Wie is ‘HOMO CONTRACTUS’? Edward Snowden over de Deep State

Wie is ‘HOMO CONTRACTUS’? Edward Snowden over de Deep State

6 november 2019 0 Door Indignatie redactie

De term “Deep State” werd gepopulariseerd in John le Carré spionageroman Delicate Truth. Het is een uitdrukking die tegenwoordig zo vaak wordt gebruikt dat hij zijn betekenis dreigt te verliezen en gewoon weer een leeg modewoord wordt. Dat zou gevaarlijk zijn, want er is een echte, niet-fictieve Deep State en het is belangrijk dat we gaan begrijpen wat het is.

Een van de meer volwassen en nuchtere beschrijvingen van wat de Deep State is en wat het doet, kwam van voormalig GOP-congresmedewerker Mike Lofgren in een discussie, in 2014, “The Deep State: Hiding in Plain Sight,” met Bill Moyers . Lofgren werkte 28 jaar in de begrotingscomités van de Senaat en het Huis. Hij beschreef de Deep State als ” een hybride van het Amerikaanse bedrijfsleven en de nationale veiligheidsstaat.” Het is een plaats, zegt Moyers, “waar gekozen en niet-gekozen figuren samenspannen om krachtige gevestigde belangen te beschermen en te dienen.”

“We hebben een situatie waarin de Deep State in wezen uit de hand loopt”, zegt Lofgren tegen Moyers. “Het is onbeperkt. Sinds 9/11 hebben we het equivalent van drie vijfhoeken in het grootstedelijk gebied van DC gebouwd, met aannemers voor defensie, inlichtingencontractanten en burgers van de overheid die betrokken zijn bij het militair-industriële complex [MIC]. ”Ogenschijnlijk werken ze allemaal samen om Amerika veilig te houden onder de emotionele rubriek van “Nooit meer”.

Maar er is meer. De Deep State heeft het internet letterlijk tot een slagveld verklaard. Er is geen democratie op een slagveld. Om het internet te beschermen tegen waargenomen vijanden, heeft de MIC – of Deep State – contracten gesloten met bedrijven zoals Amazon, Google en Facebook om de cybersfeer te bewaken door informatie te verzamelen over alle mensen online en deze te delen met de overheid. Dus besteedt de Deep State veel tijd aan het zoeken naar en besluipen van de vermeende spionnen en verraders onder ons, terwijl de bedrijven het groene licht krijgen om te exploiteren en te spelen met onze diepste verlangens. Kortom, de Deep State is in oorlog met privacy. Wij zijn de laatste grens.

In ‘Anatomy of the Deep State’, een vervolg op het interview met Moyers, schrijft Lofgren: ‘Dat de geheime en onverantwoordelijke Deep State vrij boven de patstelling tussen beide uiteinden van Pennsylvania Avenue zweeft, is de paradox van de Amerikaanse regering in de 21e eeuw: drone-aanvallen, datamining, geheime gevangenissen en Panopticon- achtige controle enerzijds; en anderzijds de gewone, zichtbare parlementaire instellingen van zelfbestuur die de status van bananenrepubliek innemen te midden van de geleidelijke ineenstorting van de openbare infrastructuur. “

Ik dacht aan de discussie van Moyers en Lofgren toen ik ‘Homo Contractus’ heroverweeg, misschien wel het belangrijkste hoofdstuk van het onlangs uitgebrachte memoires van Edward Snowden, Permanent Record . Snowden, de klokkenluider berouwvolle Deep Stater, breidt uit en verduidelijkt de inherente corruptie en duisternis van Deep State-activiteiten, en schetst een onontkoombaar beeld van een dystopische nachtmerrie die onderweg is.

snowden

Jean-Michel Jarre concert live in de Dode Zee in Masada, Israël met een lied gewijd aan Edward Snowden. Fotocredit : amir appel / Flickr (CC BY 2.0)

Voorbij zijn de dagen van openbare dienst, van het willen zijn van een glanzend, niet-begroet radertje in de machinerie van het Amerikaanse Exceptionalism – gebreken en dergelijke – zoals Snowden’s vader en grootvader graag waren geweest. “Ik had gehoopt mijn land te dienen”, schrijft Snowden, “maar in plaats daarvan ging ik ervoor werken. Dit is geen triviaal onderscheid. ‘

Moyers en Lofgren geven ons een abstract overzicht van de situatie, maar Snowden brengt de moeren en bouten. Om het inhuren van congressen te omzeilen, huren Deep State bureaus particuliere contractanten in die niet op de agenda staan ​​- geen echte publieke verantwoording voor daden, en in de meeste gevallen weten we niet eens wie ze zijn. Lofgren heeft geschat: “Er zijn nu 854.000 arbeidscontractanten [met ingang van 2014] met uiterst geheime vrijmakingen – een aantal groter dan dat van met geheim geheime civiele werknemers van de overheid.” Ze zijn vrijwel een hele ondersoort van werknemers waarnaar Snowden verwijst als ‘ Homo-contractus. ”Ze houden de surveillance-staatshow – sommigen van hen op zoek naar vijanden van de staat, en anderen op zoek naar vijanden van Deep State-acties. In het oorlogsgebied roepen ze de schoten zonder enige inbreng van het publiek.

