Italië: kunstmatige financiële crisis: alles over het beschermen van de VS!

Italië: kunstmatige financiële crisis: alles over het beschermen van de VS!

2 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Nogmaals, we hebben een financiële crisis in Europa. Na de reddingsoperaties in Griekenland en Portugal wordt ons verteld dat Italië, ooit beschreven als “te groot om te mislukken”, weer op de rand van het faillissement staat en de rest van de EU zal moeten  binnenrijden om het  te redden.

Blijkbaar heeft de financiële pers het voor de Italianen. We zien  sinds 2018 soortgelijke voorspellingen van de  naderende ondergang . Het argument is dat Italië langzaam wordt vernietigd door de euro, omdat het essentiële gebrek aan concurrentievermogen niet kan worden gecompenseerd door manipulatie van de lire, zoals eerder. Er is nu een heropleving van het praten over het uitvinden van een  parallelle valuta  om het land overeind te houden, hoewel dit idee door de Europese Commissie is verworpen

Toch lijkt diezelfde financiële pers minder in staat, of althans minder bereid, om de positieve indicatoren  van de Italiaanse economie te verklaren  : dalingen van faillissementen, schijnbaar lage inflatie, een groter handelsoverschot en de beste werkloosheidscijfers gedurende vijf jaar

Dus misschien is het toch niet  allemaal ondergang en somberheid  : de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia gaat misschien failliet, maar veel grote luchtvaartmaatschappijen willen het kopen, wat ze niet zouden doen als het geen commercieel potentieel in Italië had.

Hoogte en diepte punten

Wat is hier aan de hand? Keer op keer zijn economieën gedaald en vervolgens weer gestegen. We hebben ook steeds weer te horen gekregen dat de eurozone door één land zal worden omvergeworpen, en dat de euro nieuw binnenkomende landen zal vernietigen, zelfs al vanaf de toetreding van Spanje in 1986. Maar als je de naam ‘Italië’ noemt, neemt iedereen automatisch aan  de ergste , terwijl ze tegelijkertijd genieten van hun Italiaanse wijn, hun Italiaanse auto’s besturen, hun Italiaans eten eten en hun kleren wassen in Italiaanse wasmachines.

Is er een inherente eigenschap bij de Italianen die hen financieel incompetent maakt, in schril contrast met hun voorouders in het decadente en slordige oude Rome? Het is niet zozeer een morele kwestie, maar blijkbaar een vraag die we de vraag kunnen stellen alsof er iets structureel zwak is in de eurozone dat alleen Italië treft?

Deze nieuwste ‘financiële crisis die Europa zou kunnen vernietigen’ is net als de anderen: een politieke stunt die is ontworpen om gevestigde belangen te beschermen waar niemand daadwerkelijk voor zou stemmen als ze hun lelijke kop opsteken. De vele migranten in Italië gaan niet terug naar hun thuislanden die de crisis ontvluchten, en de eurozone zal er geen last van hebben.

De enige verliezer als Italië overleeft, is de VS – en daarom zijn de reguliere mediavrienden opnieuw heel blij om, indien nodig, een heel land neer te halen om de mythe van intrinsieke Amerikaanse superioriteit , dat wil zeggen, Amerikaans uitzonderlijkheid , te beschermen  .

Macht aan de niet-mensen

Zoals iedereen die een cursus Economie 101 volgt weet, worden financiële markten en consumentenuitgaven gedreven door vertrouwen. Dat vertrouwen varieert meestal afhankelijk van welke politieke partij aan de macht is. Sommige partijen worden per definitie beschouwd als fiscaal competent, andere niet, en dit is het prisma waarmee hun daden worden beoordeeld, ongeacht wat ze daadwerkelijk doen.

In het VK worden de conservatieven als financieel competent beschouwd en is Labour meer geïnteresseerd in het uitgeven van geld dan in het beheren ervan. Onder Tony Blair van Labour ervoer het Verenigd Koninkrijk een groei in handel, vertrouwen en reputatie en werd het “Cool Britannia” genoemd. Dit heeft er grotendeels toe bijgedragen dat het publiek zijn Labour-partij totaal anders vond dan eerdere incarnaties ervan: je kunt Labour niet zijn en ook financieel bekwaam, het heeft geen zin voor de kiezers.

