Duitsland, 30 jaar na hereniging

Duitsland, 30 jaar na hereniging

10 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Drie decennia na de hereniging beschouwt een groot aantal Oost-Duitsers zichzelf nog steeds als tweederangs burgers.

Dertig jaar geleden, op 9 november 1989, viel de Berlijnse muur neer, en daarmee het communistische regime dat de Oost-Duitse ‘arbeiders- en boerenstaat’ sinds het begin van de Koude Oorlog in zijn ijzeren greep had gehouden. Een jaar later werden de twee Duitse staten herenigd. De stemming was uitbundig, met de Duitse kanselier Helmut Kohl die beroemd beloofde dat de Oost-Duitse regio’s zouden veranderen in ” blühende Landschaften ” – bloeiende landschappen.

Drie decennia later is de stemming in Duitsland veel minder vrolijk en nauwelijks opgewonden. De realiteit is verzonken en die realiteit is ontnuchterend. In het oosten van het land is het niet zo goed gegaan. Met de dramatische voordelen van extreemrechts in vrijwel alle Oost-Duitse regio’s – het meest recent in Thüringen – valt er weinig te vieren. Integendeel, zelfs een vluchtige blik op de dekking van de 30ste verjaardag van de val van de muur van dit jaar onthult een fundamentele verschuiving in perspectief, somber en gedesillusioneerd, die de weg effent voor een nieuw verhaal met betrekking tot hereniging .

Broers en zussen

In het oude verhaal markeerde de val van de Berlijnse muur de bevrijding van de Oost-Duitse bevolking van een crimineel ‘communistisch’ regime dat zijn bevolking gevangen had gehouden achter muren, hekken en honderden kilometers niemandsland, zwaar bewaakt en vrijwel ondoordringbaar. Hereniging was het resultaat van een vrijwillige “toetreding” van het grondgebied van de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR) tot de Bondsrepubliek Duitsland (FRG), die haar “broers en zusters” met open armen en veel vrijgevigheid verwelkomde.

Tegenwoordig is dit idyllische account niet langer houdbaar. Integendeel. Eerder dit jaar organiseerde een cultureel instituut in Dresden een conferentie met de provocerende titel, Kolonie Ost? (Kolonie Oost). De conferentie was bedoeld om de verschillende economische, culturele en sociologische “aspecten” van kolonisatie in het oostelijke deel van Duitsland na hereniging te verkennen . Voor degenen die bekend zijn met de Amerikaanse 19e-eeuwse geschiedenis, suggereert een andere associatie, die van het tijdperk van de wederopbouw na het einde van de burgeroorlog, die duurde tot 1877.

Zoals de vooraanstaande Columbia University-historicus Eric Foner herhaaldelijk heeft herhaald , was Wederopbouw een eerlijke poging van het overwinnende Noorden om het Zuiden in de plooien van de vakbond te integreren, terwijl hij tegelijkertijd probeerde een ‘tweede stichting ‘van de republiek door de regering te transformeren van één’ voor blanken ‘naar één voor de hele mensheid. Het experiment is grotendeels mislukt. Wat overbleef was een aanzienlijke wrok van de kant van de Zuidelijke blanken – een wrok die zijn negatieve affichekind vond in de figuur van de “tapijtbagger” – een Northerner die naar het Zuiden kwam om blanke Zuiderlingen de principes van een verlichte politieke cultuur te leren, terwijl, in realiteit, zo ging het zuidelijke verhaal, op zoek naar materiële voordelen.

Lees ook:  Italië was TWEEMAAL de supermacht ter wereld. Ze hebben het beide keren verpest

muur

Het punt dat ik hier probeer te maken, is niet om de gruwelijke “eigenaardige instelling” van de Zuidelijke slavernij te vergelijken met de kleine, dwingende bewakingsstaat aan de andere kant van de “intra-Duitse grens”, waarvan het voortbestaan ​​cruciaal afhing van Sovjetsteun en West-Duitse credits. Het is eerder zo dat hooghartigheid wrok opwekt, vooral als hooghartigheid wordt gecombineerd met ongegeneerde hebzucht. Een hele reeks recente artikelen in prominente Duitse kranten erkennen dat dit is gebeurd in de nasleep van de hereniging, waarbij een groot aantal West-Duitse ‘tapijtbaggers’ vrijwel alle belangrijke posities in de voormalige DDR overnamen. Het resultaat is op zijn zachtst gezegd minder dan optimaal.

