Is het wereldwijde protest het begin van een oorlog tegen het neoliberalisme

Is het wereldwijde protest het begin van een oorlog tegen het neoliberalisme

2 november 2019 0 Door Indignatie redactie

In het democratische Chili is de onvrede groot. Bij de protesten zijn 16 doden gevallen en 7000 mensen opgepakt. Met de tanks in de straten lijken de jaren van dictator Pinochet teruggekeerd. Maar die tijden zijn nooit echt verdwenen. In 1990 kwam er wel een eind aan de dictatuur, maar het onder Pinochet ingevoerde vrijemarktmodel van Milton Friedman en zijn Chicago boys bleef in tact.

Ronald Reagan en Margaret Thatcher wilden dat model eerst testen, bang als zij waren voor een revolutie die deze harde economie zou kunnen veroorzaken. Dus werd Thatchers goede vrind Pinochet, die net met een coupe de macht had gegrepen, gevraagd om het uit te proberen. Zo geschiedde. De proef beviel goed en verspreidde zich vervolgens over de hele wereld. Hier door Lubbers als zijn karwei dat hij af moest maken. Dat de Muur viel hielp natuurlijk flink, het werd gebracht als het einde van links en dus vrij baan voor het neoliberalisme.

De tweedeling zette hard in, in het onderwijs werd bij de lessen economie John Maynard Keynes vervangen door Milton Friedman, arbeidsrechten werden afgeschaft, sociale voorzieningen idem en belastingen voor multinationals en de rijken verlaagd. Als afleider voor de onvrede mochten minderheden dienen, migranten en vluchtelingen. Links werd aangewezen als de schuldige aan de “noodzaak” van alle pijnlijke ingrepen.

Lees ook:  De bevolking van Barcelona gooien massaal hun vuilniszakken op straat


Overal in de wereld heeft de neoliberale golf samenlevingen ontwricht, de kloof tussen arm en rijk extreem gemaakt. De democratie is verzwakt door de neoliberale golf. In Brussel lopen alleen al voor de olie-industrie 200 lobbyisten rond, wat die industrie 250 miljoen per jaar kost. Big Farma zegt slechts 40 miljoen te besteden aan lobbywerk. Die cijfers zijn echter vrijwillig verstrekt, het kan dus veel meer zijn.

Aan de wet- en regelgeving kun je aflezen dat de lobbyisten vaak meer invloed hebben dan de stem van de kiezer. En als er al vervelende wetgeving voor het bedrijfsleven wordt ingevoerd, dan wordt die niet nageleefd. Behalve als een burger zoveel lef heeft om naar de rechter te stappen om naleving te eisen, zoals nu met de PAS-wetgeving is gebeurd. Hij kreeg gelijk met alle protesten van boeren tot gevolg. Die wet was al 10 jaar geleden onder Balkenende door Bleker ingevoerd.

Wereldwijd, van Chili tot Libanon, is de onvrede groot en zijn protesten gaande, er woedt een neoliberale wereldoorlog.

Geniet van 0% BTW op alle mondkapjes waardoor wij ze voor een scherpe prijs kunnen aanbieden.

Goedkoopste mondkapjes van Nederland!

✓ 100 stuks voor 24,99, de laagste prijs van Nederland
✓ Vandaag besteld, morgen in huis
✓ Op voorraad in Nederland, geleverd met PostNL
✓ 3-laags mondkapje van A-kwaliteit
✓ Met GB/T32610-2016 keurmerk

Lees ook:  Yi Gang wil de crash door coronavirus met een biljoen stoppen

€24,95

Nu kopen is morgen in huis klik hier om te bestellenHerbruikbaar mondkapjes – Kinderen

€9,99

Wil jij een herbruikbaar mondkapje voor kinderen bestellen?

Dit product is een herbruikbaar mondkapje voor kinderen inclusief filter. Je kinderen zijn hiermee beter beschermd. Je kunt dit product wassen in de wasmachine, of de filter vernieuwen met een nieuwe filter. Door de extra filter welke erin zit, komt er geen stof of andere bacteriën door. Dit geeft een goed en beschermend resultaat.

✓ Vandaag besteld, morgen in huis
✓ Op voorraad in Nederland, geleverd met PostNLComments

comments