Donald Trump en de Deep State (deel 1)

Donald Trump en de Deep State (deel 1)

6 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Wanneer de niet-ingewijden denken aan de ‘Deep State’, hebben ze de neiging zich een groep mannen voor te stellen die samenkomen in een kamer, sigaren roken en wereldoverheersing beramen. Maar de Deep State is niet een gecoördineerd netwerk van mensen die de regering vanuit de schaduw besturen.

In plaats daarvan verwijst het naar individuen en groepen die de middelen hebben om de richting van de wereld in hun voordeel vorm te geven en aarzel niet om hiervan gebruik te maken. Soms botsen de belangen van verschillende facties van de Deep State. Dat gebeurt vaak wanneer de richting van de wereld snel verandert, zoals nu het geval is na de verkiezing van Donald Trump.

Niemand weet dit beter dan Peter Dale Scott, de belangrijkste expert in de Amerikaanse Deep State. Hieronder vindt u een nieuwe inleiding op de pocketversie van The American Deep State: Big Money, Big Oil en the Struggle for US Democracy, Updated Edition (copyright 2017), (met toestemming van de uitgever, Rowman & Littlefield. All rechten voorbehouden).

Peter Dale Scott is een voormalige Canadese diplomaat, hoogleraar Engels aan de Universiteit van Californië, Berkeley, mede-oprichter van het Peace and Conflict Studies-programma in Berkeley, dichter, en 2002 ontvanger van de Lannan Poetry Award.

Zijn politieke boeken omvatten Deep Politics and the Death of JFK (1993), The Road to 9/11: Wealth, Empire, and the Future of America (2007), The War Conspiracy: JFK, 9/11 and the Deep Politics of War (2008), American War Machine: Deep Politics, de CIA Global Drug Connection en the Road to Afghanistan  (2010), The American Deep State: Wall Street, Big Oil en the Attack on US Democracy (2014) en   Dallas ’63 : De eerste Deep State Revolt Against the White House (2015). Een volledige bibliografie is te vinden op zijn website op http://www.peterdalescott.net .

***

Op 3 februari 2017 rapporteerde de Wall Street Journal de plannen van president Trump om de weg te effenen voor een brede terugdraaiing van de recente financiële hervormingen van Wall Street. [1] Hoewel het geen verrassing was, was het nieuws ironisch in tegenstelling tot de retoriek van zijn campagne, toen hij maandenlang zowel Ted Cruz als Hillary Clinton aan de kaak stelde voor hun banden met Goldman Sachs, zelfs toen de financieel voorzitter van zijn campagne een voormalige Goldman Sachs bankier was , Steve Mnuchin (nu Trump’s Treasury Secretary).

Trump was nauwelijks de eerste kandidaat om tegen het bankbedrijf in te gaan terwijl hij stiekem geld aannam van grote bankiers. Dat deed Hitler in 1933; Obama ook in 2008. (In Obama’s laatste campagnetoespraak van 2008 viel hij ‘de hebzucht en onverantwoordelijkheid van Wall Street aan’. [2] Maar later werd onthuld dat Wall Street-bankiers en financiële insiders, voornamelijk van Goldman Sachs, hadden grootgebracht $ 42,2 miljoen voor de campagne van Obama in 2008, meer dan voor eerdere kandidaten in de geschiedenis.) [3]

De connecties van Trump met groot geld, zowel nieuw (vaak zelfgemaakt) als oud (meestal institutioneel), waren echter niet alleen flagranter dan normaal; sommigen waren mogelijk ook sinister. Trump’s campagne was waarschijnlijk de eerste ooit (zoals we zullen zien) die door de FBI onder de loep werden genomen voor ‘financiële connecties met Russische financiële cijfers’, en zelfs met een Russische bank waarvan de invloed van Washington jaren geleden werd aangevallen, nadat het naar verluidt in Rusland was onderzocht voor mogelijke maffia-verbindingen. [4]

Trump’s benoeming van de derde voormalige Goldman-directeur om Treasury te leiden in de laatste vier administraties, na Robert Rubin (onder Clinton) en Hank Paulson (onder Bush), heeft de recente speculatie over de relatie van Trump met wat in toenemende mate de diepe staat wordt genoemd, versterkt. Dat is het onderwerp van dit essay.

Maar we moeten eerst zien wat echt wordt bedoeld met ‘de diepe staat’.

Wat wordt bedoeld met de diepe staat?

Sinds 2007, toen ik voor het eerst verwees naar een ‘diepe staat’ in Amerika, is de term een ​​meme geworden, en zelfs het onderwerp van een voorzichtig essay in The New York Times . [5] Onlangs is het verbeterd door een nieuwe meme, ‘de’ diepe staat ‘versus Trump, een thema dat Donald Trump promootte als een echte buitenstaander, en al in augustus 2016 aan de verkiezingscampagne deelnam. [6]

Trump versterkte dit idee toen hij zich verzette tegen de internationale defensieallianties en handelsovereenkomsten van Amerika die beide traditionele partijen al lang hadden gesteund, evenals door zijn belofte om “het moeras van Washington af te tappen.” Roger Stone, voorheen van lobbybedrijf Black, Manafort, Stone en Kelly in Washington, was ooit een belangrijk kenmerk van dat moeras. [7]

Maar degenen die de verkiezingen zagen als een wedstrijd tussen buitenstaander Trump en een ‘diepe staat’, hadden de neiging om twee verschillende betekenissen te geven aan deze nieuwe term. Aan de ene kant waren degenen die de diepe staat zagen als “een conglomeraat van ingewijden” die al die, buiten en binnen de traditionele staat, omvatten die “het land besturen ongeacht wie zich in het Witte Huis bevindt … en zonder de toestemming van de kiezers. ” [8] Anderzijds waren degenen die, net als Chris Hedges, de” diepe staat “beperkten tot degenen die de grondwettelijke Amerikaanse politiek van de marge van de Washington Beltway afdwalen -” het veiligheids- en bewakingsapparaat, de oorlogsmachine. ” [9]

Lees ook:  Coronavirus Shutdown: Het einde van de globalisering en de geplande veroudering

