Trump’s obsessie met Oekraïne heeft diepe wortels: is het allemaal een dekmantel voor zijn misdaden in 2016?

Trump’s obsessie met Oekraïne heeft diepe wortels: is het allemaal een dekmantel voor zijn misdaden in 2016?

5 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Mueller-documenten onthullen dat Paul Manafort de complottheorie van Oekraïne tijdens de campagne van 2016 op Trump heeft geduwd

Tijdens de campagne 2016 was kandidaat Donald Trump altijd een beetje vreemd over Rusland. Hij beweerde dat hij de Russische president Vladimir Poetin kende en ontkende vervolgens dat hij hem een dozijn verschillende keren kende  . Hij stond erop dat de Russische president dacht dat hij een genie was op basis van een  verkeerd vertaalde opmerking.  We weten nu dat de hele top van de campagne van Trump graag ‘vuil’ van Rusland wilde accepteren op zijn Democratische tegenstander in juni 2016. Maar in realtime was een van de eerste aanwijzingen dat er iets raar was met Trump en Rusland het feit dat zijn campagne veranderde slechts één aspect van het Republikeinse platform: militaire hulp aan Oekraïne, van alle dingen.

Robert Mueller kon niet  bewijzen dat  er iets geks was aan dat verzoek, maar concludeerde alleen dat de campagneadviseur van Trump die het had gedaan gesprekken had met de Russische ambassadeur en destijds Trump’s beste adviseur voor buitenlands beleid Jeff Sessions had gebeld. Waarom dit de enige beleidsverandering in de hele conventie was, bleef een groot mysterie.

Er is nu gemeld  dat Oekraïne sinds minstens juni 2016 in gedachten is, toen nieuwsberichten naar voren kwamen over Russisch hacken van het Democratisch Nationaal Comité. Volgens documenten vrijgegeven aan BuzzFeed onder de Freedom of Information Act, vertelde de toenmalige campagnevoorzitter Paul Manafort hem dat Oekraïne waarschijnlijk verantwoordelijk was voor het hacken, niet Rusland. Naarmate de tijd verstreek en het duidelijk werd dat de hackers zijn campagne actief hielpen, greep Trump dat alternatieve verhaal aan.

Volgens interviews met de afgevaardigde van Manafort, Rick Gates, die op het hoogste niveau aan de campagne deelnam, werd deze theorie voor het eerst gedeeld door niemand minder dan Konstantin Kilimnik, een pro-Russische Oekraïner met duidelijke banden met Russische intelligentie die diende als Manafort’s leiding  naar de Russische oligarch Oleg Deripaska, aan wie Manafort miljoenen dollars schuldig was. Deze theorie werd kennelijk doorgegeven tijdens vergaderingen met topcampagnefunctionarissen die probeerden erachter te komen hoe ze zelf toegang konden krijgen tot het gehackte materiaal.

Gates vertelde ook aan het team van Mueller dat generaal Michael Flynn, de eerste nationale veiligheidsadviseur van Trump, het erover eens was dat Oekraïne waarschijnlijk de hack had gedaan, omdat Amerikaanse inlichtingendiensten zo incompetent waren dat hun conclusie dat de Russen onjuist moesten zijn. Blijkbaar geloofde Flynn dat hij zijn inlichtingenbronnen kon gebruiken om die ‘ontbrekende e-mails’ te bemachtigen. Blijkbaar is het nooit bij een van hen opgekomen dat Rusland niet om een ​​reden heel hard zijn best deed om zijn sporen te verbergen.

Vlak na de Republikeinse conventie in juli 2016 werd Trump gevraagd naar de Russische invasie van de Krim. In feite was het op dezelfde persconferentie toen hij de beroemde opmerking “Rusland, als je luistert” maakte dat hij dit zei:

MareikeAden on Twitter

I asked @realDonaldTrump:”Would you as president want to recognize #Crimea as Russian, lift sanctions?” – “Yes we would be looking at that

Het is mogelijk dat Trump gewoon niet wist waar ze het over had. Maar nu we weten dat campagneambtenaren in deze periode obsessief over Oekraïne spraken, lijkt dat minder waarschijnlijk. Het lijkt ook minder waarschijnlijk dat de verandering in het platform slechts een rare beslissing was van een medewerker op laag niveau. Trump en zijn campagne bouwden al aan hun zaak dat Rusland niet achter de hacking zat. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom Manafort dit zou pushen. Hij werd destijds onderzocht door de Oekraïners. En Flynn stond openlijk vijandig tegenover de inlichtingengemeenschap omdat het terecht had opgemerkt dat hij gek was en hem met succes had verwijderd  uit zijn zeer gevoelige positie als hoofd van de Defensie-inlichtingendienst.

