Als het op Oekraïne aankomt, is Donald Trump net zo behendig gemanipuleerd als een hersenloze marionet

Als het op Oekraïne aankomt, is Donald Trump net zo behendig gemanipuleerd als een hersenloze marionet

12 november 2019 0 Door Indignatie redactie

In fantasiesporten stellen deelnemers hun eigen droomteams samen uit de selectie van bestaande spelers. Dat is wat Donald Trump met Oekraïne heeft gedaan. Hij en zijn adviseurs hebben een fantasieteam opgezet met een aantal belangrijke spelers, waaronder de Oekraïense president, de voormalige Amerikaanse ambassadeur en de zoon van de voormalige vice-president. Vervolgens hebben ze een fictief verhaal gecreëerd dat deze spelers samenbrengt in wat neerkomt op het eigen geopolitieke spel van de president.  

En de president blijft wedden dat zijn fantasieverhaal – een verkeerde lezing van de Oekraïense politiek die de kern vormt van het onderzoek naar beschuldigingen – uiteindelijk de jackpot zal winnen. Hij vertrouwt nog steeds op vrijspraak in de Senaat, herverkiezing in 2020 en alle economische beloningen die een president toekomen zonder geschokt te zijn door constitutionele beperkingen.

Maar het echte Oekraïne – in tegenstelling tot de fantasieversie van Trump – kan heel goed leiden tot het ontheffen van de president. Openbaringen uit het echte Oekraïne, ook bekend onder de vreemde steno-uitdrukking ‘feiten ter plaatse’, hebben al een gevangenisstraf opgeleverd voor de voormalige campagneleider van Trump en dreigen zijn persoonlijke advocaat neer te halen. 

De echte Oekraïne zet corrupte autocraten af. En Trump is misschien de volgende in de rij.

Trump als Marionette

Trump kwam niet naar kantoor met een bepaald beeld van Oekraïne. Hij kende Rusland tot op zekere hoogte, en hij hield van Rusland omdat Russen in zijn bezittingen investeerden en hij droomde van het bouwen van een Trump-toren in Moskou. 

Oekraïne was hem echter een raadsel. De Trump-organisatie  overwoog  een hotel en golfbaan in Kiev en een resort in de kuststad Yalta te bouwen, en de kinderen van Trump (Ivanka, Trump Jr.) bezochten het land in de jaren 2000 om deze deals vooruit te helpen. Maar politiek gezien heeft Oekraïne zich niet geregistreerd op de radar van Trump als iets anders dan de armere stiefbroer van Rusland. 

Bekijk deze  video  van George Stephanopoulos die Trump interviewde in juli 2016 over het standpunt van de Republikeinse Partij over militaire hulp aan Oekraïne. Eerst moest Stephanopoulos de kandidaat herinneren aan het relevante gedeelte van het partijplatform:

STEPHANOPOULOS: “Ze namen het deel van het platform weg waarin werd opgeroepen tot het verstrekken van dodelijke wapens aan Oekraïne om zichzelf te verdedigen. Waarom is dat een goed idee? ‘

TRUMP: “Nou, kijk, weet je, ik heb mijn eigen ideeën. Hij gaat Oekraïne niet in, oké? Gewoon zodat je het begrijpt. Hij gaat niet naar Oekraïne, oké? Je kunt het markeren en neerzetten, je kunt het overal mee naartoe nemen. ‘

STEPHANOPOULOS: “Wel, hij is er al, nietwaar?”

TRUMP: “Oké, hij is er op een bepaalde manier, maar ik ben er nog niet. Je hebt Obama daar. ‘

Het is duidelijk uit het interview dat Trump niet zijn eigen ideeën had. Hij had helemaal geen andere ideeën dan het belachelijke idee dat de Russische president Vladimir Poetin “niet naar Oekraïne ging”, hoewel het Kremlin de Krim al had opgenomen en ter plaatse ondersteuning bood aan secessionisten in de oostelijke flank van het land. Met slechts een vaag begrip van wat er in Oekraïne aan de hand was, raakte Trump al snel in totale incoherentie.

