Iedereen zwijgt over Amalia en haar zakcentje naar 1,5 miljoen per jaar vanaf 2021


AMALIA Het is een bedrag uit de rijksbegroting dat blijft hangen: kroonprinses Amalia (12) ontvangt vanaf 2021 een uitkering van bijna anderhalf miljoen euro per jaar. Waarom zo veel? Juist om financieel onafhankelijk te zijn.

Belachelijk zal u allen denken een bedrag van bijna 4000 euro per dag voor deze snotneus, maar er tegen protesteren NEE dat doen we niet, we aanbidden het koningshuis van oranje.

Een uitspraak over de financiële opvoeding die Willem-Alexander en Máxima aan hun drie dochters geven? Excuus hoor, grinnikt Henriëtte Raap-Scheele van het Platform Wijzer in Geldzaken, maar mag ze even proesten? De koningin mag dan erevoorzitter van haar organisatie zijn, over de geldelijke onderwerpen die aan de keukentafel in Villa Eikenhorst besproken worden zwijgt Máxima ook tegen mensen van het platform.

De begroting voor het koninklijk huis vermeldt de jaarlijkse uitkering die kroonprinses Amalia incasseert vanaf 7 december 2021, de dag waarop ze haar 18de verjaardag viert: naast zoenen, kaarten, taart en wie weet een rijles ontvangt ze vanaf die dag 1.495.000 euro op jaarbasis.

Het leeuwendeel (1.232.000 euro) gaat op aan personele en materiële ondersteuning, al blijft er altijd nog een lieve 263.000 euro over voor de Prinses van Oranje, die vanaf die dag ook rechtstreeks haar vader opvolgt bij een abdicatie of overlijden. Doet zich voor Amalia’s 18de verjaardag iets desastreus voor, dan springt Máxima in als regentes – tot het moment dat Amalia formeel volwassen is.

Geldlessen en nazi opa
Ruim 2,5 ton per jaar voor een meisje van net 18, dat is toch niet normaal? Nee, maar dat is nu net één van de kenmerken van het leven van een troonopvolger in een monarchie; dat is in vrijwel geen enkel opzicht normaal., dat heeft haar wijlen Nazi opa prins Bernhard indertijd toch even goed gereld.

,,Maar toch: de 18de verjaardag is voor iedereen, prinses of niet, een keerpunt in het financiële leven,” merkt Annemarie Koop van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op. ,,Vanaf die dag ben je zelfredzaam, kun je rood staan en lenen.”

Zakgeld
Over de geldlessen van Willem-Alexander en Máxima zegt Koop dit: ,,De koningin heeft zich bij een bijeenkomst wel eens laten ontvallen dat het paar de prinsesjes zakgeld geeft. Dat is natuurlijk een goede start. Prinses Amalia is nu een tiener, wellicht krijgt ze al kleedgeld. Al weet ik niet of ze zelf de stad in gaat om kleren te kopen, of via internet spullen aanschaft. In elk geval lijkt het me zeker dat het koningspaar hun dochters de waarde van geld bijbrengt. Dat kan ook bijna niet anders met de financiële achtergrond en werkzaamheden van koningin Máxima.”

Onafhankelijk
Willem-Alexander kreeg in zijn jeugdjaren ook zakgeld. Maar toen hij in 1986 als 19-jarige dienstplichtig aspirantreserveofficier op de Hr. Ms. Tromp wat fraaie foto’s van het schip had gemaakt en van zijn maten bij de marine guldens ontving voor nabestellingen, merkte hij op:  ,,Zo veel geld heb ik nog nooit in handen gehad.”

Vanaf het moment dat de kinderen zes jaar werden kregen ze wekelijks zakgeld, vertelde Máxima in november 2012. Eerst een euro en Amalia – destijds bijna negen – 1,50 euro. Van anderhalve euro per week naar anderhalf miljoen per jaar in minder dan een decennium tijd.

Haagse mores
Waarom krijgt de kroonprinses zo’n immens bedrag? Omdat ze als toekomstig staatshoofd onafhankelijk moet zijn, juist ook in financieel opzicht, luidt de Haagse mores. Zo wordt de verleiding om te zwichten voor financiële verleidingen van buitenstaanders zo klein mogelijk gehouden – en daarmee ook de kans op problemen voor de bewindspersonen die ministerieel verantwoordelijk zijn voor haar woorden en daden. De uitkering en de hoogte van dat bedrag liggen grondwettelijk vast.

‘Snotneus’
Dat was in 1984 ook zo. Toen duidelijk werd dat Willem-Alexander als ‘vermoedelijke opvolger’ van zijn moeder vanaf 27 april 1985 910.000 gulden zou toucheren, werd in de Tweede Kamer een motie om de hoogte van die uitkering te heroverwegen verworpen. Toenmalig PSP-kamerlid Andrée van Es vroeg zich tijdens het kamerdebat hardop af waarom een ‘snotneus’ recht zou hebben op dat bedrag.

Op 7 december 2021, de dag waarop ze 18 wordt, is prinses Amalia als het goed is geen scholier meer. Eerder dat jaar heeft ze normaal gesproken eindexamen gedaan op het Haagse Gymnasium Sorghvliet. Vanaf dat moment mag ze aanzitten bij vergaderingen van de Raad van State, het adviesorgaan van de regering dat ze als koningin zal voorzitten.
Wie weet bouwt ze een tussenjaar in, misschien gaat ze meteen studeren. Wat ze ook wil: een lening heeft ze niet nodig en dat is lekkerder dan de schulden die haar onderdanen op dit moment moeten maken door studeren met een belachelijke studielening.