Congresleden gaan akkoord met deze regeling, zegt Snowden, omdat “ [Deep State] directeuren en congresleden worden beloond, nadat ze met pensioen zijn gegaan, door hoogbetaalde posities en adviesbureaus te krijgen met de bedrijven die ze net hebben verrijkt. Vanuit het oogpunt van de corporate directiekamer fungeert contracting als door de overheid bijgestaan ​​corruptie. ”Particuliere bedrijven wachten op ambtenaren om hoogste veiligheidsmachtigingen te verkrijgen, dan pocheren ze hen via banenbeurzen, waar ambtenaren enorme salarisverhogingen worden aangeboden die hetzelfde werk doen voor een particulier bedrijf – en, zoals de statistiek van Lofgren aangeeft, springen velen van het schip van staat om met de corporates te zeilen.

Neem Snowden, die op zo’n beurs werd ingehuurd door een sub-shell bedrijf van BAE Systems genaamd COMSO (Snowden heeft nooit geleerd waar het acroniem voor stond). Bij het interview onderhandelde hij over zijn salaris, op aandringen van de recruiter, omdat een terugslag van 3-5 procent voor de recruiter van de overheid het de moeite waard maakte. Hij ging van $ 30K naar $ 60K in het onderhandelingsspel. Snowden zegt: “Het ophogen van salarissen was in ieders belang – dat is iedereen, behalve de belastingbetaler.” Hij was een aannemer, maar hij deed hetzelfde werk als een ambtenaar. Later in zijn carrière werd hij ingehuurd door Dell-computers en vervolgens door Booz Allen Hamilton, die telkens alleen van visitekaartje wisselde terwijl hij op het CIA-hoofdkantoor voor de CIA werkte, een Homo-contractus spook tussen de spooks. Geen publieke verantwoording.

Snowden zegt dat Homo contractus een ander soort energie met zich meebrengt – iets ‘sinister’. Niet geregeerd door een gevoel van openbare dienstverlening, worden een zekere arrogantie en elitarisme de filters van hun daden. Het militair-industriële complex is samengebonden in een negatieve overeenkomst – Homo contractus inhuren is een plint van de wet en een winstgevende regeling. Aannemers, zegt Snowden, zien hun werk vaak als ‘inherent apolitiek, omdat ze gebaseerd zijn op gegevens, waarvan de voorrechten de voorkeur genieten boven de chaotische grillen van de gewone burger.’ Met andere woorden, ze weten beter dan democratie. 

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Brexit & de waanzin van de 'Soevereine Persoon'...

“Dat kan bedwelmend zijn, althans voor een teetotaler zoals ik,” voegt Snowden toe. “Ook heb je ineens niet alleen de licentie, maar de verplichting om te liegen, verbergen, uiteen te vallen en te dissimuleren.”

Hieruit komt overheidsbeleid voort dat de belangen stimuleert en ondersteunt – niet van het gemenebest – maar van de parallelle overheid die bestaat tussen particuliere spelers en de Deep State. Het nettoresultaat is een draaideur tussen de steeds groter wordende inlichtingengemeenschap en particuliere bedrijven, die elk delen in de buit van de openbare portemonnee. We lezen dus over DARPA-regisseurs die naar Google springen en over het werk van Google met drones voor het Pentagon. Amazon bedenkt webservices voor de CIA, en het andere project van Jeff Bezos, de Washington Post , wordt het kanaal bij uitstek voor lekken van anonieme inlichtingendiensten. We ontdekken dat Facebook de informatie van zijn gebruikers verkoopt aan particuliere bedrijven, en experimenten met menselijke emoties die mogelijk relevant zijn voor inlichtingendiensten.

Het kan nog sinister worden. Als de Deep State oorlog wil voeren, zonder publieke goedkeuring en voor winstmotieven , kan het zijn technologie gebruiken om individuen te bespioneren om een compromis te vinden , zoals wat de Bush-regering in 2003 beval, net voor de invasie van Irak, toen het probeerde vuil op te graven bij de leden van de VN-Veiligheidsraad om hen sterk te houden in het stemmen voor oorlog. Toen deze vuile daden werden gelekt, gingen de VS sowieso ten oorlog – alleen ondersteund door valse WMD-claims. Honderdduizenden slachtoffers zijn het gevolg geweest.