De DDR was een land van ‘gewone mensen’ – ein Land der kleinen Leute – met een mentaliteit van gewone mensen. Dit was grotendeels het gevolg van de braindrain die het oostelijke deel van Duitsland trof en die grotendeels de Oost-Duitse autoriteiten, onder leiding van Walter Ulbricht, ertoe bracht de muur te laten bouwen. Erich Honecker, de oude stuurman van Oost-Duitsland, was de perfecte belichaming van deze gewoonte en mentaliteit: een kleine burger met een belachelijk hoge stem, die zelfs het meest elementaire niveau van charisma mist, met slecht passende pakken. Toen zijn regime instortte, stonden zijn onderdanen – en dit zijn de “burgers” van de DDR – alleen. En als zodanig waren ze relatief hulpeloos in het gezicht van de aanval vanuit het westen.

In korte tijd hadden westerlingen de belangrijkste posities in economie, politiek en academie overgenomen, waardoor oosterse mensen in de kou bleven. De oosterse reactie grenst aan stupor, weerspiegeld in de hulpeloze cri de cœur : ” So haben wird uns das nicht vorgestellt” – dit is niet hoe we het ons hadden voorgesteld. Het resultaat is sudderende wrok die de emotionele toestand van een aanzienlijk deel van de Oost-Duitse bevolking, inclusief de jongere generatie, blijft informeren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenEinde divisie?

Het einde van de deling van Duitsland zou het begin zijn van een nieuw tijdperk, met name voor Oost-Duitsers die om geopolitieke redenen gedwongen waren de volledige misdaden van Duitsland tegen de menselijkheid te dragen. Maar nogmaals, de geschiedenis is niet bijzonder aardig voor ze geweest. Zelfs na 30 jaar blijft het oostelijke deel van het graafschap achter op het westen. De afgelopen jaren stagneerde het BNP per hoofd van de bevolking in het oosten, ongeveer 75% van het westen. Redenen voor de trage prestaties van het oosten zijn onder andere een afname van de innovatieve capaciteiten en de afwezigheid van grote bedrijven.

Ongetwijfeld het belangrijkste is echter een derde factor geweest: de idiosyncratische demografie van Oost-Duitsland. In de afgelopen drie decennia is Oost-Duitsland getuige geweest van een voortdurende uittocht van jongere, beter opgeleide personen, met name jonge vrouwen. Oost-Duitsland is zelfs een paradigmatisch geval van wat MIT-econoom David Autor en zijn medewerkers, tong in wang, gekenmerkt als de “dalende huwelijksmarktwaarde van jonge mannen.” Het resultaat is een krimpende en vergrijzende bevolking, samen met een relatief tekort aan geschoolde werknemers – nauwelijks een vruchtbare grond voor nieuwe investeringen.

Lees ook:  Berlijn praat: resultaten en voorspellingen

In de wrede wereld van het neoliberale kapitalisme worden steeds meer landen en populaties wat Manuel Castells ooit ‘structureel irrelevant’ noemde. aanzienlijk deel van het electoraat. Onder de gegeven omstandigheden hebben de dramatische voordelen van het radicale rechtse populistische alternatief voor Duitsland geleid tot een grove bewustwording van het feit dat financiële overdrachten, zelfs relatief massale, niet voldoende zijn om de harten van mensen te veroveren. Integendeel: in Oost-Duitsland lijken ze aan wrok te hebben bijgedragen, misschien omdat ze als hand-outs worden gezien.

Representatieve enquêtes geven aan dat een groot aantal Oost-Duitse burgers zich nog steeds als tweederangsburgers beschouwen. Er is een sterk gevoel dat westerlingen op hen neerkijken, weinig rekening houden met hun prestaties en de impact van de gevolgen van de eenwording op hun leven en welzijn niet hebben onderkend. In plaats daarvan ontsloegen westerlingen hen als Jammerossis (jammerende oosterlingen) en vroegen hen “eroverheen te komen” en te stoppen met klagen. Het Westen had immers miljarden euro’s geïnvesteerd in de wederopbouw van de noodlijdende infrastructuur in Oost-Duitsland en in verval geraakte steden. West-Duitse burgers waren sinds 1998 gedwongen een “solidariteitsbelasting” (aka “Soli”) van 5,5% te betalen, bedoeld om de kosten van hereniging gedeeltelijk te dekken.

