee maanden geleden in Buenos Aires was, wilde iedereen het over Kicillof hebben.

De provincie Buenos Aires telt 40 procent van het Argentijnse electoraat. Fernandez won Macri landelijk met ongeveer 8 procent. In de provincie Buenos Aires verloren de Macrists echter met 16 procent – vanwege Kicillof.

De campagnestrategie van Kicillof werd verrukkelijk beschreven als  “Clio mata big data”  (“Clio doodt big data”), wat geweldig klinkt als het wordt geleverd met een porteño-accent. Hij ging letterlijk overal naartoe – 180.000 km in twee jaar en bezocht alle 135 steden in de provincie – in een bescheiden Renault Clio uit 2008, alleen vergezeld door zijn campagneleider Carlos Bianco (de werkelijke eigenaar van de Clio) en zijn persvoorlichter Jesica Rey. Hij werd 24/7 naar behoren gedemoniseerd door het hele reguliere media-apparaat.

Wat Kicillof verkocht was de absolute antithese van Cambridge Analytica en Duran Barba – de Ecuadoriaanse goeroe, junkie van big data, sociale netwerken en focusgroepen, die eigenlijk de politicus van Macri uitvond.

Kicillof speelde de rol van opvoeder – het vertalen van macro-economische taal naar prijzen in de supermarkt, en beslissingen van de Centrale Bank naar creditcardsaldo, allemaal ten voordele van het opstellen van een werkbaar overheidsprogramma. Hij wordt de gouverneur van niet minder dan de economische en financiële kern van Argentinië, net als Sao Paulo in Brazilië.

Fernandez, van zijn kant, streeft zelfs nog hoger: een ambitieus, nieuw, nationaal, sociaal pact – verenigende vakbonden, sociale bewegingen, zakenmensen, de kerk, volksverenigingen, gericht op het implementeren van iets dat in de buurt komt van het Zero Hunger-programma dat Lula in 2003 lanceerde .

In zijn historische overwinningstoespraak riep Fernandez: “Lula libre!” (“Free Lula”). De menigte werd gek. Fernandez zei dat hij met al zijn krachten zou vechten voor de vrijheid van Lula; hij beschouwt de voormalige Braziliaanse president liefdevol als een Latijns-Amerikaanse popheld. Zowel Lula als Evo Morales zijn enorm populair in Argentinië.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Balkan 'genocide' zijn niet te betwijfelen

Onvermijdelijk zei de naburige, tophandelspartner en Mercosur-lid Brazilië, de tweebenige neofascist die zich voordeed als president, die zich niet bewust was van de diplomatieke regels, en niet te vergeten goede manieren, dat hij geen complimenten naar Fernandez zou sturen. Hetzelfde geldt voor het van binnenuit vernietigde Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Betrekkingen, ooit een trotse instelling, wereldwijd gerespecteerd, nu “geleid” door een onherstelbare dwaas.

Voormalig Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim, een goede vriend van Fernandez, vreest dat ‘verborgen krachten hem zullen saboteren’. Amorim suggereert een serieuze dialoog met de strijdkrachten en de nadruk op het ontwikkelen van een ‘gezond nationalisme’. Vergelijk het met Brazilië, dat is teruggevallen naar de status van semi-verkapte militaire dictatuur, met de onheilspellende mogelijkheid dat een tropische Patriot Act in het Congres wordt goedgekeurd om in wezen het “nationalistische” leger in staat te stellen elke dissidentie strafbaar te stellen.

Ga op de Ho Chi Minh-route

Naast Argentinië bestrijdt Zuid-Amerika het neoliberale barbarisme op zijn cruciale  as , Chili, terwijl het de mogelijkheid van een onomkeerbare neoliberale overname in Ecuador vernietigt. Chili was het  model dat werd  overgenomen door Macri, en ook door Bolsonaro, minister van Financiën Paulo Guedes, een jongen uit Chicago en een fan van Pinochetist. In een opvallend geval van historische regressie, wordt de vernietiging van Brazilië beheerd door een model dat nu in Chili wordt aangemerkt als een somber  mislukking .