Toen de wereldwijde financiële crisis plaatsvond tijdens dezelfde regeringsperiode, was het publiek van mening dat Labour terugging naar het type en dat het niet te vertrouwen was om het op te lossen. Ondersteuning werd teruggeworpen naar de conservatieven, simpelweg omdat ze nog steeds de betere reputatie op lange termijn als financieel managers hadden. De daaropvolgende door conservatieven geleide regeringen hebben het Verenigd Koninkrijk alleen in bedrijf gehouden door meer te lenen dan alle vorige Labour-regeringen bij elkaar, maar ze genieten nog steeds  een groter publiek vertrouwen  dan Labour omdat ze geacht worden beter te zijn in het beheren van financiën

In Italië is hetzelfde patroon van toepassing. Forza Italia, middenrechts, Silvio Berlusconi, wordt als financieel beter beschouwd dan de olijfboom midden links. Toen Berlusconi het idee van de parallelle valuta voorstelde, werd het als een verstandige stap beschouwd, de manier van een financieel manager om een ​​probleem te benaderen, terwijl als de Olive Tree het had gedaan, het een bekentenis van mislukking zou zijn geweest door een stel financiële incompetenten die de land weer op.

Maar Italië heeft nu een nieuwe speler: de Five Star Movement, de populistische partij begonnen door een cabaretier, als een grap, die toch een snaar heeft geraakt bij het Italiaanse publiek. In een land dat moe is van corruptieschandalen en corruptie op een laag niveau, zoals dodgy inkoop, dat zo gewoon is dat het niet langer een schandaal is, zegt Five Star gewoon wat elke Italiaan weet. Wat begon als satire is te serieus om als een grap te behandelen, en degenen die zeggen dat het meer publieke geloofwaardigheid heeft dan wie dan ook in de duistere wereld van de conventionele politiek.

Elk Europees land heeft een recent gevormde populistische beweging zoals Five Star. De verschillen tussen hen bepalen de gezondheid van een land. En Marche van Emanuel Macron is centristisch, wat betekent dat Frankrijk een relatief rijk en veilig land is. De Jobbik van Hongarije is extreem, in dat geval aan de rechterkant, wat betekent dat het land ernstige economische en identiteitsproblemen heeft, zoals de herverkiezing van Viktor Orban en zijn verlangen om een ​​”illegale staat” te creëren.

Five Star is anders: het is gewoon menselijk. Het heeft geen positie nodig, het vertelt mensen alleen wat ze al weten. Het kan niet netjes worden onderverdeeld in iets anders dan anti-politiek, en dit maakt het een grotere bedreiging dan de beschaamde Oostenrijkse Vrijheidspartij, of zelfs Erdogan of de Russen, ooit zou kunnen zijn.

De meest waarschijnlijke uitkomst van de huidige regeringsonderhandelingen in Italië is een coalitie tussen Five Star en de Liga, een oudere beweging die de politiek wilde vervangen door regionaal chauvinisme dat niet gerechtvaardigd hoeft te zijn. Als dit werkt, zou het politici overbodig maken, en daarmee hun smeergeld. Heel veel mensen in heel Europa hebben veel te verliezen van een echt populaire populistische beweging die een groot land met succes leidt, dus het kan niet gebeuren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De 'boogaloo'-beweging', een extreemrechts burgerleger die Donald Trump steunt

Zowel Five Star als de League zijn Eurosceptisch, maar weten dat ze niet weg kunnen lopen van de Euro zonder binnenlandse problemen te veroorzaken die groter zijn dan het Verenigd Koninkrijk, dat snel terugkeert naar de status ‘Sick Man of Europe’ uit de jaren 1970 en dat momenteel ervaart. Hun  schijnbaar radicale beleid , zoals universeel inkomen, is al in andere landen zonder fanfare beproefd. Dus stellen ze niets voor dat elders niet als fiscaal gezond wordt beschouwd, wanneer echte politici het proberen

Maar de politici van elk land kunnen hun bestaan ​​alleen maar rechtvaardigen door te zeggen dat zij de experts zijn, ze weten het het beste, en ze zijn beter in staat dan buitenstaanders om openbare zaken af ​​te handelen – en met name de financiën. Italië moet dus failliet gaan omdat de politici het niet lang meer zullen runnen. Het is zo simpel – maar het zijn niet alleen de falende politici in Europa die er belang bij hebben echte democratie te zien falen.

