Erdogan dreigt opnieuw “poorten te openen” voor migranten

Erdogan dreigt opnieuw “poorten te openen” voor migranten

11 november 2019 3 Door Indignatie redactie

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) heeft er opnieuw mee gedreigd om “de poorten” naar Europa “te openen” voor miljoenen migranten, als Turkije niet meer internationale steun ontvangt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) bezocht de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Daar vroeg Erdogan om meer financiële steun van de EU-landen om een zogenaamde ‘veilige zone’ in Noord-Syrië te creëren. Meteen dreigde Erdogan er opnieuw mee om anders de “poorten” naar Europa “te openen”.

AFP news agency on Twitter

UPDATE Turkish President Recep Tayyip Erdogan on a visit to EU member Hungary repeated his threat to “open the gates” for millions of refugees eager to flee to Europe unless more international support was provided https://t.co/ls2n1RmFWW

Geen andere keuze dan de poorten te openen”

“Of er nu wel of niet steun komt, wij zullen onze gasten blijven ontvangen, maar slechts tot op zekere hoogte. Als we zien dat dit niet werkt, zoals ik al eerder zei, hebben we geen andere keuze dan de poorten te openen. Als we de poorten openen, is het duidelijk waar ze naartoe gaan”, zei Erdogan.

“We zullen de poorten openen en 3,6 miljoen vluchtelingen jullie richting uitsturen”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) donderdag in Ankara. Erdogan reageert daarmee op een verklaring van de Europese Unie waarin “Turkije werd opgeroepen om een einde te maken aan de unilaterale militaire actie” in Noordoost-Syrië.

Lees ook:  Dreigende situatie aan oostgrens van Oekraïne neemt een oorlog toe

Orbán zegde zijn steun toe aan Erdogan. “Zonder Turkije kun je de migratie naar Europa niet stoppen. Als gevolg hiervan is Hongarije een strategische partner van Turkije op het gebied van veiligheid en migratievraagstukken”, zei de Hongaarse premier. “We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat massa’s migranten aan de zuidgrens van Hongarije aankomen, en daarvoor hebben we de hulp van Turkije nodig.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenAnkara en Boedapest onderhouden goede diplomatieke banden. Binnen de Europese Unie is Orbán een van de weinige bondgenoten van Erdogan. Zo steunde Hongarije de Turkse inval in Noord-Syrië, in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen.

Channel 4 News on Twitter

We will open the gates and send 3.6 million refugees your way.” Turkish President Tayyip Erdogan threatens to send millions of Syrian refugees to Europe if the EU labels Turkey’s military incursion as an occupation. https://t.co/07u9xiKtly

Oorverdovende internationale kritiek

De EU was ook kritisch voor de Turkse plannen om een ‘safe zone’ te creëren in het gebied dat de Turken zouden innemen. Ankara is van plan om de Syrische vluchtelingen in Turkije daar te hervestigen. Volgens de EU zou het plan “niet voldoen aan de internationale criteria voor de terugkeer van vluchtelingen”.

De EU vreest dat Turkije er op die manier voor wil zorgen dat er geen Koerden meer in het grensgebied wonen. “Elke poging tot demografische verandering zou onaanvaardbaar zijn. De EU zal geen stabilisatie of ontwikkelingshulp verlenen in gebieden waar de rechten van de lokale bevolking worden genegeerd”, klinkt het.

Lees ook:  De arbeidersbeweging moet zich hard opstellen tegen het barbaarse immigratiebeleid van Trump

De internationale kritiek op de Turkse inval klinkt intussen oorverdovend. Naast de Europese landen en de EU hebben verschillende landen uit de MENA-regio kritiek geuit, waaronder Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Saoedi-Arabië. “Ze zijn niet eerlijk, ze praten alleen maar. Wij doen iets en dat is ons verschil”, zei Erdogan over Saoedi-Arabië en Egypte.Comments

comments