Rekensommetje

Volwassen prinses Amalia krijgt 4000 euro per dag. Vanaf haar verjaardag op 7 december 2021 krijgt de prinses voor de overige drie weken van dat jaar 101.000 euro op haar rekening gestort. Dat is zo’n 4000 euro per dag, meldt de NOS.

Over dit bedrag hoeft Amalia geen belasting te betalen. Vanaf 2022 krijgt Amalia elk jaar ongeveer anderhalf miljoen euro. Dat bedrag zal jaarlijks meegroeien met de stijging van de prijzen en de ambtenarensalarissen.

UITKERING VAN 30 MILJOEN Amalia zal over ongeveer dertig jaar koningin worden – ze is dan 43 jaar oud. Ter verduidelijking: haar vader Willem-Alexander werd op 46-jarige leeftijd koning en haar oma Beatrix besteeg de troon op 42-jarige leeftijd. Dit betekent dat als het beleid niet verandert, Amalia wanneer ze koningin wordt meer dan 30 miljoen euro aan grondwettelijke uitkeringen heeft gekregen.

EenVandaag: Driekwart Nederlanders vindt 1,5 miljoen euro startsalaris voor prinses Amalia teveel En de geheime belastingdeal zien de onderdanen ook niet zitten. Een kleine driekwart van de Nederlanders vindt de uitkering van 250.000 euro per jaar en 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten die prinses Amalia krijgt als ze achttien jaar wordt, te hoog.

Voor de kosten die Amalia zou maken voor personeel en beveiliging is nog wel begrip, maar een studente heeft volgens veel ondervraagden geen 250.000 euro nodig om van te leven.

Dat meldt EenVandaag na onderzoek onder 22.310 leden van het opiniepanel van het programma. Ruim drie op de vier Nederlanders vindt de compensatie die het Koninklijk Huis krijgt voor de vermogensbelasting die ze betalen niet acceptabel. De helft van de deelnemers denkt dat de koning er goed aan zou doen het geld dat zijn familie sinds 1973 gecompenseerd krijgt geheel of gedeeltelijk aan de Staat terug zou geven. De andere helft vindt dat niet nodig.

Protesteren tegen dit besluit, HO MAAR

En u de ouders die verantwoordelijk is voor uw kind laat dit met open ogen toe!

Ik zeg weg met dat koningshuis bijna 350 miljoen per jaar voor een vrije dag lijkt mij te veel en kunnen we beter geven aan het onderwijs en andere zaken.

amalia

 

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Reacties 7

 • Dit hoort niet. Mensen dienen hiervoor zo hard te werken. Dat ze een dotatie krijgt…a la. Maar dit kan ook wanneer ze in het huwelijk treed.

 • Het is belachelijk. Ze gaat studeren en zal nog geen taken verrichten voor het land. Ja af en toe een beetje show.

  Wie wil dit en durft dit aan te nemen. De koning zou het sieren om dit te veranderen en studie van zijn dochter uit eigen zak betalen. Dan kan dit bedrag naar eenzame ouderen. Het is uit de tijd. Operette figuren. Verkleedpartijen in het arme India. Hoe is het mogelijk dat mensen dit willen

 • Het is belachelijk. Ze gaat studeren en zal nog geen taken verrichten voor het land. Ja af en toe een beetje show.

  Wie wil dit en durft dit aan te nemen. De koning zou het sieren om dit te veranderen en studie van zijn dochter uit eigen zak betalen. Dan kan dit bedrag naar eenzame ouderen. Het is uit de tijd. Operette figuren. Verkleedpartijen in het arme India. Hoe is het mogelijk dat mensen dit willen

 • In een land waar steeds meer mensen de voedselbank nodig hebben is het nodig dat er een koning of koningin is die een voorbeeld is voor alle onderdanen. Dat maakt geliefd en bemind!
  Jammer dat deze familie liever belasting ontduikt dan een beetje sociaal is.
  Wij hebben geen vrienden die voor het koningshuis zijn en begrijpen de adoratie niet.

 • Ik vind het eigenlijk ook een beetje dubbel.,
  Zoveel mensen leven op het minumum loon., en kunnen net rond komen ook gepensioneerde.,
  Edn er zijn mensen die in echte armoede leven., waar ze niets aan kunnen doen .,die elk duddeltje moeten om draaien om alles maar te kunnen betaalen.,
  Je kan zo’n bedrag toch ook halveren., en het overige deel verdelen over de mensen die het echt nodig hebben.
  Bv de ouderen .,
  Somige moeten rond komen van 150 euro per maand.

 • Dit kan echt niet het is belachelijk.
  Ieder gezin in Nederland moet er zelf voor zorgen dat hun kinderen kunnen studeren.
  Dan kan zeker onze koning Willem Alexander dat zeker doen met zijn inkomen
  Overal collectes voor in Nederland waar niet genoeg geld voor is.. Zoveel armoede in ons land..Late ze het daar aan besteden.

Geef een antwoord