Schandaal in de maak:Voormalige Britse ambassadeur in Syrië: VK medeplichtig aan Trump’s Syrië olie diefstal

Schandaal in de maak:Voormalige Britse ambassadeur in Syrië: VK medeplichtig aan Trump’s Syrië olie diefstal

11 november 2019 0 Door Indignatie redactie

Met het Britse parlement al alert, hoe lang zal het duren voordat het Congres wakker wordt met dit schandaal in de maak? in plaats van de bevolking van Syrië te helpen en de terugkeer van de vluchtelingen te bevorderen voor opbouw van hun land laten de VS en de VK zowel als de vluchtelingen als de EU keihard door de grond zakken.

Voormalige Britse ambassadeur in Syrië laat ook zijn eigen land vallen.

OIR Spokesman Col. Myles B. Caggins III on Twitter

@USArmy @30thabct @NCNationalGuard @SCNationalGuard @CJTFOIR We are repositioning @CJTFOIR forces to Deir ez Zor #Syria to continue partnering w/ #SDF to defeat ISIS remnants, protect critical infrastructure, & deny ISIS access to revenue sources. Mechanized forces provide infantry, maneuver, and firepower.

De kat is uit de zak. Het VK is mogelijk medeplichtig aan een oorlogsmisdaad. Met typische insouciance liet het Amerikaanse leger deze bom vallen via tweet en blijkbaar zonder de gevolgen voor Amerikaanse partners te beseffen:

OIR is Operation Inherent Resolve, de naam waarachter de Global Coalition to ISeat zijn militaire activiteiten verhult. (Denk aan de NAVO die een thobe draagt.) CJTFOIR is de gecombineerde gezamenlijke taskforce voor operatie Inherent Resolve.

Als, volgens de verklaring van de woordvoerder, de troepen die worden verplaatst naar de olieproducerende gebieden van Syrië Inherent Resolve-troepen zijn, volgt hieruit dat die troepen dit doen in naam en onder auspiciën van de coalitie. Gemakkelijk. Ah ja, maar onhandig voor de Britse regering om toe te geven – onhandig om praktische, politieke en juridische redenen.

In de praktijk, als dit een Joint Task Force Operation is, zoals de Amerikaanse woordvoerder ons heeft verteld, zou het vrijwel onmogelijk zijn dat de inzet in de provincie Deir Ez Zor zou plaatsvinden zonder enige inbreng van de hoge Britse officieren die bij de VS zijn ingebed. militairen in het hoofdkwartier van de Coalition Joint Task Force (de plaatsvervangend commandant is een Britse generaal) en actief in het uitvoeren van Operatie Inherent Resolve.

Politiek is dit van belang omdat tot nu toe al het opprobrium dat gericht was op president Trump voor het ‘plunderen’ van Syrische olie andere deelnemers aan Inherent Resolve heeft gespaard, waaronder het VK, Frankrijk en Duitsland. Hoe onhandig het zou kunnen zijn voor Boris Johnson, die geconfronteerd wordt met een verkiezing, om te merken dat hij nog een Trump-borstel krijgt om naast Trump’s vermeende greep naar de Britse nationale gezondheidsdienst te zetten.

Juridisch gezien is dit van belang omdat, als Trump zijn belofte om de Syrische olieproductie in beslag te nemen, in de praktijk zal brengen, dat volgens gezaghebbende juridische experts een schending van het internationale recht tegen ‘plundering’ is, vervat in het Vierde Verdrag van Genève en dus een oorlogsmisdaad vormt. Elke partij die medeplichtig is aan plundering, en dat zou zeker andere partijen in de Joint Task Force omvatten, zelfs als alleen het hoofdkantoorpersoneel en niet de laarzen ter plaatse, ook schuldig kunnen zijn. De Britse regering kan voor een Britse rechtbank worden uitgedaagd, zelfs als geen internationale rechtbank bereid kan worden gevonden om op te treden.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De echte diepe staat is Trump

Een nachtmerrie voor advocaten van de Britse overheid

Dit zijn nachtmerries voor Britse advocaten van de overheid.

Het Parlement is al gewaarschuwd. De onafhankelijke peer Barones Cox heeft de  volgende uitwisseling  met een minister tot stand gebracht door een lastige parlementaire vraag te stellen.

olie

We kunnen dat beschamen als een ‘ja’.

Lord Ahmed, een FCO-minister, gaf een gelijkaardig ontwijkend antwoord op een andere vraag van  barones Cox:

olie

Je kunt je voorstellen dat Lord Ahmed kronkelt.

Het wordt erger.

De Britse regering kan snel medeplichtig worden aan het herbergen en financieren van terroristen vanwege de betrokkenheid van Inherent Resolve bij het plunderen van de olie van Syrië.

De VS zegt dat het zal samenwerken met de Syrische Democratische Krachten (SDF) om ‘vitale infrastructuur te beschermen’ en opbrengsten van olieverkopen naar de SDF zullen routeren om te betalen voor zijn rol, beschreven als anti-ISIS. Wat dit over het hoofd ziet, is dat de olievelden zich niet in Koerdische gebieden bevinden, die voornamelijk in het noorden liggen, nabij de Turkse grens, maar in de zuidelijke provincie Deir Ez Zor, die wordt gedomineerd door Soennitische Arabieren die een kerndistrict vormden voor ISIS. Dit gebied ligt niet ver van Raqqa. De nominaal SDF-strijdkrachten in het gebied, waarmee de VS zullen moeten werken, zijn voornamelijk Arabisch en berucht met ISIS-jagers. Dit deel van de SDF is beschreven als ‘SDF overdag, ISIS’ s nachts ‘. Niet dat ze geen uitstekende bewakers zullen zijn. Deze jagers zullen de VS zeker niet aanvallen, maar zullen waarschijnlijk blij zijn de VS te vinden

Terrorisme helpen, oorlogsmisdaden plegen: een vooruitzicht om elke Britse politicus te laten slikken. Geen wonder dat de parlementaire antwoorden ontwijkend waren, meer nog dan gewoonlijk met de grote maar vage ‘Global Coalition’. (In antwoord op een andere lastige vraag waarin werd gevraagd hoeveel ISIS de coalitie de afgelopen twee jaar in Syrië had gedood of vastgehouden, beweerde de FCO ongeloofwaardig dat de regering ‘deze informatie niet bewaart’, zonder twijfel te moeten voorkomen dat het nummer moet worden erkend klein en dat het belangrijkste doel van de coalitie is om grondgebied te weigeren aan Assad.)

Met het Britse parlement al alert, hoe lang zal het duren voordat het Congres wakker wordt met dit schandaal in de maak?Lees ook:  De dodelijke brieven van de ECB

Comments

comments