HONG KONG: ‘Witte terreur’ in de stad van angst

HONG KONG: ‘Witte terreur’ in de stad van angst

7 november 2019 0 Door Indignatie redactie
0
()

HONG KONG – Terwijl traangas, rubberen kogels en benzinebommen de weekenden in Hong Kong blijven domineren en de protocratieprotesten geen tekenen van afname vertonen, ontvouwt zich ook iets schadelijkers in de stad.

Lokale bewoners noemen het ‘baahk sik hung bou’, of ‘witte terreur’, en het verwijst naar een systematisch programma van intimidatie om angst bij te brengen en politieke dissidenten in de stad af te schrikken.  

“De angst is bedoeld om mensen van de straat te houden. Het is de grootste vijand voor de demonstranten, ”vertelde Carmen Li Ka-man, student sociologie aan de Shue Yan University en parttime verslaggever voor een lokaal persbureau, aan de media . “Ik denk dat het precies een witte terreur is.” 

Witte shirts en bamboepalen

De term kan worden teruggevoerd tot 1927, toen de Chinese nationalistische leider Chiang Kai Shek gewapende triade (gangster) misdadigers gebruikte om zijn communistische rivalen en hun bondgenoten in Shanghai op brute wijze te onderdrukken. Het wordt gebruikt om de huidige situatie in Hong Kong te beschrijven sinds 21 juli, toen een witgeklede menigte die bamboestokken hanteerde en dacht geassocieerd te zijn met triaden zonder onderscheid doodsbange passagiers aanviel op het Yuen Long metrostation in Kowloon, het vasteland van de stad . 

Deze maand werd de civiele mensenrechtenorganisatie Jimmy Sham Tsz-kit brutaal aangevallen door een bende gewapend met hamers ; hij werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Bij een afzonderlijk gewelddadig incident in dezelfde maand werd een 19-jarige student in zijn nek en buik gestoken terwijl hij anti-overheidsbrochures uitdeelde in het Tai Po-district in Kowloon.  

“Sommige van mijn universiteitsvrienden zullen nooit een zwart T-shirt in het openbaar dragen, omdat pro-Beijing bendes je zullen aanvallen omdat ze aannemen dat als je jong bent en een zwart T-shirt draagt, je een oproer moet zijn,” zei Li.

Luks on Twitter

It’s her last song to Hongkong Chan Yin-Lam is a 15 years old, HKDI student and a swimmer,but she was found in the sea near Devil’s Park and naked,police said this case was no suspicious circumstances and cremated her asap #HongKongPolice #Hongkongers I’ll find the truth! https://t.co/2IZ8YNH0ep

Toen het naakte lichaam van de 15-jarige studentenprotesteerder, Chan Yin-lam, drie dagen nadat ze voor het laatst op haar schoolcampus op 19 september werd gezien , in zee werd gevonden , beweerden veel demonstranten dat het meisje was vermoord door de politie of gangsters en haar lijk dumpte als een grimmige waarschuwing aan anderen. Ze vermoedden dat het misdrijf werd verdoezeld. Na uitgebreide protesten voelden haar ouders zich verplicht een openbare verklaring af te leggen dat hun dochter geestelijke gezondheidsproblemen had en dat het een tragisch geval was van zelfmoord door tieners.

Er is geen bewijs om de theorie te ondersteunen dat gewelddadige criminele activiteiten worden gefinancierd of gesanctioneerd door de regering van Hong Kong of door Beijing. Maar de autoriteiten zijn duidelijk verantwoordelijk voor het invoeren van een meer onderdrukkende stijl van politiewerk.

De bekende politieagenten met een nieuw gezicht die baretten dragen en in paren patrouilleren, zijn vrijwel verdwenen uit de straten van Hong Kong. In plaats daarvan verzamelen groepen gewapende oproerpolitie zich op openbare plaatsen met maskers en helmen, en staren intimiderend naar voorbijgangers.

Sociale media zijn vol met meldingen van mesaanvallen, afranselingen, verkrachtingen en seksueel misbruik van demonstranten in politiehechtenis. De meeste rapporten zijn niet te verifiëren, maar de impact van de witte terreur dringt door in alle delen van de samenleving.