Vrije markt voor alleen gratis

Degenen die het faillissement van Italië voorspellen, hebben één ding gemeen. De verschillende tijdschriften en hun eigenaren hebben uitgebreide zakelijke belangen in de VS. In theorie zijn ze voorstander van een ongebreideld kapitalisme. Maar in de praktijk moet het kapitalisme zijn op hun eigen voorwaarden, die niet erg mooi zijn voor degenen aan de ontvangende kant.

De VS zijn traditioneel voorstander van de EU omdat het de Amerikaanse dominantie vergroot. De integratie van de Europese economieën na de Tweede Wereldoorlog maakte oorlog tussen de lidstaten inderdaad onmogelijk. Maar het betekende ook dat ze een gemeenschappelijke schuld aan hun betaalmeester deelden.

Sommige leden van de nieuwe EEG waren aan de winnende kant geweest, anderen niet. Sommigen moesten reparaties betalen; sommigen gaven leningen voor wederopbouw en wederopbouw. Maar zowel winnaars als verliezers hadden Amerikaanse financiële steun nodig om weer op gang te komen, en velen hadden in de VS leningen aangegaan om de oorlog te bestrijden. Door de integratie van de Europese economieën waren alle EEG-landen uiteindelijk meer schuldig aan de VS dan aan elkaar, en bijgevolg kon geen enkele Europese staat voldoende dominantie over de rest verwerven om uiteindelijk de VS in de internationale arena uit te dagen.

In die tijd hadden Europese staten weinig keus. Het VK maakte geen deel uit van het Europese project omdat het sowieso afnam en de problemen van het post-imperiumsyndroom aan de horizon had. Het werd aangemoedigd om te blijven vertrouwen op zijn speciale relatie met de VS, omdat beide partijen zagen dat het daar meer uit haalt dan een klein onderdeel te zijn van een meer afhankelijke alliantie, die geen idee had hoe het grote project zich zou ontwikkelen.

Gezien de geschiedenis van zijn leden, dacht niemand dat een “Europese Unie” zou werken. Maar door elk lid af te kopen met een ander oneerlijk voordeel, deed het dat. Italië kwam met zijn interne corruptie weg omdat de EU-mededingingsregels werden genegeerd, Frankrijk zette zijn inefficiënte landbouw voort omdat de EU het zowel klaagde als aanmoedigde en Luxemburg instellingen en diplomatieke en ambtelijke handel kreeg. Iedereen had een neus in de trog en wilde het daar houden, dus ze vergaten hun verschillen en bloeiden genoeg om echt liberale staten te worden, niet bang om anderen te omhelzen op gelijke en onderling overeengekomen voorwaarden.

De EU heeft niet alleen de Amerikaanse schuld teruggebracht tot zeer beheersbare proporties, het heeft de VS ingehaald als handelsblok. Het begon zijn eigen regels te maken over zaken als voedselveiligheid en werknemersrechten, zonder de VS te raadplegen. De VS zagen de eerdere relatie worden omgekeerd. Dat zou betekenen dat mensen niet automatisch zouden denken dat de VS het beste land ter wereld was, met de beste waarden en de beste methoden. Zoals we hebben gezien, kunnen de VS niet overleven zonder te denken dat het al deze dingen zijn.

Het waren niet de Europese financiële markten die voor EU-landen problemen begonnen te veroorzaken, maar die worden gerund door de VS, onder Amerikaanse regelgeving. George Soros heeft miljarden gokt tegen het pond en financiert nu een breed scala van zeer dubieuze ‘hulpprojecten’ die proberen Amerikaanse systemen en methoden  te introduceren  in landen die ze niet hebben.

