Turkije: bewapende genocide op christenen in Nigeria?

Turkije: bewapende genocide op christenen in Nigeria?

4 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Wat betreft de steeds verdachtere rol van Turkije bij de ondersteuning van jihadisten – recentelijk werd ISIS’s vermoorde leider Abu Bakr al-Baghdadi verborgen in de ” laatste schuilplaats ” van Syrië voor jihadistische rebellen, slechts drie mijl van de Turkse grens – een van de minst genoemde is de schijnbare alliantie van Turkije met de “andere” ISIS, die in Nigeria, Boko Haram.

Tijdens een recente aflevering van bi’l waraqa wa’l qalam  (‘With Paper and Pen’), een Egyptisch nieuwsprogramma dat op TenTV werd uitgezonden, zei zijn gastheer, Nasha’t al-Deyhi:

Uitgelekte informatie bevestigt dat Turkije een terroristische staat is; het ondersteunt terroristen – ook met wapens. Het ondersteunt terroristen met wapens . Deze keer echter niet in Syrië … Het lek van vandaag bevestigt zonder twijfel dat Erdogan, zijn staat, zijn regering en zijn partij wapens overbrengen van Turkije naar – dit is een schok, naar waar u misschien vraagt ​​- naar Nigeria; en aan wie? – aan de Boko Haram-organisatie.

Hij speelde toen een onderschept geluid van wat hij zei waren Mustafa Varank (momenteel de Turkse minister van Industrie en Technologie) en Mehmet Karatas (een manager bij de gedeeltelijk in handen van de Turkse luchtvaartmaatschappij).

De kern van hun korte conversatie in het Turks, volgens het Arabische transcript, is dat wapens werden overgebracht van Turkije naar Nigeria – en dat de zorg bestond dat de wapens niet alleen christenen, maar ook moslims zouden doden.

(Deze audioclip lijkt dezelfde  gelekte opname te zijn  die voor het eerst werd  gemeld  door internationale media in 2014. Varank diende als  Senior Advisor voor Recep Tayyip Erdogan tussen 2011 en 2018.)

Volgens al-Deyhi is de opname het bewijs dat Turkije degene is die Boko Haram zijn wapens levert – inclusief geavanceerde wapens – waarvan de bron al lange tijd verbaasde internationale waarnemers heeft. Hij bood ook aan om de audio met vertalingen naar de Nigeriaanse overheid te sturen, en blijkbaar naar alle andere geïnteresseerden.

Boko Haram is een islamitische terroristische organisatie gecentreerd in Nigeria en verspreidt zich over West-Afrika. Het is al lang betrokken bij het soort  wreedheden  waar ISIS om bekend staat –  massale slachtingen ,  bomaanslagen in de kerk ,  ontvoering, verkrachting, gedwongen bekering – jaren voordat ISIS zelfs werd opgericht. Omdat Nigeria ongeveer half christelijk en half moslim is, is het primaire doelwit van Boko Haram  christenen geweest . Boko Haram en andere moslims – met name de Fulani-stamleden, wiens verfijnde bewapening ook westerse waarnemers in verwarring heeft gebracht – hebben  christenen afgeslacht tot het punt van genocide .

Lees ook:  Het VN-vluchtelingenverdrag moet opgezegd worden tenzij men in de EU een burgeroorlog wil

Wat betreft het onderscheid tussen christenen en moslims in Nigeria, maakt de islamitische wet duidelijk dat moslims bij het vervolgen van de jihad moeten  oppassen  dat ze collega-moslims niet doden . Volgens een rapport uit 2012 bijvoorbeeld  , nadat Boko Haram een ​​universiteit in Nigeria bestormde, ‘scheidden ze de christelijke studenten van de moslimstudenten, richtten ze elk slachtoffer op naam, ondervroegen hen en gingen ze vervolgens schieten of keel doorsnijden’, doden tot 30 christenen.

Sommige Nigeriaanse activisten hebben al op deze informatie gehandeld door deze onder de aandacht van Amerikaanse wetgevers te brengen. Volgens een 11 oktober 2019 Nigeriaanse nieuws  rapport  van Steve Oko:

Een in de VS gevestigde advocaat en rechtenactivist, Emmanuel Ogebe, heeft een verzoekschrift ingediend bij de Verenigde Staten van Amerika over vermeende wapenlevering aan de terroristische organisatie Boko Haram door Turkije.

Volgens Ogebe is president Edorgan [sic] van Turkije een van degenen die Boko Haram van wapens voorziet.

In een petitie bij het Amerikaanse congres, bekabeld via een Amerikaans congreslid, zei Chris Smith, dat een Turks vliegtuig was gericht op luchtbrugwapens naar Nigeria voor Boko Haram.

Volgens de aan Wawa News Global ter beschikking gestelde petitie werden gesprekken tussen de airline manager en overheidsfunctionarissen onderschept door de Egyptische inlichtingendienst.

In zijn brief aan congreslid Smith schrijft Ogebe:

Een Egyptisch tv-programma heeft opnieuw de aandacht gevestigd op een bezorgdheid die ik naar voren heb gebracht door voor uw bewijscommissie te getuigen dat Turkish Airlines stiekem bewapening naar Nigeria vliegt. Als een bedrijf dat in de VS actief is, dring ik nogmaals aan op een grondig onderzoek, onderzoek en eventuele sancties. Bij het naderen van de zesde verjaardag van de aanwijzing van de FTO [buitenlandse terroristische organisatie] van Boko Haram, is het belangrijk dat deze sancties worden toegepast, vooral omdat de huidige aanval van Turkije op de Koerden ISIS, die al een West-Afrikaanse falanx in Nigeria heeft, mogelijk opnieuw zou kunnen kalibreren.

Erdogan is veranderd “Turkije in een veilige haven voor terroristen van Hamas en een financieel centrum voor het doorsluizen van geld om terroristische aanslagen te subsidiëren,” de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Danny Danon, onlangs zei ; “Terwijl hij [Erdogan] bezig was met het vermoorden van degenen die hebben geholpen de wereld te beschermen tegen de dreiging van ISIS, stond hij ISIS-leden toe uit de gevangenis te breken en de wereld aan toekomstige aanvallen te onderwerpen.”

Erger nog, het lijkt erop dat Erdogans sponsoring van terrorisme niet beperkt is tot naburige landen in het Midden-Oosten; het lijkt tot diep in Afrika te zijn gegaan. Een serieus onderzoek met mogelijke sancties is op zijn plaats.

Comments

comments