Lees ook:  Extreem rechts in de VS wil burgeroorlog starten en roept online 'Boogaloo' code woord voor geweld

Bedrijven zijn bang iets te doen om Beijing te beledigen. Toen bedrijfsjurist en democratie-activist Jason Ng zich eind september gedwongen voelde om ontslag te nemen bij de Franse investeringsbank BNP Paribas, Joshua Wong, oprichter van Demosistō, een organisatie die zelfbeschikking voor Hong Kong bepleit, tweette dat het incident ‘aantoont dat China witte terreur-tactiek heeft zijn bereik uitgebreid naar Europese landen. “

Een Britse inwoner van Hong Kong vertelde WhoWhatWhy dat ze op sociale media geen commentaar zou durven geven over de huidige politieke situatie in Hong Kong uit angst de carrière van haar echtgenoot, die als piloot voor Cathay Pacific Airways werkt, in gevaar te brengen. Verschillende Cathay-medewerkers zijn ontslagen omdat ze hun mening over de democratie uitten , in acties die algemeen worden beschouwd als een reactie op directe druk vanuit Beijing. 

In een rustige bar, ver van de hotspots van de protesten, liet een buurvrouw me een sms-bericht zien dat ze van de school van haar zoon ontving. Het informeerde haar dat kinderen nu geen chirurgische gezichtsmaskers meer mogen dragen (een algemene praktijk in Hong Kong om redenen van openbare hygiëne). In het bericht werd haar gevraagd een akkoordverklaring te ondertekenen en deze onmiddellijk naar de school terug te sturen.

Het bericht is in overeenstemming met de antimaskeringswet van Carrie Lam, Hong Kong Chief Executive, die werd geïntroduceerd op 4 oktober nadat ze een beroep deed op een noodmachtvoorziening uit 1922, toen Hong Kong onder Brits koloniaal bewind stond. Volgens die bepaling heeft Lam het recht opgelegd om beleid in te voeren dat zij noodzakelijk acht om de openbare orde te handhaven. Het is nu illegaal om een ​​masker te dragen tijdens een openbare bijeenkomst (inclusief school). 

Het verbod op gezichtsmaskers is niet zo willekeurig als het lijkt. Gezichtsherkenningstechnologie en videobewaking zijn endemisch in Chinese steden op het vasteland, waar de politie de technologie routinematig gebruikt als een intern beveiligingsinstrument. Bloomberg heeft onlangs onthuld dat de politie van Hong Kong al minstens drie jaar toegang heeft tot gezichtsherkenning en videobewakingstechnologie van een Australisch technologiebedrijf genaamd iOmniscient. Het is niet bekend of de technologie wordt gebruikt om demonstranten of schoolkinderen in Hong Kong te identificeren, maar het is niet verrassend dat demonstranten schadelijke tv-masten in de straten van de stad hebben beschadigd en ontmanteld.

Gewone mensen zijn bang geworden om zich in het stadscentrum te wagen, niet alleen uit angst voor traangas en rubberen kogels, maar uit bezorgdheid kunnen ze niet meer naar huis. Openbaar vervoer is vaak uitgeschakeld en wordt vroegtijdig afgesloten, waardoor er in het weekend een feitelijke avondklok ontstaat. Zelfcensuur is wijdverbreid in de stad; Talloze openbare evenementen, van ballet tot zwemwedstrijden, zijn geannuleerd om ‘veiligheidsredenen’.

De pro-democratiebeweging heeft soms aanleiding gegeven tot eigen aanvallen. Radicale demonstranten hebben banken in Chinees eigendom en pro-Beijing bedrijfsruimten vernield. Mensen hoorden spreken in het Putonghua-dialect – het officiële dialect van het Chinese vasteland, in het Westen bekend als Mandarijn – publiekelijk misbruikt of zelfs mishandeld. 

Ondanks het verbod op gezichtsmaskers, staan ​​de meeste demonstranten erop hun gezicht te bedekken voordat ze hun foto laten maken, zelfs bij legale vergaderingen waar ze geen misdaad plegen. Ze leggen uit dat ze op een bepaald moment in de toekomst misschien een baan, een plek op de universiteit, een reisvisum of een hypotheek moeten aanvragen en ze vrezen dat hun foto wordt bewaard en gebruikt om hun sollicitatie te weigeren.  

Zoals Li het verwoordde: “Als je je tegen de regering verzet, loop je gevaar.”

OPMERKING VAN DE REDACTIE: Indignatie.nl is een onafhankelijk nieuwsbron voor ieder die op de hoogte wil blijven van het Nationale en Internationaal nieuws vaak in de vorm van opinies. Als u ons wil helpen met een kleine donatie voor onze schrijvers en medewerkers te ondersteunen, en gezond te blijven.
Lees ook:  Waarom haat George Soros China?


How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Comments

comments