Maar als president ontwikkelde Trump snel een beeld van Oekraïne dat was gebaseerd op een aantal fantasievolle verhalen die hem werden voorgelegd door adviseurs in binnen- en buitenland. Trump beschouwt zichzelf als een onconventionele acteur op het wereldtoneel, iemand die naar zijn eigen darmen luistert. 

Maar wat Oekraïne betreft, is hij net zo behendig gemanipuleerd als een hersenloze marionet. 

De beschuldiging van corruptie

Oekraïne is een van de weinige landen die Donald Trump routinematig corrupt noemt. Hij heeft  Rusland bijvoorbeeld nooit opgeroepen voor corruptie, hoewel het routinematig als een corrupter land wordt beschouwd. Maar de Amerikaanse president geeft in het algemeen niet om corruptie in Oekraïne. Hij is alleen geobsedeerd door hoe Oekraïne’s corruptie kruist met zijn eigen politieke ambities. Daarom heeft hij zich gericht op twee valse verhalen: hoe de betrokkenheid van Hunter Biden in een Oekraïens energiebedrijf het Amerikaanse beleid tijdens de Obama-regering beïnvloedde en hoe Oekraïne de Republikeinse Partij probeerde te ondermijnen in de campagne van 2016.

Het lijdt geen twijfel dat Oekraïne erg corrupt is geweest sinds het onafhankelijk werd na de val van de Sovjet-Unie in 1991. Gedeeltelijk is deze corruptie een erfenis van het Sovjet-systeem en de zeer onregelmatige overgang van communisme naar crony-kapitalisme. De privatisering van staatsmiddelen – en de bevoorrechte positie van  slimme ingewijden  – produceerde dezelfde soort economische oligarchie die heerst in buurland Rusland. 

De concentratie van economische rijkdom en zijn talloze connecties met politieke macht inspireerde twee sociale opstanden in Oekraïne. Beide waren gecentreerd rond de Maidan Nezaleznosti (Onafhankelijkheidsplein) in de hoofdstad van Kiev en de verschillende misdaden van de zeer Trump-achtige figuur, Viktor Janoekovitsj. 

In 2004 richtte de Oranje Revolutie zich op de verkiezingsfraude van Janoekovitsj en slaagde erin om een ​​stemming te forceren die zijn tegenstander ten goede kwam. De tweede opstand in 2013, de Euromaidan, protesteerde tegen de deal die Janoekovitsj, die inmiddels president was geworden, met Rusland maakte ten koste van nauwere banden met de Europese Unie. De kern van deze tweede opstand was echter de ongebreidelde corruptie van Janoekovitsj, waarover hij  zelfs opschepte  tegen andere staatshoofden. Tijdens zijn maffia-achtige heerschappij stroomden criminele activiteiten maar liefst $ 100 miljard  het land uit. 

Maar dit is niet de corruptie waar Trump en zijn bondgenoten zich zorgen over maken. In feite zijn ze al te gezellig geweest met precies dat stel corrupte acteurs. De campagneleider van Trump, Paul Manafort, hielp bijvoorbeeld   Janoekovitsj opnieuw maken na zijn verkiezingsverlies in 2004 en hielp hem het presidentschap in 2010 te winnen, waarbij hij tientallen miljoenen dollars verdiende . Manafort zou uiteindelijk zelf veroordeeld worden voor corruptie – bank- en belastingfraude – als gevolg van het Mueller-onderzoek. 

Vanaf 2016 begon Manafort ook het idee te pushen dat Oekraïne, niet Rusland, verantwoordelijk was voor het hacken van het Democratisch Nationaal Comité. Michelle Goldberg schrijft: “Manafort lijkt dat verhaal te hebben opgepikt van zijn medewerker Konstantin Kilimnik, een voormalige Russische inlichtingenofficier die volgens federale officieren van justitie ‘banden heeft met een Russische inlichtingendienst en dergelijke banden had in 2016’.”

Na de verkiezing van Trump maakte zijn advocaat, Rudy Giuliani, zijn eigen connecties met Oekraïne, waarbij hij zich aanmeldde om het imago van de stad Kharkiv in 2018 te helpen verbeteren. Maar Giuliani heeft  al  geruime tijd banden met duistere operatoren in de regio, mensen zoals Oekraïens onroerend goed ontwikkelen Pavel Fuks, die deel uitmaakte van de poging om Trump Towers in Moskou te bouwen. 

