Er was eens in Hollywood: Gretocalypse als een nieuw geloof

Er was eens in Hollywood: Gretocalypse als een nieuw geloof

7 november 2019 0 Door Indignatie redactie

De Zweedse ecoactivist Greta Thunberg blijft een hot topic in de wereldmedia. Na haar beruchte ‘ How dare you’- speech organiseerde ze een milieutour en ontmoet ze nu verschillende Hollywood-sterren.

Onlangs ontmoette ze Leonardo DiCaprio, die haar beschreef als leider voor onze tijd. Ze fietste ook met Arnold Schwarzenegger, die haar een held noemde, en werd uitgenodigd voor de Ellen-show.

View this post on Instagram

There are few times in human history where voices are amplified at such pivotal moments and in such transformational ways – but @GretaThunberg has become a leader of our time. History will judge us for what we do today to help guarantee that future generations can enjoy the same livable planet that we have so clearly taken for granted. I hope that Greta’s message is a wake-up call to world leaders everywhere that the time for inaction is over. It is because of Greta, and young activists everywhere that I am optimistic about what the future holds. It was an honor to spend time with Greta. She and I have made a commitment to support one another, in hopes of securing a brighter future for our planet. #FridaysforFuture #ClimateStrike @fridaysforfuture

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

Arnold on Twitter

It was fantastic to see my friend and one of my heroes @GretaThunberg last week and go on a bike ride around Santa Monica together and I was so pumped to introduce her to my daughter Christina. Keep inspiring, Greta!

Ellen DeGeneres on Twitter

I was honored to meet the amazing @GretaThunberg. Find out how you can make a difference: https://t.co/HeDcWcHcTE https://t.co/bqNJV38Ekj

De bewustmakingscampagne lijkt op het begin van de #imwithher-beweging in 2016, toen grote showsterren hun steun aan Hillary Clinton begonnen te verklaren. Als onderdeel van de brede maatschappelijke drang naar multiculturaliteit en liberale waarden, werd het snel beschamend voor iedereen in de massamedia om steun toe te staan ​​aan Donald Trump … nu zijn milieukwesties echter een nog handiger platform geworden voor deze politieke mediacampagnes. 

Greta kwam opnieuw op het nieuws toen ze een belangrijke prijs voor milieuactivisten afwees. Dit was een goede PR-stap: nu wordt Greta niet alleen gezien als een sterke jonge milieuactivist, ze is ook bescheiden en onbaatzuchtig.

Greta Thunberg on Twitter

I have received the Nordic Council’s environmental award 2019. I have decided to decline this prize. Jag har vunnit Nordiska Rådets miljöpris 2019. Jag har valt att inte ta emot priset. Full statement here: https://t.co/aFWY46EAR3

Rationele argumenten werken niet

De nadruk van hedendaagse eco-activisten is emotioneel en gebaseerd op angst. Grote economische spelers profiteren het meest van deze strategie: op een gegeven moment begonnen beleggers, bang voor de toxiciteit van het onderwerp, te vrezen voor investeringen in traditionele energie. Het emotionele lawaai dat de samenleving doordringt, voorkomt elke rationele politieke argumentatie.

Volgens Norbert Bolz is het massamediatijdperk een tijdperk van verontwaardiging pessimisme en door angst gedreven retoriek , waar morele ondernemers profiteren en geld verdienen op basis van emoties … hij noemt het de ecologie van het einde van de wereld.

“Greta biedt alles wat de media nodig heeft: personalisatie en emotionaliteit van de politiek, de religieuze rampverwachting van de” klimaatramp “en het ascetische programma om de wereld te redden … In plaats van naar school te gaan, gaat ze naar persconferenties, interviews en fotosessies . Ze spreekt tot de VN en de machtige van Davos, krijgt een kus op de hand van Juncker en een publiek met de paus. De zestienjarige wordt overladen met prijzen en is al genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Maar uiterlijk tijdens de “klimaatneutrale” zeilreis naar de VS vroegen sommige mensen zich af: “Missie of marketing?”

De gevolgen

De eerste concrete resultaten van de Gretocalypse zijn duidelijk geworden. Zo werd de Belgische minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, aan het begin van het jaar gedwongen ontslag te nemen wegens kritiek op de milieubeweging en de jongeren die de school hebben overgeslagen om eraan deel te nemen. De minister moest zich zelfs verontschuldigen bij de kinderen.

Een ander voorbeeld is de druk die wordt uitgeoefend op kanselier Angela Merkel, ondanks het feit dat ze in het algemeen voldoet aan de eisen van de globalisten. Frau Merkel blijft echter ook trouw aan realpolitik als het gaat om economische kwesties: na de toespraak van Greta bij de VN wees Merkel erop dat het jonge meisje enkele van de mogelijkheden die moderne technologie biedt heeft overgeslagen. Als gevolg hiervan bekritiseerde de afgevaardigde van de Bondsdag van de Groene Partij, Lisa Badum, de kanselier en beschuldigde de Duitse autoriteiten van het wurgen van pogingen tot milieutransformatie.

