Witte supremacists verbergen zich niet langer in de schaduw

Witte supremacists verbergen zich niet langer in de schaduw

2 november 2019 0 Door Indignatie redactie

De democratie neemt af. In 2018  registreerde het Freedom in the World-  rapport van Freedom House het 12e opeenvolgende jaar van terugtrekkende wereldwijde vrijheid. Dit omvatte gevestigde democratieën zoals de Verenigde Staten en autoritaire landen zoals China en Rusland.

In de VS is de situatie vooral verontrustend omdat een populistische president de democratie van het land lijkt te schaden door zijn verdeeldheid, zijn minachting voor de rechtsstaat en zijn vurige aanvallen op de media en zijn critici. De brandende taal van president Donald Trump en zijn agressieve opmerkingen over immigranten, moslims en Mexicanen hebben blanke nationalisten aangemoedigd. Wetshandhavingsinstanties hebben  gewaarschuwd  voor de landelijke opkomst van misdaden die verband houden met witte suprematie.

Enkele van de meest uitgesproken critici van Trump, met inbegrip van de 2020-presidentskandidaat Bernie Sanders, hebben  opgeroepen  de president een “racist” en gaf hem de schuld voor de opleving van het geweld in het hele land. Uit een enquête van Quinnipiac University eind juli bleek dat een meerderheid van de kiezers, 51%, van  mening is  dat president Trump racistisch is. Het  aantal  Afro-Amerikaanse kiezers dat ermee instemde was veel hoger: 80%.

De president beschouwt zichzelf echter als de ‘minst racistische persoon’ ter wereld. Hij vertelde onlangs  aan  verslaggevers: “Wat ik in twee en een half jaar voor Afrikaanse Amerikanen heb gedaan, heeft geen enkele president zoiets kunnen doen.”

Henry Giroux is een prominente Amerikaans-Canadese culturele criticus en publieke intellectueel. Hij is een van de grondleggers van de kritische pedagogiek in de VS. Zijn nieuwste boek heet ‘ The Terror of the Unforeseen’ .

In deze editie van The Interview praten met professor Giroux over de uitdagingen waarmee de Amerikaanse democratie wordt geconfronteerd, het immigratiebeleid van president Trump en het harde optreden van zijn regering tegen onderwijs.

Het transcript is voor de duidelijkheid bewerkt.

Kourosh Ziabari: In een tweet op 16 juni suggereerde president Donald Trump dat zijn aanhangers willen dat hij langer dan twee termijnen in het Witte Huis zou blijven. Het was niet de eerste keer dat hij de kwestie van verlenging van zijn presidentiële voorwaarden ter sprake bracht in strijd met het 22e amendement op de Amerikaanse grondwet. Denk je dat hij succesvol zal zijn in het realiseren van deze droom? Wat vertelt dit voorstel ons over het wereldbeeld van Trump?

Henry Giroux : Het gaat er niet om of hij succesvol zal zijn, maar wat de verklaring suggereert gaat over Trump’s omhelzing van antidemocratische en autoritaire principes. Hij heeft duidelijk gemaakt dat hij de grondwet ziet als een belemmering voor zijn wijze van autoritair bestuur en tegelijkertijd voedt hij aas aan elementen van zijn rechtse fascistische basis die suggereren dat hij zijn toevlucht tot geweld kan nemen om op te leggen staat van beleg en weigeren af ​​te treden als hij de 2020-verkiezingen verliest. Zijn opmerkingen over het verlengen van zijn termijn in strijd met het 22e Amendement zijn gewoon code voor een proefrun voor zijn groeiende fascistische politiek.

Ziabari: Veel critici van Trump zeggen dat hij geen respect heeft voor de rechtsstaat, weerspiegeld in zijn inspanningen om het Mueller-onderzoek te belemmeren, zijn pogingen om zijn politieke tegenstanders en critici te vervolgen en zijn minachting voor het Amerikaanse rechtssysteem. Waarom staat deze president zo vijandig tegenover het concept van de rechtsstaat?

Giroux : Alle autoritairen staan ​​vijandig tegenover de rechtsstaat omdat het de enige instelling is die ze soms moeite hebben met beheersen en omdat het een bedreiging voor hen vormt door het implementeren van uitspraken en wetten die kunnen functioneren om de macht ter verantwoording te roepen. De rechtsstaat suggereert een verdeling van de macht, een verdeling van bestuursmodi, de regel van checks and balances – alles wat Trump betreurt omdat hij de democratie minacht en zijn instellingen beschouwt als een bedreiging voor zijn narcistische noties van loyaliteit en macht.    

Ziabari: Trump maakte immigratiehervorming een topprioriteit van zijn administratie. Beschouwt u zijn moslimverbod, zijn optreden tegen Mexicaanse immigranten en zijn beleid inzake scheiding van kinderen aan de Amerikaanse grens moreel verdedigbaar en in overeenstemming met de verplichtingen van de Verenigde Staten als supermacht?

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Weet je nog toen Julian Assange Google openbaarde als een NSA-massabeveiligingstool van de diepe staat?

Giroux : Hoewel er een traditie is in de Verenigde Staten om vijandig te zijn tegenover immigranten, buitenlanders en degenen die [als de “andere” worden beschouwd op grond van hun religies, politiek, etniciteit en ras, heeft Trump dit giftige beleid tot een nieuw verheven niveau door zowel zijn woorden, acties en beleid. Hij is een ultra-nationalist, ondersteunt de principes van witte suprematie en bootst de logica van raciale zuivering na.

In die zin reproduceert hij racistisch en eliminatiebeleid dat we in Duitsland in de jaren dertig en veertig zagen, met als eindpunt het beleid van staatsgeweld, muren, detentiecentra en een politiek van verdwijning.