Geen verrassingen, gezien het feit dat Brazilië centraal staat in ongelijkheid. De Ierse econoom Marc Morgan, een leerling van Thomas Piketty, toonde in een onderzoek van 2018 aan dat de Braziliaanse 1 procent maar liefst 28 procent van de nationale rijkdom beheerst, vergeleken met 20 procent in de VS en 11 procent in Frankrijk.

Die ons onvermijdelijk naar de onmiddellijke toekomst van Lula brengen – nog steeds hangend en gegijzeld door een uiterst gebrekkig Hooggerechtshof. Zelfs conservatieve zakenmensen geven toe dat de enige mogelijke remedie voor het politieke herstel van Brazilië – om nog maar te zwijgen over de wederopbouw van een economisch model gericht op vermogensverdeling – wordt voorgesteld door “Free Lula”.

Wanneer dat gebeurt, zullen Brazilië en Argentinië eindelijk een belangrijke Global South-vector leiden naar een postneoliberale, multipolaire wereld.

Overal in het Westen proberen gebruikelijke verdachten het verhaal op te leggen dat protesten van Barcelona tot Santiago zijn geïnspireerd door Hong Kong. Dat is onzin. Hong Kong is een complexe, zeer specifieke situatie, die ik bijvoorbeeld hier heb geanalyseerd  , waarbij woede tegen politieke niet-vertegenwoordiging wordt gecombineerd met een spookachtig beeld van China.

Elk van de uitbarstingen – Catalonië, Libanon, Irak, de Gilets Jaunes / Yellow Vests nu bijna een jaar – zijn te wijten aan zeer specifieke redenen. Libanezen en Irakezen richten zich niet specifiek op neoliberalisme, maar ze richten zich wel op een cruciaal subplan: politieke corruptie.

Protesten zijn terug in Irak, inclusief gebieden met de meerderheid van de sjiieten. De grondwet van 2005 in Irak is vergelijkbaar met die van Libanon, aangenomen in 1943: macht wordt verdeeld volgens religie, niet politiek. Dit is een zaak van de Franse kolonisator – om Libanon altijd afhankelijk te houden en te repliceren door de Exceptionalists in Irak. Indirect zijn de protesten ook tegen deze afhankelijkheid.

De gele vesten richten zich in wezen op het streven van president Emmanuel Macron om neoliberalisme in Frankrijk te implementeren – dus de demonisering van de beweging door hegemonische media. Maar het is in Zuid-Amerika dat de protesten ter zake gaan: het is de economie, dom. We worden gewurgd en nemen het niet meer aan. Een geweldige les kan worden getrokken door aandacht te schenken aan de Boliviaanse vice-president Alvaro Garcia Linera .

Hoezeer Slavoj Zizek en Chantal Mouffe ook mogen dromen van het linkse populisme, er zijn geen tekenen dat progressieve woede zich in heel Europa organiseert, afgezien van de gele vesten. Portugal is  misschien een zeer interessante zaak om naar te kijken – maar niet noodzakelijk progressief.

Afdwalen over ‘populisme’ is onzinnig. Wat er gebeurt is het tijdperk van woede dat explodeert in seriële geisers die simpelweg niet kunnen worden omvat door dezelfde, oude, vermoeide, corrupte vormen van politieke vertegenwoordiging die door die fictie worden toegestaan, de westerse liberale democratie.

Zizek sprak over een moeilijke “leninistische” taak voor de boeg – over het organiseren van al deze uitbarstingen in een “grootschalige gecoördineerde beweging”. Het zal niet snel gebeuren. Maar uiteindelijk zal het. Zoals het er nu uitziet, let op Linera, let op Kiciloff, laat een verzameling verraderlijke, rhizomatische, ondergrondse strategieën met elkaar vervlochten. Lang leve het postneoliberale Ho Chi Minh-pad.Lees ook:  BEKIJK LIVE: Presidentiële wannabe Kanye West en STUPID of the DAY houdt campagneverzameling in South Carolina

Comments

comments