Maar beide simplistische definities, geschikt voor campagne-retoriek, laten de belangrijke rol weg die groot geld speelt – wat vroeger Wall Street werd genoemd, maar nu een steeds krachtiger aantal non-financiële miljardairs zoals de gebroeders Koch omvat. Alle serieuze studies van de diepe staat, inclusief Mike Lofgren’s The Deep State en Philip Giraldi’s Deep State America evenals dit boek, erkennen het belang van groot geld. [10]

Het is bovendien belangrijk om te erkennen dat de huidige verdeling tussen ‘rood’ en ‘blauw’ Amerika wordt overschaduwd door een overeenkomstige verdeling op het niveau van groot geld, een die aanzienlijk heeft bijgedragen aan de lelijkheid van de campagne van 2016. In The American Deep State (p. 30) noem ik, zij het heel kort, de oppositie van rechtse oliemannen en de John Birch Society “tegen het relatieve internationalisme van Wall Street.” [11] Die oppositie is krachtiger geworden, en beter gefinancierd dan ooit tevoren.

Het is ook geëvolueerd. Zoals ik heb opgemerkt in The American Deep State , (p. 14), is de diepe staat “geen structuur maar een systeem, zo moeilijk te definiëren, maar ook zo reëel en krachtig, als een weersysteem.” Een krachtige diepe staat, zoals Amerika, omvat het dynamische processen die continu nieuwe krachten genereren zoals het internet – net zoals een weersysteem niet vast is maar van dag tot dag verandert.

De huidige divisies in Amerika en zijn rijkdom

Drie dagen vóór de inhuldiging van Donald Trump begon ‘Frontline’ op PBS een tweedelig programma, ‘Divided States of America’, waarin werd gedocumenteerd hoe de polarisatie van de Amerikaanse publieke opinie heeft bijgedragen aan zowel stagnatie in Washington als wijdverbreide volkswoede, op beide links en rechts, tegen het traditionele tweepartijenstelsel.

De Frontline-show slaagde er niet in de belangrijke rol te spelen die geld speelt bij het verergeren van deze publieke afdeling. Het volgde bijvoorbeeld vele populaire accounts in het traceren van de opkomst van de belastingopstandige Tea Party naar de schijnbaar spontane oproep op 19 februari 2009 door CNBC-verslaggever Rick Santelli in Chicago, voor een ‘theekransje’, in reactie op president Barack Obama’s dure reddingsoperaties. [12]

Dit evenement (op de vloer van de Chicago Mercantile Exchange, een diepe staatsinstelling) werd echter niet alleen georganiseerd, het was van tevoren voorbereid. Een domeinnaam, chicagoteaparty.org, was er in 2008 voor geregistreerd, nog voordat Obama zelfs was gekozen. [13] Jane Mayer heeft onomstotelijk de rol aangetoond in de financieringsgroepen achter de Tea Party van de broers Charles en David Koch, die in 2014 twee van de tien rijkste mensen ter wereld waren, samen $ 32 miljard waard als eigenaren van de grootste particulier oliebedrijf in Amerika. [14]   (Vandaag wordt hun rijkdom geschat op $ 84 miljard.)

Nog belangrijker, zoals Mayer opmerkte,

the Tea Party was geen ‘nieuwe soort’ in de Amerikaanse politiek. De schaal was ongebruikelijk, maar de geschiedenis had aangetoond dat vergelijkbare reactionaire krachten sinds Franklin Roosevelt vrijwel elke Democratische president hadden aangevallen. Eerdere door het bedrijfsleven gefinancierde rechtse bewegingen, van de Liberty League [van de jaren dertig] tot de John Birch Society tot [Richard Mellon] Scaife’s [anti-Clinton] Arkansas-project, hadden allemaal democratische presidenten als verraders, overweldigers en bedreigingen de Grondwet. Het onbetwistbare element van raciale wrok dat veel Tea Party-bijeenkomsten trok, was ook een oud en schandelijk duurzaam verhaal in de Amerikaanse politiek. [15]

De royale financiering van de Kochs van de Tea Party, samen met anti-belastingkandidaten en ontkenners van klimaatverandering, was nog maar één fase in wat ik in 1996 beschreef als

een voortdurende strijd tussen “America Firsters” en “New World Order” globalisten, die gedurende bijna deze hele [20 e ] eeuw de industrie-georiënteerde (bijv. de National Association of Manufacturers) tegen de financieel-georiënteerde (bijv. de Raad zetten) op buitenlandse relaties), twee verschillende bronnen van rijkdom. [16]

Een decennium later heeft Trump de slogan van “America First!” Nieuw leven ingeblazen en gezworen om zowel de NAVO als de multilaterale handel te heroverwegen. Beide facties zijn er nog steeds; maar zoals we zullen zien, hebben beide nu internationale verbindingen.

Amerikaanse politiek en de toename van welvaartsverschillen

Het behulpzame overzicht van Mayer ziet de alarmerende toename van de welvaartsverschillen sinds 1980 en vooral in het laatste decennium over het hoofd. Toen ik tien jaar geleden The Road to 9/11 publiceerde, merkte ik op dat 225 miljardairs zo veel als de onderste vijftig procent van de mensen in de wereld bezat, en ik herhaalde de waarschuwing van Kevin Phillips dat

Terwijl de eenentwintigste eeuw op gang komt, is het gebrek aan evenwicht tussen rijkdom en democratie in de Verenigde Staten onhoudbaar … Ofwel democratie moet worden vernieuwd, met politiek weer tot leven worden gebracht, of rijkdom zal waarschijnlijk een nieuw en minder democratisch regime cementeren – plutocratie onder een andere naam. [17]

Lees ook:  De Chinezen zijn er klaar voor. En wij?

