God save the Queen: de vernietiging van het Britse Rijk door de Verenigde Staten.

God save the Queen: de vernietiging van het Britse Rijk door de Verenigde Staten.

8 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Dit is een weinig bekend en nooit besproken deel van de geschiedenis van de VS, maar toch een van de belangrijkste factoren die de VS hebben aangespoord tot hun overweldigende productie en economische suprematie na de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de definitieve vernietiging van het Britse rijk, waarvoor geen denkend mens spijt zou hebben, en ook om de omstandigheden die na het einde van de Tweede Wereldoorlog waren bereikt. Door de Eerste Wereldoorlog verloor Groot-Brittannië ongeveer 40% van zijn voormalige rijk en rijkdom, en de Tweede Wereldoorlog voltooide deze taak, maar niet zonder de weinig bekende roofzuchtige voorbede van Amerika.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Groot-Brittannië grote hoeveelheden voedsel, grondstoffen, industrieproducten, bewapening en militaire hardware nodig.

Maar de Britse fabrieken werden door de oorlog vernietigd en hadden in elk geval onvoldoende productieve capaciteit. Groot-Brittannië ontbrak ook steeds meer geld om die goederen te betalen, de oplossing was om op krediet bij zijn koloniën te kopen.

Canada, India, Australië, Zuid-Afrika en vele andere landen hebben Engeland voorzien van benodigde goederen en oorlogsmateriaal, in de belofte van toekomstige betaling. Het plan was dat Groot-Brittannië na de oorlog deze schulden zou terugbetalen met gefabriceerde goederen die een herbouwd Groot-Brittannië zou kunnen leveren.

Deze schulden werden opgenomen in de toenmalige Britse munteenheid van Britse ponden en aangehouden op grootboeken in de Bank of England, gewoonlijk aangeduid als “De Sterling Saldi”.

Na het einde van de Tweede Oorlog waren  de VS de enige grote economie ter wereld die niet tot puin was gebombardeerd, een land met al zijn fabrieken intact en in staat om op volle capaciteit te werken en bijna alles te produceren wat de wereld nodig had.

De VS hadden een enorme leveringscapaciteit, maar de vele landen van het Britse rijk, waarvan de economieën in goede staat waren en geld hadden om te betalen, weigerden te kopen van de VS omdat ze wachtten op het VK om de uitstaande schulden weer op te bouwen en terug te betalen met vervaardigde goederen.

De Amerikaanse regering en bedrijven realiseerden zich dat deze enorme markt, bestaande uit zoveel landen van de wereld, misschien wel tientallen jaren gesloten zou blijven, dat het weinig of geen commercieel succes zou hebben in enig deel van het voormalige Britse rijk zolang die Sterling De saldi bleven op de grootboeken in de Bank of England.

En dit is een plaats waar de ware aard van Amerika scherp in beeld komt, een incident dat beter dan velen dient om het verhaal te illustreren van Amerikaans ‘fair play’ en van de VS die ‘een gelijk speelveld’ creëren.

Aan het einde van de oorlog ontbrak Groot-Brittannië, fysiek verwoest en financieel failliet, fabrieken om goederen te produceren voor de wederopbouw, de materialen om de fabrieken te herbouwen of de machines te kopen om ze te vullen, of met het geld om er iets voor te betalen. De situatie in Groot-Brittannië was zo verschrikkelijk, dat de regering de econoom John Maynard Keynes met een delegatie naar de VS stuurde om financiële hulp te vragen, en beweerde dat Groot-Brittannië voor een “financiële Duinkerken” stond.

De Amerikanen waren bereid dit te doen, op één voorwaarde: ze zouden Groot-Brittannië voorzien van de financiering, goederen en materialen om zichzelf weer op te bouwen, maar dicteerden dat Groot-Brittannië eerst die Sterling Balances moest elimineren door al zijn schulden aan zijn koloniën af te lossen.

Het alternatief was om geen hulp of krediet van de VS te ontvangen. Groot-Brittannië, verarmd en in schulden, zonder natuurlijke hulpbronnen en zonder krediet of vermogen om te betalen, had weinig andere keuze dan te capituleren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  'Het treft vrijwel niemand', zegt Trump over een virus dat 200.000 mensen heeft gedood en 7 miljoen heeft besmet in de VS.

