Nieuwe scheuren in de wereld van extreem rechts?


Het kan zijn dat, in tegenstelling tot wat Europa in de jaren dertig zag, de weerstand tegen een lange drift naar rechts zwelt.

In een opmerkelijke samenloop van gebeurtenissen bevinden de rechtse nationale leiders van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël zich, althans voor een kort historisch moment, belegerd door kritiek en grimmige politieke gevaren. In de VS wordt president Donald Trump geconfronteerd met een ernstiger beschuldiging dan ooit tevoren, langzaam maar gestaag wegzinken in de peilingen en zelfs zijn beruchte republikeinse steun zien verzwakken.

In het Verenigd Koninkrijk worstelt premier Boris Johnson zijn land uit Europa te duwen, ondanks toenemende oppositie en parlementaire wegversperringen. En in Israël slaagde premier Benjamin Netanyahu er gewoon niet in om een ​​nieuwe regering te vormen, waardoor zijn nemesis een eigen kans kreeg, zelfs naarmate de kans groter wordt dat hij strafrechtelijke aanklachten zal krijgen.

Deze mannen, nationalistische rebellen tegen de naoorlogse liberale democratische consensus, zijn helden geworden van de extreemrechtse anti-globalistische beweging die de laatste jaren zo dramatisch is gegroeid. Maar nu zitten ze in de problemen . Zien we eindelijk echte scheuren in extreem-rechts?

Zeker, de etno-nationalistische beweging, of, als je dat liever hebt, de populistische rechtse beweging, lijkt nauwelijks te zijn vertraagd. In landen zoals Hongarije, Polen, Griekenland, Rusland en een willekeurig aantal andere plaatsen, zijn autoritaire en illegale praktijken en leiders nu al jaren in opmars. De publieke opinie in veel van deze landen is in toenemende mate tegen de naoorlogse liberale consensus gegaan.

Maar het lijkt niet te ontkennen dat een echte pushback heeft plaatsgevonden, vooral in de afgelopen maanden. Dat kan een teken zijn dat het maatschappelijk middenveld in deze landen veerkrachtiger is dan de afgelopen jaren is gebleken – dat de krachten die zich verzetten tegen het rechtse nationalisme, zo niet veel, op zijn minst enige nieuwe kracht krijgen.

In de VS brengt elke dag nieuwe onthullingen met zich mee die ervoor zorgen dat Trump wordt beschuldigd, zelfs als de kans dat hij wordt veroordeeld en uit zijn ambt wordt onthuld nog steeds vrij laag lijkt. Hoewel Johnson nog steeds door het pro-Brexit-recht wordt verheerlijkt, staat de premier in Groot-Brittannië nog steeds voor een zware strijd om een ​​deal met de Europese Unie te krijgen die zijn vele critici tevreden zal stellen – op voorwaarde dat zijn partij de geplande algemene verkiezingen wint voor 12 december. In Israël, als de politieke rivaal van Netanyhu, Benny Gantz, heeft beloofd geen coalitie te vormen met Likud als Netanyahu premier blijft nadat hij is aangeklaagd. Officieren van justitie zijn op weg om Netanyahu te vervolgen op beschuldiging van corruptie.

In geen van deze landen heeft links laten zien dat het sterker is dan het politieke recht dat wordt vertegenwoordigd door hun topleiders. Maar de drie mannen worden elk geconfronteerd met potentiële carrière-beëindigende catastrofes en een verzwakking van hun politieke partijen. Tegelijkertijd kampt radicaal rechts, dat deze leiders in elk van deze landen grotendeels ondersteunt, met nieuwe problemen.

Met name in de VS is er een nieuw bewustzijn van wit-supremacistisch geweld, waarvan wetshandhavers nu eens zijn dat dit de belangrijkste terroristische dreiging is. Bij al deze bedrijven ‘on -platformen ‘ radicaal-rechtse groepen in toenemende mate hun platform van het internet. En, als een anekdotische kwestie, lijkt het verzet van maatschappelijke organisaties tegen de opkomst van radicaal rechts aan de opkomst te zijn.

We zijn nergens in de buurt van een echt omslagpunt dat zou wijzen op een ommekeer in de opkomst van extreemrechts in de afgelopen decennia. De oorzaken van de crisis – een snel veranderende wereld, financiële ongelijkheid, raciale conflicten en toenemende immigratie, onder andere – zijn helemaal niet verminderd. Maar uiteindelijk kan het zijn dat, in tegenstelling tot wat Europa in de jaren dertig zag, de weerstand tegen een lange drift naar rechts zwelt. We kunnen alleen maar hopen dat deze tekenen echt zijn.

Maar het lijkt niet te ontkennen dat een echte pushback heeft plaatsgevonden, vooral in de afgelopen maanden. Dat kan een teken zijn dat het maatschappelijk middenveld in deze landen veerkrachtiger is dan de afgelopen jaren is gebleken – dat de krachten die zich verzetten tegen het rechtse nationalisme, zo niet veel, op zijn minst enige nieuwe kracht krijgen.

In de VS brengt elke dag nieuwe onthullingen met zich mee die ervoor zorgen dat Trump wordt beschuldigd, zelfs als de kans dat hij wordt veroordeeld en uit zijn ambt wordt onthuld nog steeds vrij laag lijkt. Hoewel Johnson nog steeds door het pro-Brexit-recht wordt verheerlijkt, staat de premier in Groot-Brittannië nog steeds voor een zware strijd om een ​​deal met de Europese Unie te krijgen die zijn vele critici tevreden zal stellen – op voorwaarde dat zijn partij de geplande algemene verkiezingen wint voor 12 december. In Israël, als de politieke rivaal van Netanyhu, Benny Gantz, heeft beloofd geen coalitie te vormen met Likud als Netanyahu premier blijft nadat hij is aangeklaagd. Officieren van justitie zijn op weg om Netanyahu te vervolgen op beschuldiging van corruptie.

In geen van deze landen heeft links laten zien dat het sterker is dan het politieke recht dat wordt vertegenwoordigd door hun topleiders. Maar de drie mannen worden elk geconfronteerd met potentiële carrière-beëindigende catastrofes en een verzwakking van hun politieke partijen. Tegelijkertijd kampt radicaal rechts, dat deze leiders in elk van deze landen grotendeels ondersteunt, met nieuwe problemen.

Met name in de VS is er een nieuw bewustzijn van wit-supremacistisch geweld, waarvan wetshandhavers nu eens zijn dat dit de belangrijkste terroristische dreiging is. Bij al deze bedrijven ‘on -platformen ‘ radicaal-rechtse groepen in toenemende mate hun platform van het internet. En, als een anekdotische kwestie, lijkt het verzet van maatschappelijke organisaties tegen de opkomst van radicaal rechts aan de opkomst te zijn.

We zijn nergens in de buurt van een echt omslagpunt dat zou wijzen op een ommekeer in de opkomst van extreemrechts in de afgelopen decennia. De oorzaken van de crisis – een snel veranderende wereld, financiële ongelijkheid, raciale conflicten en toenemende immigratie, onder andere – zijn helemaal niet verminderd. Maar uiteindelijk kan het zijn dat, in tegenstelling tot wat Europa in de jaren dertig zag, de weerstand tegen een lange drift naar rechts zwelt. We kunnen alleen maar hopen dat deze tekenen echt zijn.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Reacties 1

Geef een antwoord