Ook in 2018 huurden Lev Parnas en Igor Fruman, beide Sovjet-geboren Amerikaanse burgers, Giuliani in om een ​​schaduw Oekraïne-beleid te construeren dat was ontworpen om de belangen van Trump te bevorderen boven de nationale belangen van beide landen. Het trio bezocht Oekraïne op verschillende punten om vuil op te graven bij de politieke tegenstanders van Trump en drong er bij de president op aan de Amerikaanse ambassadeur Marie Yovanovitch te verwijderen, die zich toelegde op het opruimen van de Oekraïense corruptie. 

Giuliani profiteerde ook van de wanhopige wens van oud-president Petro Poroshenko om gunst te vragen bij Trump, die in feite procureur-generaal Yuriy Lutsenko ter beschikking stelde aan Giuliani. Lutsenko, een grondig onsmakelijk karakter , blokkeerde heel handig  onderzoeken die  verband hielden met het onderzoek van Mueller en ging verder met onderzoeken naar Joe Biden en familie. 

Zowel Parnas als Fruman zijn gearresteerd en beschuldigd van onregelmatigheden met campagnefinanciering. Toen Trump ontkende dat hij Parnas kende, die een toegewijde toegewijde van de president was geweest, keerde de zakenman  zichzelf om  en besloot hij mee te werken aan het onderzoek naar beschuldigingen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De Boogaloo-beweging is gevaarlijker dan Antifa maar Trump verbied deze niet

Waarom de campagne om Yovanovitch te verwijderen? Ze was deskundig en duidelijk niet bereid om een ​​Trumpian brownnose te zijn. Ze had Lutsenko vervreemd door hem onder druk te zetten om zijn daad op te ruimen. Maar de beslissende factor was de beslissing van de ambassade, op haar wacht, om Viktor Shokin, een andere Oekraïense officier van justitie, te verbieden de Verenigde Staten te bezoeken. Volgens  The Washington Post : “Consulaire medewerkers van de ambassade blokkeerden de aanvraag vanwege de bekende corrupte activiteiten van Shokin,” getuigde Yovanovitch. ‘En het volgende dat we wisten, was dat burgemeester Giuliani het Witte Huis belde’ om de loyalisten van Trump te informeren dat Yovanovitch de toegang weigerde voor een Oekraïner die Trump ‘informatie kon verstrekken over corruptie bij de ambassade, inclusief mijn corruptie.’

Ja, dat heb je goed gelezen. Giuliani werkte niet alleen met corrupte troepen in Oekraïne, maar hij wilde ook dat de regering Trump zich concentreerde op een heel ander broeinest van corruptie: de Amerikaanse ambassade. Met andere woorden, Trump heeft zich nooit zorgen gemaakt over de echte corruptie in Oekraïne. Zoals uit het onderzoek naar beschuldigingen is gebleken,  had corruptie niets te maken met het feit dat Trump de militaire hulp aan het land had opgehouden. 

Trump is alleen maar bezorgd geweest over de denkbeeldige corruptie die Giuliani, Manafort en anderen hadden gemaakt om te passen in het samenzweerderige wereldbeeld van de president: door een regering die zich niet bemoeide met de 2016 verkiezingen (waarschuwing zonder spoiler: het was Rusland), door een vice-presidentiële zoon die geen invloed had op het Amerikaanse beleid (de aanwezigheid van Hunter Biden in het bestuur van Burisma was dom en nepotisch, maar er is geen bewijs van wangedrag), en door een Amerikaanse ambassadeur die probeerde corruptie in het land op te ruimen (zij verdiende een aanbeveling, geen verwijdering).

Buitenlandse verstrengeling

Het is al erg genoeg dat Trump werd misleid door zijn corruptiekronieken, iemand die in de gevangenis zit en een andere die, als er enige gerechtigheid in deze wereld is, zich daar binnenkort bij zal voegen. Het standpunt van de president over Oekraïne werd ook beïnvloed door twee leiders die ontwerpen voor dat land hadden.