Ziabari: Hoe zou u de situatie aan de grens tussen de VS en Mexico beschrijven? Het bouwen van een muur aan de grens met Mexico was een van de belangrijkste campagnebeloften van president Trump en hij verzekerde in mei van dit jaar $ 6,1 miljard aan financiering om 336 mijl van een nieuwe grensmuur te bouwen om de instroom van migranten te belemmeren. Draagt ​​de muur van Trump bij aan de bescherming van Amerikaanse veiligheidsbelangen? Is het noodzakelijk?

Giroux : De muur van Trump heeft niets te maken met beveiliging. Het is een symbool van nativisme en racisme dat is ontworpen om zijn fascistische en racistische steunbasis te mobiliseren. Dit is geen veiligheidsprobleem, het is een anti-immigratieprobleem dat is bedoeld om het idee te versterken dat burgerschap alleen voor blanken is en dat de publieke sfeer wordt besmet door de aanwezigheid van mensen die geen rechten op Amerikaans staatsburgerschap hebben.

Ziabari: In een van je recente artikelen merkte je op dat ‘autoritarisme en de groeiende architectuur van geweld’ in opkomst zijn in de Verenigde Staten, die al lang trots zijn op haar democratische instellingen. Wat is volgens jou de reden? Waarom neemt de Amerikaanse democratie af en verliest ze haar ziel aan ultra-nationalisme en blanke suprematie?

Giroux : Amerikaanse samenleving, vooral sinds de jaren zeventig en vooral nadat de terroristische aanslagen van 9/11 gemilitariseerd zijn geworden. Ten eerste, omdat de verzorgingsstaat is afgenomen, is deze vervangen door een straffende staat, een die geweld beschouwt als een organiserend principe om alle sociale problemen het beste op te lossen. Daarom is één gevolg het grootste gevangenissysteem ter wereld. Aan de andere kant is het model van de gevangenis, met de nadruk op straf, een model geworden voor scholen en andere publieke sferen.

Ten tweede, terwijl de Amerikaanse samenleving wordt gemilitariseerd, zijn we getuige geweest van de groei van de militarisering van de politie en de surveillance, die allemaal een klimaat van angst, onveiligheid en geweld versterken. Ten derde is geweld zowel een primaire bron van entertainment als winst voor Hollywood, videocultuur, de wapenindustrie en de internationale wapenindustrie.

Terwijl deze registers van geweld de Amerikaanse samenleving beïnvloeden, met zijn toenemende angstcultuur en een president die zowel geweld [legitimeert] als mogelijk maakt tegen dissidenten, journalisten en anderen, heeft hij een enorme groei in geweld veroorzaakt door blanke supremacists die zich niet langer voelen dat ze zich in de schaduwen moeten verstoppen.

Ziabari: Volgens een enquête van het Pew Research Center in maart van dit jaar gelooft 82% van de Amerikaanse volwassenen dat moslims tegenwoordig in de VS op zijn minst worden gediscrimineerd. Godsdienstvrijheid en tolerantie zijn fundamentele Amerikaanse waarden. Waarom worden moslims in de VS steeds meer gediscrimineerd?

Giroux : Omdat Trump zijn racisme tegen moslims heeft opgenomen in een nationale campagne om tegemoet te komen aan de opvattingen van zijn harde anti-immigratie, anti-moslim aanhangers. Trump beschouwt moslims in het algemeen als terroristen, en deze houding voedt het klimaat van angst dat hij nodig heeft om steun te krijgen van verschillende extremistische groepen in de VS.

Ziabari: Cesar Sayoc, de man die is veroordeeld voor het verzenden van 16 pakketten met pijpbommen naar prominente critici van Trump, zou geïnspireerd zijn door de ideologie van de president. Het is ook duidelijk dat hij geobsedeerd was door Fox News. Welke rol hebben Trump, zijn medewerkers en zijn mediapatronen gespeeld bij het stoken van extreem extremisme en binnenlands terrorisme in de Verenigde Staten?

Giroux:  De rechtse media, zoals Fox News, hebben de racistische opvattingen van Trump consequent gereproduceerd, verder gerechtvaardigd en verder verspreid in de VS. Wat duidelijk is, is dat ze de racistische opvattingen van Trump delen en hebben bijgedragen aan het normaliseren van zijn vertoog van angst en zijn ontstekingsretoriek van angst en haat. Het zijn, om het bot te zeggen, racistische disimaginatiemachines die handelen in blanke supremacistische ideologieën en een haat voor degenen die zij als een bedreiging voor blanke mensen beschouwen.

Ziabari: Eerder dit jaar vroeg president Trump om een ​​vermindering van $ 7,1 miljard in de begroting van het ministerie van Onderwijs voor 2020 en heeft het idee om het te ontmantelen gefeliciteerd. Waarom keurt de president de grondslagen van het openbaar hoger onderwijs op? Voelt hij zich bedreigd door de leringen en vaardigheden van universiteiten en academische instellingen?

Giroux:  Kritisch denken, oppositionele media, afwijkende en geïnformeerde burgers zijn gevaarlijk voor Trump omdat ze een bedreiging vormen voor demagogen zoals hij. Daarom viert Trump niet alleen leugens, onwetendheid en domheid door zijn eigen acties en taal, maar hij probeert ook instellingen zoals openbaar en hoger onderwijs te vernietigen die de mogelijkheid bieden om individuen te creëren die kritisch kunnen denken en verantwoord handelen. Voor Trump vormt een kritisch en geïnformeerd publiek een bedreiging voor zijn macht, dus hij wil elke instelling vernietigen die geïnformeerde burgers zou kunnen produceren.Lees ook:  Trump verdedigt de senators die fraude pleegde door aandelen te verkopen met voorkennis

Comments

comments