In 2010, slechts drie jaar later, was die indicator van ongelijkheid in de piramide gestegen van 225 miljardairs naar 43; en vandaag is het cijfer nog verder gedaald tot acht. [18]

Zoals de New York Times in oktober 2015 meldde, leverden slechts 158 families de helft van het vroege geld dat al in de campagne van 2016 was gestort, en 138 van deze families steunden Republikeinse kandidaten. Vierenzestig van deze 138 families verdienden hun fortuin in financiën, meestal in hedgefondsen, private equity of risicokapitaal. Nog eens zeventien families waren rijk aan energie, voornamelijk olie en gas. Wat deze twee groepen zochten, waren lagere belastingen en ook deregulering: intrekking van de Dodd-Frank Act die Wall Street hervormde, en (volgens de Times ) een opheffing van het 40-jarige verbod op export van Amerikaanse olie. [19]

Velen waren ook “verbonden aan netwerken van ideologische donoren die zowel links als rechts hebben getracht hun eigen politieke partijen fundamenteel te hervormen” – enerzijds de tweejaarlijkse anti-belasting seminars georganiseerd door de Kochs, en anderzijds de andere “de Democratie Alliantie, een netwerk van liberale donoren die Democraten hebben aangezet agressief te werk te gaan op het gebied van klimaatverandering en progressieve belastingen.” [20]

Wederom werd een divisie in het Amerikaanse publiek aangemoedigd en gefinancierd door een oude divisie binnen Big Money – grof gezegd, tussen die progressieve Trilaterale Commissie, velen die floreren van de nieuwe technologieën van het wereldwijde internet, die de staat meer willen doen dan op dit moment over problemen als rijkdomsverschillen, raciaal onrecht en opwarming van de aarde, en die conservatieven van de Heritage Foundation, velen van financiën en olie, die het nog minder willen doen.

We zien deze ideologische tweedeling zelfs in de top acht Amerikaanse super miljardairs in 2016, van wie er vier (Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en Larry Ellison) hun fortuin hebben verdiend op internet en willen dat de huidige VS min of meer vooruitgaat langs zijn recente loop. Warren Buffett (ooit nummer één, nu nummer drie) keurde Hillary Clinton al vroeg goed, “terwijl hij opriep tot hogere belastingen op de hoogste lonen van het land.” [21] Diep ontevreden over de status quo waren nummers zeven en acht, de gebroeders Koch, die ‘fortuinen hebben die grotendeels zijn ontleend aan fossiele brandstoffen’ en ‘geld hebben gestort in de strijd tegen zonne-energie’ [22]

buffet

Warren Buffett. Fotocredit: Fortune Live Media / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

De Kochs verzamelden een donornetwerk van collega-buitenbeentjes, van wie velen werden onderscheiden door particulier eigendom van hun bedrijf, en vele (Jane Mayer wees erop) “hadden ernstige juridische problemen in het verleden of aan de gang.” [23] Hun organisatie onthulde begin 2015 dat het zou $ 889 miljoen uitgeven in de aanloop naar de presidentiële wedstrijd van 2016. Zoals USA Today meldde, vertegenwoordigt dit ongekende bedrag, “ongeëvenaard voor een externe organisatie, meer dan het dubbele van de bijna $ 400 miljoen die het Republikeinse Nationale Comité (RNC) heeft ingezameld en besteed tijdens de verkiezingscyclus van 2012.” [24] Deze enorme georganiseerde stroom van externe fondsen hebben enorm bijgedragen aan de verzwakking van de partijdiscipline in het Congres, vooral onder Republikeinen.

Gedurende de campagne waren de Kochs en Trump (wiens hoofdsteun een andere non-conformistische miljardair was, Robert Mercer) blijkbaar op een afstand van elkaar. Vanity Fair suggereerde in september dat op dat moment de Kochs “in directe oppositie tegen de Mercers waren”, in een “burgeroorlog die de partij uit elkaar dreigt te scheuren” – hoewel de Mercers al vanaf 2011 hadden gedoneerd ” $ 1 miljoen per jaar voor het Koch-netwerk. ” [25]

Wat ook de spanningen, het was duidelijk na de verkiezingen dat Trump in zijn overgang team had “omringde zich met mensen gebonden aan de Kochs.” [26] Binnenkort zal de Trump kandidaat voor Secretaresse van het Onderwijs was Betsy DeVos, een andere belangrijke miljardair bijdrage aan de Koch donor lijst. (Betsy’s broer Erik Prince, bekend als de oprichter en eigenaar van het beruchte private leger Blackwater, adviseerde stilletjes het Trump-overgangsteam over zaken met betrekking tot intelligentie en verdediging.) [27]

En Trump’s CIA-directeur Mike Pompeo, voorheen een Koch-gesponsorde congreslid “die zo nauw verstrengeld met de klimaatverandering te ontkennen Koch broers dat hij stond bekend als de ‘congreslid van Koch.” [28] (De nieuwe regering heeft naar verluidt geïnstrueerd de Environmental Protection Agency om de klimaatveranderingspagina van haar website te verwijderen.) [29]

Sinds zijn verkiezing heeft Trump de Amerikaanse inlichtingendiensten aangevallen voor het lekken van informatie, en verslaggevers als een van ‘de meest oneerlijke mensen op aarde’. Maar terwijl hij het Washington-establishment aanvalt, weerspiegelt hij duidelijk de dissidente grote geldfractie van de diepe staat , niet langer zo marginaal als in het tijdperk van de John Birch Society en later Goldwater. [30]

Lees ook:  DE 'PEST' VAN HET FASCISME DAT TRUMP'S AMERIKA INFECTEERT

Naarmate de campagne en voorbereidende voorbereidingen vorderden, werd het duidelijker dat Trump, geen onbekende in de wereld van het grote geld, het oude grote geldkamp in zijn campagne had ingebracht, evenals het nieuwe. In januari 2017 werd Trump genomineerd als zijn SEC-voorzitter Jay Clayton, een Sullivan & Cromwell-partner die in het verleden Goldman Sachs en andere grote banken vertegenwoordigde in Wall Street-superdeals. [31]

Clayton is de vierde voormalige Goldman-gerelateerde Trump-genomineerde voor de nieuwe regering, allemaal gekozen onder de ogen van Trump’s belangrijkste strateeg, Stephen K. Bannon, zelf een voormalige Goldman-bankier die later coördinator en uitvoerend directeur van Tea Party werd het alt-juiste Breitbart Nieuws. (Bannon beloofde ooit ‘een opstandige, centrum-rechtse populistische beweging te bouwen die kwaadaardig anti-establishment is’. [32] Het duurde slechts 10 dagen in het Witte Huis om duidelijk te maken dat Bannon ‘snel macht had verzameld in de Westvleugel , eclipsing stafchef Reince Priebus. ”) [33]

