Frankrijk: Moslimagenten radicaliseren onopgemerkt, getuigen collega’s

Frankrijk: Moslimagenten radicaliseren onopgemerkt, getuigen collega’s

1 november 2019 0 Door Indignatie redactie

In Frankrijk zijn de geesten gerijpt na de mesaanslag door een geradicaliseerde moslimagent eerder deze maand. Sinds de aanval zijn reeds 7 agenten ontwapend na tekenen van radicalisering. Maar agenten bij de politie radicaliseren soms zonder dat hun collega’s dat doorhebben. Dat zeggen twee anonieme politievrouwen in een getuigenis voor France 3.

In 2017 vond immers een gelijkaardig voorval plaats. Een politieman werd toen gearresteerd en afgelopen juli tevens ook veroordeeld wegens “medeplichtigheid aan terroristische daden”. Twee van zijn collega’s getuigen hoe ze jarenlang goed met de moslimagent konden werken en geen radicalisering bemerkten.

Collega’s radicale moslimagent Frankrijk: “Het was iemand die open minded was”

“Het was iemand die pleitte voor tolerantie en ‘open minded’ was met betrekking tot andere religies”, klinkt het. “Hij was de eerste om te zeggen dat religie tot de persoonlijke levenssfeer behoorde. […] “We gaven elkaar een kus, we maakten grapjes.” In 2017 kwam echter de grote verrassing.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenHet gebeurde op een ochtend, een speciale eenheid kwam hem in het commissariaat oppakken, en voilà. We zijn op dat moment helemaal in shock”, luidt het verder in de France 3-reportage. “We beginnen onze conversaties via sms, op WhatsApp en sociale media te herlezen. En we stellen ons vele vragen. Wat is of was hij van plan met die informatie?” Op 3 oktober gebeurde dan de recente mesaanslag.“Het was een gelijkaardig verhaal, alleen heeft onze geradicaliseerde collega niet kunnen toeslaan”, zegt de ene agente nog in de reportage, al vraagt ze zich nog steeds af “of hij echt van plan was om hen iets aan te doen”.

De reportage doet de vraag rijzen over hoeveel radicale moslims er nog in de Franse (en de Belgische) politie werkzaam zijn. Politieprefect Didier Lallement zei woensdag voor een parlementaire onderzoekscommissie dat hij op 7 oktober in een nota al zijn diensten had gevraagd aanwijzingen van radicalisering systematisch te signaleren. Dit gebeurde tot nu toe 33 keer. Zeven agenten zijn hierop “ontwapend”. Lallement vroeg ook drie schorsingen aan, maar één hiervan werd slechts ingewilligd. Niemand werd ontslagen.

Lees ook:  Frankrijk wordt steeds meer een islamitisch bolwerkComments

comments