Prins-Bernhardtaks bepleit voor pandjesbazen

Prins-Bernhardtaks bepleit voor pandjesbazen

3 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Regeringspartij ChristenUnie wil particuliere beleggers aanpakken. Zoals prins Bernhard en VVD’er Wybren van Haga, die woningen opkopen om ze direct te verhuren. Dat bericht Tubantia.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers stelt vandaag tientallen maatregelen voor om de vastgelopen woningmarkt uit het slop te trekken. ,,De laatste jaren is te veel aan de markt overgelaten”, zegt hij. ,,We moeten een omgekeerde beweging maken: van woningmarkt naar volkshuisvesting. Starters en ouderen moeten meer perspectief krijgen op een passende woning.”

Het kabinetsbeleid, dat is gericht op de nieuwbouw van huizen, gaat de woningnood niet oplossen, stelt Segers. D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken doet volgens hem te weinig. ,,Vorige week zat de minister bij Eva Jinek aan tafel om te praten over nepnieuws, maar de woningnood in Nederland is veel urgenter. Dáár moet ze het over hebben.”

Winstfabrieken

Segers wil de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 6 procent. ,,Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen”, zegt hij. ,,Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.” Met het geld dat die belastingverhoging oplevert, wil Segers de overdrachtsbelasting voor starters naar nul procent brengen.

Beleggers, onder wie prins Bernhard en VVD’er Wybren van Haga, moeten ook meer belasting gaan betalen over hun huuropbrengsten, vindt Segers. Bovendien moeten zij vergunningplichtig worden, waardoor gemeenten aanvullende eisen kunnen stellen aan de verhuur. Daarnaast moeten huizenkopers verplicht kunnen worden om zelf in het huis te gaan wonen dat ze kopen. ,,Huizen mogen geen winstfabrieken zijn”, zegt Segers.

Lees ook:  Pentagon Obsessie: China, China, China

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDwangsom voor de prins

Prins Bernhard, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, is als privépersoon en via allerlei bedrijfjes een van de grootste vastgoedbeleggers in Amsterdam, met meer dan driehonderd adressen. Vorig jaar kreeg hij een dwangsom opgelegd voor het overtreden van regels bij de verhuur van een pand. Ook VVD-Kamerlid Van Haga lag onder vuur vanwege zijn vastgoedactiviteiten.

Eerder pleitten oppositiepartijen, waaronder de PvdA, ook al voor een belastingverhoging voor beleggers. Segers wil het regeerakkoord niet openbreken, maar het kabinetsbeleid wel bijsturen. Hij vindt ook dat woningcorporaties moeten stoppen met de verkoop van socialehuurwoningen. ,,Er zijn er meer dan genoeg verdwenen de afgelopen jaren”, zegt hij. ,,In deze tijd van hoge bouwkosten is een sociale huurwoning bouwen veel duurder dan behoud van een bestaand huurhuis.”

Falen van de markt

Coalitiepartner VVD gelooft in de vrijewoningmarkt, maar Segers drukt de partij op het hart: ,,Geef woningbouwcorporaties de ruimte te doen wat ze vroeger deden: hun sociale taak waarmaken.” Hij ziet een trend in de relatie tussen overheid, markt en samenleving. ,,Het falen van de markt wordt op verschillende terreinen een steeds grotere zorg. Burgers voelen zich nu te veel aan zichzelf overgelaten. Zij willen een overheid die hen beter beschermt en echt voor hen kiest.”

Lees ook:  Buitenlands beleid van Trump: zeer selectief voor vijanden

Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen

ChristenUnie-leider Gert-Jan SegersComments

comments