Trump is ongetwijfeld de politiek ingegaan als een non-conformistische belegger in onroerend goed en tv-ster, die de vroege stadia van zijn campagne zelf financierde. Maar naarmate zijn campagne groeide, kwam hij steeds meer terecht bij de financiering van Wall Street, met name van Robert Mercer, de co-CEO van hedgefonds Renaissance Technologies, [34] Toen werd Trump genoemd als zijn voorzitter van de campagne, Steve Mnuchin, voorheen van Skull and Bones en Goldman Sachs. [35]

Zoals velen voorspelden, werd Mnuchin later Trump’s kandidaat voor Treasury Secretary, waarmee hij de derde voormalige Goldman-directeur van Treasury kon worden in de laatste vier administraties, na Robert Rubin en Hank Paulson. Bovendien heeft Trump Gary Cohn, voormalig president van Goldman Sachs, benoemd als zijn belangrijkste economische adviseur en directeur van de National Economic Council. [36]

Kortom, Trump daagde niet uit, maar bewaarde de status van wat Jeffrey Sachs heeft genoemd

het Wall Street-Washington complex, dat het financiële systeem naar controle heeft gestuurd door een paar politiek krachtige Wall Street-bedrijven, met name Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley, en een handvol andere financiële bedrijven. [37]

Ondertussen, net zoals Trump zijn financiële basis uitbreidde naar alle elementen van groot geld, zorgde Wall Street, zoals altijd, voor goede verbindingen met beide eindkandidaten. Nadat Mnuchin zich bij de Trump-campagne had aangesloten, kondigde Lloyd Blankfein, CEO van Goldman Sachs in oktober 2016 zijn steun aan Hillary Clinton aan. [38]

Al deze complexiteit vraagt ​​om verdere reflectie op de aard van de diepe staat.

Turkije en de internationale diepe staat

Om de meer serieuze verslagen van de ‘diepe staat in de Verenigde Staten’ te onderzoeken, is het nuttig om te beginnen met hun samenvatting in Wikipedia onder deze titel: als een ‘staat binnen een staat, waarvan [auteurs] vermoeden dat ze invloed en controle uitoefenen op het publiek beleid, ongeacht welke politieke partij de democratische instellingen van het land controleert. ”

Met vijf verschillende auteurs (waaronder ikzelf) breidt Wikipedia deze definitie uit met het militair-industrieel complex, de inlichtingengemeenschap, Wall Street, plutocraten, ‘big oil’, de reguliere media, nationale veiligheidsfunctionarissen en Silicon Valley. [39]

Alle vijf auteurs zien twee essentiële componenten voor de diepe staat. Enerzijds is er veel geld. Aan de andere kant zijn de extra-constitutionele agentschappen van Washington Beltway zoals CIA waar Wall Street oorspronkelijk campagne voor voerde en bemand, samen met de op de overheid gerichte industrieën waarmee deze agentschappen en het Pentagon samenwerken en uitbesteden. [40]

Naast mijzelf hebben Philip Giraldi en Mike Lofgren ook erkend dat “de term in feite werd bedacht in Turkije, en er wordt gezegd dat het een systeem is dat bestaat uit hoogwaardige elementen binnen de inlichtingendiensten, militaire, veiligheids-, gerechtelijke en georganiseerde misdaad.” [41] Een meer nauwkeurige definitie is die van Hugh Roberts:

Het idee van de diepe staat … is ontstaan ​​in Turkije, waar het niet alleen betrekking had op de geheime apparaten van de staat, zoals de politie en inlichtingendiensten, maar vooral op de duistere samenhang tussen hen, bepaalde politici en georganiseerde misdaad. [42]

Maar ik ben misschien de enige auteur die laat zien in hoeverre de Turkse diepe staat, toen hij voor het eerst in 1996 werd blootgesteld, de Amerikaanse diepe staat overlapte en de donkere onderkant ervan onthulde.

De Turkse term ‘diepe staat’ ( deren devlet ) werd bedacht na het zogenaamde Susurluk-incident, een auto-ongeluk in 1996, waaronder de plaatsvervangend hoofd van de politie van Istanboel, een parlementslid, en Abdullah Çatlı, een internationale heroïnehandelaar en moordenaar aangeworven door de Turkse politie voor “speciale missies” en betaald in heroïne terwijl hij officieel door de Turkse autoriteiten werd gezocht voor moord. [43]

We zien in het Susurluk-incident drie kenmerken van de Turkse diepe staat, niet genoemd door Lofgren, die niet alleen lijken op de Amerikaanse diepe staat, maar er feitelijk een belangrijk onderdeel van zijn (en nog steeds van groot belang zijn).

De eerste is dat het gedeeltelijk internationaal was: Abdullah Çatlı maakte deel uit van een doodseskorps dat hoofdzakelijk was gerekruteerd uit de gelederen van de Turkse OHD (Ozel Harp Dairesi – Special Warfare Department). De OHD was oorspronkelijk opgezet met aanmoediging van de VS als de Turkse tak van operatie Gladio van de NAVO, een achterblijvende strijdmacht bij een invasie van het Warschaupact. Afgeleid en omgedoopt tot Counter-Guerrilla om de Koerdische verzetsbeweging te onderdrukken, bleven de OHD-troepen getraind in de VS en gebruikten ze Amerikaanse handleidingen voor noodhulp. [44]

turk

Fotocredit: aangepast door WhoWhatWhy van Minestrone / Wikimedia , David Benbennick / Wikimedia en Abdullah Çatli / Twitter .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenDe tweede is dat de internationale diepe staatsverbinding die in Susurluk werd geopenbaard deels crimineel was: de gesanctioneerde parastatale activiteiten met Çatlı werden gefinancierd met miljarden dollars winst uit drugssmokkel; net zoals de CIA in Laos en elders een beschermd drugsverkeer gebruikte om haar geheime operaties in Birma, Thailand, Laos en Afghanistan te financieren. [45] Çatlı, een veroordeelde drugshandelaar met een speciaal Turks paspoort, maakte zelf deel uit van dit post-Gladio internationale netwerk:

Çatlı, volgens Yalçın en Yurdakal, bezocht Miami in 1982 in het gezelschap van een bekende Gladio-agent (en Italiaanse neonazi) en werd beschouwd als ‘onder de bescherming’ van de CIA. [46]

(De Gladio-agent was Stefano delle Chiaie, die zijn eigen connecties had met door de staat gesponsorde terroristische activiteiten in Italië, met de World Anti-Communist League of WACL, en meer in het bijzonder met doodseskaders die werken voor de operatie Condor moordoperatie in Latijns-Amerika, gesponsord door de rechtse dictaturen in de regio. [47] De CIA had zijn eigen schimmige connecties met alle drie, evenals met Gladio.)

