Dresden : Nazi-noodsituatie met vraagteken

Dresden : Nazi-noodsituatie met vraagteken

3 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Eén met “Nazinotstand?” De titel van de beslissing brengt de gemeenteraad van Dresden wereldwijd erkenning. Het debat over de term verduistert wat echt belangrijk is.

De lokale politicus Max Aschenbach is erin geslaagd een staatsgreep te plegen: hij heeft een besluit genomen van de gemeenteraad van Dresden over de hele wereld. Aschenbach is lid van The Party, sinds mei zit hij in het parlement van Dresden. Leden van de satirische partij moeten zich altijd afvragen wat ernstiger is – politiek of satire? Het ding dat Aschenbach heeft geactiveerd, had in elk geval snelle bizarre functies.

“De gemeenteraad van Dresdner noemt de nazi-noodsituatie”, dat is de kop in veel media. Of “Dresden verklaart Nazi Emergency”, omdat het onderwerp ook internationaal fascineert, van CNN tot Al-Jazeera. Aschenbach is verbaasd over wat hij heeft veroorzaakt. Glimlachend aan de rand, observeert hij dit alles, zegt hij. Welke krachten werken momenteel. Voor een satiricus moet dit heel leuk zijn.

Het slechte nieuws: veel mensen willen gewoon niet precies weten. Dresden , Nazinotstand – een debat krimpt samen over een paar infantiel ogende buzz- woorden die veel sneller en breder vangen dan de achtergrond. En degenen die de opvatting van iets belangrijks blokkeren: oplossingen voor een ernstige oorzaak.

Een serieuze zorg was oorspronkelijk Max Aschenbach, dat moet zijn voordeel zijn. Enkele weken geleden diende hij een aanvraag in bij de gemeenteraad van Dresden. Hij wilde de aandacht vestigen op de omstandigheden die al vele jaren in Dresden heersen. Over de houding van “anti-democratisch, anti-pluralistisch, anti-menselijk en extreemrechts” over gewelddaden. Dresden is de geboorteplaats van de extreemrechtse en racistische Pegida-beweging . Tot op de dag van vandaag verslaat rellen in het centrum van de stad het ergste, tegen migranten, politici, tegen alles wat geen deel uitmaakt van Pegida. De AfDals een extreem-rechtse partij, ook met extreme kenmerken, die banden met Pegida onderhoudt, is onlangs de derde grootste partij in de gemeenteraad geworden. Dresden heeft alle reden om extremisme van rechts aan te pakken en erop te wijzen dat dergelijke ideeën zich al lang in het burgerlijke kamp hebben verspreid. 

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Freeland reageert op Poetin: het liberalisme zal de overhand krijgen! (Nazi's zullen helpen)

Geen nieuw beroep voor Dresden

In de aanvraag van Aschenbach draaiden echter veel discussies in de gemeenteraad om één woord: Nazinotstand. Dit werd nooit vanaf het begin in de toepassingstekst vermeld als feitelijke verklaring, maar altijd voorzien van een vraagteken. Zelfs de ruimdenkende mensen zijn gestoord door het feit dat het überhaupt verschijnt. Is de term echt noodzakelijk en nuttig – of gewoon plat populisme dat al het andere omvat? Het belangrijke kan een dwaas van maken? De AfD heeft het verzoek, het woord en de onderliggende diagnose afgewezen. Ten slotte hebben de sociaal-democratische, groene, liberale en niet-verbonden gemeenteraden besloten de fundamentele zorgen van Aschenbach te volgen: vechten tegen rechts extremisme, versterken van het maatschappelijk middenveld.beslist met een meerderheid van 39 stemmen . 29 raadsleden van AfD, CDU en de Free Voters stemden ertegen. 

De beslissing werd snel een hot rapport. Beter te zeggen: een heel kort, vervormd aspect. Het woord Nazinotstand werd al snel een feit, zonder een vraagteken, in veel koppen. Dus het had eerst een persbureau gemeld, zelfs om TIME ONLINE, verscheen de kop kort. Sindsdien draait het debat om de term, maar niet om de beleidsverklaring die daadwerkelijk is aangenomen. Er zitten veel goede dingen in, men wil onder meer voor een democratische alledaagse cultuur in Dresden, slachtoffers van rechts geweld beter beschermen.

Over het algemeen is het beroep niet zo nieuw in Dresden. Hij zou opnieuw moeten dienen als een bevestiging, als een nog duidelijker teken. Het gaat over symboliek. Dat is belangrijk. Maar nog belangrijker zijn nieuwe, concrete maatregelen en inspanningen. Van die echter tot nu toe in Dresden niet eens gesproken. Van alle oplossingen die niet zo gemakkelijk te verwijderen zijn, waar veel mensen in de stad al jaren aan werken. Waar helpen dialogen nog steeds? Waar moet je het stoppen? Wie is een stoere nazi en wie sympathiseert die teruggebracht kan worden naar het burgerlijke kamp? Welke maatschappelijke organisaties hebben meer ondersteuning nodig om een ​​dergelijk beroep te realiseren? Wat moet de politiek doen? Waar zijn de burgers verantwoordelijk voor? Deze vragen moeten het debat bepalen.

 

Lees ook:  De realiteit van het ondenkbare


Comments

comments