De muren van Chili spreken van een onderdrukte woede

De muren van Chili spreken van een onderdrukte woede

10 november 2019 0 Door Indignatie redactie

“Het gaat niet om de 30 pesos. Het is ongeveer 30 jaar. “

Santiago, Chili – Ze schrobben de muren van Santiago. Op 25 oktober, een dag na het grootste protest van Chili ooit, begon een burgerbrigade gecoördineerd door de gemeentelijke overheid de graffiti en grafische afbeeldingen te schilderen. De inspanning is natuurlijk tevergeefs; elke dag gaat er meer street art op.

De meest alomtegenwoordige slogan is één woord: ontwijken . In het Spaans duidt het werkwoord – geschreven in de bevelsvorm – op een gevoel van ontwijken, ergens omheen gaan. Maar wat begon als een oproep om met tourniquets van de metro te springen om te protesteren tegen een tariefverhoging van 30 peso ($ 0,04) – veranderde snel in iets anders: een massale, geweldloze beweging tegen het neoliberalisme zelf. “Het gaat niet om de 30 pesos,” leest een muur stencil, in navolging van een regel uit een videomontage geproduceerd door de muzikant Ana Tijoux . “Het is ongeveer 30 jaar.”

De protesten begonnen op 18 oktober, toen honderden middelbare scholieren overweldigde en kleine groepen carabineros (politie van Chili en anti-oproer korpsen) overweldigde die waren ingezet op metrostations in de hoofdstad. Tegen het vallen van de avond vuurden onbekende groepen stations, openbare bussen, supermarkten en het hoofdkantoor van het Italiaanse multinationale energiebedrijf ENEL in brand. Soortgelijke uitbraken van geweld troffen ook provinciale hoofdsteden. (Wie deze encapuchados , of hooded ones, waren en in hoeverre hun aanvallen werden gecoördineerd of geholpen door externe krachten is een focus van onderzoek geworden.)

Minder dan 24 uur later verklaarde president Sebastián Piñera een nationale noodtoestand. In een op televisie uitgezonden toespraak tot de natie riep hij het leger niet alleen op om de metro en andere strategische infrastructuur te beschermen, maar ook om de “vandalen” en “delinquenten” na te streven (of, in de onthullende privé-opmerking van de eerste dame , “aliens”) . “We zijn in oorlog met een krachtige, onverzoenlijke vijand die nergens of niemand respect voor heeft,” verklaarde Piñera, ongetwijfeld gelovend dat de ordebewuste burger van het land zich zou verdedigen.

Voor veel Chilenen herinnert de retoriek van oorlog en het opleggen van krijgswet aan de excessen en wreedheden van het 17-jarige regime van generaal Augusto Pinochet (1973-1990). Dit was de eerste keer dat het leger werd opgeroepen voor interne veiligheidsdoeleinden sinds de dictatuur. (Na een aardbeving met een kracht van 8,8 in 2010 werd het leger op dezelfde manier ingeroepen om de orde te handhaven, maar op een veel meer omschreven manier.) Metaforische gelijkwaardigheid tussen de twee regimes is getekend op de muren in de stad: “Piñera = Pinochet,” ” 2019 = 1973, ”en“ Dictadura Piñicheti. ”In een opvallend beeld geplakt langs Avenida Providencia, een historische foto van Pinochet omringd door zijn generaals spiegels op een griezelige manier een recente opname van Piñera op dezelfde manier geflankeerd door zijn eigen militaire adviseurs.

Hoewel dergelijke retoriek polemische waarde heeft, suggereert het ook een uitdaging voor het regime om het verleden niet te herhalen. Ondanks directe oproepen die op muren in de stad zijn gestencild, zoals ‘Soldaat, begaan niet dezelfde fout als 1973 (verdedig je volk)’, is het militaire antwoord fel en onevenredig. Het leger heeft rubberen kogels en traangasvaten in menigten geschoten, waarbij tientallen individuen verwond en gedeeltelijk verblind zijn. Sergio Micco, de directeur van het Chileense Instituto Nacional de Derechos Humanos (Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens), heeft een “situatie van enorme zwaartekracht” gesignaleerd, met 142 klachten over marteling, waaronder mishandeling, degradatie en seksueel geweld.

Lees ook:  Met ongrondwettelijke interim-president dreigt bloedbad in Bolivia


Comments

comments