Het derde kenmerk van het Susurluk-evenement is dat het een grotendeels ondoorgrondelijke intelligentie-gerelateerde gebeurtenis was en blijft, of wat ik in dit boek een ‘diep evenement’ noem, zoals vergelijkbare gebeurtenissen in de Verenigde Staten, zoals de moord op John F. Kennedy . Bijna alle westerse verslagen van het auto-ongeluk zien de bewering over het hoofd dat het geen ongeluk was, maar een beoogde moord. [48] Bovendien werd de Turkse diepe staat later verdacht in de Turkse staatsgreeppoging van Ergenekon in 2007, [49] en zijn eenmalige ouder, de Amerikaanse diepe staat, in de mislukte militaire staatsgreep van juli 2016. [50] Beide deze coup-pogingen onthullen elementen van wat ik bedoel met diepe gebeurtenissen.

Niet alleen in Turkije, maar ook in de Verenigde Staten, hebben gerespecteerde auteurs de diepe staat gekoppeld aan wat ik (pp. 98, 119) ‘structurele diepe gebeurtenissen’ noem, onopgeloste mysterieuze gebeurtenissen die het politieke systeem van het land beïnvloeden. [51] Terwijl ik dit schrijf, zijn er een aantal beschuldigingen geweest die, indien onderbouwd, Trump lijken te koppelen, niet alleen aan een element van de Amerikaanse diepe staat, maar ook aan een element van de Russische diepe staat.

Referentie

[1] Michael C. Bender en Damian Paletta, “Donald Trump is van plan de Dodd-Frank-wet, fiduciaire regel ongedaan te maken”, Wall Street Journal , 3 februari 2017, https://www.wsj.com/articles/trump-moves -om-ongedaan maken-dodd-frank-law-1486101602 . Cf.

[2] RG Ratcliffe, “Obama’s laatste campagnetoespraak van 2008,” Houston Chronicle, 27 oktober 2008, http://blog.chron.com/texaspolitics/2008/10/obamas-final-campaign-speech-of-2008 / .

[3] Eugene Kiely, “Obama,“ White House ‘Full of Wall Street Executives’? ”Factcheck.org, 1 maart 2012.

[4] Eric Lichtblau en Steven Lee Myers, “Onderzoek van Donald Trump, FBI ziet geen duidelijke link naar Rusland,” New York Times , 31 oktober 2016, https://www.nytimes.com/2016/11/01/us /politics/fbi-russia-election-donald-trump.html (FBI); “Cheney Firm heeft $ 3,8 miljard contracten van de overheid gewonnen,” Observer , 21 juli 2002, http://www.guardian.co.uk/world/2002/jul/21/globalisation.georgebush . Zie hieronder.

[5] Anand Giridharadas, “Onderzoekend wie de Verenigde Staten runt”, New York Times , 15 september 2015, https://www.nytimes.com/2015/09/15/us/examining-who-runs-the- united-states.html? _r = 0 . Ik geloof dat de Zweedse schrijver Ola Tunander (Peter Dale Scott, The Road to 9/11 [Berkeley: University of California Press, 2007], x, de Zweedse schrijver Ola Tunander als eerste de Turkse term ‘diepe staat’ ( derin deret ) toepaste op de Amerikaanse politiek . 244, 270, 384).

[6] Michael Covel, “The Deep State V. Trump,” Daily Reckoning, 25 augustus 2016, https://dailyreckoning.com/deep-state-v-trump/ : “Donald Trump heeft het establishment bang gemaakt voor hun gevestigde geest. ”

[7] Ryan Lizza, “Roger Stone versus the ‘Deep State'”, New Yorker , 20 januari 2017, http://www.newyorker.com/news/news-desk/roger-stone-versus-the-deep -staat . Stone is beschreven als een “politieke provocateur” die “hielp bij het choreograferen van de … rel die de Bush v. Gore hertelling stopte in Miami-Dade County” (Jeffrey Toobin, “Bad Old Days”, New Yorker , 2 mei 2016, http://www.newyorker.com/magazine/2016/05/02/the-political-provocateur-roger-stone-talks-trump. Tijdens de campagne bevorderden Stone en collega-provocateur Milo Yiannopoulos van Breitbart samen de verdeeldheid ‘hoe de algemene verkiezingen vrijwel zeker zullen worden gekaapt door daden van stemfraude’ – door Democraten (Ken Meyer,: Roger Stone zegt dat er een ‘bloedbad’ zal zijn ‘als verkiezing wordt gestolen van Trump’, Medaite.com, 2 augustus 2016, http://www.mediaite.com/online/roger-stone-says-there-will-be-a-bloodbath-if-election- is-gestolen-van-troef / . Hun politiek van verdeeldheid wordt gedeeld door Steve Bannon, die “wordt gedomineerd door een verlangen om oorlog te voeren en zijn vijand te overwinnen dat hij niet duidelijk kan nadenken over schade veroorzaakt door zijn destructieve, polariserende benadering” ( Conor Friedersdorf, “The Radical Anti-Conservatism of Stephen Bannon,” Atlantic , 25 augustus 2016,http://www.theatlantic.com/politics/archive/2016/08/the-radical-anti-conservatism-of-stephen-bannon/496796/ ).