Ostalgie

Toch leken de oosterlingen niet de waardering en dankbaarheid te tonen die westerlingen verwachtten. In plaats daarvan leken ze nostalgische gevoelens te voeden, bekend als ‘ Ostalgie ‘ – een verwrongen, geromantiseerd verlangen naar een geïdealiseerd verleden (de DDR), toen het leven eenvoudiger was, wanneer de belangrijkste dingen in het leven, zoals het krijgen van een baan en kinderopvang voor de kinderen, werden verzorgd door de staat (zolang men de lijn sleepte), en er was een sterk gevoel van gemeenschap en solidariteit. Ostalgie wordt onder andere weerspiegeld in de terugkeer van DDR-producten, van Spreewaldgurken (augurken, die een belangrijke rol spelen in de film “Good Bye, Lenin”) tot de beroemde Rotkäppchen Sekt, een populaire mousserende DDR-wijn.

Voor de West-Duitsers van mijn generatie is Ostalgie bijzonder boos. Degenen onder ons die de gelegenheid hebben gehad om West-Berlijn en de andere kant van de muur te bezoeken in de decennia toen de DDR in volle gang was, herinneren zich de wachttorens met Oost-Duitse soldaten die elke beweging observeerden; de vernederende behandeling van Oost-Duitse grenswachten op de treinen die het grondgebied van de DDR passeren op weg naar West-Berlijn; en vooral de vervallen gebouwen, zelfs in het centrum van Oost-Berlijn, deprimerend grijs, waardoor de bezoeker de indruk kreeg dat de oorlog net was afgelopen.

Wat ons betreft, was er niets goed aan een land waar het gebruikelijk was om in de rij te staan ​​voor enkele van de meest elementaire consumentengoederen. Voor mij is een van de herinneringen aan de dagen na de val van de Berlijnse muur die bij mij zijn gebleven het beeld van die Oost-Duitse burger die uit een supermarkt in West-Berlijn kwam. Krachtig zijn hoofd schuddend voor West-Duitse tv-camera’s, herhaalde hij keer op keer: “Vijftien soorten salami. Vijftien soorten salami. ”Dertig jaar na de hereniging worden 15 soorten salami als vanzelfsprekend beschouwd. Het wonder van gisteren is echter veranderd in wrok, tegen westerse arrogantie en betweter , weerspiegeld in het beeld van de Besserwisser(Wise-ass). Veel van deze begrippen zijn niets anders dan vooroordelen en stereotypen. Soms weerspiegelen ze echter wel oprechte en gerechtvaardigde grieven.

Lees ook:  Oorlog tegen de burgers

Neem bijvoorbeeld de openlijke vijandigheid die RB Leipzig, een voetbalclub die in de Duitse topklasse speelt, in het westen heeft uitgelokt. RB Leipzig is een creatie van Red Bull, die veel geld heeft geïnvesteerd om de club in de Bundesliga te katapulteren. Sindsdien is RB Leipzig routinematig gedenigreerd als een kunstmatige creatie, een Retortenverein(petrischaalclub), die niet thuis hoort in de Bundesliga – vooral gezien het feit dat een groeiend aantal illustere “clubs met een lange traditie” (zoals TSV 1860 München en Kaiserslautern, die beide het kampioenschap in het verleden wonnen) uit het westen proberen hun hoofd boven water te houden in de derde competitie van Duitsland. In het oosten konden deze aanvallen tegen wat tot voor kort de enige oostelijke club in de Bundesliga was (met het nieuwe seizoen werd Leipzig vergezeld door Union Berlin, een club uit het oostelijke deel van Berlijn met een lange traditie) alleen maar bevestigen oosterse percepties van het arrogante westen.

Dertig jaar geleden, aan de vooravond van de val van de Berlijnse Muur, zou de voormalige kanselier en burgemeester van West-Berlijn een uitdrukking hebben bedacht, vaak herhaald in de weken die volgde, die de tijdsgeest zou markeren: “Nu groeit samen wat bij elkaar hoort. ‘Of Willy Brandt die zin ooit heeft uitgesproken, wordt betwist. Wat echter niet wordt betwist, is het feit dat het veel te optimistisch was. Dertig jaar na de val van de muur zijn Oost-Duitsers nog steeds niet helemaal in de FRG aangekomen.

Een paar jaar geleden opende Duitsland zijn grenzen voor meer dan een miljoen vluchtelingen. Aanvankelijk was de receptie over het algemeen warm en gastvrij, alleen om negatief te worden. Vooral in het oosten was er een toenemende wrok tegen de inspanningen van de regering om de vluchtelingen in de Duitse samenleving te integreren. Wat de Oost-Duitsers betrof, ontvingen vluchtelingen een voorkeursbehandeling, terwijl ze nog steeds wachtten op volledige integratie. Zoals oosterse demonstranten het beroemde zeggen: “ Integriert erst mal uns! ”(Integreer ons eerst!). Deze gevoelens suggereren dat het nog enkele decennia kan duren voordat de hereniging is voltooid.Comments

comments