Ondertussen was het getuigenis dat Kevin Mandia van Mandiant gaf voor een congres-subcommissie over intelligentie in 2011 dubbel-nemen dingen :

Het merendeel van de dreigingsinformatie is momenteel in handen van de overheid. Meer dan 90 procent van de inbreuken waarop MANDIANT reageert, worden inderdaad eerst ontdekt door de overheid, niet door de bedrijven die het slachtoffer zijn geworden. Dat betekent dat 9 op de 10 bedrijven die we assisteren geen idee hadden dat ze waren gecompromitteerd totdat de overheid hen op de hoogte bracht.

Maar het wordt beter. Mandia heeft in het verleden een incident gemeld waarbij hij een map over het bureau van een sceptische bedrijfsleider schoof (hij had vertrouwen in de integriteit van de beveiliging van zijn bedrijf) en de exec wordt beschreven als geschokt om in de map diepe geheimen van het bedrijf te vinden. Mandiant werd aangenomen.

Mandiant’s Kevin Mandia sneed zijn cyberteeth in het Pentagon als een inlichtingenofficier. Na een paar jaar rond te hebben gerommeld, waaronder een stint bij ManTech – een cybersecuritybedrijf vol ex-spooks – zouden hij en zijn Mandiant-medewerkers de puzzel van de inbreuken op de New York Times en de Washington Post in 2014 hebben opgelost , die eindigden in de aanklacht van een kader van soldaten uit China – destijds de favoriete vijand van Amerika. Mandiant werd ‘s nachts beroemd en van het een kwam het ander, totdat Mandia werd opgekocht door cybersecuritybedrijf FireEye, een door de CIA gefinancierde startup, voor een miljard dollar. Mandia werd benoemd tot Chief Operating Officer van FireEye.

Nogmaals, dit onderstreept de opaciteit die Deep State-activiteiten maskeert wanneer het Homo-contractus gebruikt . We weten niet wat ze van plan zijn, hoewel ‘ze’ op de openbare dollar staan, althans indirect. Mandiant was, net als CrowdStrike, verantwoordelijk voor het evalueren van de serverbreuk bij het Democratic National Committee (DNC) in 2016. Zoals Mandia al heeft erkend, heeft hij in het verleden voorkennis van de overheid ontvangen over inbreuken bij bedrijven. Je vraagt ​​je af of CrowdStrike of Mandiant, of een andere cybersecurity-aannemer, een tip ontving over de DNC-inbreuk en daarom werd het nooit forensisch onderzocht – hoewel dat niet weerhield dat een “mening over de oorzaak” werd uitgegeven door drie inlichtingenhoofden, wat leidde tot de vermeende onderkritische acceptatie van Russische hacking door de reguliere media.

Verder, alsof we ons meer zorgen moeten maken , lijkt zo’n Homo-contractusregeling met de Deep State, die al ondemocratisch is, in het buitenland uit te zaaien. De CIA en NSA helpen repressieve regimes, zoals Saoedi-Arabië en de VAE, hun eigen state-of-the-art surveillanceregimes te bouwen en kijken onverschillig toe wanneer deze tirannen met te veel fossiele brandstof de technologie gebruiken om ‘vijanden te bespioneren, ”Inclusief dissidenten. 

Er is al reden tot ongerustheid, aangezien bedrijven als DeepMatter , die analisten van scheepsjumping in dienst hebben van de NSA, ook achter Amerikaanse dissidenten en journalisten aan gaan. De NSA en CIA vallen vrijwel buiten de wet in deze landen. Waar ze in Amerika niet mee weg konden komen, kunnen ze straffeloos doen in Saoedi-Arabië en de VAE. Zelfs het werk van Google met Dragonfly , een project dat is ontworpen om China een zoekmachine te bieden zonder vragen over mensenrechten, suggereert dat we nu bezig zijn met het exporteren van panopticon-producten.

Zoals Lofgren enkele jaren geleden tegen Moyers vertelde, is de Deep State ‘t de rode draad die de geschiedenis van de laatste drie decennia doorloopt. Het is de manier waarop we deregulering, financiëring van de economie, de mislukking van Wall Street, de erosie of onze burgerlijke vrijheden en eeuwige oorlog hadden. ”We zijn nu een paar jaar gewaarschuwd door mensen als Moyers, Snowden en anderen. Geen van hen zijn naïeve complottheoretici. Snowden gelooft zeker dat we het gebied van dystopie zijn binnengegaan. Lees ook:  Debacle door het presidentiële debat zorgt ervoor dat Amerikanen zich boos en ongeïnformeerd voelen

Comments

comments