[8] Covel, “The Deep State V. Trump.” Cf. John W. Whitehead, “The Deep State: The Unelected Shadow Government Is Here to Stay”, Rutherford Institute, 10 november 2015, https://www.rutherford.org/publications_resources/john_whiteheads_commentary/the_deep_state_the_unelected_shadow_government_is_here_to_stay : “The Deep State … is bestaat uit niet-geselecteerde overheidsbureaucraten, bedrijven, aannemers, papier-pushers en knop-pushers die op dit moment daadwerkelijk de foto’s achter de schermen maken. ”

[9] “Chris Hedges over hoe de ‘diepe staat’ het Trump-voorzitterschap zal beïnvloeden,” Truthdig, 17 januari 2017, http://www.truthdig.com/avbooth/item/chris_hedges_the_deep_state_will_influence_the_trump_presidency_20170117 . In dit kamp zijn Glenn Greenwald, die de ‘diepe staat’ gelijkstelt aan ‘de inlichtingengemeenschap’, en Eric Margolis, die het gelijkstelt aan ‘het massale nationale veiligheidsapparaat’ (Glenn Greenwald, ‘De diepe staat gaat oorlog met president- Verkies, gebruikmakend van niet-geverifieerde claims, zoals Democraten juichen, ”The Intercept, 11 januari 2017, https://theintercept.com/2017/01/11/the-deep-state-goes-to-war-with-president-elect -gebruikt-niet-geverifieerde-claims-als-dems-cheer / ; Eric Margolis, “Trump versus the Deep State,” The Unz Review, 13 januari 2017,http://www.unz.com/emargolis/trump-versus-the-deep-state/ .

[10] Mike Lofgren, The Deep State: The Fall of the Constitution and the Rise of a Shadow Government (New York: Viking, 2016); Philip Giraldi, “Deep State America,” The American Conservative , 30 juli 2015, http://www.theamericanconservative.com/articles/deep-state-america/ .

[11] Peter Dale Scott, The American Deep State (Lanham, MD: Rowman & Littlefield, 2015), 30 Ik schreef later in Dallas ’63 : “In de Amerikaanse Deep State wijdde ik slechts enkele regels aan de oppositionele factie van rechtse Texas-oliemannen en de John Birch Society, in tegenstelling tot het relatieve internationalisme van Wall Street. In dit [boek] zullen we zien dat onder Kennedy hun oppositie zo diep was ingebed dat Amerika een tijd lang werd bestuurd door een dyadische diepe staat ”(Peter Dale Scott, Dallas ’63: De eerste diepe staatsopstand tegen het Witte Huis [New York: Open Road Media, 2015], 191).

[12] “Divided States of America”, deel 1, Frontline, PBS, 17 januari 2017. Zie Jane Mayer, Dark Money : The Hidden History of the Billionaires Behind the Rise of the Radical Right (New York: Doubleday, 2015), 165-68.

[13] Rick Ames en Yasha Levine, “De rechtse PR-machine blootleggen: is CNBC’s Rick Santelli Sucking Koch, The Exiled , 27 februari 2009, http://exiledonline.com/exposing-the-familiar-rightwing-pr-machine -is-cnbcs-rick-santelli-sucking-koch / ; Chris Douglas, “The Tax That Started the Tea Party”, FrumForum. 3 september 2010, http://www.frumforum.com/the-tax-that-started-the-tea-party/ . Cf. Peter Dale Scott, “GEDICHT: Aan de Tea-Party Patriots: Een professor in Berkeley zegt Hallo !,” GlobalResearch, 2 november 2010, http://www.globalresearch.ca/poem-to-the-tea-party-patriots -a-Berkeley-professor-zegt-hallo / 21727 ; herdrukt in Peter Dale Scott, Tilting Point (San Luis Obispo, CA: Word Palace Press, 2012), 42.

[14] Jane Mayer, “Geheime operaties: de miljonairbroeders die een oorlog tegen Obama voeren”, New Yorker , 30 augustus 2010, http://www.newyorker.com/magazine/2010/08/30/covert- operaties ; Mayer, Dark Money , 167-68, 193. In 2014 stonden de gebroeders Koch op een zesde plaats bij de rijksten ter wereld, met elk $ 40,7 miljard. Gecombineerd is hun vermogen $ 81,4 miljard, wat hoger was dan het hoogst genoteerde individu op de lijst – Microsoft-oprichter Bill Gates met $ 77,8 miljard (Louis Jacobson, “Harry Reid zegt dat Koch-broers de rijkste familie ter wereld zijn,” Politifact, 2 april 2014, http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2014/apr/02/harry-reid/harry-reid-says-koch-brothers-are-richest-family-w /). Chris Douglas merkt op: “Tot de belastingverlaging door Bush bedroeg de vermogensbelasting 55%. Als gevolg van de belastingverlagingen die de regering-Bush in 2010 had geïnitieerd, was deze nul. Tenzij het Congres handelt, zal het in 2011 volledig teruggaan naar 55%. Om de impact op de Koch-familie te begrijpen, is van mening dat sommige rapporten de rijkdom van de Koch-broers op $ 36 miljard dollar [in 2010; vier jaar later Forbes schatte het op $ 81 miljard], hun bedrijf tweede soms alleen Cargill als het grootste particuliere bedrijf in Amerika. Voor de familie Koch betekent een onroerende voorheffing van 55% dat ze een bedrijfsreorganisatie moeten overwegen, waarvan het resultaat conceptueel zou zijn om naar de beurs te gaan en 55% van hun aandelen te verkopen om de belasting te betalen of, waarschijnlijker, dat ze zouden de meerderheid van de aandelen schenken aan een goed doel. Hoe dan ook, de onroerendgoedbelasting van 55% zou een transformatie van Koch Industries en een diversificatie van eigendom met zich meebrengen, met gevolgen voor de langetermijncontrole van de familie “(Chris Douglas,” The Tax That Started The Tea Party “).

[15] Mayer, Dark Money , 167. Cf, Nella Van Dyke en David S. Meyer, red., Understanding the Tea Party Movement (Burlington, VT: Ashgate Pub. Company, 2014), 100.