En natuurlijk met alle geannuleerde vorderingen en aangezien de VS vandaag konden produceren, hadden die koloniale landen geen verdere reden om gefabriceerde goederen uit de VS te weigeren. De strategie was succesvol.

Tegen de tijd dat Groot-Brittannië zichzelf herbouwde, hadden de VS min of meer alle voormalige koloniale markten van Groot-Brittannië veroverd en enige tijd na het einde van de oorlog produceerden de VS meer dan 50% van alles wat in de wereld werd geproduceerd. 

En dat was het einde van het Britse rijk en het begin van de laatste fase van de opkomst van Amerika.

Amerikanen zijn gepropageerd in de overtuiging dat hun land onbaatzuchtig de Europese oorlogsinspanningen heeft gesteund en royaal de volledige wederopbouw van het door oorlog geteisterde Europa heeft gepland en gefinancierd.

Hun hoofden zitten vol met ‘lend-lease’, het ‘Marshall Plan’ en nog veel meer. Maar hier hebben we drie stille waarheden: de ene is dat de VS Europa en het VK hielpen vooral omdat het markten nodig had voor zijn goederen.

Amerikaanse bedrijven vonden weinig koopkracht in de Europese landen die nu grotendeels waren vernietigd en failliet waren gegaan, en zonder deze markten zou de Amerikaanse economie ook zijn gecrasht.

Het was commercieel eigenbelang in plaats van medeleven of liefdadigheid dat aanleiding was voor de Amerikaanse financiële hulp aan het VK en Europa.

Het enige dat de VS deed was grootschalige consumentenfinanciering voor de producten van haar eigen bedrijven,  waarbij het grootste deel van de ‘financiering’ de VS nooit zou verlaten. Het Marshall-plan was vooral een welzijnsprogramma voor Amerikaanse multinationals.

De tweede waarheid is dat Europa en Engeland zwaar hebben betaald voor deze financiële hulp. Het was pas in 2006 dat Groot-Brittannië uiteindelijk de laatste termijn betaalde op de leningen die de VS in 1945 aan hem hadden verstrekt.

De derde is dat de naoorlogse financiering van Europa niet primair was voor de wederopbouw, maar als de basis voor een overweldigende politieke controle die tot op de dag van vandaag grotendeels is blijven bestaan. Geld uit het geroemde Marshall-plan van de Amerikaan werd meer uitgegeven om Operatie Gladio te financieren dan de Europese wederopbouw.

Zoals William Blum zo goed opmerkte in een van zijn artikelen, waren  de VS veel meer geïnteresseerd in het saboteren van politiek links in Europa dan in wederopbouw,  en werden Marshall Plan-middelen overgeheveld om politieke overwinningen voor extreem-rechts te financieren, evenals voor de gewelddadige terroristenprogramma bekend als operatie Gladio.

Hij zei ook terecht dat de CIA aanzienlijke bedragen heeft afgeroomd om geheime journalistiek en propaganda te financieren, een van de kanalen die de Ford Foundation is.

Ook oefenden de VS enorme economische en politieke beperkingen uit op ontvangende landen als voorwaarden voor het ontvangen van fondsen, waarvan de meeste worden gebruikt om de Europese bankiers en elites weer in hun positie van economische en politieke macht te brengen (na een oorlog die zij zelf aangespoord) in plaats van te helpen bij de wederopbouw.

Uiteindelijk hadden de Europeanen het ook kunnen doen zonder deze zogenaamde ‘hulp’ van de VS, en Europa zou vandaag veel beter en onafhankelijker zijn geweest als ze het aanbod hadden geweigerd. De overtuiging van de meeste Amerikanen dat hun natie Europa ‘herbouwd’ is pure historische mythologie gecreëerd door propaganda en ondersteund door onwetendheid.Lees ook:  De Amerikaanse geheime gevangenis waar toonaangevende nazi's waren ondergebracht

Comments

comments