Lees ook:  Het tijdperk van het wonder

Waarom wilde Trump Rusland zo graag vrijwaren? Dat kan op verschillende manieren worden verklaard. Hij wilde zo graag een Trump Tower-deal dat hij het kon proeven. De geruchten dat Russen zijn campagne hielpen, kwamen vrijwel onmiddellijk op gang vanaf het moment dat de DNC-hack openbaar werd. Ondanks zijn gretigheid om met hen samen te werken, was Trump niet zo naïef dat hij niet besefte dat dat er misschien niet goed uitzag voor het publiek. (Hij is veel minder voorzichtig geweest sinds hij president werd, deed zijn best om Poetin te behagen en tartte consequent diegenen die hem vertelden dat het geen goed idee is, noch op politiek noch op politiek vlak.)

Waarom Trump zo sterk naar Rusland is gekanteld, blijft de brandende vraag van het Trump-tijdperk en we zullen misschien nooit het antwoord weten. Maar wat hem heeft gemotiveerd, heeft hem ertoe gedreven om beslissingen te nemen die hebben geleid tot zijn opname in de exclusieve club van presidenten die zijn onderzocht op onaantastbare misdaden.

Het is waarschijnlijk dat de omvang van de ervaring van Trump met Oekraïne voorafgaand aan de campagne van 2016 op zoek was naar Miss Ukraine in de Miss Universe optocht kleedkamer. Maar  volgens de Washington Post is zijn vijandigheid jegens het land, gevoed door vriendjes als Manafort, Giuliani en Flynn (samen met enkele mogelijk gefluisterde lieve woordjes van een bepaalde sterke man) intens:

Drie topadviseurs van president Trump ontmoetten hem in mei in het Oval Office, vastbesloten hem te overtuigen dat de nieuwe Oekraïense leider een bondgenoot was die Amerikaanse steun verdiende.

Ze waren nog maar net begonnen met hun pitch toen Trump hen uitlaadde, volgens huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen die bekend waren met de bijeenkomst. In de geest van Trump, zeiden de ambtenaren, had het gehele leiderschap van Oekraïne samengewerkt met de Democraten om zijn 2016 presidentiële campagne te ondermijnen.

“Ze probeerden me neer te halen,” schold Trump.

Energie-secretaris Rick Perry, het hogere lid van de groep, verzekerde Trump dat de nieuwe Oekraïense president anders was – een hervormer in de vorm van Trump die zelfs president Ronald Reagan in zijn oratie had geciteerd, waarvoor de drie adviseurs aanwezig waren geweest. Maar hoe harder ze het Oval Office duwden, hoe meer Trump zich verzette.

“Ze zijn vreselijke, corrupte mensen,” vertelde Trump hen.

Deze Trump-adviseurs leken hem op zijn woord te geloven, net als anderen in het verhaal hebben geciteerd. Maar we weten dat Trump een bijbedoeling had om weerstand te bieden aan de hulp aan Oekraïne, nietwaar? Hij had iets nodig om Oekraïense leiders om te kopen, zodat ze zouden aankondigen dat ze de verkiezingen van 2016 en de vermeende corrupte transacties van Joe Biden gingen onderzoeken. Het diende zijn doel heel goed om te zeggen dat hij eigenlijk geloofde dat ze ‘vreselijke, corrupte mensen’ waren. Zelfs hij is niet zo brutaal dat hij zijn adviseurs zou vertellen dat hij wilde dat Oekraïne een politieke tegenstander zou besmeuren en Rusland van de haak zou krijgen voor de sabotage van de verkiezingen van 2016, dus wacht misschien af ​​met het geven van hulp aan de Oekraïners tot ze wanhopig genoeg om mee te werken.

Rudy Giuliani, die   hierover sinds 2017 Oekraïense functionarissen ontmoet en  die ook heeft toegegeven om met Manafort te overleggen , heeft sinds 2016 deze Oekraïense samenzweringstheorie duidelijk met Trump in afwachting van het verschijnen van het Mueller-rapport om de schroeven aan de Oekraïense regering. Maar overmoed bereikte Trump, die dwaas de vraag zelf stelde en alarmen liet afgaan die niet kunnen worden uitgeschakeld.

Eén Twitter-opsomming vatte de zaak perfect samen:

Grudge of Whales on Twitter

Donald Trump extorted a foreign government to take down a political opponent and in the process hampered their ability to combat their regional aggressor who happened to help Donald Trump against his previous political opponent.

Als je de complottheorie van Trump in Oekraïne beschouwt als de verdoezeling van zijn misdaden in 2016, is het allemaal veel logischer.

Lees ook:  Economische crisis dichtbij door coronavirus China


Comments

comments