[16] Peter Dale Scott, “Alles samenbrengen: de nieuwe releases en hoe ze ons helpen samen te komen in de kern van de zaak”, The Fourth Decade , Vol. 4, # 1, november 1996; opnieuw gepubliceerd op http://www.assassinationweb.com/scotte.htm . Van de elf zakenmensen op de oprichtingsbijeenkomst van de John Birch Society in 1958 waren velen, waaronder de oprichter Robert Welch, voormalige leden van de National Association of Manufacturers (Terry Lautz, John Birch: A Lif e [New York: Oxford University Press, 2016]. 225). De ene was William J. Grede, die in 1952 president was van de National Association of Manufacturers. Nog een andere was Fred Koch, vader van Charles en David Koch (Jeff Nesbit,Gifthee: hoe Big Oil en Big Tobacco the Tea Party hebben uitgevonden en de GOP hebben veroverd [New York: Thomas Dunne Books, 2016], 30; Van Dyke en Meyer, Understanding the Tea Party Movement , 100). Charles en David Koch zijn ook lid geworden van de John Birch Society.

[17] Kevin Phillips, Wealth and Democracy: A Political History of the American Rich (New York: Broadway Books, 2002). 422; geciteerd in Peter Dale Scott, The Road to 9/11 [Berkeley: University of California Press, 2007], 3, cf. 254.

[18] “World’s Eight Richest even Rich als Half Humanity, Oxfam Tells Davos.” Reuters, 16 januari 2016, http://www.reuters.com/article/us-davos-meeting-inequality-idUSKBN150009 .

[19] “Van fraude tot financiering, een stortvloed van campagnegeld”, New York Times , 10 oktober 2015,

https://www.nytimes.com/2015/10/11/us/politics/wealthy-families-presidential-candidates.html#donors-list . Een groot deel van de rijkdom aan aardolie was waarschijnlijk ook gericht op het voorkomen van regelgeving voor klimaatverandering.

[20] “Van fraude tot financiering, een stortvloed van campagnegeld”, New York Times , 10 oktober 2015.

[21] Amy Chosick, “Warren Buffett onderschrijft Hillary Clinton en roept op tot hogere belastingen voor Wealthy”, New York Times, 16 december 2015, https://www.nytimes.com/politics/first-draft/2015/12/ 16 / warren-buffett-onderschrijft-hillary-clinton-en-roept-voor-hogere-belastingen-op-rijken /? _ R = 0 .

[22] Sarah Jaffe, Necessary Trouble: Americans in Revolt (New York: Nation Books, 2016), 265. Geen van de acht goedgekeurde Trump, die tijdens de campagne nadrukkelijk afstand nam van de Kochs.

[23] Mayer, Dark Money , 17.

[24] Fredreka Schouten, “De broers Koch hebben een budget van $ 889 miljoen vastgesteld voor 2016, USA Today , 27 januari 2015, http://www.usatoday.com/story/news/politics/2015/01/26/koch-brothers- netwerk kondigt -889-miljoen-budget-voor-komende-twee-jaren / 22363809 / .

[25] Abigail Tracy, “The Brewing Billionaire Feud in the Heart of the GOP,” Vanity Fair , 7 september 2016, http://www.vanityfair.com/news/2016/09/robert-rebekah-mercer-charles -david-koch-republikeinse partij .

[26] Kenneth P. Vogel en Eliana Johnson, “Trump’s Koch Administration”, Politico, 28 november 2016, http://www.politico.com/story/2016/11/trump-koch-brothers-231863

[27] Jeremy Scahill, “Beruchte huurling Erik Prince adviseert Trump from the Shadows,” The Intercept, 17 januari 2017, https://theintercept.com/2017/01/17/notorious-mercenary-erik-prince-is- advising-trump-from-the-shadows / : “In juli [2016] vertelde Prince Trump’s senior adviseur en blanke supremacist Steve Bannon, destijds hoofd van Breitbart News, dat de Trump-administratie een versie van het Phoenix-programma zou moeten maken, de CIA-moordring die tijdens de Vietnam-oorlog opereerde om ISIS te bestrijden. ‘

[28] Mayer, Dark Money , 15, 276.

[29] Valerie Volcovici, “Trunp Administration vertelt EPA om klimaatpagina te verlagen van website: bronnen”, Reuyers, 25 januari 2017, http://mobile.reuters.com/article/idUSKBN15906G?feedType=RSS&feedName=politicsNieuws .

[30] Op pagina 5 van dit boek verwijs ik naar een eerder ‘minderheidselement in onze politieke economie [dat nu beide partijen financiert en domineert, en inderdaad nu ook bedreigingen voor beide partijen van rechts financiert, evenals domineert ons internationale beleid. Dientengevolge zijn liberale Republikeinen tegenwoordig zo schaars in de Republikeinse Partij als Goldwater-Republikeinen in 1960 in die partij schaars waren. “Vandaag zou ik dit element niet langer definiëren als” het militair-industriële complex “, maar de trend is zelfs duidelijker.

[31] Matt Taibbi, ‘Trump-genomineerde Jay Clayton wordt de meest conflicterende SEC-stoel ooit’, Rolling Stone , 5 januari 2017, http://www.rollingstone.com/politics/features/trump-pick-jay-clayton -to-be-most-conflicted-sec-stoel-ooit-w459289 . Clayton’s vrouw Gretchen is adviseur voor vermogensbeheer bij Goldman Sachs.

[32] Conor Friedersdorf, “Het radicale anti-conservatisme van Stephen Bannon,” Atlantic , 25 augustus 2016.

[33] Josh Dawsey, Eliana Johnson en Annie Karni: ‘De man achter Trump? Nog steeds Steve Bannon, ‘Politico, 29 januari 2017, http://www.politico.com/story/2017/01/donald-trump-steve-bannon-234347 .

[34] “Hoe One Family’s Deep Pockets hielpen bij het hervormen van de campagne van Donald Trump door Nicholas Confessore 18 augustus 2016 http://www.nytimes.com/2016/08/19/us/politics/robert-mercer-donald-trump- donor.html? _r = 0

[35] Bloomberg BusinessWeek, 31 augustus 2016, https://www.bloomberg.com/politics/articles/2016-08-31/steven-mnuchin-businessweek Toen Mnuchin financieel voorzitter was van de Trump-campagne, zijn tegenhanger bij de RNC was Lew Eisenberg, de oude partner van zijn vader bij Goldman Sachs.