De eerste is de meest voor de hand liggende: Vladimir Poetin. De Russische leider wilde Oekraïne zo zwak mogelijk houden en mogelijke militaire deals tussen Washington en Kiev verstoren om dubieuze territoriale claims op het land te consolideren. Daartoe heeft hij benadrukt dat Oekraïne een “hol van corruptie” is,  volgens  een voormalige Amerikaanse functionaris die bekend is met de telefoontjes tussen Poetin en Trump. 

Net als Giuliani en Manafort verwees Poetin niet naar de corruptie van Janoekovitsj, op wie hij als bondgenoot rekende. Hij had meer eigentijdse doelen, waaronder Volodymyr Zelensky, die in 2019 was verkozen tot president van Oekraïne op een golf van anti-corruptievuur. De Washington Post meldt: “Trump wendde zich tot Poetin voor begeleiding van de nieuwe leider van Oekraïne binnen enkele dagen na de verkiezing van Zelensky. In een oproep van 3 mei vroeg Trump Poetin naar zijn indrukken van Zelensky, volgens een westerse functionaris die bekend was met het gesprek. Poetin zei dat hij nog niet met Zelensky had gesproken, maar hem bespotte als komiek met banden met een oligarch die door het Kremlin werd veracht. ‘

Viktor Orban, de premier van Hongarije, deelt Poetin’s wereldbeeld over vele kwesties, waaronder Oekraïne. Daar komt nog bij dat Orban’s niet-zo-verborgen verlangen om zijn invloed uit te breiden op het trans-Karpatische deel van Oekraïne dat vóór de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakte van Hongarije op 13 mei, over de bezwaren van de nationale veiligheidsadviseur John Bolton en de nationale Fiona Hill van de Veiligheidsraad, Trump nodigde Orban uit voor een vergadering. Orban, die Hongarije heeft weggestuurd van de democratie en vele normen van de Europese Unie, was persona non grata in Washington tot Trump aantrad.

Orban is niet enthousiast over Zelensky en de factie in Oekraïne die ernaar streeft haar betrekkingen met Europa te herstellen. In navolging van Poetin geeft hij de voorkeur aan degenen in het land die naar Rusland leunen. Daartoe heeft de regering van Orban Oekraïne “semi-fascistisch” genoemd om de Europese gevoeligheden zo ongewenst mogelijk te maken. Dit verhaal van Poetin en Orban, dat Oekraïne een semi-fascistisch hol van corruptie is, is het waard nader te worden onderzocht.

Oekraïne vandaag

Corruptie is ongebreideld in Oekraïne. Het land staat op 120 van de 180 landen op de  lijst van Transparency International , waarmee het achter Pakistan en Moldavië staat. Een aantal journalisten is aangevallen en vermoord voor het verslaan van de corruptieslag.

Maar zelfs voordat de huidige president het overnam, waren er tekenen dat de regering grip op het probleem kreeg. Zoals Karl Volokh   in maart in The National Interest schreef : “Hervormingen die nu in Oekraïne plaatsvinden, hebben de nationale corruptie met maar liefst $ 6 miljard per jaar verminderd – een cijfer dat overeenkomt met bijna zes procent van het officiële BBP van het land. Deze hervormingen en de toegenomen doeltreffendheid van de belasting- en belastingautoriteiten van de staat hebben ook bijgedragen tot een aanzienlijke vermindering van de omvang van de ooit formidabele schaduweconomie. “

En in plaats van corruptie in Oekraïne aan te moedigen, deed de Obama-regering (inclusief Biden) het tegenovergestelde. “In 2015 vertrouwden we op de solidariteit van onze Amerikaanse en Europese bondgenoten om onze elites ertoe aan te zetten de juiste stappen te zetten – stappen die Oekraïne minder corrupt zouden maken en de rechtsstaat zouden versterken”,  schrijft  Maksym Eristavi in ​​Buitenlandse Zaken. Een van die stappen was het afvuren van Viktor Shokin, waar Trump herhaaldelijk op heeft gewezen als bewijs nummer één in zijn geval dat Biden, die Shokin weg wilde, de corrupte politicus is, niet hij.