Een nieuw potentieel slachtoffer van de campagne is de Australische premier Scott Morrison. Morrison beloofde klimaatboycots te verbieden, met het argument dat ze de economie bedreigen … Nu zijn aanhangers van Fridays for Future begonnen hem actief te bekritiseren op sociale media – het begint te lijken alsof ze zijn ontslag ook kunnen afdwingen.

De Europese markt verandert

Dit zijn verre van de enige voorbeelden van milieuactivisten die zich rechtstreeks mengen in politieke en economische processen.

De Britse premier Boris Johnson heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de Britse ‘schalie-revolutie’ zou plaatsvinden ondanks alle milieuprotesten en kritiek van tegenstanders. De Groenen hebben deze strijd uiteindelijk echter goed gewonnen. Aan de vooravond van de vroege parlementsverkiezingen werd Johnson gedwongen een moratorium op fracking in het Koninkrijk aan te kondigen.

Experts zijn van mening dat het pragmatische plan van Johnson het probleem van de afhankelijkheid van Groot-Brittannië van de Europese markt en gasreuzen (zoals Rusland, Qatar en Noorwegen) had kunnen oplossen. Interessant is dat vóór dit incident milieuproblemen in verband met fracking bijna nooit door de overheid werden overwogen. 

Het is voor iedereen duidelijk dat Europa ernstige energieproblemen heeft. Er is een grote behoefte aan gas, maar de productie daalt. Er is geen alternatief: Groot-Brittannië zal schaliegas ontwikkelen of het zal een aanzienlijk deel daarvan moeten importeren van externe partners. 

In Nederland hebben groene activisten het gezond verstand al verslagen: als gevolg van potentieel gevaar door aardbevingen hebben de autoriteiten besloten de energieproductie op het Groningen-veld te stoppen. 

Demonstranten bij milieuprotesten over de hele wereld roepen dezelfde slogans: “Nooit meer kolen! Geen olie meer! Houd onze koolstof in de grond! ”

… maar wat bieden ze in ruil daarvoor?

Tot nu toe was de milieuagenda puur negatief. Gebruik niet zoveel elektriciteit, reis niet met het vliegtuig, eet geen vlees … misschien is het beter om helemaal niet te ademen?

Student Climate Strike Iowa City on Twitter

Iowa City climate strikers! @uiowa students have been calling for an end to UI coal burning since 2003! #EndCoalUI #NoMoreExcusesUI @ZacharyOS @TheDailyIowan @GretaThunberg @FFF_USA @Fridays4future @marcelomena @fmeggers @JerryatCop21 @uisg @JoeBolkcom @HawkeyeGEOG @CGRER

Dit alles ondanks het feit dat klimaatverandering in werkelijkheid nauwelijks zelfs verband houdt met menselijke activiteit.

Gezien de professionele informatiecampagne rond Greta, bestaat er geen twijfel over de politieke en economische motieven van de organisatoren. Laten we u eraan herinneren dat Greta Thunberg werd ingehuurd door een Zweedse industrieel die haar als een uitstekende zakelijke kans zag.

UWI heeft ook de mogelijke ideologische gevolgen van de ecobeweging behandeld.

Wanneer de retoriek van een groep gebaseerd is op schuld en angst, is het gemakkelijker om wettelijke en financiële mechanismen te lanceren om deze te ondersteunen. Nadat je mensen bang hebt gemaakt voor ‘rampspoed’, probeer je hen te overtuigen met wetenschap, middelen toe te wijzen voor onderzoek ‘in het algemeen belang’ en vervolgens de politieke beslissingen te consolideren.

Een van de belangrijkste onderwerpen die door deze door Greta geïnspireerde ecologen naar voren worden gebracht, zijn bosbranden. De aanhangers van Thunberg zijn ervan overtuigd dat de branden verband houden met klimaatverandering … maar hoe?

Brian Kahn on Twitter

Siri show me one image that perfectly encapsulates the climate crisis

Hoewel er een hoop informatie wordt gepresenteerd die ruzie maakt over het verband tussen klimaatverandering en de recente grootschalige bosbranden , geven de artikelen over dit onderwerp hun punt altijd toe met verklaringen zoals deze:

“Dit is slechts een van de manieren waarop klimaatverandering waarschijnlijk bijdraagt ​​aan het vuur van branden in Californië … Andere factoren zijn ook van invloed op natuurbrand, waardoor het moeilijk is om altijd zulke precieze conclusies te trekken over de rol van klimaatverandering.”

Misschien moeten we een beetje zekerder zijn over de verbinding voordat we beginnen met radicale veranderingen in de economische structuren van hele naties?

Zoals Bolz in zijn artikel betoogt, “is de eco-religie het nieuwe geloof voor de ontwikkelde middenklasse, waarin men vijandigheid kan plaatsen tegenover technologie, antikapitalisme en actionisme.”

In december zal een conferentie COP25 worden gehouden in Madrid . Deze gebeurtenissen zullen ons helpen veel meer te begrijpen over de ware motieven van de nieuwe ecologen.

Waardeer dit artikel!!
Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine donatie klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Comments

comments