[36] Pam Martens en Russ Martens, “Hier is hoe Goldman Sachs de overheer van de Trump-administratie werd”, Wall Street on Parade, 9 januari 2017, http://wallstreetonparade.com/2017/01/heres-how-goldman -sachs-geworden-the-overlord-of-the-troef-administratie /

[37] Jeffrey D. Sachs, The Price of Civilization: Reawakening American Virtue and Prosperity (New York: Random House, 2011), 117.

[38] Zeke Faux, “Goldman CEO Blankfein ‘Supportive’ van Clinton voor Pragmatisme,”

Bloomberg, 22 oktober 2016, https://www.bloomberg.com/politics/articles/2016-10-22/goldman-ceo-blankfein-supportive-of-clinton-for-pragmatism .

[39] ‘Diepe staat in de Verenigde Staten’, Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_state_in_the_United_States . De vijf auteurs zijn Philip Giraldi, Bill Moyers, David Talbot, Mike Lofgren en ikzelf.

[40] Scott, The American Deep State , 14-15, 30-35, enz.) Het Pentagon, niet genoemd door Wikipedia, is moeilijk te classificeren. Hoewel het ministerie van Defensie deel uitmaakt van de officiële staat en wordt geleid door een kabinetslid, bevat het de NSA, die tegelijkertijd rapporteert aan de directeur van de nationale inlichtingendienst. Andere Pentagon-agentschappen, zoals DIA en JSOC, verdienen het ook te worden geclassificeerd met de diepe staat.

[41] Mike Lofgren, The Deep State: The Fall of the Constitution and the Rise of a Shadow Government (New York: Viking, 2016), 5. Ik zie geen verdere verwijzingen in het boek van Lofgren naar georganiseerde misdaad; zijn idee van de diepe staat richt zich voornamelijk op de Beltway-agentschappen.

[42] Hugh Roberts, The Hijackers. ”London Review of Books, 16 juli 2015, http://www.lrb.co.uk/v37/n14/hugh-roberts/the-hijackers , een recensie van Jean-Pierre Filiu, van diepe staat tot islamitische staat: de Arabische contrarevolutie en de Jihadi-erfenis ( Oxford: Oxford University Press, [2015]).

[43] Jean-Louis Briquet; Gilles Favarel-Garrigues; Roger Leverdier, eds. Organised Crime and States: The Hidden Face of Politics (New York: Palgrave Macmillan, 2010). 43-44; Peter Dale Scott, American War Machine: Deep Politics, de CIA Global Drug Connection en the Road to Afghanistan (Lanham, MD: Rowman & Littlefield Publishers, 2010), 19-20. Çatlı “wordt gerekend als een van de belangrijkste daders van ondergrondse operaties uitgevoerd door de Turkse tak van de Gladio-organisatie en had een sleutelrol gespeeld in de bloedige gebeurtenissen in de periode 1976-80 die de weg baande voor de militaire staatsgreep ‘état van september 1980’ (‘De centrale rol van Turkije in de internationale drugshandel, Le Monde diplomatique , juli 1998).

[44] Desmond Fernandes en Iskender Ozden, “Verenigde Staten en de NAVO inspireerden” psychologische oorlogvoering “tegen de ‘Koerdische communistische dreiging’ in Turkije”. Variant . 12, https://web.archive.org/web/20060614080445/http://www.variant.randomstate.org/12texts/Fernandes.html ; Daniele Ganser, NAVO’s Secret Armies: Operation Gladio and Terrorism in Western Europe (New York: Frank Cass, 2005), 241.

[45] Hakan Aslaneli en Zafer F. Yoruk, ‘Traffic Monster’ onthult relaties tussen staat en maffia ”. Hürriye t, 7 november 1996; Scott, American War Machine , 4-6, etc.

[46] Ryan Gingeras, Heroin, Organised Crime, and the Making of Modern Turkey (Oxford: Oxford University Press, 2014), 228; onder vermelding van Soner Yalçın en Doğan Yurdakul, Reis: Gladio’num Türk Teriçisi (Istanbul: Doğan Kitapeilik, 2007), 152-56.

[47] Scott, American War Machine , 20; cf.p.30: In Italië “werd Stefano delle Chiaie uiteindelijk beschuldigd van betrokkenheid bij de bomaanslagen op Piazza Fontana en Bologna en de staatsgreep in Borghese.” De Condor-operatie (waarover ik meer zal zeggen) was verantwoordelijk voor de moord in 1976 in Washington van voormalige Chileense diplomaat Orlando Letelier.

[48] ​​HRFT Human Rights Foundation of Turkey Human Rights Report – TİHV, en.tihv.org.tr/wp-content/uploads/2015/…/Ra1998HumanRigthsReport.pdf, 39. Bovendien heeft nog niemand volledig uitgelegd waarom een van de nep-paspoorten die in het bezit van Çatlı waren, was in de naam “Mehmet Özbay”, een alias dat vijftien jaar eerder werd gebruikt door Mehmet Ali Ağca, de Turk die in 1081 probeerde Paus Johannes Paulus II te doden (Peter Dale Scott, American War Machine: Deep Politiek, de CIA Global Drug Connection en de weg naar Afghanistan [Lanham, MD: Rowman & Littlefield Publishers, 2010], 19; Ryan Gingeras, Heroin, Organised Crime, and the Making of Modern Turkey [Oxford: Oxford University Press, 2014 ], 228.

[49] Dexter Filkins. ‘The Deep State’, The New Yorker , 12 maart 2012, http://www.newyorker.com/magazine/2012/03/12/the-deep-state : ‘Aanklagers beweren dat Ergenekon de diepe staat zelf is – niet alleen een kliek van reactionaire officieren binnen het leger, maar een schaduwregering die ernaar streeft de Turkse democratie permanent onstabiel te maken. ”

[50] Tim Arango en Ceylan Yeginsu, “Turken kunnen het over één ding eens zijn: US Was Behind Failed Coup,” New York Times , 2 augustus 2016, https://www.nytimes.com/2016/08/03/world /europe/turkey-coup-erdogan-fethullah-gulen-united-states.html?_r=0 .

[51] Op pagina 47 spreek ik van “een diepgaande gebeurtenis, waarmee ik een gebeurtenis voorspelbaar onderdrukt in de media en nog steeds niet volledig begrijpelijk”.Comments

comments