Zelensky heeft, ondanks zijn anti-corruptie-aansporingen, te maken gehad met  te dicht  bij een corrupte oligarch te zijn, in dit geval Ihor Kolomoisky, die eigenaar is van het tv-station dat ‘Servant of the People’ uitzond, de show die de president bracht komiek tot wereldwijde kennisgeving. Het station was een groot voorstander van de campagne van Zelensky. Kolomoisky zelf verliet Oekraïne in de nasleep van verduisteringskosten verbonden aan de bank die hij bezat, PrivatBank, en vestigde zich in Zwitserland en vervolgens in Israël. 

In wat veel leek op een tegenprestatie, keerde Kolomoisky terug naar Oekraïne net voor de inhuldiging van Zelensky. Ondertussen oordeelde een districtsrechtbank in Kiev dat de nationalisatie van de overheid van Privatbank illegaal was, wat betekent dat Kolomoisky de controle erover zou kunnen terugkrijgen.

Dus wat corruptie betreft, is Oekraïne nu beter dan een paar jaar geleden, maar het is niet uit de lucht.

De bewering dat Oekraïne semi-fascistisch is, is problematischer. Toegegeven, in de nasleep van de protesten van de Euromaidan en de Russische interventie, werden extreemrechtse en neonazistische formaties krachtiger. In de regering controleerde de Svoboda-partij drie ministeries; in het militaire domein verwierf het neonazistische bataljon Azov door oorlog verharde geloofwaardigheid. 

Nationalisten hebben ondertussen geprobeerd de Oekraïense taalwetten te handhaven en extreemrechtse figuren uit de geschiedenis te doen herleven. Rechtse paramilitaire formaties  lanceren nog steeds pogroms tegen Roma en proberen de LGBTQ-bevolking te terroriseren. De extreemrechtse Nationale Militie diende als officiële waarnemers  bij de verkiezingen van 2019.

Maar fascisme heeft weinig populaire aantrekkingskracht in het land. Svoboda, hoewel het een electorale alliantie met verschillende andere partijen voor de verkiezingen van 2019 is aangegaan, kon de kiesdrempel van 5% niet bereiken om in het parlement te komen (hoewel het een enkele kiesdistrict won). Als gevolg hiervan verloor het beruchte hoofd van het Azov-bataljon, Andriy Biletsky, zijn zetel in het parlement. 

De regering heeft intussen alle verbindingen met extreemrechts verbroken. De huidige president en de vorige premier zijn beide joods  (hoewel ze niet praktiseren). De president is ook in de eerste plaats een Russische spreker en is  niet blij  met de taalwet van zijn voorganger die Oekraïens verplicht stelt voor ambtenaren.

Oekraïne heeft 99 problemen, maar een fascistische staat is dat niet. Het organiseren van radicaal rechts blijft een groot probleem in het land, zoals in heel Europa en in de Verenigde Staten. Maar in Oekraïne heeft radicaal rechts vrijwel geen politieke macht.

Dus, om samen te vatten, creëerde een groep zelfvoorzienende staatslieden en craven consultants een fantasie-Oekraïne die de voornaamste zorgen van Trump voerde: de vermeende misdaden van zijn politieke voorgangers, de schaamte voor zijn verlies van de populaire stem in 2016 en zijn meedogenloze vastberadenheid om win een tweede termijn. 

Dat fictieve verhaal bracht Trump ertoe de wet te overtreden. En nu probeert hij te bewijzen dat hij niets verkeerd heeft gedaan en dat zijn begrip van Oekraïne correct is. Als dit een echte fantasy league was, zou het team van Donald Trump op de laatste plaats staan.

Toen Viktor Janoekovitsj in Oekraïne door de populaire vraag in 2014 werd afgezet, had hij maar weinig plaatsen om te keren. Hij eindigde in ballingschap in Rusland. Opgestart uit zijn ambt door beschuldiging of volksstemming en opgejaagd door onderzoeken naar zijn talloze financiële onvolkomenheden, kan Trump ontdekken dat ook hij mogelijk Poetin’s bescherming nodig heeft. Nancy Pelosi’s  uitdaging aan Trump  dat “alle wegen naar Poetin leiden” kan profetisch blijken te zijn.

Het echte Oekraïne van voorvechters van corruptie zal opnieuw wraak hebben genomen.Lees ook:  Belachelijke kersttoespraak koning Willem Alexander veel blah blah over onze zogenaamde vrijheid

Comments

comments