Wanneer landen bailouts nodig hebben, hebben ze IMF-regels opgelegd, die nog nooit de beloofde rendementen hebben opgeleverd in een ” begunstigd” land,  maar blijven worden uitgesloten tegen alle fiscale logica

De verschillen tussen de Europese en Amerikaanse economische benadering liggen in de menselijke dimensie. De EU neemt geen economische maatregelen die de rechten van werknemers niet beschermen, en denkt dat staatssteun soms gerechtvaardigd is. De VS nemen een morele houding aan tegen dergelijke opvattingen, de situatie die ooit president George W. Bush ertoe heeft bewogen om een ​​Britse collega uit ergernis uit te roepen dat ‘de Fransen  geen woord hebben  voor ondernemer’. Zelfs degenen die twijfelden over zijn domheid waren nu overtuigd.

Het klopt nu op dezelfde trom met de VS vastbesloten te maken dat het zorgen voor mensen niet werkt. Europa vormt een zodanig grote bedreiging dat EU-staten het moeten verknoeien, of aangeboren geneigd zijn om het te verknoeien, naarmate ze verder komen van het Amerikaanse denken.

Daartoe worden bestaande angsten en veronderstellingen uitgebuit omdat de werking van de economie de VS de ruimte en tijd geeft om dit te doen. Dan wordt het Amerikaanse alternatief aan die landen opgelegd om te voorkomen dat ze antwoorden vinden op de problemen waar de VS zelf ook last van heeft, en dat in elk geval grotendeels is ontstaan.

Als Italië dezelfde oude corrupte politici zou leiden, zouden we niet horen dat zijn relatieve tekortkomingen de eurozone bedreigen en Europa zouden vernietigen. Maar dezelfde kranten die de Brexit oppeppen om de Amerikaanse ambities te bevorderen en het VK daarvan afhankelijk te maken, zullen Italië niet laten leiden door mensen die een echte band hebben met hun kiezers, en dus een nog grotere bedreiging vormen voor de aannames die achter de wereldwijde liggen bestellen.

Eeuwigheid is een ECHT ding

Italië zal altijd Italië zijn. Een Five Star-League-coalitie zal anders zijn, maar niet te verschillend. Er zijn teveel mensen met teveel te verliezen om het te laten doen zoals het publiek vraagt, en uiteindelijk zal het publiek de zekerheid willen dat al hun politici nog steeds oplichters zijn, ongeacht hun streep.

Deze ‘crisis’ laat zien wat de verkiezing van Trump heeft gedaan: dat de VS steeds meer onwillig is om risico’s te nemen. De wereldleider is zo bang voor zichzelf dat hij iedereen demonstreert, van immigranten tot Pakistanen tot Italianen, om het zowel in zijn eigen ogen als in de wereld beter te laten lijken.

Eens boden de VS iedereen een thuis en een kans om hen te helpen een betere toekomst voor de hele wereld op te bouwen. Nu botst het op iedereen met speurhonden, zoals een luchthavenbeveiligingspost die 100 mijl van de dichtstbijzijnde luchthaven is opgericht, omdat iemand op een dag zou kunnen denken er een te bouwen.

Deze “crisis” heeft niets te maken met Italië en alles met de VS. De EU laat de VS zichzelf rechtvaardigen, en dat kan niet behalve met soundbites. Er zijn onmiskenbare voordelen aan het Amerikaanse systeem van overheid en Amerikaanse waarden. Maar de VS herinneren zich niet wat ze zijn, daarom hebben ze ze zelf al zo lang genegeerd en doen ze hun best om te voorkomen dat anderen ze krijgen. Het wordt steeds meer betrapt als de wereld dit gaat begrijpen.

Rome is de Eeuwige Stad, niet Washington DC. Als de VS Italië proberen te vernietigen door krantenkoppen en financiële agressie, zou het kunnen zijn dat het wordt wat Afghanistan was voor het Sovjetrijk, en zoals in dat geval alleen de schuld heeft .Lees ook:  Volgers van Joseph Goebbels geven vorm aan hun beleid in Washington

Comments

comments